A MAGYAR KÉZMŰVESSÉG A GAZDASÁG GERINCÉT ADJA, MEG KELL BECSÜLNI A KISIPAROSOKAT

A magyar kézművesek, iparosok a magyar gazdaság gerincét adják, szolgáltatásaik nélkülözhetetlenek a társadalomnak – hangsúlyozta Németh László, az Ipartestületek Országos Szövetsége (IPOSZ) elnöke szerdán a Magyar Kézművesség Napja ünnepségen, Budapesten.

Az esemény díjak, elismerések átadásával zárult, s ennek kapcsán közvetetten kis szerkesztőségünk is érintett volt, miután a Vác és Vidéke Ipartestület felterjesztése alapján kollégánk, Ribáry Zoltán is ott volt „A kézműipar szolgálatáért” díjban részesített médiamunkások sorában.

Németh László elnök szerint elengedhetetlen a kisvállalkozások képességeinek, tudásának hozzáigazítása a modern kor követelményeihez, a robottechnika fejlődésének eredményeit elismerve ugyanis ki lehet jelenteni, hogy a szolgáltatásokat végző iparosságra, szakemberekre még évtizedekig szükség lesz.

Az IPOSZ elnöke szerint ennek ellenére még mindig nem eléggé elterjedt az a felismerés, hogy a családi-, mikro- és kisvállalkozások nélkülözhetetlenek a gazdasági láncban, az Európai Unió kisvállalkozási csomagjának végrehajtása szinte minden tagországban lassan halad.

Felidézte, hogy az IPOSZ kezdeményezésére 30 évvel ezelőtt éppen azért jött létre az évente megrendezendő „Magyar Kézművesség Napja”, hogy a társadalom figyelmét felhívják az iparosság fontosságára.

– A szövetség olyan társadalom kialakítását támogatja, amelyben megvan a munka becsülete, a világkonszernek és a nemzeti kisipar közötti egyensúly – mondta az IPOSZ elnöke.

Az ünnepségen egyebek közt köszöntötték a helyi és szakmai ipartestületek felterjesztése alapján a magyar kézművességért kiemelkedő munkát végzett iparosokat.

A Magyar Ipartestületek Országos Szövetsége a magyar mikro-, kis- és középvállalkozások országos munkaadói és szakmai szövetsége, amelyet 160 jogilag önálló ipartestület alkot. Az ipartestületek közül 142 területileg szervezett, 18 pedig országos szakmai szövetség. Az IPOSZ mintegy 40 ezer kisvállalkozást képvisel, jellemzően egyéni vállalkozásokat, és 1-10 fő közötti alkalmazottal rendelkező cégeket.

A Magyar Kézművességért Díj Arany fokozatát kapta: Dall’ Asta Arnold kőfaragó mester és Mészáros Gábor cukrászmester.

IPOSZ Díjban részesült: Balogh Mihályné, a Kapuvári Ipartestület irodavezetője, Heringes Lászlóné, a Bátaszéki Vállalkozók Ipartestülete ügyvezetője, Hőgye Mihály fodrászmester
Szűcs György, a Dorogi Ipartestület és az Országos Fémipari Ipartestület elnöke, Váradi Károly órásmester.

A Kézműipar szolgálatáért elismerést kapta Ribáry Zoltán újságíró

A Kézműipar szolgálatáért elismerést kapta: Koós Attila újságíró, operatőr, Ribáry Zoltán újságíró, Szegfű Katalin újságíró-tanár, Szekeres-Marno Alán újságíró.

OE elismerő oklevelet kapott: Bencze Tibor, Danubia Televízió cameraman, Csesznák Anikó, a Karc FM műsorvezetője, Dóka Attila, a www.amdala.hu hírportál tulajdonosa, főszerkesztője, Geszti Glória, a Hatoscsatorna műsorvezetője, Kajetán Jácint, a Fonyód TV munkatársa, Kovács Anita, a Karc FM műsorvezetője, Pekár Erzsébet, az MTI tudósítója, Szentgáli Edit, a Kossuth Rádió műsorvezetője.

Fotó: Juhász Melinda