A JÁRVÁNYÜGYI SZABÁLYOK MEGSZEGÉSÉRE BUZDÍT A MOMENTUMOS POLGÁRMESTER

Legújabban A bátrak földje című írással rukkolt elő Sződligeten a szélsőségek embere, ezúttal nem kevesebbet szeretne elérni/eléretni a településén lévő étterem által, hogy az járványügyi szabályt szegve kinyisson február 3-án. Juhász Béla ezúttal is ráült egy ellenzéki hullámra, a vendéglátósok – dékás háttérrel szervezett Hősök terén bemutatott performansza folytatásaként – úgy próbálja beállítani a járványhelyzet elleni kormányzati védekezést, hogy az a vendéglátóipar megfojtására törekszik. Írásában arra biztat, hogy most jöjjenek a „bátrak”, akik mégis kinyitnak, minden ésszerűséget és szabályt szegve, akár rendőrségi intézkedést is vállalva. Juhász Béla, mondjuk ki, ugyanolyan kártékony politikai provokátor, mint a megrendelői! Lássuk, miért!

A kormány a szabályokat azért hozta a nemzetközi védekezési módszereket követve, hogy a fertőzésveszélyt minimalizálja. Számos szektor kárvallottja ennek az intézkedésnek, többek között a szállodaipar és a vendéglátás húzta talán a legrövidebbet. E kormányzati kompenzációk feltehetően csak a túlélést segíthetik, nem az iparág fellendülését, ezért ahogy múlnak a hónapok, egyre erőteljesebb az aggodalom a szakma részéről. Az ellenzék mindent megragad, hogy becsatornázza a járványhelyzetből fakadó pánikot és politikát csináljon belőle, s mivel nincsenek erkölcsi gátjaik, bármire képesek, akár a hírhamisításig is elmennek.

E téren egyik legfrissebb témája lett az ellenzéknek az „üzemi konyhák bezzeg nyitva lehetnek”. A balliberális lapok január 30-án „robbantottak” a budai Kacsa üzemi étterem sztorijával. Megírták, hogy nagy tömegek étkezhetnek ott, míg a normál éttermek a végüket járják a bezárás miatt. Sződliget igazmondója gyorsan reagálva – kitapintva a kor ütőerét, vagy akár feladatot teljesítve – ráérzett a provokációs potenciálra, azonnal helyi politikát csinált belőle.

A szebb napokat látott étterem, amely valóban rászolgálna már a vendégeire – Fotó: GoogleMap

2133 Sződliget, 1225/1. székhelyű Üvegház Étterem cégkivonatában még nem látszott február 2-án, hogy a tevékenységei közé felvette volna a „munkahelyi/közétkeztetést végző vendéglátóhely egyéb vendéglátás” TEÁOR’08: 5629 számú szolgáltatást, de a nyilvántartásban szerepelt már egy épp aznapi változást jelző dátum. (A jegyző felé is van bejelentési kötelezettsége a cégnek, amit akár meg is tehetett, de írásunk megjelenéséig ennek egyelőre még nem volt nyoma.)

Úgyhogy megfogant a nagy ötlet: az Üvegház Étterem üzemi konyha lesz, négy órát nyitva tarthat és zák schon, nem kapható majd szeszes ital…

Egyébként ehhez hasonló ötlettel állt elő a napokban egy türelmetlen, vidéki korcsmáros is, aki a vendégei közül részállásban sör-tesztereket vett volna fel egy-egy órában, akik maximalizált 10 fővel így az ivóban tartózkodhattak volna… „Ögyes”, ahogy a régi vicc mondaná… Együttérzésünk a leleményességéért, de Juhász Béla esetében nem erről lehetett szó, hanem inkább egy jól átgondolt, politikai provokációról, és nem lehet abban senki sem biztos, hogy e sztorinak nem lesz rendőrségi következménye, amennyiben az étterem valóban nem rendelkezik üzemi étkezdei engedéllyel. A „bátrak földjén” már megint nem Juhász vállalta a bátorságot, az a gyanúnk, hogy a település vezetője egy kiszolgáltatott helyzetben lévő éttermet használt fel alantas céljaira. Egy étterem lehet, hogy keresi a vendégei felé vezető utat, de nem kívánhatja, hogy ennek következménye a bezáratás legyen.

És bizony lett is következménye! Az étterem a közösségi oldalán erről értesítette a vendégeit:

„Kedves Vendégeink! Sajnálattal közöljük, hogy a mai napra tervezett nyitásunkat egy másik dátumra kell halasztanunk. Ok: mai nap a rendőrség behívta ügyvezetőnket további egyeztetés céljából. Itt kiderült, hogy az előzőleg szóban tett állásfoglalásukat visszavonják. ORFK állásfoglalására várunk, mivel nem tudják eldöntetni, hogy hogyan kell eljárniuk az ügyben. Nem szeretnénk megkockáztatni, hogy a vendégeinket atrocitás érje, így megvárjuk a hivatalos állásfoglalást, majd megteszünk mindent azért, hogy megfeleljünk az előírásoknak. Ez ügyben a cég jogi képviselőjével egyeztetés folyik, és ha megnyugtatóan alakulnak a dolgok, akkor tájékoztatjuk Önöket! Köszönjük a támogatást!”

(A cikk lezárása után még az Üvegház ezt a posztot tette ki.)

***

Az Üvegház Étterem a pandémia előtt – GoogleMap

Juhász pár hónapon belüli elképesztő akcióiról már mind az VácOnline, mind az országos lapok beszámoltak, amióta Momentum színeibe öltözött, meghökkentő hiperaktivitásról tett tanúbizonyságot:

– megjutalmazta magát 1,6 millióval a pandémia idején, ami még az Index-nek a szégyenlistájára is felkerült,
– Juhász Béla azt állítja, hogy a kormány a Covid-haláleseteken nyerészkedik,
– a véleménye szerinti „nagy kormányzati elnyomatás” közepette akart épp a napokban kiemelni a köz kasszájából egy 1,6 milliós jutalmat önmagának,
– Juhász Béla lekapcsoltatta (majdnem!) a díszkivilágítást Sződliget főterén,
– a járvány alatt zárja ki az óvodai és iskolai közétkeztetésből a momentumos polgármester a fizetési nehézséggel küzdő szülők gyerekeit,
– ugyanezzel foglalkozott a HírTV, a Magyar Nemzet, a Magyar Hírlap is.