Nagy az elégedetlenség a váci vállalkozók között, mert túladóztatják őket

Információink szerint nagy az elégedetlenség a váci vállalkozók között, mert súlyos adótúlterhelés alatt vannak a cégek és vállalkozások. Amíg az állam azon fáradozik, hogy adót csökkentsen, a baloldali városvezetés adót emel. 50%-kal emelkedik a kereskedők,  30%-kal az ipari vállalatok építményadója, 10%-kal emelkedik a közterület használati díj, és bevezettek két új adónemet: a kiszabható legnagyobb mértékű telekadót és a reklámadót. Ez újra egy tipikus baloldali megoldás, ami munkahelyeket veszélyeztet, ahelyett hogy a létezőket védené, vagy hozzásegítené a vállalkozásokat újak megteremtéséhez. A kormány mind az országban, mind Vácon munkahelyeket ment a támogatásos adócsökkentéssel, vagy a július 1-től bevezetendő szociális hozzájárulási adó 2%-kal való csökkentésével. Csak ebben a térségben több mint ezer munkahelyet támogatással megvéd a kormány, legfrissebben éppen Szobi Szörp vállalat kap negyedmilliárd forintot fejlesztésre, s azért, hogy munkahelyeket legyen képes megtartani, illetve teremteni.

 

A balliberális váci városvezetés egyetlen ötlete az adóemelés volt

Vácon a frissen hatalomba került baloldali városvezetésnek szinte első dolga volt a maguk számára egy jelentős fizetésemelést megszavazni és visszaküldeni a kormánynak egy 5 milliárdos, többfunkciós csarnokra biztosított fejlesztési támogatást, közben pedig a váciakat megemelt és újonnan bevezetett adókkal sújtani.

Más települések azon fáradoznak, hogy adócsökkentéssel ösztönözzék a beruházásokat, az új váci vezetés viszont az adóterhek növelésében lát reményt.

A beruházást fontolgató nagyvállalatoknak ez feltehetően visszatartó erő lesz, a fiatal vállalkozók pedig más települések felé fognak majd tájékozódni. Az adóemelés negatívan hat a helyi munkahelyek létrejöttére, ezzel növelve az ingázók számát. Minden bizonnyal a vállalkozások kénytelenek lesznek az emelést a váci vásárlókra áthárítani.

Sajnálatosan beérik a Matkovich-Ferjancsics páros vállalkozásellenes politikájának eredménye: ilyen kevés céget régóta nem alapítottak a téli félévben, mint mióta a baloldal irányít Vácon.

A helyi vállalkozóknak megbízást jelentő kormányzati beruházásokat Vác politikai felhangok mentén visszaadja (többfunkciós csarnok 5 milliárd forint értékben), vagy le se hívja (turisztikai fejlesztések 4 milliárd forint értékben).

Így nem csoda, hogy egyre nehezebb helyzetbe kerülnek a váci cégek és az ott dolgozó váci polgárok. Sajnos egyre rosszabb érzés Vácon vállalkozónak lenni.

 

Emlékeztetőül Matkovichék 5 pontos adóemelési csomagja:

1. 50%-kal emelkedik a kereskedők építményadója (négyzetméterenkénti 600 Ft-ról 900 Ft-ra)
2. 30%-kal emelkedik az ipari vállalatok építményadója (négyzetméterenkénti 600 Ft-ról 800 Ft-ra)
3. 10%-kal emelkedik a közterület használati díj
4. Új adónem: telekadó (négyzetméterenként 200 Ft, ez a törvényi maximum a cégek belterületi nem beépített telkeire)
5. Új adónem: reklámadó (négyzetméterenként 8.000 Ft)

 

A helyi FIDESZ is felszólalt e tendencia ellen:

 

Magyar cégek befektetésének támogatása költségvetési forrásból

A már fent megemlített legfrissebb MTI hír szerint a Külgazdasági és Külügyminisztériumban csütörtökön újabb három magyar beruházó vehetett át támogatási okiratot. Egy szegedi és egy szombathelyi cég mellett

a Szobi Italgyártó Kft. 474 millió forintot meghaladó befektetése csaknem 237 millió forint hozzájárulásra számíthat költségvetési forrásból.

A külgazdasági és külügyminiszter épp ezen a versenyképességi pályázat csütörtöki szerződésátadóján elfogadhatatlannak nevezte azt, hogy az EU másfél hónapja képtelen dönteni az állami beruházásösztönzés felső határának eltörléséről. Szijjártó Péter szerint azért is kiábrándító ez a döntésképtelenség, mivel Brüsszelnek nem uniós forrásokról, hanem csupán a nagyobb költségvetési támogatás lehetőségéről kellene döntenie.

A magyar kormány kérése egyszerű, a válságra tekintettel el kell törölni az állami beruházásösztönzés 800 ezer eurós korlátját – tette hozzá.

 

Megemelték a vállalkozásfejlesztési pályázat 50 milliárd forintos keretét

Erre azért volt szükség, mert a keret több mint kétszeresére érkezett támogatási igény a vállalkozások technológiai megújulását segítő pályázaton, ezért a kormány további 50 milliárd forinttal duplájára emeli az eredeti keretösszeget – jelentette be Varga Mihály a Gazdasági Kabinet ülését követően.

A pénzügyminiszter kiemelte: a járvány elleni győztes csata után most a gazdaság újraindításának van itt az ideje, ezért a kormány minden életképes, fejleszteni kívánó magyar vállalkozást támogat az újraindulásban.

A felhívásra közel 4500 cégtől érkezett pályázat 105 milliárd forint értékben.

 

A kormány részéről tehát minden adott a gazdaság újraindítására

A város vezetésnek példát kellene vennie a kormány vállalkozásbarát elkötelezettségéről, melynek szemtanúi lehetünk nap mint nap. Azok a városok, amelyek ezt a politikát folytatják, megtartották a válság előtt meglévő munkahelyeiket és most folyamatosan kormányzati támogatással újakat is teremtenek, fejlesztenek.

Nem csodálkoznánk azon, ha a váci vállalkozók megelégelnék az újabb adók bevezetését és a maguk és munkavállalóik érdekében erőteljesen felemelnék a hangjukat.

 

Kiemelt kép: Pixabay