MEGSEMMISÍTETTE A KÖZBESZERZÉSI DÖNTŐBIZOTTSÁG MATKOVICHÉK 280 MILLIÓS KÖZÉTKEZTETÉSI MUTYIJÁT – 1,6 MILLIÓS BÍRSÁGOT IS FIZET A VÁROS

A Közbeszerzési Hatóság 1.600.000 forintra bírságolta Matkovichékat, amiért megsértették a közbeszerzési eljárás lefolytatására vonatkozó jogszabályi kötelezettségüket, jogellenesen mellőzték a közbeszerzést.

Mint, ahogy arról már korábban beszámoltunk, Szabó Csaba közérdekű bejelentésében arra kérte a Közbeszerzési Hatóság Elnökét, vizsgálja meg, hogy Vác Város Önkormányzata jogosan látja-e el a közbeszerzési eljárás mellőzésével a közétkeztetéssel kapcsolatos feladatait, mivel évente ismétlődő jelleggel, pályázat kiírása nélkül, vállalkozási szerződés megkötésével biztosítja a közétkeztetést. A hatóság elnöke az ügyet kivizsgálta és egyértelművé tette, hogy

„A BESZERZŐ megsértette a közbeszerzési eljárás lefolytatására vonatkozó jogszabályi kötelezettségét, jogellenesen mellőzte a közbeszerzést.”

A Közbeszerzési Döntőbizottság a Közbeszerzési Hatóság nevében meghozta határozatát, amelyben megállapítja, hogy a beszerző, vagyis a váci önkormányzat gazdasági hivatala megsértette a közbeszerzésekről szóló törvényt. A Döntőbizottság Matkovichékkal szemben 800.000 forint bírságot szabott ki.

Emellett a Döntőbizottság megállapította, hogy a hivatalbóli kezdeményezéssel érintett élelmiszerbeszerzések semmisek és az eredeti állapot nem állítható helyre. A Döntőbizottság a beszerzővel szemben további 800.000 forint bírságot szabott ki.

Összesen tehát 1.600.000 forint bírságot kell fizetnie a Matkovich Ilona vezette önkormányzatnak azért, mert megsértették a közbeszerzésekről szóló törvényt, jogellenesen mellőzték a közbeszerzést.

A beszerzett élelmiszerek összértéke 280.116.410 forint.