Augusztus 19-től Budapesten, a Magyar Ízek Utcájában és az ország több száz cukrászdájában is meg lehet kóstolni Magyarország tortáját, ami idén a Spicces füge respektus nevet kapta.
A süteménykülönlegességet a szigetszentmiklósi Levendula és Kert cukrászda cukrásza, Lakatos Pál készítette. A tortában aszús-fügés-mézes ízkombináció érvényesül.
Selmeczi László, a Magyar Cukrász Ipartestület társelnöke elmondta, a Spicces füge respektus mandulalisztes vajas joconde felvertből, lágy sóskaramellás mousse-ból és diós-karamellás ropogósból épül fel, és kakaóbabtöretet is tartalmaz. A tokaji aszús, meggyes fügezselé és az akácmézes tejcsokoládé tükörzselé által biztosított ízeket akácmézes fehércsokis ganache és diós sablé korong koronázza meg.
A torta nevében a spicces jelző a fügezselé bortartalmára utal, ám a kész tortában nem marad alkohol – fűzte hozzá.
Megválasztották Magyarország cukormentes tortáját is, ami a makói Papp cukrászda cukrásza, Lawal-Papp Zsófia Kikelet elnevezésű fekete teás-levendulás alkotása lett.
A torták minőségének védelme érdekében idén is csak az év végétől lesznek nyilvánosak a receptek.