RIBÁRY ZOLTÁN: AMÍG FRAU DAFKE A GYORSÉTTEREM NYITÁSRÓL BÁJOLOG, ADDIG A MŰVHÁZ VEZETŐJE A KULTURÁLIS ZÁRLAT MIATT SZABADKOZIK

Az osztrák kisváros bűvöletű, akarnok, egyre inkább szétcsúszó Matkovich Ilona polgármester asszony értékítéletére, képességeire, hozzáállására ékes példa, hogy amíg ő örömködve tapsikol egy gyorsétterem megnyitása kapcsán saját közszereplői oldalán, addig a művelődési központ és csatolt intézményei brutális bezárásának hírelését a jelek szerint átlőcsöli a jobb sorsra érdemes intézményvezetőre.

A jóval korábban a „Kultúra Magyar Városa” címet is elnyert, a mostani városvezetés regnálása nyomán a titulust már csak bitorló önkormányzat az energiaválságra hivatkozva az ősz folyamán úgy döntött, hogy december közepétől bezár a művelődési központ, ugyanakkor megpendítették, hogy a csoportok, klubok az átmeneti időszakban helyet kaphatnak a kulturális élet más önkormányzati bázisain. Na, a jelek szerint ebből semmi nem lesz. Nem túl szép magyarsággal fogalmazva leszögezhetjük: minden és mindenki ki van zárva (ahogy a macska fel van mászva a fára) legalább három hónapig.

És akkor álljon itt komment nélkül a művelődési központ vezetőjének a klubvezetőkhőz intézett levele:

„Nyilván mindenki tisztában van azzal, hogy a rezsiválság miatt intézményünk is nehéz helyzetbe került. Az elmúlt fél évben folyamatosan azon dolgoztunk, hogy valamilyen megoldást találjunk a téli hónapok intézményi működtetésére, azonban sajnálatos módon más út nem maradt, csak a zárás.

Ezúton tájékoztatlak Titeket/tájékoztatom Önöket, hogy a Madách Imre Művelődési Központ 2022. december 20-tól 2023. március 12-ig zárva tart. Az előzetesen egyeztetett alternatív helyszínek (Pannónia Ház, Elefántos Ház, Curia) is bezárnak erre az időszakra, így a közösségeink, csoportjaink működéséhez szükséges helyszíneket nem tudjuk biztosítani adott időszakban.

Bízom abban, hogy a három hónapra sikerül átmeneti megoldást találni az összejövetelekhez, találkozókhoz.

Márciusban szeretettel várunk Titeket/várjuk Önöket vissza a művelődési központ falai közé!…”