Fidesz-KDNP közlemény: “Matkovich Ilona tegyen végre lépéseket a járvány gazdasági hatásainak csökkentése érdekében!”

A Váci Fidesz Facebook oldalán megjelent közlemény:

“Váci Fidesz-KDNP: Matkovich Ilona tegyen végre lépéseket a járvány gazdasági hatásainak csökkentése érdekében!

A Fidesz-KDNP képviselői egy hete annak érdekében nyújtottak be 5 pontból álló javaslatcsomagot, hogy Vác végre megtegye azokat a járványügyi lépéseket, amelyek az ország számos városában már érvényben vannak és segítik az ott élőket a koronavírussal szembeni védekezésben, valamint enyhítik a veszélyhelyzet negatív gazdasági hatásait. Matkovich Ilona és csapata azonban nem volt hajlandó egyik javaslatot sem megfontolni, ezzel pedig cserben hagyják Vácot és a váciakat is, észre kellene venni, hogy Vác óriási lépéshátrányban van!
A benyújtott javaslataink mind olyan intézkedéseket tartalmaznak, amelyeket vagy a kormány, vagy más városok már bevezettek az elmúlt napokban. Így például:

1. Fokozott együttműködés a járványügyi szervekkel.

2. Ingyenes és korlátozásmentes parkolás a veszélyhelyzet fennálltáig. – Az országban elsőként Esztergomban, március 23-án pedig Székesfehérváron vezették be a polgármesterek a fizetős parkolás felfüggesztését. Az osztrák főváros is lépett: Bécsben is ingyenes lett a parkolás!

3. A vállalkozásokra 2020. január 1-től kivetett adóemelések visszavonása, helyi adók befizetésére halasztott befizetés engedélyezése a veszélyhelyzetet követő 90 napig. – A kormány napokkal ezelőtt bejelentette, hogy a vállalkozások számára a befizetendő adók tekintetében halasztást, valamint részletfizetést engedélyez annak érdekében, hogy az emberélet megmentése mellett az emberek jövőjének biztosítását is segítse. A váci városvezetésnek ugyanezt az intézkedést kellene helyi szinten átvennie, hogy a helyi adók se sújtsák a váci vállalkozókat. Haladéktalanul fel kell venni a kapcsolatot a legnagyobb adófizetőkkel, a város fizetőképességének megtartása és a cégek működőképességének elősegítése érdekében.

4. Üzlethelyiség bérleti díjak elengedése a veszélyhelyzete ideje alatt. – A főpolgármester, Karácsony Gergely március 20-án jelentette be, hogy Budapesten az üzlethelyiségeknek nem kell bérleti díjat fizetniük a veszélyhelyzetre való tekintettel. Hasonló intézkedés lépett életbe Botka László városában, Szegeden is, három nappal a fővárosi bejelentés után. Ezek a városok ezzel igyekeznek segíteni az ottani üzleteken, vendéglátóegységeken.

5. Kilakoltatások felfüggesztése az év végéig. – A kormány a napokban jelentette be a kilakoltatások felfüggesztését. Matkovich Ilonának nem lenne más dolga, mint követni a meghozott országos döntéseket, és Vácon is érvényesíteni a moratóriumot, hogy egy ilyen veszélyes helyzetben senki ne kerülhessen az utcára.

De ahelyett, hogy Matkovich Ilona felismerné, hogy a javaslatok a váciak, a váci családok és váci kiskereskedők, érdekét szolgálja, és ezen keresztül a város gazdasági stabilitását segítené elő, így átgondolásra és támogatásra érdemes. Inkább Önös politikai érdekből elutasítja javaslatainkat. Fentieken túl javasoljuk Matkovich Ilonának, hogy két hét késlekedést követően végre állítson föl egy gazdaságvédelemmel foglalkozó akciócsoportot a város fizetőképességének megőrzése és a városban működő gazdálkodó szervezetek veszteségeinek csökkentése érdekében.

Védjük meg a váciak egészségét!
Védjük meg a váciak munkahelyét!
Védjük meg a váciak otthonait!”

Kapcsolódó:

Ötpontos javaslatcsomagot dolgozott ki a váci Fidesz-KDNP