A JÁRVÁNY ALATT ZÁRJA KI AZ ÓVODAI ÉS ISKOLAI KÖZÉTKEZTETÉSBŐL A MOMENTUMOS POLGÁRMESTER A FIZETÉSI NEHÉZSÉGGEL KÜZDŐ SZÜLŐK GYEREKEIT

Újabb megdöbbentő ügy robbant ki Juhász Béla, Sződliget polgármestere körül. A momentumos községvezető január 28-án a település önkormányzati Facebook-oldalán tette közzé: hétfőtől kizárják a közétkeztetésből a fizetési nehézséggel küzdő családok gyerekeit. Azaz február elsejétől az az óvodás vagy iskolás gyermek, akinek a szülei valamekkora tartozást halmoztak fel, nem kapnak étkezést az intézményben.

Lassan nem telik el úgy hét, hogy a Momentum ne keveredne valamilyen botrányba politikusainak kijelentései, állásfoglalásai, nyilatkozatai, baklövései miatt. Úgy tűnik, ebbe a patinás sorba most ismét Juhász Béla állt be:

a momentumos községvezető a járvány ideje alatt vonja meg a közétkezés lehetőségét a hátrányosabb helyzetű családok gyermekeitől.

Bejegyzésében úgy fogalmaz: „az iskolában és az óvodában az étkezésből kizárható a gyermek, ha a szülő nem fizet. Február 1-től élünk a kizárás lehetőségével. Ha ezt el kívánja kerülni, vegye fel a kapcsolatot az élelmezésvezetővel.”

 

Szociális érzéketlenségből jeles

A Momentumnak nem ez az első olyan lépése, ami a szociális érzékenység teljes hiányáról tanúskodik. Úgy látszik, mióta Juhász hivatalosan is párttag lett, azonosult a Momentum meggondolatlan, önző politikájával. Nehezen található érdemi magyarázat arra, hogy a koronavírus-járvány ideje alatt, amikor amúgy is mindenki jóval több megélhetési problémával találja szembe magát, mint általában,

miért éppen azokat a családokat kell még nehezebb helyzetbe sodorni, akiknek amúgy sem könnyű – ráadásul mindezt úgy, hogy gyermekeik étkezéséről van szó?

A Momentumnak nem ez az első olyan lépése, ami a szociális érzékenység teljes hiányáról tanúskodik. – Fotó: Pixabay

Külön meg kell említeni azt is, hogy a Facebook-bejegyzés csütörtökön jelent meg, a benne található szankciót pedig már hétfőtől érvényesíteni fogják: azaz

a szülőknek mindössze egy munkanapjuk volt arra, hogy valamiféleképpen reagálni tudjanak erre, ha nem szeretnék azt, hogy kisgyermekeik ne jussanak élelemhez február elsejétől.

 

Saját magának jut a közpénzből, a rászorulóknak nem

Juhász úgy tesz, mintha minderre amiatt lenne szükség, mert a tartozás – ami egy millió forint környékén mozog –, tarthatatlan az önkormányzat számára. Azonban nem könnyű mindezt nem álszentségnek és pökhendiségnek látni: Juhász egyike volt azoknak a polgármestereknek, akik a rendkívüli jogrend teremtette felhatalmazását arra használta, hogy saját magának 1,6 millió forintos jutalmat osszon ki tavaly év végén – még az Index szégyenlistájára is felkerült ezzel. Ráadásul mindezt úgy, hogy a prémiumról nem a képviselő-testület, hanem egyedül ő maga hozott döntést.

Ezek szerint Sződligeten a községvezető pluszpénzét sikerült kigazdálkodnia az önkormányzatnak, de azt már nem, hogy 78 óvodás és iskolás gyermek részese lehessen a közétkeztetésnek ilyen rendkívül embert próbáló időkben. Ráadásul a Facebook-bejegyzés alatti kommentekből az olvasható ki, hogy az önkormányzat úgy hozta meg ezt a drasztikus döntést, hogy előtte nem vizsgálta meg, hogy a 78 esetben hanyagságról vagy rászorultságról van-e szó. Persze mindez nem változtat azon, hogy láthatóan az önjutalmazás fontosabb, mint a segítségnyújtás Sződligeten.

 

Többe kerül az ebéd, mint egy évvel ezelőtt

Sződligeten a 2020. január 17-i képviselő-testületi ülésen hoztak döntést arról, hogy a közétkeztetési díjakat 2020. február elsejétől megemelik. Az ülés jegyzőkönyve szerint Juhász Béla úgy fogalmaz: „A rendelet módosult még a tekintetben is, hogy február 1-jét követően előre fizetéssel kérjük rendezni az étkezési díjakat. Tehát februárban két csekket kapnak a szülők.”

Tehát nem csak az összeg, hanem a fizetés ütemezése is változott egy évvel ezelőtt.

A bejegyzés egyébként úgy fogalmaz: „Az iskolában és az óvodában az étkezésből kizárható a gyermek, ha a szülő nem fizet.” Tehát nem kötelező kizárni őket, a döntés az önkormányzat kezében van, Juhászék mégis ehhez a radikális eszközhöz nyúlnak. Azt persze nem említik meg, hogy a 1/2020. (I. 20.) önkormányzati rendelet szerint „a személyi térítési díj csökkentésére vagy elengedésére a polgármester jogosult.”

Tehát a momentumos községvezető akár dönthetett volna úgy is, hogy nem szed pénzt a rászoruló családoktól az étkezésért, vagy legalább olyan mértékűre redukálja az összegeket, amelyek tarthatóak a szülők számára is. A keletkezett tartozást pedig akár ki is pótolhatta volna évvégi 1,6 millió forintos jutalmából.

 

Juhász, a Momentum jelöltje

Fekete-Győr András, a Momentum elnöke január 21-én videóban mutatta be Juhász Bélát mint a párt Pest megye 4. sz. választókerületi országgyűlési képviselőjelöltjét 2022-ben. A sződligeti polgármester azt írta, amennyiben lesz, akkor az előválasztáson is a Momentum Mozgalom színeiben kíván indulni, azaz ő lesz majd Tordai Bence ellenfele a körzetben.

Az elmúlt hónapok alapján Juhász nem sok jóval kecsegtet sem a sződligetiek, sem a választókerületben élők számára. Azt már megmutatta, hogy önmagát vígan meg tudja jutalmazni, de azt még nem igazán láthattuk, hogy önfeláldozóan dolgozna azokért, akiket képvisel. Egyelőre azt látjuk tőle, hogy hátat fordít azoknak, akik megélhetési nehézségekkel küzdenek.

Kiemelt kép: Juhász Béla momentumos jelölt propaganda anyaga