MENEKÜLNEK A DOLGOZÓK A POLGÁRMESTERI HIVATALBÓL

Hatalmas a fluktuáció a váci polgármesteri hivatalban. Csak tavaly 30 embert vettek fel és 14-en távoztak onnan. Matkovich Ilonáék amennyire csak lehet, hallgatnak erről. Tavaly novemberben egy közadatigénylést is megtagadtak a témában. 

Miután egyre gyakrabban lehetett hallani a városban, hogy a munkavállalók sorra távoznak a polgármesteri hivatalból, a Fidelitas váci elnöke közadatigénylést nyújtott be az önkormányzat felé. Szabó Csaba azt szerette volna megtudni, hogy 2019. október 13-tól 2022. október 31-ig havi bontásban

  • hány embert küldtek el felmondással?
  • mennyit közös megegyezéssel?
  • hány dolgozó mondott fel?

Szabó Csaba érdeklődését megtagadták Matkovichék mondván, hogy

„Az Infotv. szerint közérdekből nyilvános adat a közérdekű adat fogalma alá nem tartozó minden olyan adat, amelynek nyilvánosságra hozatalát, megismerhetőségét vagy hozzáférhetővé tételét törvény közérdekből elrendeli; ilyen adat – ellentétben a közérdekű adattal – személyes adat is lehet. Azonban a kért adatok megismerhetőségéhez vagy hozzáférhetővé tételéhez jogszabály nem ad felhatalmazást.”

A polgármesteri hivatal létszámadatait februárban mégis nyílt ülésen tárgyalták a képviselők. 

Az ezzel foglalkozó napirendi pont előterjesztésében az áll, hogy a 2022. december 31-i állapot szerint a polgármesteri kabinetben 2, a közterület felügyeletnél 5, a jogi osztályon 1, a pénzügyi- és adóosztályon 2 üres álláshely volt. Ezek közül egyet azóta már betöltöttek. 

Megdöbbentő statisztikát mutatnak a polgármesteri hivatal nyilvánosságra hozott fluktuációs adatai. 2022-ben 30 jogviszonyt létesítettek és 14-et szüntettek meg. Ezek közül 4 nyugdíjazás miatt, 10 pedig egyéb okokból következett be.

Mokánszky Zoltán fideszes képviselő a februári testületi ülésen megjegyezte, hogy jó szakemberek távoztak a hivatalból.

Csereklye Károly szerint pedig a nagy fluktuáció a vezetés hibája. A képviselő elmondta azt is, hogy nemrég találkozott egy ismerősével, aki 12 év munkaviszony után, sérelmek miatt mondott fel a polgármesteri hivatalban. 

Dr. Zsidel Szilvia, a város jegyzője azzal próbálta menteni a helyzetet, hogy közölte: nem mindenkit rúgtak ki, vagy mondott fel, ugyanis volt, aki babát várt, és azért kerestek új munkaerőt a helyére. Hozzátette továbbá, hogy az esetek között van közös megegyezéssel megszűnt jogviszony és az sem példa nélküli, hogy a próbaidő alatt szüntették meg egy-egy munkavállaló jogviszonyát.

Kíváncsiak voltunk arra, hogy Vác baloldali polgármestere hogyan vélekedik a polgármesteri hivatalban tapasztalható fluktuációról, ezért levélben kerestük meg Matkovich Ilonát, aki megkeresésünkre ezúttal sem reagált.