RÉTVÁRI: A KÖZÉP-EURÓPAI ORSZÁGOK SOKSZOR ÖSSZEFOGTAK A VALÓDI EURÓPAI IDENTITÁS VÉDELMÉBEN

Óriási érdeklődés övezte július 22-én a nándorfehérvári diadal 565. évfordulója alkalmából a Magyar Honvédség 1. Honvéd Tűzszerész és Hadihajós Ezredének Dunaújváros nevű aknamentesítő hadihajójának a váci hajókikötőbe való érkezését. A hősök emlékére 12 órakor a déli harangszóval egy időben hajókürt hangzott fel, valamint a Dunakanyar Szimfonikusok katonadalokat adtak elő. 

Dunakanyar Szimfonikusok – Fotó: VácOnline

A megemlékezésen Rétvári Bence államtitkár, a térség országgyűlési képviselője köszöntötte a megjelenteket.

Gondoltuk, hogy népszerű alkalom lehet majd a Dunaújváros hadihajó megtekintése, de azt nem reméltük, hogy már délben is ennyien eljönnek – üdvözölte e szavakkal az egybegyűlteket Rétvári Bence.

Rétvári Bence az ünnepség látogatóval – Fotó: VácOnline

Köszönöm a honvédeinknek, hogy eljöttek egy hónapon belül már másodszorra, hiszen a dunakanyari hajós felvonulásnak az egyik leglátványosabb hajója volt a Dunaújváros hajó. Úgy gondoltuk, hogy a nándorfehérvári diadal 565. évfordulója az egyik legjobb alkalom arra, hogy visszatérjen ez a hajó. (…)

E napon azt ünnepeljük, hogy 565 esztendővel ezelőtt a magyar honvédek, a magyar katonák és a hozzájuk csatlakozó szövetséges katonák megvédték a keresztény Európát, és az akkori kor legfenyegetőbb birodalmával szemben, a török birodalommal szemben diadalt tudtak aratni.

„Oly sok katonai támadás közepette mi magyarok maradtunk a Kárpát-medence vezető nemzete.” – Fotó: VácOnline

565 évvel ezelőtt egy olyan világot éltünk, amikor az európai nemzetek össze tudtak fogni a keresztény Európa védelmében. Ma azt látjuk, hogy erre Európának ugyanezen nemzetei hat évszázaddal később nem képesek, mi viszont itt a Közép-Európában lengyelek, magyarok, csehek, szlovákok a V4-ekben össze tudunk fogni, és a közép-európai országok is sokszor össze tudnak fogni a valódi európai identitás védelmében, amely a nemzetekre és a keresztény kultúrára épül.

Érdeklődők sokasága a Dunaújváros hadihajón – Fotó: VácOnline

Ezt a fajta szabadságharcot ma is vívni kell, szerencsére nem karddal, nem ágyúkkal, de a tárgyalások mezején, bármilyen megfélemlítéssel szemben is. A nándorfehérvári diadal azon kevés csaták közé tartozik, amit mindenki ismer. Sajnos hajlamosak vagyunk a történelmünkben a vesztes csatákat tanítani, pedig

ha nem lettek volna győztes csatáink, akkor ma nem lennénk itt. 1100 éve itt vagyunk. Megharmincszoroztuk a népességünket. Mi vagyunk a legerősebb gazdaságú állam itt a Kárpát-medencében, mi vagyunk a legerősebb haderővel rendelkező nemzet,

mi úgy gondoljuk, hogy nekünk a legerősebb a kultúránk is, a politikai erőnk is itt Közép-Európában.

Minden nap, amikor délben megkondulnak a harangok, az pontosan a magyarok dicsőségét, a magyarok szabadságharcát, a magyarok küzdelmét a keresztény Európa megvédéséért jelzi, és azt, hogy a magyar történelem igenis diadalokkal van tele, akár a csatamezőkön, akár a tárgyalóasztaloknál.

1100 év alatt oly sok viszontagság közepette, oly sok birodalomnak a legyűrési kísérletei közepette, oly sok katonai támadás közepette mi magyarok maradtunk a Kárpát-medence vezető nemzete. Ez a mai nap ennek az ünnepe.

Dunakanyar Szimfonikusok – Fotó: VácOnline

Köszönöm, hogy eljöttek, ajánlom figyelmükbe a Dunakanyar Szimfonikusokat, akik katonadalokkal elevenítik fel Nándorfehérvár dicsőséges győzelmét – zárta beszédét Rétvári Bence.

A honvédek 11 ÉS 18 óra között minden érdeklődőnek belülről is megmutatták a hadihajót. – Fotó: VácOnline