Matkovichék nem tágítanak a szájzár-rendelet mellől

Nem csak a titkosításokat hagyta jóvá a január 21-i képviselőtestületi ülés, hanem a tavaly decemberben bevezetett szájzár-rendeletet mellett is újra letette a voksát a balliberális városvezetés.

2019. december 12-e óta él Vácon az országosan is hírhedté vált polgármesteri „intézkedés”, a szájzár-rendelet. A váciak már jól tudják: a rendelet szerint nincs semmilyen nyilatkozat, semmilyen vélemény, semmilyen Facebook-poszt, amíg azt személyesen Matkovich Ilona jóvá nem hagyja. A Fidesz-KDNP színeiben Manninger Péter január elején tett is bejelentést a rendelettel kapcsolatban az ombudsmannál, kérve, hogy az alapvető jogok biztosa vizsgálja meg, mennyire megy szembe a polgármesteri rendelet a vélemény- és szólásszabadsággal.

Most ugyancsak Manninger Péter szeretett volna módosítást javasolni a szájzár-rendelet passzusaiban, de a balliberális képviselőtestület még csak be sem fogadta a kompromisszumra törekvő javaslatot. Ugyanis Manninger azt akarta elérni módosításával, hogy a szájzár-rendelet a legkisebb lehetőséget se adja meg a cenzúrára.

Matkovich polgármester asszony az indítvány vitája közben teljesen kiakadt, és annyira elragadta a hév, hogy miután megszavaztatta a vita lezárását, még hosszú percekig sajnálkozott azon, hogy a sajtóban miért szájzár-rendelet néven terjedt el a váci szabály. Amikor hosszas vitazárás utáni felszólalására mások annak rendje és módja szerint reagálni szerettek volna, közölte, hogy a vitát lezárta, a képviselőtestület pedig elfogadta, hogy a szájzár-rendeletet tartassa be a polgármester: „nem szeretném semmire kérni, mert, hogy lezártuk a vitát, tehát most csak én mondom.”

Így hát újfent kiderült: hiába minden próbálkozás, az új városvezetés keresztül fogja vinni a testületen és a váciakon minden akaratát, akár tetszik az az állampolgároknak, akár nem.

Fotó: Váci Napló