VÁCUP VIDEÓ: PINDROCH TAMÁS VOLT A VENDÉGE A POLGÁRI FÓRUMNAK

Pindroch Tamás volt a vendége a Váci Polgári Fórumnak, és ennek apropóján kereste meg Molnár J. Péter a politikai elemzőt. 

VU: Szerinted mi az, ami jelen pillanatban a legnyomasztóbb kérdés, hiszen számolni se lehet, hogy melyikkel kezdjünk. A napokban a benzinár volt a legfontosabb, de az Európai Unióban sem szürke az élet. Tehát mit vennél te előre, ha arról kéne beszélni, hogy mi most a legnyomasztóbb kérdés?

Valóban nem egy könnyű ügy ez, mert az ukrajnai háború, az ukrán-orosz konfliktus meghatározza egyértelműen a politikát is és a mindennapjainkat is, és a hatásai ellen való küzdelem. Tehát minden ebből ered, amit a nézők, az olvasók látnak, a belpolitikai folyamatokat egyértelműen ez határozza meg. És vannak olyan témák, például az európai uniós pénzkifizetéseknek az akadályozása, abban is egy bizonytalanságot érez szerintem mindenki. Ez azért összefügg az ukrajnai válsággal is, és Magyarország pozíciójával, azzal a szuverén, független Magyarország képével, amit az Orbán-kormány 12 éve erősít az Európai Unióban, meg akarnak minket gyengíteni, egyértelmű gazdaságilag és politikailag is. Ennek az egyik része az uniós források visszatartása, amelyben az ellenzék segít a brüsszeli bürokratáknak. Tehát nagyon-nagyon összetett a kép, és nehéz kiszálazni a dolgokat. Összetett a kép, de valójában egy dologról van szó, Magyarország meggyengítése, és az Orbán-kormány megbuktatásáról van itt szó, azért ezt hangsúlyozzuk ki. Az Orbán-kormánynak akkora a társadalmi támogatottsága Magyarországon, és olyan hatékony a válság kezelése, a COVID-vírus-járvány gazdasági bajainak a kezelése is eredményes volt. 2010 után is eredményesen kezelte az Orbán-kormány a válságot. Tehát láthatóan most is úgy tűnik, még nem jöttünk ki a válságból, úgy néz ki, hogy most megyünk bele sajnos, de azok a lépések, amiket meghozott a kormány, hatékonyak.

VU: Néhány napos történet a benzinmizéria. A benzinmizéria egyértelműen mutatja, hogy nem önmagától kialakuló történetek között élünk, hiszen ez a fajta pánikvásárlás, ami gyakorlatilag odáig vezetett, hogy a kormány kénytelen volt kivezetni a benzinár-sapkát. Ez nyilvánvalóan valamiféle háttérmunkát feltételez, hiszen önmagától azért nem szokott beindulni ilyen pánik. Ez már márciusban is megtörtént egyszer, de akkor azért sikeresen védekeztünk ellene. Most így alakult, ahogy mondtad, hogy Brüsszelben is erőteljesen dolgozik az a fajta politikai erő, ami bár magyar címkével rendelkezik, de talán nem magyar érdekeket képvisel. Szóval talán belül is olyan ellenfelekkel kell szembenézni, akik nem feltétlenül jó hazafiak.

Igen, hát az ellenzéki politizálást most nyíltan látjuk. Ez egy internacionalista baloldal, amiről beszélünk, de a baloldal is egy kicsit ilyen képlékeny dolog, mert mi az a baloldal már a XXI. században? Láthatóan Magyarországon nem a klasszikus szociáldemokrata baloldal van jelen, hanem ez az internacionalista, globalista, Európa nyugati részén zöld színben tündöklő, gender társadalompolitika képpel, a baloldali demokraták társadalomképével rendelkező baloldal, ami valójában természetesen nem baloldal, mert kőkemény, globalista gazdasági érdekeket képviselve az ország szuverenitása ellen dolgozik.

Tehát azért dolgoznak, hogy a föderális Európa részei legyünk. Gyurcsány Ferenc ezt többször kihangsúlyozta már, tehát ez nem meglepő, nyíltan vállalja ezt, a kormányzása is ez volt, tehát az a kormányzás, amikor mindent privatizáltak, mindent külföldi gazdasági érdekek határoztak meg. Emlékszünk rá, hogy kórházakat adtak el. Tehát készen volt az egészségbiztosítás privatizációs indítványa Magyarországon. Gyurcsányék az SZDSZ-szel karöltve meg akarták ezt csinálni. Ugyanez, tehát ők nem változnak semmit, de nagy harc van. Valójában ők ágai ennek a nagy harcnak, mert a globalista erők irányítják őket az Egyesült Államokból, Nyugat-Európából, Brüsszelből, és ők jó katonaként végzik a munkájukat.

VU: Egy idő óta te felcserélted a klaviatúrát a klasszikus háttérmunkával, tehát te most inkább háttérelemzést végzel. Ilyen szempontból talán még szélesebbre nyílt a tekinteted, és még több dolgot át tudsz látni, át tudsz fogni. Milyen utakat látsz a magyar politika előtt, akár lehet azt mondani, hogy a jobboldali politika előtt, de ne legyünk restek, és talán az ellenzéknek is adhatunk tanácsokat, hiszen szerintem egy országban élünk.

– Igen, én is így gondolom, hogy egy hatékony ellenzékre szüksége lenne az országnak. Volt rá lehetőségük egyébként, tehát meg lehetett volna 2010 után össze lehetett volna rakni egy hiteles ellenzéket Gyurcsány nélkül, de ezt soha nem merték vállalni, vagy Gyurcsány volt olyan okos és taktikus, hogy ki tudta azt harcolni, hogy mindig ő legyen valahogy ott legyen a középpontban. Volt rá lehetőség, elszalasztották azt, hogy például egy szuverén országért dolgozzanak. Van olyan baloldal a világon, ami az országa függetlenségéért, a szuverenitásáért küzd. Magyarországon én nem látok a jövőben olyan politikai aktort, ellenzéki szereplőt, aki erre képes lenne. Már kéne látnunk, hogy a következő választásokra alakul-e valami, de úgy látszik, hogy a Soros-pénzek határozzák meg az életüket, az amerikai demokrata köröktől érkező pénzek határozzák meg a mindennapjaikat, meg a brüsszeli politika határozza meg, hogy ők milyen irányt vegyenek, ami soha nem jó. Tehát hogyha önálló gondolataik lennének, Magyarországért szeretnének a magyar emberek érdekeiért, például a váciakért szeretnének dolgozni, akkor más irányt vennének. Hát ez senkinek nem szimpatikus Magyarországon, hogy külföldi érdekeket szolgálnak. Ez egyértelmű.

VU: Számtalan önkormányzat állt ki amellett, hogy Magyarország szuverén módon politizáljon. Ennek a nyilatkozatnak az aláírói között megtalálunk ellenzéki városvezetőket is, de például a váci önkormányzatot nem. Mit javasolsz azoknak a politikusoknak, akik azt gondolják, hogy lehet szigetszerűen ellenzéket képviselni, lehet mondjuk városállamot építeni, és lehet egy ilyen politikai bázist felépíteni Magyarországon ellenzéki szempontból?

Amikor válsághelyzet van, háború van Európában, háború van a szomszédunkban, egy nemzeti minimum kellene, hogy legyen. A kormány láthatóan törekedett erre, de hát ehhez két partner kellene. Az önkormányzatoknak, az ellenzéki önkormányzatoknak is partnernek kéne lenni ebben, hogy elfogadják, hogy itt nem Magyarország sajátsága az, hogy milyen árakkal szembesülünk például az üzletekben az infláció, a benzinár, hanem ez egy világprobléma, európai probléma, főleg a brüsszeli szankciók miatt alakul így.

Tehát rossz választ ad az Európai Unió azokra a kihívásokra, amik érik. Ilyen szemellenzősen megyünk bele a válságba. Magyarország nem akar ebben a válságban részt venni. Más utat akar választani. És hogyha józanul gondolkodó ellenzéki politikusok lennének az önkormányzatokban, az önkormányzatok élén, akkor felfognák azt, hogy itt van egy minimum, egy nemzeti minimum, hogy mi ezt megússzuk. Kikerüljük ezt a válsághelyzetet, vagy tompítsuk az emberek érdekében, a váciak érdekében tompítsuk. A kormány erre törekszik, partnereket keres, partnerek lehetnének, én is azt javaslom az ellenzéki városoknak, hogy csatlakozzanak a kormányhoz, és azokhoz az intézkedéseket támogassák, amiket hoz a kormány.