MI LESZ VELED BURGUNDIA? – OLVASÓI LEVÉL

A burgundiai városrész több mint 20 éve még egy élhető, csendes, ódon része volt a városnak. Aztán jött néhány városi „tőkés”, akik meglátták a fantáziát és a pénzt ebben a Duna-parthoz közeli városrészben és feldúlták a nyugalmát. Ma már csak az a kérdés merül fel a környékbeli „őslakosokban”, hogy megáll-e ez a folyamat vagy sem? Az utcáink a forgalomtól túlterheltek és a hatalmas szállító teherautók egyes utcákat, járdákat tönkre is tettek. Mindaddig, amíg a lelkes beruházásoknak nem érdeke, fel sem lesznek újítva.

Burgundia – Fotó: Ribáry Zoltán/VácOnline

Körzetünkben lakik a volt főépítész, aki meglehet, azért távozott a hivatalból, mert nem akarta magára vállalni azt, hogy a Burgundia utcai Idős Otthonból egy hatalmas társasház építésének adja át a teret?

Egyelőre mély hallgatás övezi a „lelkes vágyat”, hogy a közel 5000 m2-es területen hatalmas társasház épüljön annyi lakással, hogy annak a forgalmától már végképp megfulladjon ez a városrész. Lehet, hogy azért távolították el a volt intézményvezetőt is, mert ezzel az elképzeléssel nem tudott azonosulni?

Burgundia – Fotó: Ribáry Zoltán/VácOnline

Látjuk azt is, hogy a lelkesedés nem szűnt meg a lovarda körüli kertek végeinek beépítése ügyében. A talán már több, mint 10 évvel ezelőtti tervtől nem tágítanak, lelkesen megszerzik a régi házakat, hogy soklakásos társas házakat húzzanak fel a helyükre. Erre megy ki a játék a Mária utcában is. Közel egy éve lezárták az utcát, megvárják míg a kidúcolt ház összedől és máris épül rajta a társasház, ami a lovarda felé is néz. Aztán majd újra kamerázhatja a szomszéd, hogyan áll fél órákat a városi kukás autó az építkezésen és tömik meg azt az építkezés hulladékaival a váciak által befizetett hulladékdíj kontójára elszállíttatva. Azt hiszik, hogy a lovarda épülete 2019 nyarán ezt el tudta takarni?

A Budapesti főútra és a lovardára néző ház építése alatt hetente láttuk, mi folyt itt és kinek az érdekkörében.

Burgundia – Fotó: Ribáry Zoltán/VácOnline

Így lehetett nyereségesen építkeznie az akkor még csak képviselő családjának. Jó példát mutatott. Most pedig hatáskörénél fogva hagyja, hogy a Mária utcai ház összedőljön és felvásárolhassa a telket. De az nem számít, hogy azóta újabb beszakadás keletkezett az úttesten. Dőljön össze a szomszéd háza is, azt is felvásárolják. Azt hiszik, hogy nem tudjuk, hogy a kabinetvezető asszony, volt képviselő barátnőjének a lánya kapta az Iskola utca és a Budapesti főút sarkán a műemlék homlokzatok felújítására a város pénzbeli támogatását? Még azzal is elbüszkélkedtek, hogy a tetőre is fognak kapni legközelebb támogatást!

Burgundia – Fotó: Ribáry Zoltán/VácOnline

Ami a legarcátlanabb volt, hogy az újonnan létrehozott Vác Város Építészeti Díját a felújított házak kategóriában ennek az épületnek adták. Persze annyira bátrak már nem voltak, hogy a díjat saját maguknak, a Budapesti főút 43. számú háznak adják. Látjuk azt is, hogy a mutyi nem csak az épített környezetet érinti, a fákat sem kímélik. A Budapesti főút 47–49. számmal szemben jó váci módszer szerint lecsonkoltak egy egészséges fát brutálisan. Minden bizonnyal zavarta a lelkesedést. De azt is észrevettük, hogy a Petőfi utca 10. előtt kivágtak egy fát, aminek a törzsét és az ágait napok óta ottfelejtették a tett színhelyén. Kétlem, hogy volt rá engedély, de mivel ez is egy lelkesedéből épített ház előtt zavarta a lakókat, így protekcióval gyorsan eltüntették.

Bezzeg a polgármester asszonyt az nem zavarja – amikor az unokáját sétáltatja a József Attila sétányon –, hogy tavaly ősz óta csak gyűlik a gally a szeméthegyekben a Duna villával szemközt. Ez aztán az igazi kilátás a Duna-partra.

Egy biztos, a mutyik csendben tovább folynak. A városrész egyre élhetetlenebb lesz a zsúfoltságtól, de a körzetünk képviselője csendben segédkezik hozzá. Nem minket, hanem magát és falkatársait képviseli, talán még kap is érte egy jó kis új lakást az idős otthon helyén vagy a Mária utcában majd megépülő társasházban.

Nekünk pedig kiszúrják a szemünket egy újra aszfaltozott járdaszakasszal, amin a polgármester a Múzeum utcából elsétálhat vasárnaponként a Budapesti fűútra a lányához. Semmi sem érdek nélküli, mint láthatjuk.

Burgundia – Fotó: Ribáry Zoltán/VácOnline