Polgármesteri beszámolók

 1. SZEPTEMBER 13.
  MASZKBAN A MŰVHÁZBAN

Ma egész nap dolgoztunk az Összefogás Vácért-frakcióval. Értékeltük az idei évet és meghatároztuk a következő hónapok feladatait. A takarékos, ugyanakkor a változásokhoz rugalmasan alkalmazkodó gazdálkodás meghozta a gyümölcsét. Mostanra a város költségvetése stabil lábakon áll.

Mindemellett újabb rekordokat dönt Magyarországon az új koronavírus-fertőzöttek száma. Szerencsére tavasszal – ahogy lehetőségeink engedték – alaposan felkészültünk és az akkor beszerzett eszközöknek most is nagy hasznát vesszük. A meglevők mellé újabb, fertőtlenítésre használható ózongenerátorokat, plexipajzsokat és érintésmentes lázmérőket szereztünk be, amellyel tovább növelhetjük intézményeink biztonságát.

A héten épp ezért a lehetséges forgatókönyvekről és a védekezéssel kapcsolatos teendőkről egyeztettünk a városi intézményeink vezetőivel. Mindenki emberfeletti teljesítményt nyújtott az elmúlt időszakban, amit a váciak nevében megköszöntem az érintetteknek – elég, ha csak abba belegondolunk, hogy Vácon egyetlen idősotthonban sem volt fertőzött.
A kulturális intézményeknél rengeteg kárt okoztak a tavaszi korlátozások. Most egyelőre nyitva tarthatnak a múzeumok, és reménykedünk, hogy a terv szerint viheti tovább az ígéretes őszi programot a Dunakanyar Színház és a Madách Imre Művelődési Központ. Mivel mindannyiunk biztonsága fontos, ezért a város vezetése engedélyezte a kulturális intézmények számára, hogy saját hatáskörben vezessenek be szükség esetén óvintézkedéseket. Én már voltam egy teltházas programon a művelődési házban, a nézők mindnyájan maszkot viseltek, de ez nem zavart bennünket a nevetésben.

Az oktatási-nevelési intézmények vezetőivel is találkoztam részben a megújított közétkeztetés megtárgyalására, részben pedig, hogy megbeszéljük, milyen koronavírussal kapcsolatos esetek fordultak elő az iskolákban. Az oktatási intézményeket alapvetően az állam működteti, azonban a közétkeztetés az önkormányzat feladata. Ezt a tavaszi iskolabezárások okozta nehézségek ellenére igyekszünk változatlan színvonalon ellátni. Az iskolai főzés racionalizálása természetesen sok változást hozott, ezért is volt fontos a heti megbeszélés az óvodai- és bölcsődevezetőkkel is.

Az idősotthonokban ismét bevezették a látogatási tilalmat, ami biztosan rosszul érinti a gondozottakat. Jó lenne, ha nem lenne szükség erre a korlátozásra hosszabb ideig.

Szerencsére több olyan dolog is történt a héten, aminek semmi köze a koronavírushoz. Több évtizedes együttműködés keretében egy hétig idén is városunkért dolgoztak szakmai gyakorlat keretében a Szent István Egyetem tájépítész hallgatói. A diákok folytatták a városi fafelmérést és több, ígéretes koncepciót is vázoltak közterületeink hasznosítására.
Célegyenesbe ért a Csónakház építése, az átadás előtt álló épülettel kapcsolatban széleskörű egyeztetést folytattunk a beruházóval, a pályázatot lebonyolító céggel és a leendő üzemeltetővel.

Már korábban bejártam kollégáimmal a Reménység Egyesület nyáron elkészült Vanyek Béla Sportcentrumát, és tárgyaltunk a sportközpont és az önkormányzat közötti együttműködésről is. A tegnapi ünnepélyes megnyitóra vendégként voltam hivatalos. A megnyitó kellemes hangulatban telt, sok kedves ismerőssel találkoztam.

Helyére került a sok vitát kiváltó Attila szobor is. Az állam által finanszírozott 74 millió forintos alkotás idehozatalába, valamint elhelyezésébe a jelenlegi városvezetésnek nem volt már beleszólása, a szobrot az előző városvezetés fogadta be, a helyszínt is jóval korábban kiválasztotta az alkotója. Ízlés dolga, hogy az alkotás kinek, mennyire tetszik, azokat a véleményeket azonban cáfolni vagyok kénytelen, hogy a városnak egy fillérjébe sem került. Dehogynem. Minden adófizető állampolgárnak pénzébe kerül minden közpénzes beruházás: ez a szobor is, de az alföldi húsz centiméter magas kilátók is, és az önkormányzatok bevételéből (a váciból is!) felduzzasztott pénzalap, melyből aztán presztízsberuházások sorát finanszírozzák. Nekem meglepő egyébként a szobor elhelyezése: a kerékpárral érkező turisták csak messziről és hátulról láthatják a szobrot, a Dunán hajózó turisták elől pedig a partmenti fák takarják el.

Tegnap nyílt az Ars Sacra fesztivál a Főtéren. Az ünnepségsorozaton sok ismert művészt láthatnak, hallgathatnak meg a váciak.

Matkovich Ilona polgármester❤️💙

 

 

 1. SZEPTEMBER 6.
  POFON HELYETT SEGÍTSÉG

Szeptember elsején, miután gondolom az utolsó kormánypárti politikus is hazaért a horvát tengerről, lezárták a magyar határokat, mert állítólag szeptember elsejétől már behurcolják a vírust a külföldi nyaralók. Nem minden országból érkező nyaralók hurcolják be a vírust, ha jól értem, és talán még a futballeseményre érkezők sem fogják behozni a vírust. Eközben úgy tűnik, a valóságban a nagyszámú rendezvények, gólyatáborok, sportesemények – és folytathatnám a sort – gócpontjai lettek idehaza a járványnak. Szóval, a következő időszak megfelelő kezeléséhez pontosabb információkra van szükség, mert még egy ilyen tavaszt nem lehet végigcsinálni.

Nem lehet újra bezárkózni, mert akkor megint nincs munka, nincs fizetés. A szabadság amúgy is elfogyott – egyelőre úgy tűnik, a járvány gazdasági kára jóval nagyobb az egészségügyi kárnál. A váci önkormányzat átvészelte az első hullámot, és megtette a szükséges előkészületeket. Például kevesebb helyszínen maximálisan kihasználva az iskolák főzőkonyhai kapacitását látja el az iskolai közétkeztetést. Nem tudja ma megmondani senki, hogy működni fognak-e ősszel és télen a kulturális- és sportintézményeink. Annyit tudok, hogy a Tankerület már lemondta a gyermekek uszodai tanóráit. Ez ismét bevételkiesés, és arra is fel kell készülnünk, hogy más intézményünknél is előfordulhat, hogy hónapokig nem lesz jelentős bevételük.

Azt gondolom, az önkormányzati adóelvonások után a kormány bérkiegészítő támogatása el kell, hogy jusson az önkormányzati dolgozókig, akiknek szakszervezeti érdekképviselete épp a héten szervezett háromnapos sztrájkot. Ennek fő célja volt, hogy felhívja a figyelmet: az elmúlt hónapok kormányzati döntései ellehetetlenítették az önkormányzatok gazdálkodását, és ezzel veszélybe sodorták több ezer önkormányzati dolgozó munkáját, megélhetését, jövőjét. A váci önkormányzati dolgozók is támogatták a követeléseket. A dolgozóink érdekében jó lenne, hogyha a jövőben az államhoz fordulunk, pofon helyett segítséget kapnánk.

A munkánk vezérfonala az elmúlt hetekben az őszi védekezés előkészítése volt, valamint folytattuk azokat a tárgyalásokat, amelyek elősegítik, hogy pénzügyileg jobban megerősödjünk. Két nagy vállalkozással vagyunk már a tárgyalások vége felé, szerencsére hozzánk hasonlóan ők sem vesztették el a reményt, hogy érdemes Vácon befektetni, és fantáziát látnak a városunkban.

Mindig jó érzéssel tölt el, hogy remek szakembereket találtunk a januárban megújított Fejlesztési Osztályunkra, akik a kezükben tartják a már folyó, vagy tervezés alatt álló beruházásokat. Ilyen például a korábbi városvezetés által elnyert, és már a mi koordinálásunkban megépülő csónakház, a Hársfa utcai óvoda energetikai projektje, és dolgozunk rajta, hogy folytatódjon a korábban részben megvalósult uszoda felújítás. Nagyon fontos volna a szociális helységek, a vezetékek és az uszodatér felújítása. Erről egyeztettünk többször is a váci vízilabdások képviselőivel.

Mivel két nagy „megörökölt” adósság kifizetésén vagyunk túl (az egyik a Harmatkert Kft. 2015 óta felgyülemlett, 47 millióra rúgó kifizetetlen számlái, a másik a 2019-es, 78 milliós Volánbusz tartozás és annak kamatai), most újra át kellett tekintenünk a pénzügyi lehetőségeinket. Ami biztató, hogy a likvid hitelkeretünkből a működésre felhasznált összeget sikerült alacsonyan tartani. Előttünk van azonban feladatként több kisebb útjavítás, a gyalogos átkelők újrafestése, a kőszórt utak helyreállítása a legutóbbi vihar után. A város tisztántartására minden körülmények között előteremtjük a szükséges pénzügyi forrást.

A héten úgy alakult, hogy két városvezetői találkozóm is volt igen fontos témákban. Hétfőn Barabás Richárd Újbuda alpolgármestere látogatott Vácra, hogy megismertessen bennünket azzal az innovációs pályázattal, amelyet Újbuda közvetlenül nyert az Európai Regionális és Fejlesztési Alapból online kulturális közösségi terek és támogatások témában. Szerdán Egerbe látogattam, ahol Mirkóczki Ádám polgármesterrel egyeztettünk több témában. A városainkban hasonlóak a problémák. Fontos volt tapasztalatot cserélni a leamortizálódott szociális lakások egy részének felújtásáról, a városi szegény sorsúak segítéséről, a szűkös fejlesztési pénzekről, a sportintézmények fenntartásáról így járvány idején.

A héten találkoztam a Reménység Egyesület vezetőségével is, akikkel már nem először egyeztettünk arról, milyen konstrukcióban tudnánk felújítani a Reménység-házat, valamint a jövő héten megnyíló új Vanyek Béla Sportcentrum működtetésében igyekszünk segíteni. Az elképzelés szerint, az önkormányzat támogatásban részesíti a Reménység egyik szakosztályát, ennek fejében pedig a váciak kedvezménnyel tudják majd használni az új sportlétesítmény egyes részeit. Ha megszületik a megegyezés, tájékoztatni fogjuk a lakosságot.

Néha elszívja az energiámat, amikor újra és újra előkerülnek 10-15 éves szabálytalanságokból adódó ügyek, és ezekért a mai napig perlik a kárvallottak az önkormányzatot. Most került elém már a második olyan ügy, ahol még 2010 előtt a város törzsvagyonát adta el az akkori városvezetés, ami törvénytelen. Az ebből fakadó ellehetetlenített tulajdonviszonyok miatt máig folynak a kártérítési perek.
Többek között a mélygarázs beruházás miatt is felkerestek váci vállalkozók, akiknek állítólag összesen közel 200 millió forintjuk ragadt benn a közel tíz évig elhúzódó mélygarázs építkezésben. Egyelőre még nincs bírósági szakaszban ez az ügy, de nagyon remélem, hogy egyes vezetők akkori felelőtlen pénzügyi gazdálkodásának nem a mostani városvezetés (és persze a város) lesz a kárvallottja.

Többször felmerült már a Forte gyár – Vásár tér – volt Vágóhíd terület rehabilitációjának szükségessége. Mivel sok tulajdonosa van ezeknek a területeknek, így a Vágóhíd tulajdonosaival kezdtük el az egyeztetést, elkészítve részükre egy, a városvezetés által elképzelt látványtervet, amelynek megvalósításával egy igazán modern városrésszel gazdagodna Vác.

Fiatal váci építészekkel is találkoztam, akikkel megbeszéltem, hogy kidolgoznak egy helyi pályázatot, amelynek segítségével a váciakkal közösen gondoljuk végig, milyen új funkciók kerüljenek a Főtérre.

A ligettakarításon idén is sok iskolás gyermek dolgozott Bíró György vezetésével. Köszönet mindenkinek, aki részt vett ebben a fontos munkában.

Péntek délután megnéztem Papp László Modern Művészeti Gyűjteményét a Káptalan utcában. A rossz állapotú épület felújítására egyelőre forrást keresünk, viszont addig is szeretnénk, ha a közönség a nagy értékű magángyűjteményből összeállított kiálltáson ismerhetné meg a váci közelmúlt kimagasló értékű munkáit.

Jártam megint az Iskolavárosban, mert reményeim szerint, októberben megkezdjük a Sportcsarnok előtti útszakasz felújítását. Elképesztő állapotokat találtam a közel teljesen kész férfi kézilabdacsarnok körül. Ez is egyike a „súlyos örökségeinknek”, de nagyon bízom benne, hogy kormánypárti politikusaink bevetik végre érdekérvényesítő képességüket, és hozzásegítik a kézilabdásokat, hogy mielőtt magától tönkremegy, a váci kézisek birtokba vegyék a csarnokot. Egyben talán arra is jut idő a város folyamatos lejáratásán túl, hogy a mindnyájunk által fontosnak tartott és testületi ülésen közösen megszavazott felújítási terveinkért lobbizzanak.

Tegnap ismét rengetegen hoztak elektromos hulladékot a gyűjtőhelyre. Azt gondolom, nagyon fontos volt, hogy idén kétszer lehetett leadni elektromos hulladékot, hiszen az elmúlt években erre csak néha volt lehetőség.

Szombaton közös lecsófőzésen vettek részt a város egyesületei, a Széchenyi utcában pedig youtuber találkozót tartottak.

A Kékházban péntek este közös kiállítást tartott 17 váci művész. Az alkotások a karantén időszakában készültek – szívből ajánlom, hogy tekintsék meg őket.
Matkovich Ilona polgármester

 

 

 1. AUGUSZTUS 30.
  KERESSÜK VÁC MÁRKANEVÉT

Közeledik a tanév, és eközben folyamatosan nő a koronavírus fertőzöttek száma. Az önkormányzatnak kötelessége felkészülni minden eshetőségre. Arra, hogy az iskolák folyamatosan működnek, és a közétkeztetést a szokásos módon bonyolítjuk, és arra is, hogy ismét bevezetik átmenetileg a digitális oktatást. Az előbbi esetben a korábbi színvonalon kell ellátnunk a gyermekek étkeztetését, viszont, ha megint otthon kényszerülnek maradni a diákok, és nem veszik igénybe a közétkeztetést, a konyhásainknak akkor is biztosítanunk kell a bérét.

Ez a tavaszi tapasztalatok alapján nem lesz egyszerű, amennyiben megint hónapokig nem lesz főzés. Hiszen azt már láttuk, hogy a kormány semmiféle bérkiegészítő támogatással nem járul hozzá ahhoz, hogy megkapják az önhibájukon kívül munka nélkül maradt önkormányzati dolgozók az ellátmányukat, viszont tavasz óta többféle adót is elvettek az önkormányzatoktól. Ezért döntöttünk úgy, hogy költséghatékonyabban működtetjük a konyháinkat, és három eddig főzőkonyhát átalakítunk tálalókonyhává, más konyháink kapacitását pedig jobban kihasználjuk. A továbbiakban a Vám utcai óvodába, a Bocskai kollégiumba és a Cházár András iskolába máshonnan hozzák az ebédet. Az egyéb étkezések változatlanok maradnak ezeken a helyszíneken is.

A héten Vas megye fővárosába látogattunk személyes találkozóra, hogy a szombathelyi városvezetéssel megvitassuk az elmúlt időszak önkormányzati tapasztalatait. Nagyon kedves fogadtatásban volt részünk. Nemény András polgármesterrel, valamint a helyi partnerekkel folytatott eszmecsere vezértémája az előttünk álló uniós támogatási ciklusra vonatkozó lehetőségek áttekintése volt. Többek között arról beszéltünk, hogy a települések közvetlenül hogyan juthatnak az uniós forrásokhoz. Szombathely már sikeresen indult ilyen pályázaton, és Budapest mellett bejutott az Európai Unió 100 intelligens város programjába, mely gyorsabb hozzájutást biztosít az uniós projektek megismeréséhez és a helyi digitalizáció fejlesztéséhez. A tárgyalásokon sor került még a konkrét városüzemeltetési tapasztalatok kicserélésére, az önkormányzati bérlakásokkal való gazdálkodás lehetőségeinek áttekintésére is.

Másik fontos tárgyalásunk a Magyar Turisztikai Ügynökségen zajlott, ahol Guller Zoltán vezérigazgatóval egyeztettünk a barokk belváros projekt részleteiről. Meghívtuk vezérigazgató urat Vácra, hogy bemutassuk helyben, milyen előkészítő munkákat végeztünk el ahhoz, hogy a projektet beindíthassuk. Sokat dolgoztunk és dolgozunk kiemelkedő turisztikai szakemberekkel ezen, és azon is hogy Vácnak olyan márkaneve legyen, amely az eddigieknél jobban felkelti az érdeklődést értékeink iránt.

Rendkívüli testületi ülést is tartottunk, mivel számos téma gyűlt össze. Néha azt gondolom, kicsit gyors a tempó, hiszen augusztusban ez már a második rendkívüli testületi ülés, de nem lehet leállni, mert rengeteg a pótolni való. Fontos volt pontot tenni a Gombási úti Spar parkolóval kapcsolatos egyeztetések végére. A döntéssel közel 50 parkolóhellyel növekszik nyitvatartási időn kívül a parkolóhelyek száma, valamint 30 parkolót egész nap használhatnak a lakosok. Mivel az Észak-Kelet Pest és Nógrád Megyei regionális Hulladékgazdálkodási és Környezetvédelmi Önkormányzati Társulás tanácsülése megelőzi a szeptemberi testületi ülésünket, a képviselendő váci álláspontról is tárgyalnunk kellett.

Kissé fellélegezhettünk: végre kifizettük azt a tavalyi 78 milliós tartozást a Volánbusznak, amellyel átvettük a városvezetést. Szintén elődeink által ránk hagyott tartozása volt a városnak a kertészeti és egyéb munkákat végző Harmatkert Kft. felé. A cég eléggé váratlanul fizetési meghagyást bocsátott ki közel ötven millió forint lejárt tartozásra, amely szintén a korábban ki nem fizetett számlákból jött össze, és amelyet most nekünk 15 napon belül ki kellett egyenlítenünk. Csak ez a ránk maradt két tétel közel 130 millió forint, miközben korábban évente kb. 200 millió forint működési támogatást kapott az előző városvezetés.

De vissza az örömökhöz. A Jószomszéd Hálózat kapott tavasszal váci segítőktől iskolaszereket, valamint vállalkozók felajánlottak sok taneszközt az iskolakezdéshez. Így 20 szegény sorsú gyermeknek tudtunk adományozni iskolatáskát és egyéb tanszereket az iskolakezdés előtt. Köszönöm minden támogatónak és szervezőnek!

Szeptembertől ismét sűrűbben járnak a buszok. Bízom benne, hogy a többszöri egyeztetések meghozták az eredményt, és gyorsan elérhetők lesznek az iskolák és a munkahelyek.

Szombaton újra ingyen lehet leadni az elektronikus hulladékot. Az áprilisban rekordmennyiségű eszköz leadásával megtartott begyűjtés tapasztalata alapján már akkor megígértük, hogy idén lesz még alkalom a váci polgárok elektronikai hulladékainak ingyenes leadására. Erre szeptember 5-én 9 és 16 óra között kerül sor.

Ja, és ha valahol azt a képtelenséget olvassák, hogy a váci ingatlanok sorsát Bánkon döntik el ingatlanbefektetők, (merthogy állítólag ez a legújabb minden alapot nélkülöző rémhír), akkor leírom: egy vasárnapi délelőttön – saját költségünkön! – tartott ugyan kihelyezett frakció ülést az Összefogás Vácért Bánkon a városi költségvetésről, de ingatlanbefektetők nem voltak a közelben. Egyébként a város ügyei nem füstös irodákban, titokban dőlnek el, hanem a nyilvánosság tájékoztatásával és a törvények betartásával. Zéró korrupcióra esküdtünk fel – eszerint dolgozunk.

Ha valódi hírekhez szeretnének jutni, nézzék meg mindig, milyen forrásból tájékozódnak.❗️

Matkovich Ilona polgármester❤️💙

 

 

 1. AUGUSZTUS 16.
  Ünnepeljünk együtt, vigyázzunk egymásra!

Beloruszban a vélhetően elcsalt választások előtt és után a hatalom börtönbe záratta politikai ellenfeleit, a tüntetések máig nem csillapodnak. Bejrútban emberi gondatlanságból felrobbant az a siló, amelyben Libanon gabonatartalékát őrizték, katasztrofális kárt okozva a lakosságnak. Ez a két hír többek között arra figyelmeztet, hogy a szabadságvágy legyőzhetetlen, és bele kell szólnunk a saját életünk alakulásába, illetve, hogy milyen félelmetesen törékeny egy ország gazdasági biztonsága. Megdöbbentő események, melyekről legalább ezt a pár sort le kellett írnom.

Nem a fentiekhez mérhető, de városvezetőként fontosnak tartom a város anyagi biztonságának fokozatos erősítését és a fiatalok megtartását. Mivel országosan is egyre nagyobb nehézséget jelentenek az elszabaduló ingatlanárak, sok fiatalnak komoly nehézséget jelent önálló életet kezdeni, saját otthont teremteni. De nem csak a fiataloknak vannak lakásgondjai, hanem sok kiskeresetű, vagy nyugdíjas polgártársunk sem tud egy összegben, piaci áron lakást vásárolni. Mi ebben kívánunk segíteni. Egyrészt megvételre kínálunk felújítandó önkormányzati lakásokat. Azoknak a bérlőknek pedig, akik több mint öt éve bérlik önkormányzattól lakásukat és nincsen tartozásuk a város felé, kedvezményes vásárlást biztosítunk: nekik lehetőségük van megvásárolni a bérleményüket. Egy összegű kifizetés esetén 35 % vételár-kedvezményben részesülhet a vevő. Akik a maximális, 15 éves kamatmentes törlesztés lehetőségét választják, 15 % kedvezményt vehetnek igénybe. A részletfizetést kérőnek a lakás vételár minimum 20%-át egy összegben be kell fizetnie. Meggyőződésem, hogy ez a folyamat minden váci lakos érdekét szolgálja, hiszen a bevételekből ingatlanalapot képzünk, amit a város ingatlanvagyonának megújítására fordítunk. A részletekről a Váci Városfejlesztő Kft.-nél érdeklődhetnek.

Hosszú hónapok után előrelépés történhet a Vác számára 2017-ben megítélt, de azóta sem folyósított négymilliárdos állami támogatás ügyében. Ez az a pénz, amelyből a Barokk Belváros és a Múzeumi Negyed projekt részeként a többi közt a Március 15. tér 10 alatt álló zöldház is megújulhatna. Ahogy azt a múlt héten írtam, a műemlék épület leromlott állapota miatt bírsággal fenyegeti városunkat az illetékes hivatal, pedig már november óta próbáltuk kideríteni a pénz visszatartásának okát. Többszöri megkeresés és a szentendrei polgármesterrel való közös fellépés után a Magyar Turisztikai Ügynökség felvette velünk a kapcsolatot, és az ügyben több sajtómegkeresést is kaptam. Ha minden igaz, még augusztusban személyesen egyeztethetünk a projekt részleteiről az ügynökséggel. Bízom benne, hogy leendő tárgyalópartnereim is úgy gondolják: épített örökségünk védelme az első.

Sajnos világossá vált, hogy vannak, akik szándékosan értik félre a színházzal és a politikai rendezvényekkel kapcsolatos döntést, mármint, hogy az országgyűlési képviselő által szervezett Polgári Esteknek a továbbiakban nem a Váci Dunakanyar Színház lesz a helyszíne. Nem gondolom, hogy városunknak bármennyit is használ a felesleges hangulatkeltés, úgyhogy ismét hangsúlyozom: egy politikafüggetlen intézményről van szó, ezért sem a jobb-, sem pedig a baloldali politikai eseményeknek nincs ott helye. Ráadásul a színház használati szerződése egyértelműen kimondja, hogy a létesítmény csak művészeti csoportok által tartott fellépésekre adható bérbe. A politikai rendezvények megtartására továbbra is mindenki számára a Madách Imre Művelődési Központ adhat helyet.

Ha már szóba jött a művelődési ház: nagyon örülök annak, hogy még a válsághelyzettel és a kormányzati elvonásokkal terhelt költségvetésből is hozzá tudtunk tenni négymillió forintot a kétmilliós állami támogatáshoz. Nagy szükség volt a színpadtechnika megújítására. Az összesen hatmillió forintos támogatásból vásárolt médialejátszó-rendszer, színpadi előadásokhoz használható lézerprojektor, keverőpult, hangfalak, okos kijelzők és egyéb korszerű eszközök a látogatóknak és a fellépőknek is magasabb színvonalú technikai hátteret biztosítanak.

🇭🇺 Közeleg az államalapítás ünnepe. 🇭🇺

Az augusztus 20-i rendezvény 18 órakor kezdődik a Püspöki palota előtti területen, ahová mindenkit szeretettel várunk. Az önkormányzat támogatásával megvalósuló sörfesztivált sem sodorta veszélybe a koronavírus, azonban jelentős óvintézkedéseket tesznek a szervezők a látogatók biztonsága érdekében. Elővigyázatosságból az idén nem lesz tűzijáték, megelőzendő, hogy egyszerre nagyobb tömeg legyen a Duna-parton. A részletekről a héten írt, korábbi posztomban beszámoltam. Bízom benne, hogy minden látogató jól fogja érezni magát ebben a különleges helyzetben is.

Vigyázzunk egymásra!

Matkovich Ilona polgármester❤️💙

 

 

 1. AUGUSZTUS 9.
  A DUNAKANYAR SZÍNHÁZ ARRA VALÓ, HOGY OTT SZÍNHÁZ LEGYEN

Köszönettel kezdem a váci rendőrkapitányságnak, hogy alig egy hét alatt elfogták azt a férfit, aki a Hétkápolnánál támadott meg és rabolt ki egy munkába igyekvő nőt. Révész Ákos rendőrkapitánynak személyesen köszöntem meg a szakszerű felderítési munkát. A találkozón beszéltünk az eddigi tapasztalatiról, a megoldandó problémákról, a város kritikus pontjairól. Természetesen mindketten elkötelezettek vagyunk abban, hogy Vác város közbiztonsága egyre javuljon. Az áldozatnak ezúton kívánok mielőbbi felépülést!

Egyre több lakossági panasz érkezik a szúnyoghelyzet miatt. Az esős, meleg időjárás, valamint a földi szúnyoggyérítés miatt több vízparti város is jelezte a vérszívók elszaporodását az országos katasztrófavédelemnek. Néhány éve a szúnyoggyérítést nem az önkormányzatok, hanem az országos katasztrófavédelem végzi. Az illetékes hatóság a kérések nyomán engedélyezte ideiglenesen a légi-kémiai gyérítést, így most Vác is csatlakozik azokhoz a településekhez, amelyek kérelmet adtak be az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatósághoz, hogy a Tisza-menti településekhez hasonlóan nálunk is végezzék el állami forrásból a repülőgépes szórást.

A buszközlekedés változatlanul fontos téma. Sok köszönetet kaptunk az új útvonalak bevezetéséért, ugyanakkor egyes járatok visszaállítása szükségesnek tűnik szeptember elején. Ezen dolgozunk.

A munkánk a városban egyszerű és nagyon összetett is egyben. Egyszerű, mert a költségvetésünk minden egyes forintját a költséghatékony működésre, városépítésre és fejlesztésre kell költeni. Elképzelésünk az volt, hogy a lakosság által befizetett gépjárműadót az utak felújítására, az önkormányzati ingatlanértékesítésből befolyt pénzt pedig az önkormányzati ingatlanvagyon megújítására használjuk fel. A gépjárműadó sorsát (elvételét) ismerik, az ingatlanfelújítási koncepcióval azonban jól haladunk. Szerencsére bőven készítettünk városfejlesztési terveket a kampány alatt és a korábbi években, és tesszük ezt most is folyamatosan. A főtéren hosszú évek óta omladozó, a Városházával szemközti barokk műemlék épület (zöld ház) felújítása az első feladatok között volt. Ezért készíttettünk róla statikai véleményt, amely megerősített abban, hogy az épülettető felújítása nem várhat tovább. Ez viszont több tízmillió forintba kerül, ezért is lenne nagyon fontos az a 3+1 milliárd forintos állami támogatás, amelyben ennek az épületnek a felújítása, valamint a régóta nem használt Görög templom tornyának megerősítése is benne van.

Habár szinte a beiktatásom óta kérjük, jelezzük a problémát a Magyar Turisztikai Ügynökségnek, egyelőre nem tették lehívhatóvá az összeget, hivatalos megkereséseinkre hónapok óta nem válaszolnak. A Pest Megyei Kormányhivatal ellenben jelentős bírságot helyezett kilátásba számunkra a zöld ház miatt, pénzt azonban a műemlékvédelemtől sem remélhetünk. Ezért döntöttünk úgy, hogy a kormányzati elvonások és a járvány okozta bevételkiesések ellenére elkezdjük a felújításokat, mert az épület állapota nem engedi, hogy tétlenkedjünk. Közben folyamatosan tárgyalásokat kezdeményezek az illetékes hatóságokkal, mert nem tudom elfogadni, hogy Vác ne kapja meg a belváros megújulásához elengedhetetlen pályázati pénzt, miközben több mint tízmilliárd forint jut máshol vadászkiállítás szervezésre és még számtalan más turisztikai programra. Annyit még, hogy sok országban az állam támogatást ad a műemlék épületek felújításához. Nálunk, egyelőre úgy látom, csak büntetnek, ha nem tudod önerőből felújítani az épületet. Ezért elő fogunk készíteni egy erre vonatkozó törvényjavaslatot, amelynek benyújtását kérjük majd az országgyűlési képviselőtől.

A Dunakanyar Színház vezetése, mivel a korábbi szerződés lejárt, nem kötött új szerződést a korábban a színházban tartott, az országgyűlési képviselő által szervezett Polgári Estekre. Mivel a Dunakanyar Színház szabályzatában – az állami és önkormányzati cégekhez hasonlóan – szerepel, hogy pártoktól és politikától függetlenül kell működnie, a továbbiakban azt szeretnénk, hogy a színház a művészet háza legyen. Politikai események megtartására a híresztelésekkel ellentétben továbbra is lehetőséget biztosít az önkormányzat, például a korábban is hasonló rendezvényeknek helyt adó Madách Imre Művelődési Központban.

Szeretném, ha városunkat közösen alakítanánk. Az önkormányzat településrendezési eszközök módosításának elindításáról határozott. Törökhegyen például azt szeretnénk elérni a módosítással, hogy egy szellősebb, minőségi zöldövezetbe illő laza beépítés alakuljon ki. Több helyszínen pedig azért van szükség a módosításra, mert tárgyalásaink eredményeképp új vállalkozások érkeznek a városba, ami hosszú távon Vác bevételeit növeli. Ezzel kapcsolatban kértük, és ezúton is bátorítanék minden érintettet, hogy küldjék meg javaslataikat a Főépítészi Osztályra.

Városunk számára kiemelten fontos a helyi sportélet. Mivel a koronavírus-járvány megakasztotta a TAO és önkormányzati támogatásból megvalósuló uszodafejlesztési projekt előkészítését, most újra felvettük a fonalat a Váci Vízilabda SE vezetőivel. Az uszodai szociális helyiségek felújításáról szóló pályázathoz az önkormányzat eddig 33 millió forintot adott.

Az augusztus 19-20-21-re tervezett ünnepségsorozat szervezése még folyik. A korábbiaknál kevesebb, ám kellemes programok várják a látogatókat.
Ne feledjék, augusztus végéig még nyitva tart Adorján Attila festőművész és Varga Mátyás szobrászművész kiállítása. Érdemes megtekinteni a főtéri kék házban lévő műremekeket. Szeptemberben váci festőművészek veszik birtokba a kék házat, hogy közös kiállításon mutassák be legújabb műveiket.

Szép nyarat kívánok! Érdemes meglátogatni a váci strandfürdőt, a Főtéren pedig a párakapu nyújt átmeneti felfrissülést.

Matkovich Ilona polgármester❤️💙

 

 

 1. AUGUSZTUS 2.
  MÉG EGYSZER AZ ÖNKORMÁNYZATI LAKÁSOKRÓL

Az elmúlt hetekben gyakran megállítottak az utcán arról érdeklődve, milyen változások vannak és várhatók-e még továbbiak az önkormányzati lakásokkal kapcsolatban. Többen attól tartanak, ha nem veszik meg a lakásbérleményüket, amelyben élnek, utcára is kerülhetnek.

Szeretnék mindenkit megnyugtatni: szó sincs erről. Vác Város Önkormányzata jelentős lakásállománnyal rendelkezik, azonban rossz állapotuk miatt egy részük üresen áll, másik részük pedig jelentős felújításra szorul, amit az önkormányzat korábban sem tudott, és – ha nem változtatunk az eddig gyakorlaton – ezután sem tud felújítani. A befizetett bérleti díjak ugyanis nem fedezik a fenntartási/felújítási költségeket, ráadásul az elmúlt években az erősen elhanyagolt ingatlanállomány mintegy harmadát összesen több mint 80 millió forintos tartozás terheli. Amúgy egy szociális bérlakásnál döntő többségében legfeljebb 15 ezer forint a bérleti díj, de vannak 2-5 ezer forintos havi bérleti díjak is. A piaci díja a lakásoknak szintén ritkán éri el a negyvenezer forintot.

Az önkormányzat elkötelezett abban, hogy az üres lakások közül minél többet bérbe tudjon adni, ezért is vizsgálja felül most a több mint 400 lakásának állapotát, valamint azt, hogy lakik-e benne bérlő, ill. a lakó nem adja-e tovább emelt áron, esetleg van-e más ingatlantulajdona, amelyben lakhatna. Ezek kizáró okok, és ha ilyen eset előfordul, a bérlőnek el kell hagynia az önkormányzati bérleményt, hogy a valóban rászoruló emberek jussanak szociális lakáshoz.

Több lakossági megkeresés és egyeztetés alapján, lesz lehetőség rá, hogy akik több mint öt éve bérelnek önkormányzattól lakást és nincsen tartozásuk, megvásárolják bérleményüket. A műemléki védettségű épületek kivételt képeznek, de ezenkívül is minden esetben érdemes egyeztetni előzetesen a Váci Városfejlesztő Kft.-vel. Ha egy összegben vásárolja meg valaki a bérleményét, akkor 35 % vételár-kedvezményben részesülhet. De élhet akár a maximális, 15 éves kamatmentes törlesztés lehetőségével is – ebben az esetben 15 % kedvezményt vehet igénybe. A részletfizetést kérőnek a lakás vételár minimum 20%-át egy összegben be kell fizetnie. Természetesen ez a lehetőség nem jár semmilyen hátránnyal azok számára, akik bérlőként szeretnének maradni eddigi bérleményükben. Meggyőződésem, hogy ez a folyamat minden váci lakos érdekét szolgálja, hiszen a bevételeket a város ingatlanvagyonának megújítására fordítjuk.

Szerdán a Pest Megyei Kormányhivatal vezetőjével, Tarnai Richárddal találkoztam. A megbeszélésen elmondtam, hogy a műemléképületeink felújítása és újrahasznosítása akkor biztosított, ha megnyílik Dunakanyar Turisztikai Pályázatban a Vácnak megítélt forrás. A támogatás lehívásának érdekében Szentendre polgármesterével közös levélben kértünk személyes egyeztetést a Magyar Turisztikai Ügynökség vezérigazgatójától, Guller Zoltántól. Mivel a főtéri zöld ház bizonyos részei kritikus állapotban vannak, egyeztettem a korábbi állagmegóvási munkálatokat végző kivitelezővel is a legsürgősebb feladatokról.

A pénteki rendkívüli testületi ülésen számos módosítást fogadtunk el, amelyek azt szolgálják, hogy Vácon újabb vállalkozók telepedhessenek le. A hosszú távú kormányzati megszorítások miatt rendkívül fontos, hogy a cégek által megfizetett iparűzési adóból származó bevétel folyamatosan növekedjen, hiszen – ha nem vonják el teljesen a gépjárműadóhoz hasonlóan – ez az a forrás, amiből később fejlesztéseket tudunk finanszírozni.

Egy mentori program keretében egy a Külső Rádi úton lévő lakásra hároméves szerződést kötöttünk a Szociális Szolgáltatások Házával. Az intézmény olyan embereknek segít talpra állni, akik tisztességesen dolgoznak évek óta, még sincs fedél a fejük felett.

A kormány a héten bejelentette, hogy a koronavírus miatt meghosszabbítják az 500 főnél nagyobb rendezvények eredetileg augusztus 15-ig tartó tilalmát. Városunkban ez több rendezvényt is érint, de terveink szerint az augusztus 20-21-22-re tervezett programsorozat nem marad el. Arról, hogy a rendezők, milyen módon tudnak eleget tenni a biztonsági előírásoknak, a jövő héten adok tájékoztatást.

Elkészült egy járdaszakasz a Zichy utcában, amellyel, egy évek óta tartó, méltatlan helyzet szűnt meg. A lakosok is hozzájárultak anyagilag a munkálatokhoz, így az önkormányzattal közösen készült el a járda.

Nem írtam még róla, hogy ismét pert nyertünk első fokon az origo.hu és a Hír TV-vel szemben. Mindkét médiumnak helyreigazítást kell közölnie városunkkal és a polgármesterrel kapcsolatos valótlan állítása miatt, de most csak a hírtévés esetet írom ide, mert az már a hihetetlen kategória. A Hír TV Sajtóklub című műsorában hangzott el Bayer Zsolttól az az állítás, miszerint a váci polgármester „éppen azért rúg ki egy kisgyermekes családot az önkormányzati lakásból”, mert a család hölgytagja székely zászlót tartott a kertben, „és hát felszólították, hogy ezt fejezze be, és ő mondta, hogy neki nincs kedve befejezni”. A műsorvezető azt is kijelentette, hogy „most közölték, hogy azonnali felmondás és menjen az utcára egy általános iskolás gyerekkel”. Természetesen ebből egy szó sem igaz, ezt kell majd a helyreigazításban leközölni.

Ami viszont igaz, hogy itt az augusztus, és a nagy melegben fokozottan figyelnünk kell az egészségünkre és a környezetünk tisztaságára. Ezért is fontos, hogy idén már második alkalommal történt meg a közösségi szemetes konténerek fertőtlenítő mosása. Tavasszal a vírus miatt folyamatosan fertőtleníttette az önkormányzat a buszmegállókat és a szelektívgyűjtő szigeteket is, ezt szükség esetén megismételjük.

Szép augusztust kívánok! ❤️💙
Matkovich Ilona polgármester

 

 

 1. JÚLIUS 26.
  HETI BESZÁMOLÓ KICSIT MÁSKÉPP

Szabadságom miatt ma nem a szokásos heti jelentést teszem fel, majd később írok a zöld házzal és egyéb műemlékeinkkel kapcsolatban, a szociális lakás témáról és hogy polgármesterként mit jelent, hogy beszántották Magyarország legolvasottabb online újságját, az index.hu-t.

Most azonban röviden összefoglalok néhány dolgot, amelyeket részben a lakossági fórumokon elhangzott kérések alapján végeztek el a Váci Városfejlesztő munkatársai a héten. Nekik egyébként óriási köszönet a kék házban végzett nívós javító munkáért, ahol jelenleg is remek kiállítást tekinthetnek meg, valamint azért, hogy a Városházán megszüntették az évek óta egyre erőteljesebb vizesedést két földszinti irodában.

Lakossági kérés volt, hogy a Nagymező utcai és a Damjanich téri játszótér homokozójába kerüljön friss homok. Ez megtörtént, emellett folytatódott az óvodai és játszótéri játszóeszközök festése, felújítása. Ezt a munkát egész ősszel végezzük, valamint találtunk két helyszínt, ahol jövő nyárra szabadtéri játszóházat tervezünk.

Volt egy beszakadás a Vöröskereszt soron, a Telep utca – Mályva utca kereszteződésben, itt megtörtént a javítás. Az Alsó utcában nyílt árok takarítást végeztek kollégák, ez nagyon fontos a rendszeresen lezúduló csapadék miatt.
Kátyúzások folytak a külső Gombási út, Szivárvány utca, Sirály utca, Deákvári főtér, Cházár András utca, Zrínyi utca, Újhegyi út szakaszain.

Egy korábbi baleset miatt megsérült tükör visszakerült a Honvéd utcai – Pálffy János utca sarkára.

A szokásos fűnyírási, kaszálási, kert és zöldterület gondozási munkálatok mellett a jelzett területeken megkezdődött a törpe ostorfák lombvágása, metszése.

Az összegyűjtött lakossági igények megvalósítását folytatjuk.
Jövő héten a szokásos heti összefoglalóval jelentkezem.
Addig is szép nyarat kívánok mindenkinek! ❤️💙🌤🚴‍♀️⛱
Matkovich Ilona polgármester

 

 

 1. JÚLIUS 20.
  VÁCI KIVÁLÓSÁGOK KAPTAK DÍJAKAT

„Feri, megcsinálták!” Erre a mondatra lettem figyelmes, amikor ma reggel a kerékpárúton elkarikázott mellettem egy házaspár. Azt még hallottam, hogy Feri megkérdezte, mit csináltak meg. – Hát a legrosszabb részt – szólt a válasz.
Valóban elkészült a kerékpárút északi részének legjárhatatlanabb szakasza mintegy ezer négyzetméteren. A tavaszi járványhelyzet miatt már lemondtunk az idei munkálatokról, aztán mégis sikerült elkezdeni a felújítást. Nagyon jó volt végigmenni a sima aszfalton. Terveink szerint a felújítást folytatjuk, hogy minél kevesebb felgyűrődött, töredezett, veszélyes hely maradjon a váci kerékpárút szakaszon.

Számos felújítás indult meg, vagy van már tervező asztalon. Részben az önkormányzat projektjei ezek, részben intézményi felújítások, amelyek az önkormányzattal való állandó egyeztetésekkel zajlanak. Ilyen a Karolina iskola tornatermének építése. A projektben nem csak tornaterem épül, de az egész iskola megújul és tágasabb lesz. A héten a tervezett építkezés környezetének kialakításáról tárgyaltam a tervezőkkel a barokk belvárosba minél inkább illeszkedő, ugyanakkor a modern kor elvárásainak megfelelő megoldásokról.

Találkoztam a nemrég alakult „Polgári Vállalkozók Egyesülete a Dunakanyarért” egyesület képviselőivel, akikről korábban csak annyit tudtam, hogy egyes vállalkozóik nevében levelet készülnek írni a polgármesternek az építményadó összegének csökkentése miatt. Végül nem írtak levelet, hanem találkozót kértek, amit én is sokkal hasznosabbnak gondolok. A kifejezetten konstruktív beszélgetésen elmondtam, hogy az önkormányzat nem tud eltekinteni az építményadó összegétől, de a helyi vállalkozókat segítette a járvány időszak alatt, és segíti a lehetőségei szerint. Ők pedig beszéltek a terveikről, céljaikról, és megállapodtunk egy következő találkozóban, ahol egyeztetünk arról, hogyan képzeli el az egyesület az együttműködést az önkormányzattal.

Habár a Váci FC az NB III-ban folytatja, a tervezett stadion beruházás folytatódik. Egyelőre a tulajdonos önkormányzat várja a beruházótól és a Vác FC-től a fejlesztéssel kapcsolatos dokumentációt, hiszen az átadásnak elvileg július végéig meg kell történnie. A pályákat már használják a sportolók, de számos egyeztetni valónk maradt még a focisták vezetőivel. Szeretném, ha a polgármesterségem alatt minél több sportolásra alkalmas minőségi hely alakulna ki városunkban, ezért több egyesülettel további sportolásra alkalmas területeket fogunk fejleszteni, vagy kialakítani.

A volt deákvári laktanya területének rehabilitációja nem egyszerű feladat, azonban valakinek, valamikor el kell kezdeni. A főépítésztől már korábban kértem egy tervezetet arra, hogyan fejlesszük ezt a több hektáros területet. Szerencsére érkezett érdeklődő is már néhány kisebb részre, azonban még sok egyeztetés szükséges ahhoz, hogy elkezdődhessen itt is az igazi megújulás.

A héten a járvány óta először tartottunk testületi ülést, amelyen számos fontos témát tárgyaltunk meg. Az ülésnap elején a jelenlévők egyperces csenddel emlékeztek Kocsis Ivánra, a Dunakanyar Fotóklub Vác Város Művészetéért Díjjal kitüntetett elnökére.

A koronavírus veszélyhelyzet miatt ezúttal került sor több városi kitüntetés átadására. „Váci Katedra” kitüntető címet kapott Rakonczai Róbert Lászlóné óvodapedagógus, Vári Tercia intézményvezető-helyettes és Sándori Lívia a váci Cházár András EGYMI dolgozója. „Vác Város oktatását segítő munkáért” kitüntető címet kapott Ruzsikné Jelinek Gabriella, Havai Ildikó és Forró Judit. „Vác Város Tehetséggondozásáért” kitüntető címben részesült dr. Oros Csabáné és Grauszman László. „Vác Város Egészségügyéért” kitüntető címet kapott Nagy Magdolna. Mindnyájuknak szívből gratulálok!

Óvodavezetőt is választottunk, Alsóvárosi Óvoda intézményvezetőjévé Lambekné Gál Gabriellát, aki 10 éve igazgatója az intézménynek, melyben immár negyedszázada dolgozik.

A testületi tagok nagy többsége egyetértett azzal, hogy a város kulturális és közművelődési feladatainak koordinált és gazdaságosabb módon, nonprofit gazdasági társasági formában történő irányításáról megkérjük az illetékes szakminisztérium véleményét. Ez azért is fontos, mert a járvány miatt nem tudhatjuk, hogyan alakul az ősz ezekben az intézményekben, és előre kell gondolkodnunk, hogy a dolgozók munkahelye ne kerüljön veszélybe.

A lakásrendelet módosításainak vezérfonala az volt, hogy azoknál az önkormányzati lakásoknál, melyeket több éve bérel ugyanaz az ügyfél, a bérlő megvásárlási szándéka esetén jelentősebb kedvezményt adhasson a város.

Az augusztus 20-i városi ünnepségen a képviselő-testület döntése alapján „Vác Város Díszpolgára” kitüntetést vehet át Bogányi Tibor karnagy; egyéni posztumusz „Pro Urbe” elismerésben részesül dr. Chikán Csaba közjegyző; egyéni „Pro Urbe” díjat érdemelt ki dr. Bánhidi Péter háziorvos és Mikesy György volt igazgató, gyógypedagógiai tanár; a közösségi „Pro Urbe” kitüntetést pedig az Idősek Otthona és Klubja, valamint a Jávorszky Ödön Kórház kollektívája veheti át.

A testületi ülést délután közmeghallgatás követte, amelyre sokan eljöttek. A felszólalók megerősítettek bennünket abban, mely ügyek intézése kapjon prioritást a következő hónapokban.

Folytatódnak a nagy sikerű művészeti és sporttáborok a múzeum, a könyvtár és a művelődési ház szervezésében, valamint művészeti és sportfoglalkozásokon vesz részt az a mintegy száz gyermek, aki az ingyenes városi napközis táborban tölti a szünidőt.

A Váci Nyár programsorozat Adorján Attila festőművész és Varga Mátyás szobrászművész kiállításával nyílt meg. A megnyitó remekül sikerült, sokan voltak kíváncsiak a kiállításra. Sajnos, az időjárás nem volt hozzánk kegyes, ezért a szabadtéri programok nagyobb részét a művelődési házban tartották meg, ahol hétfőn mutatják be a pénteken elmaradt Varsói Melódia című színdarabot is fél kilenc órai kezdettel. #hétfőnszínház

Matkovich Ilona polgármester ❤️💙

 

 

 

 1. JÚLIUS 12.
  „AHOL AKARAT VAN, OTT ÚT IS VAN”

Vasárnap dél. Itt ülök a hivatali irodámban, a Városháza udvarán bábelőadás és tudományos játszóház szórakoztatja a gyermekeket. A mellettem lévő szobában „Ki tud többet Vácról?” családi kvízt játszanak, és mindjárt indul a Városházát bemutató közös séta. Az udvaron több csapat gyermek keresi Kolodko Mihály váci szobrászművész miniszobrait például a Kockásfülű nyúlról. Ma tartjuk a „Vác a tiéd!” rendezvényt, amelyre elsősorban a nemrég Vácra költözötteket hívtuk meg, de persze nyitva a kapu mindenki előtt. Francia testvérvárosunk mintájára indítottuk el ezt a hagyományteremtő rendezvényt, mert azt szeretnénk, hogy nálunk senki ne érezze magát „gyüttmentnek”, hanem mielőbb igazi otthonra leljen ebben a csodaszép városban.

Hosszú és eseményekben gazdag hét van mögöttünk. Hétfőn hónapok óta először tartottunk ismét fogadóórát, amelyen többek között a ligeti horgászok képviselőivel egyeztettem a tó körüli teendőkről és a parkolási lehetőségekről.

A Csónakház projekt is új szakaszába lépett. A héten a már részleteiben előkészített működési szerződést beszéltük végig dr. Bánkúti Judittal és Gyulay Zsolttal.

Szintén a héten került sor dr. Varga Borbála hivatalos beiktatására, aki a Városfejlesztő Kft. – és ennek együttműködő cégei – vezetésére szerződött öt évre. Zábó Edina korábbi ügyvezetőtől sem váltunk meg, ő korábbi feladatát, a Váci Sport Kft. vezetését viszi tovább.

Kedden a tervezett nyári kulturális programokat mutattuk be egy kibővített sajtótájékoztatón a Városháza udvarán, amelyen többek között beszélt terveiről Orlai Tibor, az Orlai Produkció tulajdonosa, akivel hosszabb távú együttműködést tervezünk. De ismertette elképzeléseit dr. Varga Katalin és Molnár Bence a Váci Dunakanyar Színház ügyvezetője, illetve művészeti vezetője, továbbá Laczi Sarolta, a művelődési központ igazgatója is.

Sokszor elmondtam már: a segítségre ott van szükség, ahol a baj van. A járvány okozta válságból az emberek támogatásával mászhatunk ki. Az önkormányzat jelezte a kormánynak több esetben is, hol van a legnagyobb szükség a segítségre: elsősorban az önhibájukon kívül munkájukat vesztett dolgozóknál, valamint szükségünk van az állam helyett a város által elvégzett védekezésre költött pénzre, továbbá a tavalyi év felelőtlen gazdálkodásából adódó tartozások rendezéséhez állami működési támogatásra. Működési támogatásra a váci önkormányzat korábban évente kb. 200 millió forint központi támogatást kapott. Mi tavaly decemberben hétmilliót! És most júniusban még ezt az összeget is sikerült alulmúlni: most négymillió forintot – ismétlem: 4 milliót!!! – kaptunk. Egyelőre ennyi, de ismételten levelet írok az önkormányzati államtitkárságnak és az országgyűlési képviselőnek, hogy ezen pénzügyek megoldásában támogassák a váci polgárokat. Csakhogy lássák, mit értek korábbi felelőtlen gazdálkodáson: a múlt héten például az egyik önkormányzati cég azt jelezte felém, hogy kamattartozás (!) kifizetésére 2015-2019 között (!!) 28millió forintról (!!!) kaptunk ügyvédi felszólítást, amelyet 15 napon belül kell rendezni…

Az önkormányzat lehetőségeihez mérten segített a védekezésben a rászorulóknak, az idős polgártársainknak, a helyi kisvállalkozásoknak. Amennyiben a szociális szféra dolgozói valóban kimaradnak az egyszeri állami pénzjuttatásból, akkor – ha kisebb összeggel is – igyekszünk támogatni azokat a szociális dolgozókat, akik a járvány idején az első vonalban küzdöttek az idősekért és minden váci emberért.

Tehát, a segítségre ott van szükség, ahol a baj van. Évek óta nagy baj van Vác néhány emblematikus építményével. Többek között emiatt kapott Vác még 2017-ben 4 milliárdos fejlesztési ígérvényt a kormánytól. Megválasztásom óta jelzem az illetékes minisztérium, az országgyűlési képviselő és a Magyar Turisztikai Ügynökség felé, hogy Vác készen áll arra, hogy elkezdje a projekt második szakaszának munkálatait, de egyelőre érdemi választ nem kaptunk. Ugyanezzel a problémával küzd a közel 10 milliárdos összeget szintén turizmus fejlesztésre – benne ugyancsak kiemelkedő fontosságú műemlék épületek megújítására – elnyerő Szentendre is. Ez ügyben látogatott Vácra Fülöp Zsolt, Szentendre polgármestere, hogy arról egyeztessünk, miként juthatnánk mielőbb hozzá a már korábban megítélt támogatáshoz. Mint arról már többször írtam, Magyarországon közel négymillió állampolgár él nem Fidesz-KDNP vezetésű városban. Ezeknek a városoknak a polgármesterei sok esetben nem kötődnek párthoz, ezért szakmai ügyekben keressük a kapcsolódási pontokat és állunk ki közösen városaink érdekében. Együttműködésre törekszünk a kormánnyal és keressük azokat a pénzügyi lehetőségeket – akár az uniótól lehívható pályázati pénzeket – amellyel előre lendíthetjük városaink fejlődését. Szentendre polgármesterével most közösen járunk el a veszélyeztetett műemléképületeink ügyében. (A szentendrei Városháza munkatársai készítettek a látogatásról egy rövid filmet, ezt tettem ma ki fotó helyett. Egy gyönyörű idézetet is megosztott velem a polgármester úr, ez a mai poszt címe.)

A jövő hét elején a Kisvác környékén kerékpározókat fokozott óvatosságra kérjük, ugyanis előreláthatólag három napig a Duna-parti kerékpárúton lesznek jelentős útjavítások a Boronkay iskolához és a Buki-tóhoz közeli szakaszon, ahol az úthibák már évek óta zavarták a közlekedést.
Másik örömhír, hogy alacsony költséggel készül a Városházán egy új ügyfélszolgálati iroda, amelynek falai az elmúlt évek során teljesen elvizesedtek és amely a javítás után a parkolási ügyek kulturált körülmények közötti intézésére lesz alkalmas. Jövő hét közepétől ismét visszaáll a fizetős parkolás, és mostantól takarékosabb módon működik majd a város parkolási rendszere.
Szintén jó hír, hogy átadták a Gödöllői út máriaudvari vasútállomás melletti szakaszát, így már biztonságosabban és jó állapotú útszakaszon haladhatnak a gépjárművek és a kerékpárosok.
Újabb sajtópereket nyertünk, ezekről majd később. Gyakorlatilag, minden sajtópert megnyertünk már első fokon, amit elindítottunk a Hírtv, Origo és Váconline ellen. A propaganda oldalakat, ha egyáltalán olvassák, olvassák fenntartással.
Ne feledjék, jövő hétvégén Váci Nyár, keressék a programokat az önkormányzati weboldalakon és itt a Facebookon!❤️💙

Matkovich Ilona polgármester

 

 

 1. JÚLIUS 5.
  JÓSZOMSZÉDOKAT DÍJAZTUNK

Folyamatos kapcsolattartás egymással. Ebbéli hitemben megerősített az a négy lakossági fórum, amelyet eredetileg áprilisra terveztünk, majd a koronavírus miatt csak az utóbbi két héten tudtunk megtartani. A legfontosabb számomra, hogy sokan érdeklődnek a váci közélet iránt, és eljöttek elmondani a dicséreteiket és panaszaikat, de egyik fórum sem ment át politikai sárdobálásba, hanem tényleg váci ügyekről beszélgettünk.
A részletekről az önkormányzati oldalakon, illetve a helyi televízió híradásaiból kaphatnak információkat, de összefoglalásként annyit ide is leírok: sokan megjegyezték, hogy látszik a városon a gondoskodás, rendezettebbek a közterek, a szelektív hulladékgyűjtők környezete, és – mint ahogy valaki fogalmazott – megéledt a város. Az emberek többet tesznek a környezetükért: például egy néhány fős civil csoport tartja rendben a Vöröskereszt sor mellett a parkot, amit itt is szeretnék megköszönni, de vannak, akik köztéri fákat, kisebb virágágyásokat fogadtak örökbe és gondozzák, öntözik a szélesebb közösség örömére.

Ugyanakkor tragikus állapotban van rengeteg utunk. A gépjárműadó elvonása pedig komoly problémát okoz, hiszen azt az (idén 116 milliós) összeget szántuk minden évben útjavításra Vácon. A vízelvezetés és a köztéri rendbontók ügye is sokszor előkerült – mindkét felvetés jogos, és bár elkezdtük az évek óta takarítatlanul álló csatornaszemek kitisztítását, ez még kevés ahhoz, hogy Deákvár hegyről lefutó utcái ne kerüljenek víz alá, amikor özönvízszerű esőzés zúdul a városra.
A rendbontásokat továbbra is a közterületesekkel és szükség esetén a rendőrséggel közösen számoljuk fel. Rendszeres közösségi szemétszedőként néha engem is lever, hogy egyes polgártársaink milyen felelőtlenül használják a köztereket, és tényleg nem tudom, mire gondolnak, amikor egy-egy Duna-parti pihenőhelyen a füvön szétdobálva hagyják az üres pizzás és sörös dobozokat. Az őszi nagytakarítás még messze van, addig több szabadtéri rendezvény, fesztivál lesz Vácon. Kérem, figyeljünk jobban a város tisztaságára!

A lakossági fórumokon többen is megemlítették a fák elégtelen metszését, ezt a munkát igyekszünk sűríteni. Az új buszmenetrendet dicsérték, ugyanakkor hiányoltak járatokat – kérésüket tervezzük legkésőbb a szeptemberi iskolakezdésig megoldani.
Volt, aki azért jött, hogy megköszönje a járvány alatti gondoskodást, amit az önkormányzattól, ill. a Jószomszéd Hálózattól kapott ő és a családja. Az önkéntes segítést a veszélyhelyzet megszűntével sem függesztettük fel, mert sokan jelezték, hogy elfogytak anyagi tartalékaik, ezért főleg a kisgyermekes családoknak folyamatosan gyűjtjük az élelmiszert és az iskolakezdéshez is fogunk tanszerrel, iskolatáskával segíteni.
Pénteken meghívtam azokat az önkénteseket, akik a legkülönbözőbb területen vállaltak oroszlánrészt a munkában, és akik nélkül nem tudtuk volna megoldani, hogy sokszor akár órák alatt eljusson a rászorulókhoz a segítség. Pénteken egy szerény oklevéllel és hálás szavakkal köszöntük meg a járvány elleni védekezés főszereplőinek a fáradozásukat. Rajtuk kívül névtelenül is rengeteg váci tett jót a váciakért. Hálás köszönet érte.

Az Országgyűlés a héten elfogadta a 2021-es költségvetést. Én magam, és sok más polgármestertársam hónapok óta felemelte szavát az önkormányzatok érdekében. Ennek ellenére sem a gépjármű adó 100%-os elvételéről, sem arról nem mondott le a kormány, hogy a városoktól immár négyszer annyi szolidarítási adót vonjon el a befizetett iparűzési adóból. Ez elképesztő összeg Vác számára is.
Idén az adóelvonások és a bevételelmaradások miatt kb. egymilliárd forinttal csökkent a város költségvetése, jövőre legalább ekkora forráskieséssel kell számolni. Ez beláthatatlan következményekhez vezet.
Ezért is nevezik sokan a jövő évi költségvetést büntető költségvetésnek. Amelynek üzenete: elvenni az állampolgárok kedvét, hogy a jövőben a saját településükön megválaszthassák a saját vezetőiket, akikre rábízhatják lakóhelyük sorsát, azokkal a forrásokkal együtt, amelyeket a helyi vállalkozások, az ott élők fizetnek be.
Szerintem az önkormányzatokat most, a járvány után nem megsarcolni, hanem más európai kormányokhoz hasonlóan partnerként kezelni, támogatni kellene. Hiszen az elvonásokkal nem a polgármestert, hanem a polgárokat büntetik meg. Korábban a miniszterelnök még azt mondta, nincs országos költségvetés az önkormányzatokkal való egyeztetés nélkül. Most nem került sor a polgármesterekkel semmilyen szintű egyeztetésre. Ezért is indult el a Magyar Önkormányzatok Szövetségének megerősítése, hogy legyen egy olyan hatékony önkormányzati szerv, amely azt a négymillió embert is képviseli, akik nem kormánypárti vezetésű településen élnek.
Az nem lehet, hogy ezek a települések nem fejlődhetnek a következő négy és fél évben, hiszen mi is az ország része vagyunk. El kell kezdődnie egy párbeszédnek, és meg kell nyíljanak azok a központi források, amelyek fogadására hónapok óta készülünk. A már elnyert, de egyelőre meg nem nyitott turizmusfejlesztési projekt megvalósítását felkészült szakemberekkel azonnal el tudjuk indítani, ami az előző összefoglalómban leírt történelmi épületkincseink megóvása miatt is nagyon sürgős.

Mint arról a hivatalos önkormányzati weboldal (vac.hu) Sporthírek rovatában már értesülhettek, a Váci NKSE kézilabdázóinál pozitív teszteredményt hozott a megszokott koronavírus ellenőrzés. Mivel az edzésmunka az önkormányzati tulajdonú Vác Város Sportcsarnokában folyt, az önkormányzat a korábban rendszeres fertőtlenítés után újabb alapos fertőtlenítést rendelt el a létesítményben. A csapat elnökével egyeztetve azt a tájékoztatást kaptam, hogy a játékosok jól vannak, két hét múlva kezdhetik az edzéseket. Rajtuk kívül a klub szakmai stábja, illetve a csapat körül dolgozók szerencsére negatív teszteredménnyel bírnak.

Tegnap régóta nem látott méretű vízisport találkozó volt városunkban, amelyen itt volt Schmidt Gábor a Magyar Kajak Kenu Szövetség elnöke, aki folyamatosan részt vesz az épülő Csónakház projekt végig vitelében is. Az I. Váci Régiós Kajak Kenu Verseny 2020 Dunakanyar Régió fő szervezőjével, Ese Ferenccel már korábban egyeztettünk a programról, amelyen számos vízi sportág képviseltette magát. Köszönet mindenkinek, aki részt vett a szervezésben.

A héten kezdődtek városunkban a Régi Zenei Napok a Filharmónia Magyarország szervezésében. Aki lemaradt a Fehérek templomában rendezett tegnapi koncertről, jövő vasárnap újabb előadást hallgathat meg a Székesegyházban.

Ne feledjék, július 12-én következik a „Vác a tiéd” program, július 17-19 között pedig szerényebb, de annál sokszínűbb „Kis Váci Világi Vigalom” várja az érdeklődőket. A „Váci Nyár 2020” részletes programja már fent van a művelődési ház és az önkormányzat internetes oldalán. #váconisjóltelikanyár❤️💙

Matkovich Ilona polgármester

 

 

 1. JÚNIUS 28.
  SOKÉVES ELHANYAGOLTSÁG UTÁN VÉGVESZÉLYBEN A FŐTÉRI ZÖLD HÁZ

Olvasom, hogy Szentendre új (nem kormánypárti) vezetése egyelőre nem kapta meg azt a hárommilliárd forintot, amelyet az ország egyetlen dalmát típusú kereskedőháza felújítására már 2017-ben megítéltek a városnak, így az épület végveszélybe került.
Ugyanebben a cipőben járunk mi is. A „Barokk belváros megújítása és múzeum építés” projektre Vác négymilliárd forint pályázati pénzt nyert el, de eddig még semennyit nem lehetett lehívni belőle.
Ebből a pénzből lehetne felújítani Vác két emblematikus műemléképületét, a Március 15. tér 10. számú (zöld) házat és a szintén a főtéren álló régi Esterházy palotát (rózsaszín épület). Mindkét műemlék épület olyan elhanyagolt állapotban van, hogy bármikor beomolhat, amivel Vác és egyben Magyarország is pótolhatatlan építészeti kincseket veszítene el. Megírtam, elmondtam minden illetékes fórumon, országgyűlési képviselőnek, a pályázati pénzek fölött rendelkező Magyar turisztikai Ügynökség illetékeseinek, eddig hiába. Az egyik épületről statikai véleményt is küldtem, kérve, sürgetve, hogy nyissák meg a Vácnak megítélt keretet, hogy elkezdhessük a két felbecsülhetetlen értékű épület megmentését.
Más forrás nincs ezen épületek felújítására, és van egy olyan épületünk is, amely miatt már bírságot is kiszabtak az önkormányzatra. Ez a Tabán utcai Görög templom, amelynek a tornya életveszélyes.

Vannak olyan közös értékeink, amelyekért félre kell tenni a büntető politizálást, a nem a Fideszre szavazó városok pénzügyi megszorítását. A törekvés a hatalom megtartására nem fajulhat odáig, hogy megfosztják a fejlesztési forrásoktól a nem kormánypárti vezetésű városokat.
Nézzük csak: Magyarország városainak nagy része, a főváros, 10 megyei jogú város és 43 tízezer lakosnál nagyobb város élére nem kormánypárti vezetést választottak az ott lakók. Megközelítően négymillió ember él ilyen településen. Ezeknek a városoknak a lakói ugyanolyan jogú polgárai és ugyanúgy adófizetői az országnak, mint a kormánypárti városok lakói. Arra törekszem, hogy minél előbb megerősödjön a város pénzügyi helyzete, de ehhez együttműködésre van szükség kormány és város között. A városokat nem megfosztani kell az adóbevételeiktől. Fejleszteni akkor lehet, ha az adóbevételek, amelyeket a városok polgárai és cégei a közösbe befizetnek nagyrészt visszakerülnek az önkormányzatokhoz. Természetesen továbbra is mindent megteszek a turisztikai projekt megindításáért.

De hogy más témáról is írjak. Két lakossági fórumot is tartottunk a héten. Nagy örömmel töltött el, milyen sokan érdeklődnek a városunkban a közügyek iránt. Mindkét fórumnak közel fél-félszáz résztvevője volt. Rengeteg fontos kérdést sikerült megbeszélnünk az Alsóvároson és a Deákváron élőkkel. Szó esett a zöld területek gondozásának kérdéséről. Elmondtuk, hogy az önkormányzat segít a speciális problémák megoldásában, de ugyanakkor kéri a lakókat, hogy az ingatlanaik előtti területet tartsák rendben. A Zrínyi utcában már most 10 zöld zsák minden lakosnak rendelkezésére áll ingyenesen, és igyekszünk további segítséget nyújtani. A célunk közös: a lehető legnagyobb rendben tartani a város útjait, játszótereit, parkjait, köztereit, járdáit, amihez szükség van az Önök együttműködésére is.

Deákváron sokan emeltek szót a vízelvezetés és az aszfaltozott utak hiánya miatt. Sajnos az átgondolt városi területrendezési terv hiánya rengeteg visszafordíthatatlan folyamatot indított el. A problémákat csak enyhíteni tudjuk, és fogjuk is lehetőségeink szerint, amelyből egyre kevesebb van, hiszen március óta az építéshatóság már nem az önkormányzathoz, hanem a Járási Hivatalhoz tartozik. Amit mi tehettünk, hogy ezen a területen kettőre növeltük a lakásokhoz kialakítandó parkolóhelyek számát, valamint folyamatos egyeztetéseket tartunk a beruházókkal.

Többek kérdésére válaszolva: május óta az új szabályok vonatkoznak a belterületi építési és bontási tevékenységre, melyek hétköznap csak 7 és 17 óra között végezhetők, szombaton pedig 8 és 17 óra között. A külterületen hétköznap 19 óráig, szombaton 18 óráig folyhat ilyen építési tevékenység. Vasárnap, illetve ünnepnap nem megengedett az építés és bontás Vácott.

A héten a ContiTech-nél is jártunk, ahol hasonlóan a többi váci céghez, a koronavírus járvány miatt kialakult helyzet kezeléséről és a jövő félév terveiről beszélgettünk.

Találkoztam a Buki-tó üzemeltetőivel is, akikkel a tó, és környéke további kezeléséről egyeztettünk. Nagy öröm számomra, hogy Vácon jelentős horgász-közösségek működnek, amelyeket az önkormányzat igyekszik lehetőségei szerint támogatni.

Kedves látogatók jártak nálunk a héten. Az Árpád iskolában szervezett honismereti tábor résztvevőit fogadtuk a Városháza dísztermében, majd bemutattuk nekik az épület egyéb nevezetességeit.

Megérkezett a Stop Koronavírus Vác számlán lévő pénzből vásárolt öt darab ózongenerátor, amelyekből kettőt a kórháznak adtunk át, hármat pedig az óvodáink használnak légfertőtlenítésre. A kórház nevében dr. Kékesi Gábor orvosigazgató vette át az adományt, amelyet valójában a váciak adtak váciaknak.

A héten meglátogattuk a nemrég elkészült Reménység Sportcentrumot, amelynek hivatalos átadására szeptemberben kerül sor. Az egyesület vezetésével a város és a sportcentrum együttműködési lehetőségeit vettük számba. Mivel a Csónakház üzemeltetéséről is a héten folytattunk egyeztetést, alaposan végig kell gondolnunk a jövő évi önkormányzati sportfinanszírozást, hiszen a felmerülő igények mellett még tíz évig fizetjük a taos sportberuházások önkormányzati önrészét is, ugyanakkor fontos számunkra, hogy a váci gyermekek minél több minőségi sportolási lehetőség közül választhassanak.

Pénteken átadtuk a Közszolgálati Díjat Tumbász Andrásnénak a közigazgatásban eltöltött immár négy évtizedes munkájáért. Szívből gratulálok az elismeréshez!

Az eddig odaítélt, de a járvány miatt át nem adott díjakat a július 15-ei testületi ülés előtt adjuk át a kitüntetetteknek, illetve a tervek szerint november 12-én a Szociális Munka Napján a művelődési házban pótoljuk be az elmaradt ünneplést.
Sokan kérdezték, hogy mikor vesszük le a strandon a sátor oldalfalát. A viszontagságos időjárás miatt úgy gondoltuk, kellemesebb az úszóknak zárt térben edzeni, de július 1-én lekerül az oldalfal a sátorról.

Jövő héten folytatjuk a lakossági fórumok sorát. Csütörtökön 18 órakor az Árpád iskolában, pénteken a Juhász Gy. iskolában beszélhetjük meg az ott élő a területek képviselőivel közös ügyeinket.

Ne feledjék, júliusban két hétvégén kínálunk szórakozást. Július 12-én Vác a tiéd címmel nyílt nap lesz a Városházán, valamint kulturális programok a Városháza udvarán. Július 17-19 között pedig Váci Nyár címmel válogathatnak az ingyenes programok, valamint két színházi előadás között.

Addig is, szép nyarat, békés napokat kívánok! ❤️💙🏡🤾‍♂️🤺⛹️‍♂️
Matkovich Ilona, polgármester

 

 

 1. JÚNIUS 21.
  CSODÁK MÁSHOL IS LEHETNEK

Csendesnek indult a hét, aztán néma lett. Elment két sportlegenda, két, háromszoros olimpiai bajnok. Meghalt Kárpáti György és Benedek Tibor. Igaz emberek voltak, nem csupán a sporttársadalom példaképei. Távozásuk mindannyiunk pótolhatatlan vesztesége. Rengetegen nyilvánítottak részvétet a családjuknak, most itt én is megteszem.

A héten folytattuk megbeszéléseinket a váci cégvezetőkkel. A DDC, a DMRV, a Zollner, a Michelinnel való egyeztetések után, a héten a Celitronnal, a Naszálytej Zrt.–vel, és az IBM vezetésével tartottunk megbeszélést. Ezeken a személyes találkozókon közelebb kerülnek egymáshoz a váci gazdasági élet főbb szereplői és az önkormányzat vezetése. A megbeszéléseken megosztjuk egymással az elmúlt hónapok tapasztalatait, beszélünk a kölcsönös segítségnyújtás lehetőségeiről és az előttünk álló félév gazdasági kihívásairól. Ezeket az egyeztetéseket tovább folytatjuk.

Mindnyájunk számára nagyon fontos volt az a munka, amelyet a Munkácsy parkban végeztek Rozmaring Sándor képviselő „vezényletével” a park környékén élők, valamint a városfejlesztő munkatársai. Eltűnt a rengeteg illegálisan lerakott szemét, és használhatóvá váltak a közpark „bútorai”, kihelyeztek kutyaürülék-gyűjtőket – igazi rekreációs hellyé alakul a terület. Ez persze még nem a végleges állapot, szeretnénk a parkot igazi deákvári ligetté tenni. Valaki azt írta, „ilyen csodák máshol is történhetnének a városban”. Csodák nincsenek, de a városvezetés és a lakosság összefogásával egyre több közösségi teret fogunk színvonalasabbá tenni. A héten megalakult a környezetvédelmi munkabizottság is, amelynek feladata többek között a város zöld programjának továbbvitele.

Szintén a helyi összefogás eredménye, hogy a Stop Koronavírus Vác számláról öt darab ózongenerátort vásároltunk. Kettő a kórháznak adunk át jövő héten, hármat pedig az óvodáinkban fogunk használni légfertőtlenítésre. Vásároltunk továbbá 10 darab érintésmentesen működő hőmérőt az intézményeink számára, hiszen a veszélyhelyzet feloldása sajnos nem jelenti a járvány végét. A Városházán az ügyfélfogadási időben is egyelőre még be kell tartani a biztonsági előírásokat. Az ügyfelek kézfertőtlenítés után védőmaszkban látogathatják az osztályokat.

Megint nőtt a megnyert sajtóperek száma. Ezekkel megyünk tovább. Nem engedhetjük, hogy akár helyi, akár országos lejárató propagandaoldalak minden következmény nélkül valótlanságokat állítsanak a váci városvezetésről, illetve rossz hírét keltsék a városnak. Az ítéletről részletesen a Vác Város Önkormányzata facebook oldalán is olvashatnak.
A sajtóperekben azt vizsgálják, hogy a nevezett médium valótlanságot állított-e egy személyről, vagy szervezetről. Akik ismernek, tudják, nem vagyok egy zsarolós típus, ezt most az engem lejárató médiumok is sorra elismerik. A Dunakanyar Színházzal kapcsolatos helyreigazításokhoz annyit tennék hozzá, hogy aki távozott, azok nagy része szinte azonnal elhelyezkedett az egymilliárd forinttal megtámogatott Déryné program stábjában, amelynek vezetője a Dunakanyar Színház volt színész-igazgatója lett. Emlékeztetőül még annyit: amikor tavaly év végén a Dunakanyar Színház 116 millió forint pályázati támogatásban részesült, Vác városa a többszáz milliós ráhagyott tartozás ellenére mindössze hétmillió forintot kapott működési támogatásra. Bízom benne, hogy a színházunk hírei a jövőben a kultúráról, és nem politikai villongásokról szólnak majd. Azonban, ha szükséges, mindig meg fogjuk védeni a saját és városunk intézményeinek jó hírnevét.

A héten előkészítettük az épülő csónakház üzemeltetési szerződését, amelyről jövő héten kezdünk egyeztetni azzal az alapítvánnyal, amely már korábban bejelentette szándékát, hogy a működtetést önkormányzati támogatás mellett magára vállalja.
Sajnos, többszöri írásos felszólításunk ellenére, a mai napig nem kaptuk meg a városi stadion felújítási dokumentációját, ami azért is nagy baj, mert így az önkormányzat műszaki kapcsolattartója nem tudja érdemben követni az ott folyó munkálatokat.

Kinyitottak, ill. jövő héttől kinyitnak a kulturális intézmények. A művelődési központ és a színház felméri: a folytatásban hogyan pótolhatja az elmaradt előadásokat.
A Memento Mori kiállítás keddtől várja az érdeklődőket. Ide kívánkozik, hogy Vác igencsak érintett abban, hogy a Természettudományi Múzeum Debrecenbe költözik, hiszen a Vácon megtalált múmialeletek túlnyomó részét a Természettudományi Múzeum erre a célra kialakított raktárában őrzik. Nem tudom, hogy a szállítás hogyan valósul meg, mindenesetre egyeztetést kezdeményezek a Természettudományi Múzeummal.

Az „elefántos kék házban”, mint korábban írtam, igen jutányos áron 13,5millió+Áfa forintért került ismét birtokba az önkormányzat. Június 28-ig Trianon Emlékhelyet rendeztünk be a továbbiakban Látogatóközpontként és kiállítótérként működő épületben.

A rendkívüli esőzések Vácon is rengeteg kárt okoztak. Nem csak Deákvár egyes utcáit öntötte el a víz, de beázott több műemléképületünk is. Sajnos úgy az utcák vízelvezetése, mint az önkormányzat tulajdonában lévő – sok esetben felbecsülhetetlen értékű – épületek olyan elhanyagolt állapotban vannak, hogy ezek rendbetételét haladéktalanul meg kellene kezdeni. Erről fogok egyeztetni a műemlékvédelem váci referensével a jövő héten. Az utcákkal kapcsolatban egyelőre annyit tudok mondani, hogy mi a gépjárműadót szántuk az utak felújítására, ezért is érint minket a gépjárműadó állami elvonása igen súlyosan. Most pályázunk útfelújításra, nagyon bízom abban, hogy sikerrel járunk, mert néhány útszakasz állapota a 24. órában van. Mivel a gépjárműadót jövőre is elveszik, a jövő évi költségvetésben útfelújításra egyéb forrásból fogunk forrást elkülöníteni.

Többen kérdezték, ezért ideírom, hogy városunkban idén földi úton történő szúnyoggyérítésre kerül sor 2020. június 24-én, a napnyugtát követő órákban.

Mivel a járvány miatt elmaradtak a tavaszra tervezett lakossági fórumok, most a veszélyhelyzet feloldásával június végén, július elején mindenhol szeretnénk ezt bepótolni. Az elsőt jövő héten szerdán este hattól a művelődési központban, ahol az alsóvárosi képviselőinkkel – Ferjancsics Lászlóval, Fehér Zsolttal és Kiss Zsolttal – várom az érdeklődőket. Majd pénteken 18 órától tartjuk a deákvári körzeteknek a Petőfi iskolában, amelyen velem együtt Molnár Nándor, Tótváradi-Nagy Bence és Rozmaring Sándor válaszol a felmerülő kérdésekre. A kisváci és belvárosi területek önkormányzati képviselői várhatóan az ezt követő hétre szervezik a tájékoztatást, ennek helyéről és időpontjáról a jövő heti összefoglalómban írok majd. #vácmegújul

Matkovich Ilona polgármester ❤️💙🌳🎋

 

 

 1. JÚNIUS 14.
  KÉSZÜL A PARKOLÓBŐVÍTÉS ÉS ALAKUL A VÁCI NYÁR

A legújabb járásszékhelyi életminőség vizsgálat szerint, a 174 járásszékhely közül Vác a 15. legélhetőbb járásszékhely az országban. Előttünk Szentendre, Gödöllő, Dunakeszi, amely településeknek gratulálunk, egyben bejelentjük, hogy mi is gyorsabb fokozatra állunk át ebben a nemes versengésben. A demográfiai helyzet, az erős gazdaság, az élhető települési környezet, a szociális biztonság, az erős civil társadalom, a szolgáltatások színvonalának emelése mind-mind olyan célkitűzés, amelyekért dolgozunk, és meg fogunk valósítani a következő négy és fél évben.

Mindjárt egy jelentős változás, amely elsősorban az autósok számára jó hír, és megvalósítása kiemelt helyen volt a programomban. Már januárban elkezdtük tervezni a vasútállomás melletti elgazosodott, gödrös terület rendbetételét, és mostanra jutottunk el odáig, hogy kialakult egy parkolásra alkalmas terület a vasútállomás mellett. Nagyon jó érzés, hogy most már martaszfaltos burkolat fogadja a vonaton Vácra érkezőket. Mivel a vízelvezetés hiánya is nagy gondot jelentett, mostanra vízelvezető árkok is készültek a több mint 400nm2-es, parkoló létrehozására alkalmas területen.

A héten egyeztettünk a Hársfa utcai óvoda energetikai felújításának ügyében a pályázatot bonyolító céggel. Bízom benne, hogy most már tényleg hamarosan elindulnak a felújítási munkák. Halad a Csónakház beruházás is, hamarosan már az üzemeltetésről kezdjük meg az egyeztetéseket olyan kiváló sportemberekkel, akiknek eddigi munkássága garancia arra, hogy ez a létesítmény sok váci, valamint ideérkező turista minőségi időtöltését biztosítsa.

A héten találkoztunk a Zollner és a Michelin gyár vezetőivel. A tárgyalásokon a Covid19-járvány során kialakult helyzetről, gazdasági kérdésekről és a jövő évi tervekről egyeztettünk. Az önkormányzat törekszik arra, hogy alaposabban megismerje a városban működő cégek munkáját, eredményeit és problémáit, és – lehetőségei szerint -, biztosítsa számukra a minőségi, környezeti infrastruktúrát.

A takarékossági intézkedéseink között volt a városi parkolás, benne a mélygarázs üzemeltetési költségeinek csökkentése, ebben is jelentős előrelépést értünk el. Jó ötletnek bizonyult a strandfürdő május végi megnyitása oly módon, hogy az úszósátor oldalfalait nem nyitottuk meg, így az úszók temperált helyen úszhattak az évszakhoz képest hűvösebb idő ellenére is.

A héten újabb helyreigazítási kötelezésre került sor. Most a Magyar Nemzet online oldalán kell 30 napig megjelentetni az általuk a Dunakanyar Színházzal kapcsolatosan leírtak cáfolatát . Erre kötelezte a szerkesztőségüket a bíróság. Továbbiakban helyreigazítást kérünk azért a szemérmetlen, uszításra is alkalmas álhírért is, mely szerint az önkormányzati dolgozók nulla forintot kaptak áprilisban. Az igazság ezzel szemben az, hogy egyetlen önkormányzati intézményi dolgozót sem sújtottunk százszázalékos bércsökkentéssel áprilisban. A bérszámfejtés alapján 75%-nál senki nem kapott kevesebb bért!

Ha már az álhíreknél tartunk: bevallom, kellett egy kis idő, amíg megértettem, hogy a Fidesz-KDNP-s képviselőink és a kereszténydemokrata országgyűlési képviselőnk elsősorban egy legyűrni való objektumként tekint Vácra, és annak harmincnégyezres lakosságára. Ezért történhet meg, hogy a választás óta azon szorgoskodnak, hogy lehet minél gyakrabban lejáratni szeretett városunkat az országos médiában.
Meglepett, amikor még ősszel Manninger Péter képviselő úr először megjelent az országos médiában, és az ombudsmannak átnyújtotta az általuk „szájzár rendeletnek” elnevezett utasítást. Elkerülte a figyelmét, hogy az a rendelet 2018-ban született, amikor ők voltak hatalmon, tehát, ők „alkották”!!!

Most ismét meglepő fellépése volt képviselő úrnak, aki azon aggódott a nyilvánosság előtt, hogy talán a város jelenlegi vezetése miatt akadozik az új rendelőintézet megépítése. Ha képviselő úr megkérdez engem, szívesen tájékoztattam volna, mit tett az új városvezetés a beruházás megvalósulásáért. Dióhéjban ideírom: 2017-es kormányhatározatot követően 2 éven keresztül nem sok történt az ügyben. Már az új vezetés kötötte meg a szükséges tervezői szerződést. Nagyon hasznos javaslatok születettek: a tervezett nővérszálló kerüljön jobb körülmények közé, a mentőbejáró fedett legyen, a gépjárműves kiszállási lehetőség pár méterre legyen az épülettől, a buszforduló ne kerüljön távolabb a főbejárattól és minél előbb valósuljon meg a nagyobb parkolófelület.
Ezek után az önkormányzat januárban lakossági fórumot tartott. A településrendezési terv áprilisi elfogadása után május elején az állami főépítészhez került az anyag, akinek szakvéleményét a napokban várja az önkormányzat.
A beígért beruházás Vác és az agglomeráció számára kiemelt fontosságú. Ismerve a mostani szakrendelőben lévő állapotokat, az új szakrendelő megépítése nem tűrhet halasztást, ezért minden fórumon kiállok.

Mint a tömegközlekedéssel utazó váciak tapasztalhatják, hétfőtől bővül a 3 legforgalmasabb váci helyi autóbuszjárat menetrendje, és sokak kérését meghallgatva, megszűnik a buszközlekedés a Báthori utcában, más útvonalra terelve a forgalmat. Pár hét tapasztalat után van lehetőség a járatok indulási időpontjának kismértékű változtatására. Szívesen vesszük a jobbító javaslatokat, melyek egy részét akár a nyár közepén, vagy pedig az iskolakezdéses menetrendváltásra igyekszünk orvosolni.

A Váci Nyár programjai jövő hétre már véglegesek lesznek. Annyit elárulok, hogy a Városháza udvarán tartjuk a programokat, melyek között színházi előadást is tervezünk. Egy megejtő történet: a Varsói melódia című darabot hívtuk meg Tompos Kátya és Adorjáni Bálint főszereplésével, valamint vendégünk lesz Fullajtár Andrea Marlene Dietrich előadása is. A részletekről hamarosan.

Ma reggel jelent meg a kormányrendelet, mely szerint, június 15-től kinyithatnak a könyvtárak. Igazgató asszonnyal egyeztettem, és ő elmondta, hogy egy hét szükséges az újbóli nyitás előtti felkészüléshez. Mivel a fertőzésveszély nem múlt el, egyelőre szigorú protokoll szerint fogadják jövő hétfőtől a látogatókat. A dolgozók és az olvasók csak maszkban tartózkodhatnak a könyvtár épületében. Kezdetben csak a kölcsönzési szolgáltatást vehetik igénybe, egy időben csak 7 olvasó tartózkodhat 20 percig a felnőtt könyvtári részlegben, a gyermekkönyvtárban pedig csak 5 kis olvasó. A visszahozott könyveket 72 órára karanténba teszik, és csak ezen idő letelte után lehet őket újra kölcsönözni.

Habár a veszélyhelyzet lassan megszűnik, mi sokak kérésére továbbra is működtetjük a Jószomszéd Hálózatot és a Váci Éléstárat, ameddig ekkora igény van rá.

Matkovich Ilona polgármester ❤️💙🚌🚌📔📖

 

 

 

 1. JÚNIUS 7.
  RENGETEG FONTOS INFORMÁCIÓ A JÖVŐ HÉTRŐL IS

Először is szeretettel köszöntöm a pedagógusokat ennek a rendkívül nehéz tanévnek a végén.

A koronavírus-járvány enyhülésével egyre több területen áll vissza az élet a korábbi kerékvágásba. Hétfőtől már elindul a részleges ügyfélfogadás a Polgármesteri Hivatalban, ami annyit jelent, hogy hétfőn és pénteken az ügyfélfogadási időben (hétfőn 14 és 18, pénteken 8 és 12 óra között) lehet személyesen ügyet intézni. Az országos veszélyhelyzet megszűntével – várhatóan a 26. héttől – a régi rend szerint fogadja a Polgármesteri Hivatal az ügyfeleket. Természetesen az elektronikus, a telefonos és a postai úton történő ügyintézés az eddigiek szerint folytatódik.
A veszélyhelyzet megszűnésével ismét nyilvánosak lesznek a testületi és szakbizottsági ülések júliustól, és megtartjuk a közmeghallgatást is a testületi ülés napján (július 15-én, szerdán 17 órától).

Sok kérdés érkezett hozzánk a buszközlekedés visszaállításával kapcsolatban. Jövő héten egy, a jelenleginél bővebb menetrend lép életbe a helyi buszközlekedésben. A bővített menetrendről a jövő héten ad részletes tájékoztatást a Volánbusz és az önkormányzat.

Szintén sokan kérdezték a járvány ideje alatt, hogy lesz-e idén lomtalanítás. Igen, június 1-től egész hónapban lehet egyeztetni a szolgáltatóval az időpontról. A lomtalanítást végző Zöld Híd B.I.G.G. Nonprofit Kft. tájékoztatása szerint, a lomtalanítási igénylést kizárólag a közszolgáltatásban nyilvántartott és szerződött, közüzemi díjhátralékkal nem rendelkező ingatlanhasználók nyújthatják be. Ezt megtehetik elektronikus úton, vagy a cég ügyfélszolgálatán keresztül. A kért lomtalanítás teljesítése június 15-től augusztus végéig történik majd meg.

Egyre több helyen tisztul meg a város, sokéves elmaradt munkákat végeznek el a városfejlesztő munkatársai. Csatornaszemeket, vízelvezető árkokat tisztítanak, karbantartják a füves területeket, a játszótereket, gyakrabban ürítik a szelektív hulladékgyűjtőket, amelyek számát lakossági kérésre több helyen megemeltük. Rengeteg pozitív visszajelzést kapok a munkálatokkal kapcsolatban. Amivel azonban még foglalkoznunk kell, a házak előtti zöld területek rendben tartása. A korábbi rendelet elég szerencsétlenül osztotta fel a gondozni való területeket az önkormányzat és a lakosság között. Ezen változtatni kellett, de úgy látom, ebben a témában még több egyeztetést le kell folytatni, és megtalálni a mindenki számára kielégítő megoldást. Mindenesetre több helyen biztosítottunk ingyenesen zöld hulladék zsákot, amelyeket az önkormányzat vesz meg a Zöld Híd Kft.-től. A zsákokat ugyanis a Zöld Híd Kft. biztosítja és árazza be. Azoknak a váci polgároknak, akik korábban és most is rendben tartják a környezetüket, köszönet az együttműködésért.

Akik jártak a héten a főtéren, bizonyára észrevették, hogy kinyitott a mindenki által elefántos házként emlegetett, több éve bezárt volt MKB épület. Az önkormányzat még nyolc évig nem fért volna hozzá egy korábbi pénzügyi konstrukció okán az egyébként kiváló állapotban lévő épülethez, azonban hosszas tárgyalás után februárban sikerült megállapodnunk az épület mostani birtokosával egy jutányos árban, így került vissza az épület 13,5 MFt (+Áfa) összegért a városhoz. Ezzel is segíteni szándékozunk a már megkezdett, de a járvány idejére leállt belvárosi turizmus és múzeum projekt újbóli beindítását, ami jelentős fejlődést hozhat a városnak, és számos új munkahelyet teremthet.

A Duna-parti korzónál emlékeztünk a trianoni békediktátum aláírásának századik évfordulójára. Sokan eljöttek, hogy letegyék az emlékezés virágait és mécsest gyújtsanak az Ereklyés Országzászló előtt. Az ünnepség megható volt és bensőséges, a váci egyházak, pártok, egyesületek, nemzetiségek, mind együtt emlékeztünk először személyesen, majd online beszéddel és emlékező beszélgetésekkel. Az országgyűlési képviselőnk a városi megemlékezés előtt külön koszorúzott, és a kormánypártok néhány helyi tagja is a hivatalos esemény előtt koszorúzott. Trianon velünk él.

De térjünk vissza a hét többi eseményéhez! A Tragor Ignác Múzeum munkatársai az említett „kék házban” kialakították a váci Trianon Emlékhelyet. Itt az 1920-as döntés váci vonatkozásairól szerezhetnek több ismeretet. Ez lesz az egyik látogató helye a művelődési ház, a múzeum, a könyvtár szervezte nyári gyermek táboroknak is. Az épület elsődleges funkciója egy közösségi tér lesz a gyermekek és a felnőttek számára, egyben ebben az épületben fogjuk elhelyezni a Látogatóközpontot, amely a turistákat fogadó Belváros és múzeum központi épülete lesz. Terveink szerint, itt méltó helyre kerülnek a város tulajdonában lévő Sajdik gyűjtemény kincsei, és a három éve Vácon élő kárpátaljai művész, Kolodko Mihály országosan is igen népszerű mini szobrai is.

Napokon belül befejezzük az egyeztetéseket a tervezett „Váci Nyár” színházi előadásokról és egyéb kisebb rendezvényekről. Még nem tudjuk pontosan, milyen megkötésekkel szűnik meg a veszélyhelyzet június 20-án, de valószínűleg a nagyobb rendezvényekről idén le kell mondanunk.
Szeretnénk azonban széleskörű szórakozási lehetőséget biztosítani a váciaknak és az ideérkező turistáknak, ezért július második felében a hétvégékre zenés és szabadtéri színházi programokat szervezünk – reméljük, sokak örömére. Az augusztus 20-i hétvégén szintén lesznek rendezvények. Akkor megtartjuk az elmaradt a „Vác a tiéd” nyílt napot, amelyet májusra terveztünk gyereknap környékére, és amelyen elsősorban a nemrég betelepült váci lakosokat várjuk, hogy bemutassuk nekik a Városházát, az ott működő osztályok tevékenységét, majd egy gyermek programmal fejeződik be a „Vác a tiéd” nap. Természetesen a programok és a Városháza mindenki számára nyitva áll ezen a napon is. Habár az Összefogás frakció képviselői kivették a részüket a járvány elleni munkákból, azonban elmaradtak a tavaszra tervezett lakossági fórumok, ezeket bepótoljuk a veszélyhelyzet feloldása után június végén, július elején.

Jó ütemben halad a Csónakház-projekt, amelynek megvalósításában és üzemeltetésében számítunk – és a tárgyalások alapján mondhatom, számíthatunk – a Magyar Kajak-Kenu Szövetség együttműködő támogatására. A női kézilabda csapattal való egyeztetés ill. az egyeztetés elmaradásának híre végigsöpört múlt héten az interneten. A Váci Sport Kft. ügyvezetője úgy tájékoztatott, hogy minden évben megújítják a szerződéseket, ekkor kérnek (és kapnak) az egyesületek engedményt. Hogy most miért járta meg a hír az egyeztetés előtt a sajtót? Mindenkire rábízom a megfejtést. Számomra nem volt kérdés a megállapodás, hiszen a kitűnő felnőtt női kézilabdacsapat mellett nagyon fontos, hogy a kézilabdázó gyermekeknek is lehetősége legyen edzeni. A férfi kézilabda tájékán nincsenek örömhírek. Már a félbeszakadt bajnokság során is országosan ismertek voltak a sereghajtó együttest versenyeztető kft. súlyos anyagi gondjai (az önkormányzatnak közel 30millióval tartoznak), a napokban pedig kiderült, hogy az új élvonalbeli bajnokságra már be sem neveztek… A profik ilyetén sorsán túl fejtörést okoz ugyanakkor, hogy a klubon belüli utánpótlást – ahol sportolni vágyó gyermekek vannak – hogyan segítse a horribilis tartozás ellenére az önkormányzat. Erről is folytatunk tárgyalásokat. Természetesen a többi, sportcsarnokot használó egyesülettel is felvette a kapcsolatot a Sport Kft. vezetése. Tudni érdemes, hogy az önkormányzat jelentős önrészt vállalt a sportberuházásokban, amelynek részleteit – függetlenül, hogy egy beruházás elkészül, vagy sem – fizetnünk kell. Ezért különösen elkeserítő a férfi kézilabda csarnok sorsa, amelynek építése még az előző városvezetés alatt állt le, és azóta sem indult újra.

Rengeteg kérés érkezett a strandfürdő mielőbbi megnyitására, így Pünkösd előtti péntektől gondozott zöld terület és két medence várja a kikapcsolódni vágyókat. Viszont a TAO -támogatással készülő stadionrekonstrukció dokumentációját hónapok óta nem sikerült megismernünk többszöri kérésünkre sem. Bízom benne, hogy ez mihamarabb megtörténik, ugyanis az önkormányzat szeretne tárgyalásokat folytatni a további működtetésről, de a felújítás részleteinek megismerése nélkül nem tudnak haladni az egyeztetések. Nagyon várom a Reménység sporttelep átadását: a Vanyek Béla Sportcentrum működtetésében, – a Reménység-vezetőség korábbi kérésére – az önkormányzat anyagi lehetőségei szerint, biztosan részt vesz majd, hiszen ez a sportlétesítmény is a váciak igényeit szolgálja ki.

Egyik facebook követőm hívta fel a figyelmemet, hogy a Dunakanyar Színház homlokzatán mostanra elkezdett feljönni a vakolat. A homlokzaton több hosszú repedés látható és egy jelentős részen elvált a faltól a színezett réteg. Másfél éve adta át az épületet a kivitelező Boltív-Bau Kft, amely 48 hónapnyi jótállást vállalt. Most megkeressük őket reklamációnkkal, hiszen még kötelezettségük lehet a javításra.

Miután Rétvári Bence országgyűlési képviselő segítség helyett feljelentést tett az általa képviselt városunk ellen, nagyon sok barátom, követőm sürgette, hogy cáfoljam meg az országgyűlési képviselő a váci városvezetést lejárató állításait. Újra elmondom, amit korábban is: a váci önkormányzat nem sújtotta tömeges, százszázalékos bércsökkentéssel az önkormányzati intézmények dolgozóit áprilisban sem, mint ahogy az országgyűlési képviselő állítja! (Erről még külön posztban írok.) A módosított költségvetési tervezetet pedig az önkormányzati képviselők (a kormánypártiak is!) kivétel nélkül megkapták elektronikusan és nyomtatásban is azzal a kéréssel, hogy megjegyzéseiket, javaslataikat írásban tegyék meg. Nem tették. Természetesen, most is kérünk helyreigazítást a közvéleményt befolyásoló valótlan sajtóinformációk miatt.

Újra és újra elgondolkodom, miért lehet cél az országos sajtóban hamisan azt terjeszteni, hogy Vácon káosz van és visszaélések, miközben ennek épp az ellenkezője igaz. Rend van és megtisztulás. Nehezített pályán mozgunk, de megyünk előre. Egyébként, a tisztességes politikai és szakmai eszmecsere hiánya nem csak a nem kormánypárti vezetésű, de az egész ország fejlődését gátolja.

Egy jó hír a végére. A nagy sikerre való tekintettel hamarosan ismét tartunk „karantén” koncertet, amelynek fellépője a Söndörgő együttes lesz. Június 20-a után pedig várhatóan teljesen kinyit a város.

És ne feledjék: a védőmaszk viselése csökkenti a levegőn át történő koronavírus-fertőződés veszélyét.

Matkovich Ilona polgármester

 

 

 1. MÁJUS 31.
  ONLINE „TRIANON 100” MEGEMLÉKEZÉS VÁCON

Kedves olvasó! Itt a szokásos heti beszámoló:
Még mindig az átállás/visszaállás tölti ki napjaink jelentős részét. Egyre több intézmény vált vissza a normál üzemmódba, ami egyaránt megnyugtató az ott dolgozók és a város vezetése számára.
Vácon, egy közösségként gondolkodva, összefogással sikerült és sikerül megoldásokat találnunk a problémákra a járvány idején. Két hete nem alkalmazunk helyi szigorításokat, átálltunk a járványügyi védekezés új formájára.
Azonban ezt követően is be kell tartani azokat a távolságtartási szabályokat, amelyekkel egymás egészségét óvjuk, ugyanakkor kevesebb korlátozással kell együtt élnünk.
Kinyitottak a bölcsődék és az óvodák Vácon is. Felkészültünk a gyermekek fogadására, az óvónők és a dadák a legkörültekintőbben járnak el a gyermekek és szülők érdekében. A konyháink kapacitása nincs kihasználva, de megoldottuk, hogy az állásidőre kényszerült dolgozók sem maradtak májusban ellátmány nélkül. Próbálunk minél több konyhai dolgozót visszaállítani a munkába.
A kulturális intézményeink munkatársai – mivel augusztus 15-ig nem lehet rendezvényeket tartani és egyelőre nem tudjuk, mikor nyitnak ki a könyvtárak és a múzeumok – most nyári táborokat szerveznek. Figyelembe véve a megnövekedett szülői igényt, a korábbiakhoz képest több művészeti tábor lesz a városban, az étkezést most iskolai konyháról fogjuk biztosítani a gyermekeknek.
Kinyitott pénteken a strand, bár az időjárás nem volt kegyes, bízom benne, hogy jövő héten eljön a strandidő is. A megnövekedett sportolási igényeket igyekeztünk személyes egyeztetésen koordinálni az edzőkkel és a városi strand üzemeltetőivel, hiszen a sportolóknak és a strandolóknak is lehetőséget kell teremteni a strand szolgáltatásainak igénybevételére.

A hétvégén a kormányközeli sajtó ismét elképesztő támadás sorozatot indított Vác város 2/3-os választási sikert elérő vezetésével szemben. Az én hitvallásom az, hogy a politikai ellenfeleinkkel is békességre, együttműködésre törekszünk, de ha megtámadnak, beleállunk és elmondjuk érveinket. Tudni érdemes, hogy a sportcsarnok a bérleti díj önköltségi árát 2013-ban az akkori képviselő testület 15 ezer forintban állapította meg, ennek 50%-át fizette és fizeti jelenleg a sportegyesületek döntő része. A Váci Sport Nonprofit Kft. ügyvezetőjének elmondása szerint, a bérleti díj éves emelésekor a csarnokot használó egyesületek mindig benyújtották igényüket a bérleti díj csökkentésre, és ezt a kft vezetésével megtárgyalták. A női kézilabda klub irányítói most nem a városvezetést keresték meg a bérleti díj csökkentési kérelmével, hanem az országos sajtót. Ők tudják, miért…
Vác város vezetése továbbra is partner az egyeztetésekben, mint ahogy partner volt akkor is, amikor a meglévő díjhátralékot kérték elengedésre. Bárhogy is legyen, az én polgármesterségem alatt a sportintézményeink a sport és nem a politika küzdőterepei lesznek. De, ha már a kézilabdánál tartunk, és mert sokan kérdezték. Az előző vezetés alatt elkezdett, és azóta sem befejezett férfi kézilabda csarnok építésébe nincs beleszólása az önkormányzatnak. Illetve annyiban, hogy fizeti az önrész biztosítására elődeink által felvett hitel törlesztését, annak ellenére, hogy az épületet senki nem tudja használni. Emellett az önkormányzatnak a férfi kézilabda csapat 29 millió forint bérleti díjjal tartozik, aminek megfizetéséről, a tartozás átütemezéséről többször kezdeményeztünk egyeztetést az egyesület vezetésével. Ezt a problémát mielőbb meg kell oldania a résztvevőknek.

Szerencsére jó hírekkel is szolgálhatok. Több vállalkozás is megtalálta városunkat, többen elmondták, az új vezetésről azt hallották, hogy nyitott a gazdasági fejlődésre, ezért is kopogtattak az ajtónkon, és valóban ígéretes tárgyalásokon vagyunk túl.

A karanténos hónapok után ezen a héten végre személyesen is megismerkedtem az új rendőrkapitánnyal. Megkönnyítette az ismerkedést, hogy a Váci Hírnökben már olvastam vele egy remek portrét. Révész Ákos alig több mint egy hónapja került a váci rendőrkapitányság élére. Egyeztettünk vele az együttműködésről, a közlekedés rendjének biztosításáról, a bűnfelderítésről (amiben mindig is különlegesen sikeres volt). Révész Ákos elkötelezetten dolgozik azon, hogy elkapják az úgynevezett unokázós csalókat, akik Vácon is felbukkantak, és bízik abban, hogy munkatársaival tovább javítja azokat a mutatókat, amelyekkel az országos szervezetben a munkájukat megítélik. Szerencsére Vácnak eddig sem volt ezzel kapcsolatban szégyellni valója.

Találkoztam Rétvári Bence országgyűlési képviselővel is a héten. Elmondtam neki, hogyan védekezett Vác a járványban, beszéltem az önkéntesek támogatásáról, a szolidaritásról, amit a váciak egymás felé nyújtottak. Felsoroltam a terveket, amelyeken dolgozunk, de a nehézségeket sem hallgattam el. Kértem közbenjárását a férfi kézilabda csarnok mielőbbi befejezéséhez, funkcióbővítéséhez, hiszen az iskolaváros kiköltöztetése óta két középiskolának nincs tornaterme. Elmondtam neki, milyen előkészületeket tettünk a Vácra tervezett turisztikai projekt beindításáért, amivel munkahelyeket teremthetünk, és ezzel számos munka nélkül maradt váci munkavállalón tudnánk segíteni. A turizmus Vác számára kitörési pont, hiszen minden lehetőséggel, adottsággal rendelkezik a város a turizmus fejlesztéséhez. A munkahelyteremtés pedig most minden felelős vezetőnek, országosan és a városban is, a legfontosabb feladata kell, hogy legyen.
Ehhez kapcsolódik, hogy a múlt héten szinte naponta jelentek meg cikkek az országos sajtóban, ahol kormánypárti és nem kormánypárti polgármesterek jelezték nehézségeiket az elvett gépjármű adó, és a csökkenő iparűzési adó, valamint a jövő évre bejelentett megszorítások miatt. Mi is úgy terveztük, hogy a ránk hagyott adósság ledolgozása után jövő évtől a gépjármű adót használjuk fel az utak felújítására, amit teljesen ellehetetlenít, ha ezt az adót jövőre is elveszik a várostól.

A jövő héten emlékezünk meg arról, hogy 100 éve írták alá a trianoni békediktátumot. A háromnaposra tervezett megemlékezés helyett a járványügyi korlátozások miatt teljesen át kellett írni a már előkészített műsort, amelyben a Duna-parti koszorúzást emlékműsor követte volna a színházban. Másnap a középiskolák számára, valamint a nagyobb felsősöknek diákkonferenciával, előadással rendezett Trianon-emléknapot szerveztünk volna. Hatodikán, szombaton pedig templomi koncerttel zártuk volna 3 napos rendezvénysorozatunkat.

Ehelyett most a Duna-parti koszorúzás után online emlékezünk. Június 4-én interjúk követik egymást a határon innen és túl élő, Váchoz kötődő személyekkel. Erre a programra a város Facebook oldalán kerül sor, 18 órai kezdettel. Az ünnepi beszéd is online hangzik majd el. A járványügyi szabályok betartásával június végéig látogatható lesz a Tragor Ignác Múzeum Trianoni emlékhelye a főtéri „ķék házban” (volt MKB). Edukációs céllal családi kvíz indul, amelyen 2000 játékos vehet részt. A Trianon100 forgatókönyvét alaposan átírta az élet, ennek ellenére, hívom önöket, hallgassák meg, vegyenek részt a közös emlékezésen. ❤️💙🇭🇺

Matkovich Ilona polgármester
Mai beszámolómat egy 1920-ban készült váci fotóval illusztrálom

 

 

 1. MÁJUS 25.
  NAGYON KELL AZ ÚJ KÓRHÁZI RENDELŐINTÉZET

Először is szívből gratulálok az új városi kitüntetettjeinknek!
A „Fogyatékossággal Élő Váci Emberekért” kitüntetést Petke Lajos és a Royal Fitness edzőterem érdemelte ki;
az „Oktatást segítő munkáért” elismerést Ruzsikné Jelinek Gabriella (dajka), Havai Ildikó (iskolatitkár) és Forró Judit (gyógypedagógiai asszisztens) veheti át;
a „Vác Város Tehetséggondozásáért” kitüntető címet dr. Oros Csabáné (óvodapedagógus) és Grauszman László (pedagógus) kapja;
míg a „Váci Katedra” díjban idén Rakonczai Róbert Lászlóné (óvodapedagógus), Sándor Lívia (intézményvezető-helyettes) és Vári Tercia (intézményvezető-helyettes) részesül.
Köszönöm eddigi munkájukat és további erőt, egészséget kívánok nekik!

És akkor jöjjön a heti beszámoló!

A város működik. A város takarékoskodik. A városban egyre nagyobb területek tisztulnak meg. Péntek délután a Városfejlesztő Kft. dolgozói sok év után alaposan kitakarították, lefertőtlenítették a Szent István (Márvány) teret. A város élni akar, a polgárai jól akarják érezni magukat. Ezért sokat tesznek. Közösségi szemétszedést, közösségi faültetést szerveznek, járvány idején pénzt adnak össze a védekezésben elengedhetetlen ózongenerátorra, betegfigyelő monitorra, a rászorulóknak élelmiszerre, és ha kell, elviszik azokhoz az ételt, gyógyszert, akinek a legnagyobb szüksége van rá. A Váci Éléstár minden héten megtelik adománnyal.

Vác vezetése ezeket a járvány járta hónapokat sosem felejti el. Nem feledjük, a rengeteg segítséget, és nem felejtjük el, mennyit sakkoztunk azon, hogy központi pénzügyi forrás nélkül se maradjanak a dolgozóink egyetlen hónapban sem illetmény nélkül. Nem tagadom persze, hogy mi sem voltunk kivételek, ugyanúgy, mint más cégeknél, más önkormányzatoknál, nálunk is esett áldozatul néhány munkahely, szerencsére nagyon kevés. Most már kimondhatjuk, állva maradtunk, a feladatainkat folyamatosan elláttuk és ellátjuk. Lassan visszatérhetünk a normális életünkbe.

Egy ekkora egészségügyi, és gazdasági sokkot azonban nem hever ki a világ nyom nélkül. Ez a járvány változatlanul egzisztenciális fenyegetésként áll az emberiség előtt. Tragédia, mely önvizsgálatra késztet bennünket is. Mérlegelni kell, mi a fontos az életben, és mi kevésbé az? Kibírja-e a világ akár a többszöri megismétlődést? Rengeteg a megválaszolatlan kérdés. Nagyon fontosnak tartom mikró szinten is az előre tervezést és az együtt gondolkodást, a tényleges összefogást. Összefogást nem csak a városi polgárok között, hanem a kormány és az önkormányzatok között. Erre úgy látom, még várni kell – de nem adjuk fel. Mindenesetre, mi már a jövő évre programokat, terveket készítünk, keressük a lehetőséget, hogy a nehézségek ellenére zöldebbé, egészségesebbé, élhetőbbé tegyük szeretett városunkat.

Sok minden kinyitott és folyamatosan kinyit a városban: az óvodák, bölcsődék, majd az iskolák, a sportcsarnok, a sportpályák, a játszóterek, jövő pénteken a strand is. Előkészítettük a közösségi tereket, zajlik a közterületeken a fűnyírás, a parkok rendbetétele. A lakosság többsége folyamatosan gondozza a háza előtti járdát és a zöldterületet. A közparkokat pedig, csakúgy, mint eddig, a Városfejlesztő Kft. szakemberei tartják karban. Több helyen egyeztettünk a lakókkal, különösen a társasházak előtti zöld területek gondozásáról. Kérjük, keressenek bennünket ezzel kapcsolatban is – amiben tudunk, segítünk. Nem a bírságolás a célunk, hanem a város tisztán tartása. Ezt a célt közösen érhetjük el.

Májusban még mindig nem lehetett testületi ülést tartani, ezért hoztam polgármesterként saját jogkörben eljárva rendeleteket. Több mint félszáz ügy gyűlt össze egy hónap alatt, ezekből előterjesztéseket készítettünk, és azokat, mint a veszélyhelyzet kihirdetése óta minden alkalommal, kiküldtük a képviselő-testületi és bizottsági tagoknak. Többen leírták a véleményüket, javaslataikat – ezúton is köszönöm nekik.
A meghozott rendeletek szerint, megoldódtak az intézményeinkben a helyettesítések, mostanra szabályoztuk az igazgató távolléte esetén a helyettesek feladat- és hatáskörét.

Változott az önkormányzat gazdasági társaságainak javadalmazási szabályozása is. Erre azért is szükség volt, mert – mint ismeretes – egy korábbi volt alpolgármester, mostani képviselő és egy korábbi képviselő évekig törvényellenesen vett fel közpénz milliókat többes felügyelőbizottsági tagsága kapcsán.

Módosult az idei költségvetési tervezet. A koronavírus-járványra való hivatkozással a várostól elvont gépjárműadó, idegenforgalmi adó, illetve a parkolási díjbevétel csökkenés mellett várhatóan már idén több, mint negyedmilliárd forinttal szerényebb iparűzési adóbevétele lesz a városnak. A vállalkozásoknak adott bérleti díjkedvezmények is jelentősen csökkentik a büdzsé bevételi oldalát. Így 400 milliót is meghaladó összeggel csökkenteni kellett a kiadási oldalt is. A működési kiadások közel 150 millióval, a működési tartalék mintegy 140 millióval, a beruházások 110 millióval lesznek szerényebbek. Veszélyhelyzet miatti állami támogatás nem szerepel a rendeletben, azonban bízom benne, hogy a szakminisztériumokkal zajló egyeztetéseink végül eredményesek lesznek.

Ismét egy sor váci vállalkozás nyújtott be kérelmet arról, hogy az önkormányzati tulajdonú üzleti bérleményük díját a járvány miatt mérsékelje a város. Ez több esetben meg is történt.

A város gazdasági társaságai közül több nyújtotta be a 2019-es mérlegét és idei üzleti tervét,
a rendőrkapitányság előző évi tevékenységéről szóló beszámolót is megkapták a képviselők.

A Gazdasági Hivatal Szervezeti és Működési Szabályzatában módosítás történt. Költségtakarékossági megfontolásból elkezdődött a műszaki részleg összevonása a Városfejlesztő Kft. műszaki részlegével, megszüntetve ezzel a párhuzamosságot.

Pontosítottuk a zajrendeletünket, ezen belül az építési-bontási tevékenységek kezdési és befejezési idejét.

A héten konstruktív megbeszélést folytattunk a deákvári SPAR parkolójának ügyében. Mindannyiunknak el kell fogadni a parkoló tulajdonosának és üzemeltetőjének álláspontját, miszerint az áruház nyitvatartási idejében a parkoló a vásárlóké. Az önkormányzat szakemberei azonban kidolgoznak egy javaslatot arra, hogyan használhatják a környéken élők nyitvatartási időn túl, továbbra is ingyenesen a parkolót. A javaslat elfogadását követően az önkormányzat elkészítteti az eligazító táblákat és a felfestéseket a parkoló használatához.

Az idei buszmenetrendről egyeztettünk a Volánbusszal, hamarosan már eszerint zajlik a városban a buszközlekedés.

Deákváron két szelektív hulladékgyűjtő helyszínt vizsgáltunk meg lakossági bejelentések alapján, elkezdtük keresni az alkalmasabb helyszíneket új szelektív hulladékgyűjtők kialakítására.

A főtér takarításának befejezése után a belvárosi vendéglátóhelyek méltó körülmények között fogadhatják a vendégeket.
Több nagy sikerű karanténkoncertet is tartott a városban a Vác Civitas Szimfonikus Zenekar, és szervezzük más együttesek közeljövőbeli fellépését is.

Két szomorú hírt is megosztok önökkel. Miután a Munkácsy park rendbetételére a lakosok és az önkormányzat is sok munkát fordított, sokan jogosan háborodtak fel, hogy egy teherautó keresztülment a parkon és ágakat tört le, valamint egy újonnan ültetett kis fenyőt félbevágott valaki. A körzet képviselője vizsgálódik még az ügyben.
Az illegális szemétlerakás sem szűnik, bár erre egyre többször fordul elő tettenérés. Az önkormányzat több helyre hamarosan kamerákat is kihelyez. A tettenérés nem egyszerű, de ha tudomásukra jut az illegálisan szemetet lerakó személye, kérem, jelentsék.

A végére hagytam, mert valaki épp most kérdezte tőlem, valóban befagytak-e a kórházfelújítással kapcsolatos tárgyalások. Megdöbbentem ezen a rémhíren, hiszen alig várjuk, hogy végre elinduljon a járóbeteg szakrendelő felújítása. Az emberek egészsége nem játék. Semmiféle tárgyalást nem fagyasztott be az önkormányzat. Az Egészséges Budapest Program városunkat érintő beruházásának elindulása két és fél éve várat magára. Ami az önkormányzat feladata volt, megtette az ügyben. A szükséges telekcsere tárgyalásokon már hónapok óta sikeresen túl vagyunk. Vác Város Önkormányzata nem hátráltatja a járóbeteg szakrendelő építését és a kórházfejlesztést egy másodpercig sem, hanem mindent megteszünk azért, hogy végre egy korszerűbb épületben fogadhassák az egészségügyi szakemberek azt a mintegy ötszázezer beteget, akik Vácról ill. a vonzáskörzetből érkeznek a váci rendelőintézetbe.

Matkovich Ilona polgármester ❤️💙🤝👏🌏

 

 

 1. MÁJUS 17.
  NYITUNK

Szerda éjszakára virradó reggel nem csak az afrikai homokeső borzolta sokunk kedélyét, hanem egy újabb Semjén Zsolt törvényjavaslat is. A miniszterelnök-helyettes törvényjavaslata az ötmilliárd feletti fejlesztéseknél is lehetővé tenné, hogy az érintett terület tulajdonjogával együtt az önkormányzatokat illető iparűzési adóbevétel a megyei önkormányzatokhoz kerüljön. (Ennek előzménye, hogy a Samsung-bővítés miatt kiemelt gazdasági övezetté nyilvánították Göd térségét. Ezzel megfosztották a várost több százmilliónyi iparűzési adótól. Ugyanakkor a gödiek viselik a megaberuházással járó hátrányokat, pl. a környezetszennyezést.)

Hogy miért a megyei önkormányzatokhoz kerülne ily módon a települések iparűzési adóbevételének egy része? A megyei önkormányzatok képviselőit a pártok delegálják, és jelenleg – a települési önkormányzatok nagy részével ellentétben – minden megyei önkormányzat kormánypárti többségű.

A törvénymódosítással ismét csökkenhet a járvány alatt amúgy is jelentős forrásoktól „megszabadított”, ám jelentős feladat többlettel ellátott önkormányzatok adóbevétele. Tehát a helyi önrendelkezés, az önkormányzatiság lebontása folytatódik. Úgy tűnik, a kormány felül akarja írni a tavaly őszi önkormányzati választások eredményét. Magyarország jelentős hányada – a főváros, 12 megyei jogú város és több tucat hozzánk hasonló város – nem kormánypárti polgármesterre szavazott októberben. Többmillió ember voksolt így, ami egy újfajta, kiegyező politizálást követelt volna a regnáló hatalomtól…

Megválasztásom után egyik összefoglalómban azt írtam: ez a választói döntés ideális LEHET a politikusok számára a kiegyezésre, és ezzel az ország lakossága csak jól járhat. LEHETETT VOLNA, de nem így lett! Szerintem ez nem az önkormányzatokon múlott. Ahogy én láttam – és ezt a váci városvezetésről is elmondhatom – maximálisan együttműködtünk a kormánnyal a járvány elleni védekezésben is, igyekeztünk minden ránk ruházott feladatot elvégezni.
Annak ellenére, hogy ez állami feladat, a háziorvosok, fogorvosok, védőnők ellátását védőeszközzel is nagyrészt mi biztosítottuk.
Ennek ellenére, hiába szóltunk, hogy az önkormányzatok március közepe óta szinte bevétel nélkül működnek, elvették a gépjármű adónkat, az idegenforgalmi adónkat, miközben a váci önkormányzatra hagyott többszáz milliós adósságfizetési kötelezettségben nem kaptunk segítséget. Emiatt kértünk a korábbiakhoz hasonlóan 2019 végén 140 milliós rendkívüli működési támogatást az elődeink által felhalmozott mínuszok kifizetésére – ehelyett hétmillió forintot kaptunk. (A kapott és kért összeg aránya korábban 50 % körüli volt, ez most lecsökkent a tizedére, 5 %-ra!). Nem panaszként mondom el mindezt, csak a tényeket rögzítem.

Több polgármester társamhoz hasonlóan azt gondoltam mindeddig, hogy az önkormányzattól elvett adókat azért vonták bele a Gazdaságvédelmi Alapba, hogy újra osszák a nehéz helyzetbe került önkormányzatok és az önhibájukon kívül hónapokra munka nélkül maradt emberek között. Ehelyett ebből az alapból 82 milliárd (!!!) forintot átcsoportosított a kormány a Mészáros Lőrinc érdekeltségéhez tartozó kivitelező által épített Budapest-Belgrád vasútvonalra…

A hét másik döbbenetes eseménye: két, állítólag a facebook-on rémhírt terjesztő férfit a rendőrség elvitt az otthonából, de hamar kiderült, még az ügyészség is megalapozatlannak ítélte a gyanúsítást. „Előfordul, hogy a hatóság téved.” – mondta az esetről Varga Judit igazságügyi miniszter. Tehát, odamennek érted a lakásodra, elvisznek, talán rabosítanak is, de lehet, hogy tévednek, akkor kiengednek. Ennyi. Ugyanakkor őszintén érdekelne, vajon többszöri bejelentésünk alapján, vizsgálja-e bárki a mostani váci városvezetéssel szembeni elképesztő mennyiségű álhír- és rémhírterjesztések forrását…

Bizonyára olvasták, hogy az eddig elvégzett több mint nyolcezer tesztből mindössze kettő lett pozitív azon az országos reprezentatív koronavírus-szűrővizsgálaton, amelyre 27 váci személy is felkérést kapott. A biztató adatok után védekezési szabályok megtartása mellett – immár fokozatosan ki lehet „nyitni” a várost, és minél több embert lehet visszaengedni a munkahelyére, minél több pénzt visszapumpálni az országos és a városi gazdaságba.

Hétfőtől előzetes fertőtlenítés után kinyitnak a játszóterek, a kültéri fitness- és sportpályák, megnyitnak a vendéglátóhelyek teraszai, és végre ismét be lehet ülni az éttermek, kávézók zárt részébe is.

A héten tartottuk a Helyi Operatív Törzs esedékes megbeszélését, amelyen dr. Bánhidi Péter az egészségügyben elvégzett munkáról, valamint a további teendőkről adott tájékoztatást, én pedig a munkaügyi és gazdasági vonatkozásokról tájékoztattam a résztvevőket. Most már az eddig ügyeleti rendben működő óvodáink újraindításáról is elkezdtük az egyeztetést, ezt folytatjuk a jövő héten. Terveink szerint az óvodák a nyár nagy részében nyitva lesznek. A szabályokról és lehetőségekről a szülőkkel egyeztetnek az intézményvezetők.

A Duna-parti csónakház építkezést megtekintette a projektben velünk együttműködő Magyar Kajak-Kenu Szövetség elnöke és több vezetője. Elmentünk a jelentősen leromlott régi csónakház épületébe is, amely magyar vízisport óriásokat nevelt ki. Az épület helyreállításának szükségességéről is egyeztettünk a jelenlegi üzemeltetővel és a szövetség vezetőivel.

Elkezdtük az online, interaktív helyi Trianon-ünnepség szervezését, amely során remélem, több határon túlról Vácra költözött fiatal és idős ember történetét el tudjuk mesélni, be tudjuk mutatni.

A STOP KORONAVÍRUS VÁC számlán eddig több, mint 2,6 millió forint gyűlt össze. Ebből elsőként a váci mentőállomásnak adtunk félmillió forintot, míg a váci Jávorszky Ödön Kórház számára hasonló összeget nagy teljesítményű ózongenerátor vásárlására. Az idős otthonokba és a házi orvosi rendelőkbe szintén a védekezésre használjuk fel a befolyt összeg következő részét.

Köszönjük a váci Jószomszéd Hálózat és a Váci Éléstár támogatóinak a rengeteg adományt!

Kérem őrizzék meg fegyelmezettségüket a következő hetekben is. #fokozatosankinyitaváros ❤️💙🤝👏

Matkovich Ilona polgármester

 

 

 1. MÁJUS 10.
  SOK MINDENRE MEGTANÍTOTT A JÁRVÁNY

Szinte észrevétlenül kezdtünk átváltani „normál” üzemmódba. Pest megyében, így Vácon is még élnek a szigorú korlátozások, mégis mindenki készülődik: a sportolók az edzőtermekbe, a focipályára, a kisgyermekes családok a játszótérre, és sokan csak egy kiülős kávézásra valamelyik vendéglátóhely teraszán. A Maradj otthon-t felváltja az Óvatosan hagyd el az otthonod elve.

Remélem, a következő hétvégén már nálunk is változik a helyzet, ugyanakkor javaslom, hogy mindnyájan tartsuk a fokozatosságot és óvatosságot a közösségi helyek újbóli használatbavételekor.
Rendben lezajlott az érettségi a hét első felében a váci középiskolákban. Idén, mint tudják, a járvány miatt elmaradnak a szóbeli érettségi vizsgák, így a végzősöknek most korábban kezdődött meg a nyári szünet. A kisgyerekeket is beíratták a szülők az óvodákba, és ha részlegesen is, újra megkezdődött az egészségügyi ellátás az egész ország területén. Továbbra is cél, hogy a háziorvosok, szakrendelők rendelési idejében ne tömegesen és egyszerre legyenek jelen a betegek. Ezért továbbra is csak telefonos egyeztetés után lehet rendelésen megjelenni.

Nekünk a Városházán elsősorban még mindig a bajba jutottak segítése és támogatása a feladatunk, de a héten már tárgyalást folytattam egy beruházó céggel, valamint két érdeklődő is jelentkezett a volt deákvári laktanyaterület egy részének hasznosítására. Többedmagammal jártunk a váci stadionban, amelynek felújítása még zajlik, az átadás – a legújabb tervek szerint – július elején történik meg. Egyeztettem sportegyesületek vezetőivel arról, mikor és milyen módon kezdik az edzéseket a lehető legkisebb egészségügyi kockázat mellett. Szervezzük a Jószomszéd Hálózatot, benne a Váci Éléstárat, ami egyre fontosabbá válik azok számára, akik elvesztették a munkájukat, vagy egészségügyi okok miatt van szükségük segítségre. Az iskolák feltehetőleg már nem nyitnak ki, és a kulturális intézményeinket is őszre tervezzük újraindítani teljes üzemmódban. A májusi testületi ülést még biztosan nem tartjuk meg. Csakúgy, mint eddig, a képviselők írásban kapják meg az előterjesztéseket, amelyekről írásban véleményt alkothatnak, kifejthetik véleményüket.

Erről jut eszembe: a héten súlyos jogszabálysértéssel szembesültem. Még egy korábbi testületi ülésen elhangzott kérés alapján indult belső vizsgálat, amely mostanra megállapította, hogy az előző, Fördős Attila polgármestersége alatti két önkormányzati ciklusban az egyik alpolgármester és egy képviselő két felügyelő bizottságban is felvett juttatást, noha ezt a törvény tiltja. Felszólítást kaptak a jogtalanul felvett összegek visszafizetésére.

Mindeközben elképesztő mennyiségben jelentetnek meg a váci(!) kormánypártiak Vácot(!) befeketítő, hazug cikkeket helyi közösségi oldalakon és az országos médiában a járvány idején is. Most eléggé el vagyok foglalva ahhoz, hogy kövessem a „váci polgármester lejáratására semmi se drága” írásokat, de amikor egyik ismerősöm szólt, állítólag azért is engem tettek felelőssé egy ilyen oldalon, hogy a váci focicsapat az NB II-ből az NB III-ba esett vissza, ez tényleg meglepett. Persze, mi ez ahhoz képest, amikor azzal a rémhírrel kürtölték tele az országot, hogy a váci önkormányzat nem akar fizetést adni 200 dolgozónak. Ez sem volt igaz.

Annyit azért hadd fűzzek hozzá: akár egy idegen országot megtámadni, amikor az bajban van, mondjuk a járványügyi védekezéssel van elfoglalva, már az is túl van a polgári civilizáció és emberiesség korlátjain. De hogy a saját városodat támadd meg, mikor egyébként mindenki azzal foglalkozik, hogy hogyan védekezzünk, és nyújtsuk a legtöbbet a bajbajutottaknak – erre nehéz szavakat találni.

A járvány, amelynek koránt sincs vége, sok mindenre megtanított. Például arra, hogy milyen könnyen felüti fejét az önzőség, a megosztottság, és a másokban az ellenséget látás egy veszélyhelyzetben. Ugyanakkor le tudja mindezt győzni a nagylelkűség, a könyörületesség, a másokért tenni akarás. Ezt most védőmaszk varrásban, adományozásban, ételkihordásban mutatjuk ki egymásnak.

Hétfőn nálunk járt az országos szakszervezetek vezetője, Csóti Csaba, akivel szintén egyeztettem a kialakult helyzetről. Remélem, figyelem irányul a focisták és a művészek mellett azokra az önkormányzati alkalmazásban lévő konyhásokra, jegypénztárosokra, teremőrökre, vagy könyvtárosokra is, akiknek nem olyan jó az érdekérvényesítő képessége, viszont családokat tartanak el, gyereke(ke)t nevelnek, és most kormányzati bérkiegészítés nélkül pénz nélkül maradhatnak. Mert Vác városa sok más városhoz hasonlóan bajban van. illetve bajban lesz hamarosan. Nem azért lesz bajban, mert költekezők volnánk. Ellenkezőleg. Megoldjuk a feladatainkat, de fél év alatt képtelenség volt ledolgozni a sokszázmillió mínuszt, amit az előző Fidesz-KDNP vezetés ránk hagyott. Az idei szoros, de jól kidolgozott költségvetésünkben számos takarékossági intézkedéssel kezeltük volna a nyakunkban maradt adósságot, csakhogy jött a világjárvány, és vele egy gazdasági válság, valamint a bevételkiesések, adóelvonások. Emellett csak iparűzési adóból kb. egymilliárdos csökkenésre számítunk.

A kormánytól eddig elvonást kaptunk, ellenben forrást a bérkiegészítésre, vagy a védekezésre nem. A háziorvosokat mi is ellátjuk védőfelszereléssel, a karantént vállaló időseket és a kórházakból hazaküldött betegeket mi segítjük, tartós élelmiszert mi gyűjtünk. A bérleti díj és a részletfizetési díj csökkentést az elsők között vezettük be. A városszéli lakóhelyekre mi szervezzük az étel és gyógyszerkiszállítást. Amíg tudunk, mindent megteszünk a helyiek védelméért. A városvezetést támogató önkormányzati képviselők és munkatársak lemondtak fizetésük egy részéről, és befizetik a STOP KORONAVÍRUS VÁC alapba. Nagyon sok váci ember és vállalkozás is így tesz.

Nem adom fel azt a tervet, hogy állami bérkiegészítő forrást szerezzünk a munka nélkül maradt konyhások és a szintén munka nélkül maradt kulturális dolgozók számára. Rétvári Bence országgyűlési képviselőnek is küldtem ez ügyben írásos megkeresést, bízva abban, hogy eljár a váciak érdekében. Olvastam, hogy itt volt Vácon és védőmaszkot, valamint gumikesztyűt, üdítőt hozott az érettségizőknek. A Városházán nem járt, pedig természetesen él a járvány előtti meghívásom, és bármikor szívesen látom. Közös ügyünk egyeztetni a meglévő nehézségekről és az önkormányzatokat érintő intézkedéstervezetekről.

A múlt héten több minisztériumba is küldtem megkeresést. A Pénzügyminisztériumtól már kaptam választ, remélem, a következő kormányülésen, foglalkoznak a hónapok óta bevétel nélkül működő, és jelentős adóbevételtől elesett önkormányzatok helyzetével. #lassanelmúlikezis #addigkármentésvan❤️💙🤝🤝

Matkovich Ilona polgármester

 

 

 

 1. MÁJUS 5.
  VARRÁS, FESTÉS, PÉNZÜGYI SEGÍTSÉG, VÉGZŐSÖK BALLAGÁS NÉLKÜL – EZ TÖRTÉNT A HÉTEN

Akik követik a „járványeseményeket”, azok jól tudják, hogy a világjárvány nem csak egészségügyi, hanem nagyon komoly gazdasági kihívások elé is állítja az országokat, benne a településeket. Amíg néhány hónapja égen-földön alig lehetett találni munkaerőt egyes munkaterületekre, mára kulcskérdéssé vált a munkahelyek megvédése. Az önkormányzatnál erre több megoldás született.
A Városházán, és az önkormányzati intézmények többségében teljes munkaidőben dolgoznak a munkatársak, de ahol a munka lecsökkent, igyekeztünk minimális munkaidő csökkentéssel, ill. szabadságolással megoldani, hogy mindenkinek legyen havi biztos jövedelme. Nagyon sok családos édesanya dolgozik itt, ezért a szokásosnál is nagyobb empátiával figyelünk rájuk, próbálunk nekik segíteni, például, hogy a munkájukat home office formában láthassák el, és egy héten csak egy-két alkalommal kelljen személyesen bejönniük a munkahelyükre. A Családsegítő Szolgálat munkatársainak is felajánlottuk ezt a módszert, de természetesen a Hajléktalanszállón, vagy az idősotthonainkban nem tudnak ezzel a lehetőséggel élni a dolgozók. A héten mindhárom idősotthonunkban ellenőrzés volt. Itt szeretnék külön köszönetet mondani ezen intézményeink vezetésének és dolgozóinak a kitűnő minősítésért.

Megszerveztük az óvodai ügyeletet, bár egyelőre naponta alig tíz gyermek ellátását kérik a szülők. Ennek következtében nagyon kevés óvodai és bölcsődei pedagógus tud a szakterületéhez kapcsolódó munkát végezni. Ezért őket bevontuk a tavaszi-nyári intézményfelújítási munkákba, részben pedig a szabadságukat töltik. Amennyiben lesz rá igény, megvizsgáljuk az előrehozott óvoda- és bölcsődenyitás lehetőségét, így még szeptember előtt fel tudják venni a munkát. A bölcsődei gondozók, óvónők és dadák szájmaszkokat is varrtak, most pedig új ágyneműhuzatok varrására biztosít az önkormányzat anyagi forrást számukra.

Az úgynevezett „gazdasági veszélyzónában” leginkább a kulturális területen és az iskolai konyhákban dolgozók vannak. Önhibájukon kívül vesztették el a munkájukat, azzal, hogy a vészhelyzet miatt bezártak az intézmények. Azóta a szokásos négyezer adag helyett félszáz adagot főznek. A folyamatos átszervezésekkel együtt is a konyhai dolgozók csupán egy részének sikerült munkát biztosítani. A legutóbbi hírek is azt erősítik meg, hogy szeptember előtt valószínűleg nem nyitnak ki az iskolák. Ezért számukra, öt hónapos megélhetést biztosító tervet vázoltunk fel már korábban. A másfél hónapja zárva tartó – és ezáltal a bevételeket elvesztő – kulturális intézmények munkatársai foglalkoztatására is az igazi megoldás az lesz, ha kinyitnak a művelődési házak, a könyvtárak, a múzeumok. Áprilisban a kényszerű távolléten lévő dolgozók csökkentett bért, de a fizetésük legalább kétharmadát kapták, tehát nem maradtak ellátmány nélkül. Májusra számukra is kidolgoztunk egy pénzügyi alapot, aminek keretösszegéről a jövő héten döntünk.
Egyelőre nem kellett önkormányzati dolgozót elbocsátani, ennyit tudtunk kigazdálkodni az adómegvonások és bevételkimaradások ellenére, de a június már hozhat nagyobb nehézségeket. Ezért sürgetjük az önkormányzati alkalmazottakra vonatkozó kormányzati bérkiegészítést. Mivel szinte minden önkormányzatnál hasonlóak a problémák, nagyon remélem, hogy júniusra megkapjuk a nagyon sok település által igényelt bérkiegészítő támogatást a kormánytól, amelyből az önhibájukon kívül munka nélkül maradt munkatársak juttatását lehet kifizetni.

A várostakarításra, a fűnyírásra elegendő pénzt tartalékoltunk, de mivel a Városfejlesztő Kft. munkatársainak munkája sem tölti ki minden nap a teljes munkaidejüket, és lassan elfogy a szabadságuk, ezért a saját dolgozóinkkal több épületünkben tisztasági festésbe, karbantartási munkákba kezdtünk. Higgyék el, van mit tenni ezen a területen, mert nem csak a város közterei, utcái (és teszem hozzá mindjárt: a pénzügyi helyzete, a fizetőképessége) voltak igen elhanyagolt állapotban tavaly októberben, de az intézmények, a város épületei, és a különböző intézményei is. Külön alapot képeztünk a játszóterek felújítására. Ezeknek a munkáknak az elvégzésére a mostani a legalkalmasabb időpont. A strand felújítására is elkülönítettünk pénzt, mert például a gyermekmedence már használhatatlan állapotban volt. Remélem, gyereknapon már végre kinyithatnak a játszóterek is, és akkor könnyebb lesz az élet: megújult játszóeszközökön játszhatnak. Itt jegyzem meg, hogy a Főtér és a Széchenyi utca burkolatának nagy részét végig tisztítottuk gőzborotvával. A brutális mennyiségű csikkekből még így sem sikerült mindet kiszedni. A csikkek eldobása tilos és büntethető! Kérek, minden közterületen dohányzót, hogy a szemetesbe dobják a csikket.

Amint azt Rétvári Bence országgyűlési képviselőtől megtudtuk, az egészségügyben, és a szociális szférában dolgozók ellátása a védőeszközökkel az állam dolga. Több mint másfél hónapja azonban a háziorvosokat, a fogorvosokat, a védőnőket, a szociális otthonainkat, az önkormányzat látja el a védőfelszerelésekkel. Ezért az eddig közel 10 millió forint védekezésre költött összeg megtérítését kértem a tárcától. Most különösen nagy szükségünk van rá.
Miközben olyan híreket látok/hallok, hogy a kormány 1,6 milliárdot ad vadászkiállításra, vagy 5 milliárdot turisztikai tanácsadásra, arra gondolok, igenis, van alapja a polgármesterek kérésének. Annak, hogy a kormány dolgozzon ki egy gazdasági mentőcsomagot az önhibájukon kívül munka nélkül maradt dolgozók számára, mert ezt az önkormányzatok ekkora adóelvonás mellett nem tudják önállóan kigazdálkodni.
Erről több minisztériumnak küldtem megkeresést.

A válság miatt, az előzetes számításaink szerint, egymilliárddal csökken a város iparűzési adóbevétele, és a folyamatosan újratervezett költségvetésünkből nagyon hiányzik az a 115 millió forintnyi gépjárműadó, valamint a több millió forintnyi idegenforgalmi adó is, ami átkerült az állami büdzsébe.

A héten rengeteg egyéb dologgal is foglalkoztunk. Az Összefogás Vácért frakció kezdeményezésére Vác Város önkormányzata elindította a Stop Koronavírus Vác számlát, amelyre eddig 2,5 millió forintot fizettek be a civil lakosok, valamint városvezetők és önkormányzati dolgozók. A városvezetés a pénzt elsősorban a helyi egészségügyi, valamint szociális szférában akarja a védekezésre költeni. Erről már megkezdtük a tárgyalásokat. Több adakozó megjelölte, hogy milyen célra adta a pénzt – természetesen aszerint járunk el. Volt, aki a Jószomszéd Hálózatnak szánta, ebből kezdtük el részben a Váci Éléstár programot. Már az első héten közel 50 rászoruló családot láttak el az önkéntesek. Felajánlásaikat továbbra is köszönjük, azokból a váci védekezés különböző területeit segítjük.

A közterületfelügyelet és az önkéntes tűzoltók óriási munkát végeznek nap mint nap: hétvégén ellenőrzés, hétközben gyógyszer és élelem kiszállítás a 70 év fölöttieknek.

Sándor Bence karnagy vezetésével a Váci Civitas Szimfonikus Zenekar néhány tagja három karantén koncertet adott a váci lakótelepeken. A nagy sikerre való tekintettel, folytatódni fog a „karantén koncert sorozat”. Sokan hallgatták, nagyon szerették. Ki vagyunk éhezve a kultúrára, a szépségre.

Mivel egyelőre úgy néz ki, hogy augusztusban sem lehet nagy rendezvényeket tartani, ezért több előttünk álló programot őszre halasztunk. Ez az év, legalábbis a nagyobb része, úgy tűnik, a csend éve lesz.

Jól tettük, hogy a helyi gazdaságélénkítő programunkban az önkormányzati üzleti bérleményekben működő vállalkozásoknak kivételes kedvezményeket adtunk. Elengedtük a bérleti díj 70 százalékát három hónapra, majd újabb egy hónapra az 50 százalékot és az ötödik hónapban is 10 százalékot. A bérlők terheinek csökkentését az is indokolja, hogy egyelőre úgy tűnik: egy ideig még Pest megyében nem nyithatnak ki a vendéglátóhelyek és az üzletek a szokásos rend szerint.
Ugyanakkor a miniszterelnök szavai szerint mára vártuk a tetőzést. A számok, amelyekre a teljes (de, a teljes) járványstratégiát építjük, így festenek: 56 új fertőzöttet találtak. Elhunyt 5 ember. Jelenleg az összes fertőzés száma 2998. Én polgármesterként teszem a dolgom a védekezésben, követem a kormány utasításait, de két kérdés nem megy ki a fejemből. Biztos, hogy ehhez felhatalmazási törvény kellett, és ha 56 új fertőzött van a tetőzéskor a tízmilliós országban, akkor ezért zárva kell tartani Pest megyét, miközben a többi megyét nem?

Vác korábban négymilliárd forintot nyert a Dunakanyar projektben a belváros és a múzeum negyed fejlesztésre. Csak a város főterét nézve is van néhány olyan épület, amelynek felújítása a 24. órában van. Vác készen áll a belváros megújítását, és a helyi turizmus továbbfejlesztését célzó projekt megvalósítására. Mivel a miniszterelnök szavai szerint a turizmus a kiemelten támogatott ágazatok közé kerül, bízom benne, hogy a korábbi leveleim, jelzéseim hatására elkezdődnek az egyeztetések, és az illetékes minisztérium és a szakirányú szervezetek támogatni fogják a projekt beindítását. Vácnak nagyon nagy szüksége van erre.

Végül hadd kívánjak sikeres érettségit a diákoknak, akik idén ballagás nélkül, de talán egy őszi pótballagás reményében búcsúznak az iskolától, majd kezdik meg az érettségi vizsgájukat. Ez az érettségi más lesz, mint a többi, de nagyon bízom benne, hogy bebizonyítják: a megváltozott feltételekhez is tudnak alkalmazkodni, és igenis jó eredmények születnek.

Kérem a váciakat, őrizzék meg a türelmüket, tartsanak ki, és aki teheti, vegyen részt a segélyakciókban. ❤️💙🤝🤝

Matkovich Ilona polgármester

 

 

 1. ÁPRILIS 25.
  MOST AZ ÖNKORMÁNYZATI DOLGOZÓKÉRT SZÓLOK

Adunk és kapunk. A héten ózonos légtisztítót vásároltunk az idősotthonainknak, ilyenből immár négyet használunk az intézményeinkben. Vittünk saját készletből és adományból védőmaszkot a kórházba, és hétköznapokon hetek óta ingyen adunk maszkot a Városháza portáján. A héten két felajánlásból is érkezett nagyobb számú védőmaszk, amit részben felhasználunk, részben tovább adományozunk. Ellátjuk a rászorulókat, az időseket, szervezzük a város életét a járványban. Olyan fontos értékeket mutat meg most a lakosság, mint a szolidaritás, az önzetlenség és a fegyelmezettség. Köszönünk minden segítséget.

Nehéz hetek állnak mögöttünk, és attól tartok, hogy előttünk is. Néha kicsit elnyűttek vagyunk. A derű, a jólét éveit terveztük, ehelyett nap mint nap súlyos döntéseket kell meghoznunk.

A helyi Fidesz-KDNP is végzi a „dolgát”. A járvány idején sem múlik el nap, hogy ne találjanak ki egy-egy akciót a polgármester lejáratására. A múlt hétvégén a kereszténydemokrata képviselő Mokánszky Zoltán rontott be fidelitasos társával (akinek már megint elfelejtettem megkérdezni a nevét, de a jövő héten pótolom…) a portás felszólítása ellenére a Városházára. Ezúttal luxus repülő és luxus szabadságpénz helyett luxus termeket keresett, csakhogy ilyet nem talált. De legalább egy HírTv-s híradóba kerülésre elég volt a téma. Azon már nem is csodálkozom, hogy egyrészt számon kéri az önkormányzaton, miért nem ad munkát minden dolgozónak, másrészt pedig azon értetlenkedik, miért most, amikor alig van más munka, festettünk ki hat szobát (ebből három 10 nm-nél kisebb), raktunk be két ajtót két most használatba vett irodába, és lamináltattunk fel 20 nm-t a saját dolgozóinkkal!

Azt gondoltam, ekkora bajban a váci kormánypárti képviselők a segítségnyújtásban is jeleskednek majd. Használni fogják a lobbierejüket – ha van nekik ilyen – a pártjuk vezetésénél, és felszólalnak a járvány miatt munkájukat vesztett váci önkormányzati dolgozók munkahely megmentése érdekében. Az önkormányzati intézmények létszáma a hozzánk hasonló nagyságú városokéhoz képest nálunk kiugróan magas. Eddig megoldottuk átszervezésekkel, nem bocsátottunk el egyetlen dolgozót sem, kivéve mindjárt az elején a látszat megbízási szerződéseseket. Bármi is történt eddig, mindig tudtam magam előtt a célt: Vácot megújítani, a gazdaságot megszilárdítani, békességet teremteni, felemelni városunkat arra a szintre, amit történelmi, építészeti és kulturális múltja okán megérdemel.

Egy világgazdaságot megrengető járvány azonban nem volt a terveink között. A világon sokmilliók, az országban százezrek vesztették el a munkahelyüket. Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter április elején arról beszélt, hogy nálunk naponta négyezren váltak munkanélkülivé. Ez a szám azóta jelentősen nőtt. Pillanatok alatt elillant a világban a gazdasági virágkor.
Polgármester társaimmal folyamatosan egyeztetünk, és jól látszik: azokon a településeken, ahol a tavalyi gondos gazdálkodásból adódóan van anyagi tartalék, ahol költséghatékony gazdálkodást folytattak, ott kisebb a baj. Vácon sajnos ez nem így történt az elmúlt években.

A kormány, nagyon helyesen, több gazdasági ágazatnak kínált könnyítést, és mi azt reméltük, az önkormányzatok sem maradnak ki ebből. A polgármesterek már korábban jelezték a kormánynak, hogy az adók és egyéb önkormányzati bevételek elmaradása, valamint a járványban ránk háruló tetemes költségek miatt szükség lesz segítségre azon önkormányzati dolgozók számára, akik önhibájukon kívül lassan hónapok óta és talán még hónapokig nem dolgozhatnak.
Mi, itt Vácon, eddig átszervezésekkel, szabadsággal, munkaidő csökkentéssel, egyedi segítéssel megpróbáltuk a lehetetlent. Komoly takarékossági intézkedéseket hoztunk azért, hogy minél tovább megvédjük a 754 önkormányzati dolgozó megélhetését. Azokét, akik az önkormányzati működtetésű konyhák, az óvodák, bölcsődék, valamint a bezárásra kényszerült kulturális intézményekben hosszú hónapokig nem tudnak munkát végezni. Egy kisebb részük után kapunk állami normatívát, de a túlnyomó többség bérét az önkormányzat költségvetéséből kell(ene) kigazdálkodni.

Az önkormányzatok segélykérése után azonban nemhogy állami segítséget nem kaptak a települések – így Vác sem – de még gyengítették is azzal, hogy a kormányzat elvett 115 millió forintnyi gépjárműadót a város pénzéből. Ezen felül több tízmilliós bevételkiesést jelent a parkolás ingyenessé tétele és az idegenforgalmi adó elengedése, valamint egyetlen önkormányzat sem tud előre tervezni, hiszen egyelőre nehéz megmondani, hogy legfontosabb bevételünknél, az iparűzési adóknál mekkora lesz a visszaesés. (Nem tudok elmenni szó nélkül amellett, hogy a kormány a napokban újabb 1,67 milliárd forintot csoportosított át a jövő évi nemzetközi vadász kiállításra.)

Több helyen olvastam önkormányzati érdekszövetségi vezetők nyilatkozatát. Szerintük nyár közepéig nem sodródhatnak csődközeli helyzetbe a magyarországi települések. Vácon elszántak vagyunk abban, hogy a költségvetés átszabásával fenntartjuk a város működőképességét. Nem állhat le a szemétszállítás, nem szűnhet meg a város takarítása, működni kell a távhő és melegvíz szolgáltatásnak, a helyi buszközlekedésnek, a polgármesteri hivatalnak intéznie kell a közigazgatási feladatait. Több munkavállalónknak azonban a kormányzati elvonások és a bevételek kiesése miatt nem tudjuk biztosítani eddigi ellátásukat. Többen még szabadságon, betegállományban vannak, másoknak átszervezéssel sikerült munkát adni, de ezen a héten már a 754 dolgozó kb. 4%-a kényszerült – legalábbis átmeneti időre – állásidőre. Nekik egyébként szintén felajánlottunk segítséget. Az ő helyzetük – amennyiben nem nyithatnak ki a főzőkonyhák, a kulturális és sportintézmények – minden erőfeszítésünk ellenére rosszabbodni fog ugyanúgy, mint ahogy látjuk ezt a versenyszférában is.

Ezért innen is kérem a kormányt, a parlamenti pártok képviselőit, az önkormányzati érdekképviseleteket, hogy vegyék komolyan annak a sok ezerre tehető önkormányzati dolgozónak a munkahely vesztését, akiknek önhibájukon kívül megszűnt a munkájuk. Látom, hogy bármilyen pártállású vezetés van egy településen, az önkormányzatok mindenütt erőn felül teljesítenek, de ezt a problémát önerőből nem tudják megoldani. Pedig a munkájukat vesztett emberek mögött családok, gyermekek vannak, akik mindannyiunk számára a legfontosabbak.
#túlkellélni #összefogással❤️💙
Matkovich Ilona polgármester

Ajánlom elolvasásra az alábbi cikket: https://hvg.hu/…/20200425_onkormanyzat_jarvany_koronavirus_…

 

 

 1. ÁPRILIS 19.
  MOST TÉNYLEG NINCS IDEJE A HÁBORÚSDINAK

Megválasztásomkor természetesen tisztában voltam vele, hogy független polgármesterként, úgymond, tojáshéjon táncolva fogom irányítani Vácot. De elszánt voltam abban, hogy társaimmal rendbe teszem a várost, és ehhez megtalálom a hangot a kormány embereivel, elsősorban az országgyűlési képviselőnkkel. Hiszen mindketten arra tettünk esküt, hogy az itteniek életét segítsük, a várost fejlesszük. Eszerint fogtam a munkához.

Hamar rájöttem, hogy háborúban a nehéztüzérség ellen az olajág kevés. „Nehéztüzérségnek” tekinthető a mi esetünkben, ha a város nem kapja meg a szükséges forrásokat a költségvetésből, sőt elvonásokkal is sújtják. Merthogy gazdasági háború zajlik az önkormányzati választás óta, azóta, hogy az ország tízmillió lakosából kb. négymillió nem kormánypárti vezetésű településen él. Ezek között a települések között szép számmal vannak nagyobb (megyei jogú), és Váchoz hasonló nagyságú városok.

A jóhiszeműségemet némileg megtépázták az első hónapok furcsa kormánypárti reakciói. Több esetben kezdeményeztem egyeztetést, például a sportcsarnok megépítésének körülményeiről, a turizmusfejlesztési pályázat folytatásáról, illetve a színháznál a vezető kiválasztásról. Csak a színház új művészeti vezetéséről kétszer egyeztettem az államtitkárral. Külön cikket érdemel majd az álhírek gyártása. A hogyan hazudjunk minden nap valamit a polgármester lejáratásáért akciósorozat.

De ennek a posztnak most sokkal fontosabb a témája. Az önkormányzati gazdasági döntések. Ezért sem térek ki részletesen olyan, a normális ésszel felfoghatatlan ügyre, hogy Mokánszky Zoltán volt alpolgármester egy váci Fidelitas taggal szombat délelőtt, hivatali munkaidőn kívül, a portás jóhiszeműségét kihasználva hogyan lopakodott be a Városházára, és készített fotókat egy festés alatt álló irodában, és a jegyző irodájában! Ő képviselőként ennyit tudott hozzáadni a munkánkhoz. A festést egyébként minimális költséggel gazdasági hivatalunk dolgozói végzik.

Amennyi munkahelyet tudunk, megtartunk. Ezen a héten azonban egyértelművé vált, hogy az önkormányzatok nem kapnak bértámogatást a munka nélkül maradt dolgozóiknak. Elvonták az önkormányzatoktól a még hozzánk befolyó 40% gépjárműadót. Ez Vácon 115 millió forint. Az is világos, hogy az idén nem számíthatunk az idegenforgalmi adóbevételre. A kormány ingyenessé tette a felszíni parkolást – megfosztva a várost újabb millióktól –, mi pedig ingyenessé tettük a mélygarázsban való parkolást. A sportintézményeink nem kapnak bérleti díjat, a kulturális intézményeinkben nincsenek rendezvények, az óvodák bezártak, nagyrészt megszűnt az iskolai étkeztetés is.

Önkormányzatunk támogatást nem, csak feladatot és elvonást kapott a védekezésben. Telefonon és levélben is tájékoztattam az országgyűlési képviselőt arról, hogy a város költségvetése nagyon kifeszített, részben az örökölt hatalmas adósság miatt.
Szívesen végezzük az időseink ellátását, rengeteg önkéntes is részt vesz a munkában a Jószomszédi Hálózaton keresztül, és természetesen lehetőségünk szerint, ellátjuk a házi orvosainkat a szükséges védőeszközökkel. Ez rengeteg kiadással jár, amire eddig egy forint állami forrást nem kaptunk. Az sem erősítette a bizalmat, hogy egyik nap azt mondták: minden jogosultságot elvesznek a polgármesterektől, aztán kiderült, a hétvégéken magunknak kell szerveznünk a rendcsinálást. Ami rendben is van, de ez is pénzbe kerül.

Többféle módszert dolgoztunk ki annak érdekében, hogy minél tovább tudjuk megtartani alkalmazottjainkat. Az óvodai és a bölcsődei, valamint a konyhai dolgozók elvégezték a nyári felújítási munkák java részét, a gazdasági hivatal karbantartóinak a Városházán biztosítottunk szintén felújítási feladatot, a kulturális intézményeinkben is zajlik karbantartási munka. Akiknek nem tudtunk munkát biztosítani, azoknak szabadságuk kivételét javasoltuk. Többeket más munkakörbe irányítottunk, és több intézményben a munkaidő lecsökkentésével élnek. Itt is megköszönöm azoknak az intézményvezetőknek az együttműködést, akik megértették, hogy minden intézkedést már kezdettől a dolgozóink érdekében hoztunk.

Minél többen veszítik el a munkahelyüket, annál több szociális kérés fut be az önkormányzathoz, amelyeket többnyire adományokkal, és közvetlen segítséggel próbálunk orvosolni.

Az üzleti bérleményeinkben lévő váci vállalkozók nagy része hetek óta zárva tart. Számukra kidolgoztunk egy segítő csomagot, amiben jelentősen csökkentettük a bérleti díjakat. Reméljük, ezzel valódi segítséget nyújtunk, és az újra induló vállalkozások sok váci számára teremtenek új munkahelyeket.

Azt gondolom, hogy a járvány sikeres túléléshez nem a gazdasági háborúsdi a jó út. A lakosság érdekében most pénz, kiegyezés és valódi összefogás szükséges az ország és a települések vezetése között. A valódi összefogáson, nem „az asztal felett mosolyog, alatta viszont rugdos” taktikát, hanem valódi összefogást értek.
Meglepő az is, hogy a helyi Fidesz csak akkor jelentkezik adócsökkentési tervekkel, amikor ellenzékben van. Emlékezzünk a kommunális adó 100%-os megemelésére – de nem is folytatom…
A ránk hagyott adósság ellenére a helyi lakosság adóterheit nem emelte az új vezetés, miközben a város tisztán tartását és a hulladékkezelést igyekszik minőségi színvonalra emelni.

Folyamatosan visszafizetjük a ránk hagyott tartozásokat is, mert még ebben a nehéz időben is látszik, mennyi közpénz takarítható meg a korrupció és a pazarlás felszámolásával, és ha a repülőutak, éttermi számlák, boros ládák helyett a költségvetési forrásokat a város fejlesztésére költjük.
#várjukajárványvégét #addigiskitartunk❤️💙

Matkovich Ilona, polgármester
A képen a következők lehetnek: égbolt és túra/szabadtéri

 

 

 1. ÁPRILIS 4.
  EGY JÁRVÁNY NEM ISMERI AZ ÜNNEPEKET

A jövő héten itt van Húsvét. Tavaszünnep, egyházi és családi ünnepünk. Szép időben a rokonok összejönnek, a gyermekek meglátogatják idős szüleiket, sokan kikapcsolódnak egy jó wellness hotelben. Idén másképp lesz minden. A koronavírus járvány miatt el kell halasztani az utazásokat, a baráti- és rokonlátogatásokat. A leghasznosabb most mindannyiunk számára, ha húsvétkor is otthon maradunk, és továbbra is kerüljük a személyes érintkezést. Felelős állampolgárként ezt kell tennünk a vírus terjedésének lassításáért, és azért, hogy a kórházak kevésbé legyenek túlterheltek.

Eközben, állítólag fehér ruhába (védőfelszerelésbe) beöltözött emberek csöngetnek be házakba és lakásokba önkormányzati dolgozónak adva ki magukat. Állítják: a Hivatal elrendelte a fertőtlenítést, és aki nem engedi be őket, azt 30.000 Ft bírsággal sújtják. Itt szeretném leszögezni: az Önkormányzat egyetlen lakásban sem rendelt el fertőtlenítést. Az utcán a szelektív hulladékgyűjtők környékén végeznek munkatársaink fertőtlenítő permetezést, de lakásokba természetesen nem mennek be. Kérem, a telefonos megkereséseknél is legyenek óvatosak.

Az élet persze zajlik, elvégezzük a legfontosabb hivatali feladatokat, kapcsolatot tartunk a járványügyi hatóságokkal, a nehéz helyzetbe jutott családokkal, a bezárásra kényszerült vállalkozókkal. Szervezzük az intézményeink eszközellátását a védekezésben, a város takarítását, a hulladék elszállítását, a régen hiányolt gépi úttisztítást is elindítottuk.

Figyeljük a kormány intézkedéseit, igazából arra vártunk, hogy miután az önkormányzatok nagyon sok bevételüktől elestek a kialakult válság, az intézmény bezárások, az adóbefizetések elmaradása miatt, erre a területre is lesz gazdasági mentőcsomag. Ehelyett a mai kormány sajtótájékoztatón azt jelentették be, hogy a gépjárműadó önkormányzatokra eső részét is elvonják tőlünk. Nálunk a gépjármű adó éves szinten 115 millió forint, ezzel nagyon is számoltunk az egyre fogyó költségvetésünkben.

De térjünk vissza a hétköznapjainkra. Napról napra többen jelentkeznek segítséget kérve, és segítséget ajánlva. Az önkéntes tűzoltók, valamint a Jószomszéd Hálózat megsokszorozta kapacitását, a családsegítőkkel együtt alig győzik fogadni a telefonhívásokat, és gondoskodni arról, hogy semmilyen felajánlás se vesszen kárba.

Meghosszabbított munkanapjaink vannak mostanában. Péntek délben hívtak, hogy kapunk 11 adag ételt, ezt mindjárt munka után szét is hordták az alpolgármesterek, aztán még volt némi bevásárolni valójuk is külterületen élő családok számára. Az Összefogás frakció minden tagja önkéntes segítőnek jelentkezett. Ők is részt vesznek körzetükben a bajba jutottak ellátásában. Tegnap például egy személyes kapcsolat útján kapott 2500 darab Túró Rudi elosztását szervezték meg, ebből jutott idősotthonok lakóinak, bentlakásos diákoknak, de vittek a Mozgáskorlátozottak Egyesületének és rászoruló családoknak is belőle.

Emellett frakciónk tagjai egységesen illetményük 10 %-át három hónapon keresztül átutalják a nemrég megnyitott STOP KORONAVÍRUS VÁC nevű bankszámlára, természetesen jómagam is ezt teszem. Kérem, aki teheti, anyagi lehetőségeihez mérten pénzadománnyal is segítse a védőeszközök, fertőtlenítők, egyéb, a járványterjedést lassító eszközök beszerzését. Befizetéseiket a Vác Város Önkormányzata 11742094-15395429-10330009 számlaszámon tehetik meg. Előre is köszönöm önzetlenségüket. Természetesen minden héten beszámolunk a pénz felhasználásáról.

Emberségből újra és újra jelesre vizsgáznak a váciak és Vác környékiek. Kapunk és továbbadunk védőmaszkot, a Jószomszéd Hálózat tagjai közül többen varrnak otthon és felajánlják annak, aki kér. Becsatlakozott olyan segélyszervezet, amely ruhaneműt biztosít, más vállalta, hogy tartósan beteg gyermeknek kiszállít ebédet, van, aki kalapgumit keres gyermekeknek való maszkok készítéséhez, más csak egyszerűen bevásárol a szomszéd nyugdíjas házaspárnak és a háromgyermekes egyedülálló anyukának. Olykor saját pénzből. Sokan megörökítik a jócselekedetüket a nyilvános oldalaikon, mások névtelenül segítenek. Nem az a fontos, hogyan teszik, hanem az, hogy egyre többen figyelünk egymásra. Napról napra növekszik a hétköznapi hősök száma.

Ami azonban nehézkesen megy: az otthon maradás. Csalogató a zöldellő Duna-part, és most Húsvét előtt a nagybevásárlást is el kell intézni. Csakhogy, ha nem tartunk egymástól legalább másfél méter távolságot a szabadban is, és nem viselünk védőmaszkot az üzletekben, elősegítjük a járvány terjedését, veszélyeztetjük a magunk és mások egészségét is.

Ezért kérem Önöket, hogy az ünnep közeledtével, majd azalatt is vigyázzanak egymásra, mert mint a bevezetőmben írtam, a járvány nem ismeri az ünnepnapokat.

Kellemes, a legszűkebb családi körben töltött húsvéti ünnepeket kívánok Mindnyájuknak!

Matkovich Ilona polgármester

 

 

 

 1. MÁRCIUS 28.
  HA A POKLON MÉSZ KERESZTÜL…

Egyfajta karanténban élek én is hetek óta: ez a lakásom, a városházi irodám és a közötte naponta kétszer megtett gyalogút. Olykor a Duna-parton megyek haza, hogy lássak zöldellő bokrot és virágzó fát. Nincs gyerekkel, baráttal összeölelkezés, nincs unokalátogatás, ennyi a szórakozásom hetek óta. Ma a sétányon keresztbe feküdt egy hajléktalan. Ismerem az arcát a főtérről. Kértem hozzá segítséget a közterület felügyelőktől, és közben újra azon gondolkodtam, hogyan lehetne rajta és azokon a társain segíteni, akik nem mentek be a hajléktalan szállóra, ahonnan most nincsen kijárás. Minden nap kapok értesítést, hogy több csapat járja a várost, játszótéren, egyéb lezárt területen töltik napjaikat. Nem vagyunk tétlenek ebben az ügyben sem, megszólítjuk őket, a bent lévőket ellátjuk, a kint lévőknek segítséget és szálláshelyeket kínálunk. A legtávolabbi ezek közül a fővárosban van.

Az erőfeszítéseink ellenére mindenkin nem tudunk segíteni – ezzel napról napra szembesülök. Megállítanak az utcán, kapok biztatást is bőven, és a kérdés sem marad el: „ugye, nem erre készült polgármester asszony?” Általában azt válaszolom, ezt mérte ránk a sors, most ezt kell végigcsinálni, és közben eszembe jut Churchill mondása: „Ha a poklon mész keresztül, csak menj tovább!”

Természetesen nem készültem rá, hogy alig fél év után a nyakunkba szakad egy soha nem látott, világméretű járvány, és a világ egy kis szeletében én leszek az első számú felelőse annak, hogyan éljük túl. Ez a járvány felpofozott minket az álomból, amelyben eddig éltünk. Szerencsére, hamar ébredtünk, és beszereztünk sok mindent, amivel óvni tudjuk azokat a munkatársainkat, akiknek most is be kell járni dolgozni. És mert a szükség nagy úr, vittünk védőmaszkot és gumikesztyűt saját készletünkből a kórházba is. Gondolom, csepp a tengerben, de talán néhány dolgozónak segítséget jelentett.

A Városháza portájára is kitettünk 100 darab ingyen elvihető védőmaszkot. A Városházán, a cégeinknél és az intézményeinknél folyamatosan fertőtlenítünk, a folyosón védőmaszkot viselünk és kinyitottuk a nagy tárgyalókat, hogy minél távolabb tudjunk ülni egymástól. Többen távmunkában dolgoznak, de vannak olyan területek, ahol személyesen ott kell lenni. A hulladékszállításban és a város karbantartásban dolgozók naponta helytállnak, és én nagyon büszke vagyok rájuk – hálás köszönet nekik.

Azt tartjuk a leghelyesebbnek, hogy követjük a központi utasításokat, és közben figyelembe vesszük a helyi igényeket. Először is átcsoportosítottunk ötmillió forintot a költségvetésből a koronavírus járvány okozta kiadásokra. Ebből biztosítottuk minden cégünk és intézményünk számára a szükséges védőfelszereléseket, fertőtlenítőszereket. Bezárattuk a közösségi tereket időben, és a szociális intézményeink mellett önkéntesek segítségével megszerveztük a Jószomszéd Hálózatot, amelyet telefonon és a facebookon lehet elérni. Az alapélelmiszerek és a gyógyszerek beszerzésében segítenek az önkéntes tűzoltók és polgárőrök, mindenkinek köszönet, aki részt vesz ebben a munkában. Naponta kapunk felajánlásokat, a légtisztító berendezéstől az ingyenes gépjárműpark javításig. A felajánlások és az igények koordinálásán több munkatárs dolgozik folyamatosan. És amit szintén nagyon fontosnak tartok, lépéseinkről tájékoztatjuk a lakosságot.

Ugyanakkor igyekszünk az események előtt járni. Pénzügyileg is, hiszen szembe kell néznünk azzal, hogy a járvány gazdasági következményei kikerülhetetlenek. Elkezdtük modellezni ezt a helyzetet. Látni kell, hogy az önkormányzatok legfontosabb bevétele az iparűzési adó, amely jövőre akár a felére is csökkenhet. Így az egymilliárdos (!) kiesés még szűkebb mozgásteret adhat az önkormányzatnak.
Egyelőre azt látom, hogy a kormány az önkormányzat feladataihoz további finanszírozást nem ad. Viszont az önkormányzatoknak sok bevétele megszűnt. A sport területén nincsenek bérleti díjból származó bevételeink, lekötött rendezvények maradtak el, és rendre jönnek az önkormányzati helyiségben működő vendéglátóhelyektől az igények a bérleti díj átmeneti csökkentésére. Nem működnek a konyháink, miközben az önkormányzatnak több mint száz konyhai dolgozója van. Egyelőre a szabadságokkal sakkozunk, két hetekre határozzuk meg, hogyan mentsük minél hosszabb ideig a kényszerből bezárt önkormányzati intézményeknél dolgozók helyzetét. Folyamatosan vizsgáljuk, milyen munkára tudunk átcsoportosítani őket, hiszen a szabadságuk hamarosan elfogy.

Tehát, a bevételeink kiesnek, a kiadásaink pedig növekednek. Megjegyzem, eddig az önkormányzatokra maradt feladatokhoz, például az otthon rekedt emberek és a hetven év felettiek ellátásához semmilyen új finanszírozást nem kaptunk. Ami némi biztatást ad ebben a reménytelennek tűnő gazdasági helyzetünkben, hogy a héten az Európai Bizottság döntése értelmében átcsoportosítottak Magyarország számára kétezer milliárd forintot támogatás formájában. Ezt a forrást az egészségügyi rendszerek, munkaerőpiacok támogatására és más sérülékeny területek megerősítésére használhatjuk fel.
Bízom benne, hogy Vácnak jut ebből az összegből, hiszen járási székhelyként rengeteg olyan szociális, kulturális feladatot kell ellátnunk, ami túllép a város határain. És amelyek finanszírozását a váci önkormányzatnak saját költségvetéséből kell – az állami normán túl – kiegészítenie.

Szóval, megyünk keresztül a poklon. Még nem tudjuk, befelé, vagy már kifelé tartunk, de mielőbb szeretném látni, mi jön utána.
Ezzel a dallal kívánok jó egészséget mindenkinek!
#maradjotthon #vegyélfelvédőmaszkotaboltban #tartski

Matkovich Ilona polgármester

 

 

 

 

 1. MÁRCIUS 21.
  HÉTVÉGI BESZÁMOLÓ VÍRUS IDEJÉN

Amikor reggelente végigmegyek a kihalt utcákon, úgy érzem, mintha egy párhuzamos valóságban élnék. A fiatalok nem álldogálnak az iskolai járatos buszra várva, a piac szinte üres, a főtéren a Városházával szemközti cukrászda bezárt. Elkezdték kialakítani a teraszát, aztán félbehagyták. A város napok óta Csipkerózsika álmát alussza, és várja, hogy valaki felébressze. Csipkerózsikának száz évet kellett várni, nekünk – azt reméljük – pár hónapot. Csakhogy ez nem mese. Mi nem tudjuk átaludni ezeket a hónapokat, helyette meg kell harcolnunk egy soha nem látott járvánnyal, amelynek létezéséről sem hallottunk korábban. Új fogalmakat tanulunk: ha szeretsz valakit, maradj távol tőle. Mondom, hogy kifordult tengelyéből a világ! Mégis, az egymástól távolmaradás az egyetlen út, hogy minél előbb visszakaphassuk a régi életünket, hogy felgyorsítsuk ezt az időből kilépett időt.

Mi minden tőlünk telhetőt megteszünk a járvány megfékezéséért, de önök is kellenek hozzá!
Egészen egyszerű dolgokkal tehetik könnyebbé a túlélést. Azzal, ha hordanak védőmaszkot a zárt közösségi terekben – az üzletekben, gyógyszertárban, postán -, és amilyen gyakran csak lehet, fertőtlenítik a kezüket és a kilincseket, valamint 1-2 méteres távolságot tartanak, ha emberek közé mennek. De mindenekelőtt, sok időt töltenek otthon!

Az egész hét a koronavírus elleni küzdelemről szólt. Az intézkedéseinkről folyamatosan tájékoztattuk Önöket a vac.hu ill. a Vác Város Önkormányzata facebook oldalon, és a heti sajtótájékoztatókon.

Engedjék meg, hogy most a nálam is idősebbeknek mondjak néhány személyes szót.

Ha Önök esetleg azt hallják, hogy az új koronavírus is csak egy újabb influenza, ne higgyék el! Közel kétszer olyan fertőző, és tízszer annyian kerülnek kórházba miatta, egyelőre nincs ellene oltás. Sokkal több halálos áldozatot követel, mint az influenza, különösen a 60, 70 és 80 év fölöttiek körében. A vírus eddig több mint másfél száz országban fertőzött meg többszázezer embert.
„Gyógyszer nincs rá, csak lelassíthatjuk” – mondta egy orvos barátnőm.
De hát épp ez a legfontosabb, hogy lelassítsuk, és ne zuhanjon ránk, különösen az idősekre a betegség, mert hol lesz annyi lélegeztetőgép, orvos és nővér, hogy megmentse az életüket. Úgy tudom, egyelőre alapvető védőeszközökből sincs elegendő a kórházakban. Otthonmaradással segíthetünk az orvosoknak, hogy segíthessenek rajtunk!

A távolságtartó segítést már önkénteseink is gyakorolják. Bevásárolnak és beakasztják az ajtókra a megvásárolt árut, vagy gyógyszert. Nem mennek be a lakásokba a fertőzésveszély miatt. Majd egyszer, a boldogabb időkben.

Azoknak a 70 év feletti váci polgártársainknak, akik a napi ellátásban nem számíthatnak családjuk és lakókörnyezetük segítségére, nem részesülnek jelenleg is működő városi ellátásban és nyilatkozatban vállalják, hogy nem hagyják el lakhelyüket, segítőcsomagot állítottunk össze.

Megalakítottuk a Váci Ügyfélszolgálatot, amelyet szükség esetén hétköznap 8-16 óráig lehet hívni a 06-30/158-5424 telefonszámon. Hétköznapokon napi egyszeri melegételt viszünk házhoz, heti két alkalommal beszerezzük az alapvető élelmiszereket, és gyógyszereket. A kiszállítás ingyenes, de az ételért és a beszerzett áruért fizetni kell.

Emellett, bővítjük az önkéntesek csoportját. A csoportnak Jószomszéd hálózat nevet adtuk. A Jószomszéd hálózatot a 06-30/953-2206-os telefonszámon hívhatják, itt fogadják az önkéntes felajánlásokat és igényeket. Minderről levélben is kapnak tájékoztatást.

Kérésünkre egyre többen jelentkeznek önkéntes segítőnek, nekik külön köszönjük a felajánlásaikat. Újra és újra megköszönöm az egészségügyben dolgozók helytállását. Ha nekik segítünk, magunknak segítünk. Időt kell nyernünk, hogy a vírus okozta megbetegedések ne egyszerre szakadjanak ránk, szakadjanak a magyar egészségügyi ellátórendszerre. Mindezt a saját érdekünkben tesszük. Azért, hogy e korántsem mesés álom elmúltával megmaradjunk egymásnak: nagyapa az unokának, feleség a férjnek, barát a barátnak.

Rengeteg az igény és a feladat, de egyelőre győzzük erővel. Aztán egyszer kinyit majd a Városházával szemközti cukrászda és megépítik a teraszát is, és akkor tudni fogom, hogy túl vagyunk a nehezén. #maradjotthon #segítsükidősrokonainkat

Matkovich Ilona polgármester

 

 

 

 

 1. MÁRCIUS 14.
  MIKOR LESZ VÉGE?

Nehéz úgy tenni és úgy megírni a heti beszámolót, hogy minden rendben, miközben nincs minden rendben. A hét elején még nagyjából normális mederben folyt a munka. Ígéretes beruházókkal tárgyaltunk, terveztük a Trianon 100 megemlékezéseket, megkezdtük a környezetvédelmi és az építészeti munkacsoport kialakítását, a lakók képviselőinek bevonásával szerződést készítettünk elő a Václiget melletti bányaterület tulajdonos/üzemeltetőjével, két pályázatíró kft-vel vettük fel a kapcsolatot.

Azonban Budapestre már nem utaztam be, mert az irodaházat, ahol az elektronikus aláírásomat kellett volna elintézni, kiürítették koronavírus miatt.

Koronavírus.

Az elmúlt három nap már erről szólt. Itt állunk valamivel szemben, amit nem ismerünk, ami ellen nincs orvosság, és közben meg kell védeni ellene a lakosságot. Nekem személy szerint, Vác lakosságát, hiszen a kihirdetett veszélyhelyzetben a települési önkormányzat képviselő-testületének hatáskörét a polgármester gyakorolja egy személyben. Ez a megnövekedett jogkör persze nem azt jelenti, mint amit a komlói fideszes kolléga csinált, hogy a rendkívüli helyzetre hivatkozva átkapcsolt egyszemélyes üzemmódba, és törölte a testületi és bizottsági üléseket, valamint egyedül döntött a költségvetésről.
Nem erről szól a felhatalmazás, természetesen.

A jövő héten létrehozunk egy helyi operatív törzset, de már beszereztük a szükséges fertőtlenítőket, elláttuk az intézményeinket, csökkentettük az ügyfélfogadás idejét, bezártuk a sportintézményeinket, elhalasztottuk a bölcsődei beszoktatást.
Közben kijött az országos útmutatás. Ennek értelmében helyben döntünk az óvodák bezárásáról. Mivel korábban is ezt tartottuk jónak, kedd reggeltől elrendelem a váci önkormányzati óvodák és bölcsődék bezárását. Hétfőn reggel egyeztetek a helyi operatív törzzsel és az intézmények vezetőivel a bezárások mikéntjéről.
Hétfőn még minden óvodában és bölcsődében dolgozni fognak az óvónők, dadák, de kérem, aki teheti, hétfőn se vigye már az intézményekbe a gyerekeket. Hétfőn arról is tájékoztatást adunk, hogyan oldjuk meg az óvodákban, bölcsődékben az ügyeletet. Javasolni fogom a kulturális intézményeink bezárását is, és az ügyfélfogadási idő további csökkentését.

Persze, próbáltunk úgy élni, ahogy szoktunk, ma például elültettük azokat a gyönyörű őshonos fákat a tó körül, amelyek megvásárlásában számos váci ember és szervezet segített. Aki megengedi, később kiírjuk a nevét.
És holnap március 15-e lesz, a szabadság ünnepe, amelyet, hiába készültünk rá, csak lélekben fogunk tudni megünnepelni.

Most az a feladat, hogy felkészüljünk rá, veszélybe kerülhet az egészségünk, a munkánk, a fizetésünk néhány hónapra. Igen, nem hetekre, hanem hónapokra kell készülni, hiszen Kínában négy-öt hónapig eltartott, amíg megállították a vírus terjedését. A járvány során szerzett kevés tapasztalat azt mutatja, hogy az idei tavasz nem olyan lesz, amilyen lenni szokott. Lehet, hogy sokan maradnak otthon kényszerszabadságon, tanulnak majd otthon a gyerekekkel (talán lesz távoktatás), esetleg segítenek bevásárolni a környezetükben élő időseknek.

Valószínűleg nem csak az önkormányzat költségvetéséből kell jelentős összegeket átcsoportosítani, de a családi kasszából is többet költünk majd fertőtlenítőszerekre, vitaminokra. Nehéz lesz, de nincs más választásunk, mint erősnek maradni, hiszen az élet azért nem áll meg.
Egyet nem szabad engedni: hogy a pánik átvegye az irányítást. Vegyük komolyan, hogy most mellőzni kell a megszokott érintkezési, üdvözlési formákat, például a kézfogást, a puszit, a baráti ölelést, viszont minden lehetséges alkalommal mossunk kezet. A fenyegetettséggel egy ideig együtt kell élni, de nagyon komolyan gondolom, hogy ezt a járványt csak egymásra figyelve, egymást segítve győzhetjük le. Pénteken beszéltem a váci kórház igazgatónőjével, akkor még nem volt náluk diagnosztizált koronavírusos beteg.

De hogy mikor lesz vége? Attól tartok, a neheze még előttünk van. Ugyanakkor biztató híreket olvasni a koronavírus-járvány gyógyítását célzó kutatásokról. Reméljük, a kutatók mielőbb megtalálják a kulcsot a zárhoz, de addig is, mindent meg kell tennünk a járvány terjedésének megállításáért.

Biztosan hozunk olyan intézkedéseket, amelyek nem mindenki számára kellemesek, de most nem habozhatunk, minden döntésünknek arról kell szólni, hogy a városban minél alacsonyabb szinten tartsuk a megbetegedések számát.
Felhasználva ezt az alkalmat is, kérem önöket: szedjenek immunerősítőket, mossanak sokszor kezet, tájékozódjanak és vigyázzanak egymásra!

Jó egészséget mindenkinek!
Matkovich Ilona polgármester

 

 

 

 

 1. MÁRCIUS 7.
  ESEMÉNYDÚS VÁROSI TAVASZNYITÁNY
  Remek szakemberekkel erősödött városunk

Mozgalmas hetünk volt. Megbízott ügyvezetőként átvette a színház irányítását dr. Varga Katalin, aki már korábban is a Váci Önkormányzat munkatársa volt, valamint elfogadta felkérésünket Csőre Gábor, aki mostantól a művészeti munkát irányítja a Váci Dunakanyar Színházban. A sokunk által kedvelt, kétszeres Ruttkai Éva-díjas, valamint Jászai-díjas színész a Vígszínház tagja, a tévénézők gyakran láthatják a Magyar Televízió kulturális csatornájának (M5) műsorvezetőjeként. Természetesen a törvények betartásával pályáztatjuk meg a színház ügyvezető igazgatói állását, erről csütörtökön Fekete Péter kultúráért felelős államtitkárral egyeztettem. A nyílt pályáztatás lebonyolítása több hónapot vesz igénybe, ez idő alatt a két új vezető irányítja a színházat és szervezi a következő évad programját. Reményeim szerint, a színházművészeti szakmai bizottság bizalmát is elnyerik majd.

A kinevezések hete is volt ez egyben. A főépítészi feladatkörre történt nyílt pályáztatás során öt jelentkezővel ismerkedtünk meg, akik közül Zöldi Péter építészmérnököt kértük fel a főépítészi feladatok ellátására. Zöldi Péter kinevezését megelőzően főépítészeti munkatársként dolgozott a Városházán. Nagyon szimpatikus számomra, hogy a környezetvédő életszemlélet jegyében a városban gyalogosan és kerékpáron jár, így alaposan ismeri a város minden szegletét. Váci főépítészként fontos feladatának tekinti a város minden területének kiegyensúlyozott fejlesztését, a város belső területi tartalékainak kihasználását, az elhagyott ipartelepek bevonását a város vérkeringésébe.

A héten folytatódott a szociális bérlakás elosztás megújításának folyamata. Sajnos, több bérlőről tudtuk meg, hogy visszaéltek a szociális, ill. piaci önkormányzati bérlemények igénybevételével. Néhányan úgy jutottak városi tulajdonú kedvezményes havidíjú lakáshoz, hogy közben építkeznek, vagy tartósan külföldön tartózkodnak, ill. saját ingatlant birtokolnak, amit esetenként kiadnak, miközben 15-20-szoros a jelentkezés rászorultsági alapon önkormányzati lakásra. Egyelőre fel kell tárnunk a visszásságokat, hogy utána segíteni tudjunk a valóban rászorulókon.

Többször hallottam vissza, hogy az új városvezetés jóval kevesebbet költ majd kultúrára, ezáltal a művészeti élet nem lesz oly gazdag programokban, mint korábban. Erről szó sincs! Valóban némileg átstrukturáltuk a pénzforrásokat, de ez valójában azt jelenti, hogy szélesítettük a támogatott váci művészeti csoportok körét, ill. új programokkal bővítettük a kínálatot, amire természetesen a költségvetés ad pénzügyi fedezetet. Azonban az csökkenti a programokra költhető pénzösszeget, hogy januártól a művelődési házból három korábbi vezető, ill. munkatárs egyszerre elment betegállományba, és úgy tűnik, az ő munkájukra hosszabb távon nem számíthatunk. Természetesen a munkaadó elindította a szükséges vizsgálatot, hiszen a művelődési ház így hónapok óta csökkentett létszámmal kénytelen működni, ugyanakkor fizet a két és fél hónapja betegállományban lévő munkatársak után.

A héten találkoztam a kulturális és turisztikai intézményeink vezetőivel, akikkel a Váci Világi Vigalom megújítását, a trianoni döntés 100. évfordulójáról való megemlékezés előkészítését beszéltük át, valamint tervezünk egy új programot a Vácra költöző családok számára május végére. Dr. Dér Dezső kiváló kulturális marketing szakembert kértük fel az új programok előkészítésére. És, ne felejtsük el, Beethoven-év van, erre is készülünk.

Megkezdődött a februárban elfogadott fejlesztések és beruházások műszaki előkészítése, tervezése. Arról már többször írtam: olyan útviszonyok vannak a városban. hogy szinte reménytelennek látszik a harc, amit az útjaink rendbehozásáért folytatunk, Azonban valahol el kell kezdeni. Az Ady Endre sétány után a Budapesti főút legveszélyesebb szakaszainak kijavítása következik, eközben már tervezik a Zöldfa utca legforgalmasabb részének újraaszfaltozását. Remélem, idén is lesznek útjavításra szóló pályázatok, amelyekre jelentkezünk majd.

A héten nálunk járt Fülöp Zsolt, Szentendre polgármestere. Már a korábbi találkozásunkkor megegyeztünk, hogy amiben tudjuk, támogatjuk egymást, hiszen rengeteg szálon kötődik egymáshoz a két város. Ami számukra és számunkra is sok fejtörést okoz, a Dunakanyar régió fejlesztésére meghirdetett pályázatok átmeneti leállása. Mi felvettük a kapcsolatot az illetékes minisztériummal és a Magyar Turisztikai Ügynökséggel, de egyelőre nem kaptunk semmilyen visszajelzést arra vonatkozóan, mikor folytathatjuk a Barokk belváros és Múzeumi Negyed megújítását. Ezen a pályázaton Vác négy milliárd forintot nyert el, ebből 15 milliót kapott meg eddig az előzetes megvalósíthatósági tanulmány elkészítésére. Most a második szakasz, a projekt részletes megtervezése következne. Márpedig az idő múlik, az építési árak évről évre jelentősen emelkednek, tehát, amit 2018-19-ben meg lehetett volna építeni, arra ma már nagyobb összeget kell költeni. Vácnak vannak olyan műemléképületei, amelyek igazi kincsek, és amelyek jelenleg igen lepusztult állapotúak. Ilyen pl. a Görög templom és a váci főtéren álló műemléképületek közül több is, ezek egyedülálló építészeti remekei a barokk kornak. Sajnos a templom és a főtér egyik épülete már életveszélyes állapotban van. Ezért is próbálunk megmozgatni minden követ, hogy ez a belváros megújítását elősegítő projekt elindulhasson.

Ami a március 14-i faültetést illeti, nagyon köszönjük a váci cégektől és magánszemélyektől érkezett felajánlásokat a favásárlásokra. Napról napra erősebbek vagyunk, mi, váciak.
A faültetésre érkezőket március 14-én szombaton 9 órakor várják a szervezők a ligeti tó város felé eső oldalán a horgász kunyhónál. Aki tud, hozzon magával szerszámot, egy kisebb mennyiségű eszközről a szervezők gondoskodnak.

Mindenkinek napsütéses, szép hétvégét, kedves nőtársaimnak pedig boldog nőnapot kívánok! ❤️💙🥀🌸

Matkovich Ilona polgármester

 

 

 

 

 1. MÁRCIUS 1.
  HÁLA ÉS KÖSZÖNET AZ ÖNKÉNTES SEGÍTŐKNEK

Több tucat szombati kép közül válogattam össze néhányat. A hétvégén szinte minden körzetben közösen dolgoztak képviselőink a váci önkéntes segítőkkel, valamint a Városfejlesztő Kft. dolgozóival. Bizonyára emlékeznek rá, hogy a kampányvállalásaink között volt nagytakarítás és faültetés. Egy ismerősöm azt mondta, ő úgy képzelte el a nagytakarítást, hogy idehozunk egy-két ezer embert, ők „pikk-pakk” kitakarítanak, és a város ragyogni fog. Varázsló nem vagyok, ezért a valóság talaján maradva szervezzük folyamatosan a munkákat. Tudtuk, hogy nem megy egyik napról a másikra, hiszen elképesztő mennyiségű szemetet kell eltakarítani és sok-sok fát ültetni, hogy a város és a levegő is tisztább legyen, de egyelőre jól haladunk.
Ma reggel olvastam, hogy Kínában a gyárleállások és a karantén miatt hatalmasat csökkent a légszennyezettség. Ennek az önmagában véve pozitív folyamatnak persze drámai hatása is lehet a gazdaság, a tőzsde és egyéb területen, de ez nem témája a mai írásomnak.
Azt gondolom, hogy sok tettel és odafigyeléssel némi javulást az egyes ember is elérhet. Ennek volt gyönyörű példája a múlt hétvégi és az e hétvégi közös munka, amely során rengeteg terület tisztult meg, és új fák is kerültek a parkokba. Március 14-én újabb faültetés lesz. Várunk minden segítőszándékú embert! Természetesen az egyre féktelenebb illegális szemétlerakás ellen is el kell kezdenünk védekezni, ehhez a törvényi szabályozás szigorítására is szükség van. Tudom, hogy Vácon nagy szükség volna hulladékudvarra, ez eddig nem volt, de dolgozunk a kialakításán.

Aztán van egy másik óriási feladat is. Több nagy forgalmú utunk olyan rossz állapotban van, hogy a kátyúzásuk csak átmeneti megoldást jelenthet. A váciak érthetően türelmetlenül várakoznak, hogy melyik utat fogjuk leghamarabb rendbe tenni, hiszen közlekedni mindenkinek kell. Idén több ilyen út javítását is tervbe vettük, de képtelenség behozni a sok éves lemaradást hónapok alatt. Ezért kérek türelmet, és javaslatokat, hogyan tudnánk meggyorsítani a folyamatokat. Van már jó példa, nem egy utcából megkerestek bennünket az ott lakók, hogy közösen az önkormányzattal szeretnék leaszfaltoztatni az utcájukat. Ez is lehet majd egyfajta megoldás. Aztán folyamatosan keresünk pályázati forrásokat. Egyeztetünk olyan helyi cégekkel, akik szintén segíteni tudnak. Ebben már van előrehaladás: reményeim szerint, egy fontos útszakasz kerül használható állapotba a közeljövőben. Emellett az idei költségvetés is tartalmaz útfelújításra nagyobb összegeket. A nagy forgalmú Ady Endre sétányt rendbe tettük, a Zöldfa utca felújítására pedig szintén különítettünk el pénzt. Haladunk sorban.

Több folyamatban lévő beruházás vezetőjével egyeztettünk a héten. Többek között a volt Vágóhídról és a Karacs kollégiumról tájékozódtunk. Előbbi területen évek óta várat magára a megújulás, és annak nagyon örültem, hogy a beruházók már nem először egyeztetnek az önkormányzattal, hiszen a Vágóhíd, a Vásártér és a Forte-gyár olyan óriási területe a városnak, ahol mindenképp szükség van egy városrészi koncepció kialakítására.

Február 25-én megemlékeztünk a kommunizmus áldozatairól a Rabtemetőben, ahol a városvezetés is képviseltette magát. Inotay Gergely alpolgármester beszéde után a Váci Fónay- Humánia- Társulat tartott megemlékezést.

Február 27-én több képviselőtársammal részt vettünk a Rétvári Bence által szervezett polgári esten. Kíváncsi voltam a Marton Zsolt püspök atyával folytatott beszélgetésre, ami igazán lélekmelengető és érdekes volt számomra. Ami viszont nem tetszett, hogy a beszélgetés előtt Rétvári Bence országgyűlési képviselőnk politikai kampánybeszédbe csapott bele. Végig azt éreztem, ez nem idevaló. Megvan a helye a politikai véleménynyilvánításnak, de a színház a művészet otthona, és nem a politikáé. Városvezetőként az a szándékom, hogy a Váci Dunakanyar Színház a jövőben a művészetek háza maradjon.

A héten megismerkedtem dr. Pitzné Heinczinger Mónikával, a Pest Megyei Szociális és Gyermekvédelmi központ igazgatójával, akivel a gyermekvédelem megerősítéséről és néhány olyan helyi vonatkozású gyermekvédelmi problémáról beszéltünk, amelyeket csak közösen tudunk megoldani.

Szintén ennek a hétnek a programjában volt a színházigazgató jelöltekkel való találkozás, valamint a korábban kiírt főépítészi munkakörre jelentkezők meghallgatása. Reményeim szerint, nagyon rövid időn belül nem csak a főépítészi irodánkban lesz teljes a létszám, de a színház új művészeti vezetőjének is nagy tudású, kiváló szakembert sikerül megnyernünk.

Ha már a váci művészeti életről szóltam. A múlt hét bővelkedett remek programokban. Mácsai Pál és Lukács Miklós Örkény Egypercesek műsora óriási, mindenkinek ajánlom, aki nem látta a váci előadást. Kiemelkedő esemény még a művelődési ház Kávézó Galériájában az egy hónapig tartó fotókiállítás. A Váci Tavaszi Fesztivál bővelkedik jobbnál-jobb programokban. Ne hagyják ki! #vácmegújul #közösségetépítünk 🌳🤝❤️💙

Matkovich Ilona polgármester

 

 

 

 

 1. FEBRUÁR 22.
  BEVÉTEL, KIADÁS – MEG A TÜNDÉRI UNOKAMegmosolyogtatott az alábbi fotó. Olyan gondterhelten nézünk lefelé mind a négyen, mintha most látnánk először a 2020-as évi költségvetés tervezetét. Pedig dehogy. Épp ellenkezőleg. Január eleje óta foglalkoztunk azzal, hogy minél több feladatra legyen pénz, hogy pl. legyen miből elszállítani a szemetet, amit önök közül oly sokan múlt héten társadalmi munkában összegyűjtöttek. Respect érte újra! Vagy hogy legyen miből rendbe tenni az egész évben rengeteg vácinak kikapcsolódást nyújtó Duna-parti Ady Endre sétányt. Tudom, hogy szükséges volna a teljes újra aszfaltozás, de most ennyire tellett.Szóval, idén 7 milliárd 526 millió 698 ezer forintból gazdálkodunk. Ennek az összegnek jelentős részét fordítjuk a munkatársak fizetésére, hiszen 754 fő dolgozik az önkormányzatnál. Ebbe beletartozik minden közalkalmazott, tisztségviselő és egyéb munkatárs, aki a Városházán, a Városfejlesztő- a Sport- a Hulladékgazdálkodási Kft.-nél, a művelődési házban, a színházban, a könyvtárban dolgozik, és ide tartoznak az iskolai konyhák dolgozói, valamint az óvodákban, a bölcsődék és a szociális szférában dolgozók, és nem is soroltam fel minden intézményünket. A városüzemeltetésre 2,6 milliárd forintot fordít idén a város. Az előző évekhez képest a karbantartásokat és többek között az úttakarításokat végző városi holding 200 millióval gazdálkodhat többől idén.A legfontosabb idei fejlesztések között szerepel az évek óta előkészítés alatt álló Bauer utcai bölcsőde, amire 330 millió forintot különít el a költségvetés, és a tavaly bejelentett Duna-parti vizes sportok háza, aminek kivitelezésére 230 millió forintot fordíthatunk. Mindkét projekt korábbról áthúzódó beruházás, nekünk ezeknél már a szakszerű megvalósítás a feladatunk, nehogy úgy járjunk, mint a korábbi városvezetés a mobilgáttal, hogy egyrészt visszakérte a kormány a pályázati pénzt, másrészt a városnak még több tízmillió forint plusz kiadást is jelentett a meg nem valósult projekt. A Hársfa utcai óvoda 40 milliós energetikai korszerűsítésére és a Vám utcai óvoda konyhájának felújítására 50 milliót terveztünk.
  Mivel a két éve átadott főtéri süllyedőoszlop szinte folyamatosan meghibásodik, úgy döntöttünk, hogy a behajtást a főtérre automata rendszámfelismerő kamera kiépítésével szabályozzuk. Jelentős összeget különítettünk el kulturális célokra és a játszóterek felújítására is.Mindezen célok megvalósításához szükség van az iparűzési adóra, és az egyéb, szokásos adók beérkezésére, valamint az üzleteink és lakásaink bérleti díjára. A lakásrendeletünket egyébként úgy módosítottuk, hogy a jövőben valóban az arra rászorulók kaphassanak, és csak meghatározott időszakra önkormányzati vis maior lakást, így a váci embereket irritáló visszaélések ezen a téren is megszűnjenek.Aztán vannak az előre nem látható kiadások. Ilyen volt a művelődési ház elromlott fűtésrendszere, a Remete étterem terasza alatti beomlás. Ezek többmilliós tételek. Legutóbb pedig javításra szorult az önkormányzat fenntartásában üzemelő temetkezési hűtőház. Az elavult hűtőberendezés cseréjére másfél millió forintot költöttünk.Meg kell fogunk minden forintot. A jövőben városunk nem egyedüli vásárlóként, hanem a – kedvezőbb ár elérése érdekében – települési összefogás alapján fogja megrendelni a szükséges villamosenergiát és földgázt.A Váci Dunakanyar Színházzal kapcsolatban közös megegyezéssel február 29. nappal, – nem polgármesteri és nem is önkormányzati kezdeményezésre – megszűnik Kis Domonkos Márk ügyvezetői jogviszonya. Titkos urnás szavazással július 31-ig megválasztottuk dr. Varga Katalint az intézmény ügyvezetőjének, kinek az előző vezetőnél kisebb lesz a javadalma. Terveink szerint, színházigazgatót is választunk nyár elején. Fekete Péter kultúráért felelős államtitkárnak már elmondtam, hogy a színházat városi és állami közös működtetésben szeretnénk tartani, az erre vonatkozó kérelmet jövő héten terjesztjük fel.A héten mutattuk be sajtótájékoztatón a XVIII. Váci Tavaszi Fesztivál programját. Hihetetlen színes és izgalmas műsort állított össze a művelődési ház csapata.Pénteken találkoztam a váci nemzetiségek vezetőivel, akik közül többen jeles tagjai a helyi művészeti életnek. Több rendezvény tervet egyeztettünk erre az évre.Szerdán elmentem felnőtt életem első kézilabda mérkőzésére. A váci lányok a győriekkel játszottak, és magával ragadó teljesítményt nyújtottak. Kitűnő program, megyek majd máskor is.Jess Kinga civil ügyekért felelős tanácsnok szervezésében március 14-re tervezzük az első közösségi faültetést, amelyhez már többen csatlakoztak pénzbeli felajánlással is. Előre is köszönjük a további támogatást, és azt is, ha eljönnek segíteni a faültetésre. #vácmegújulMatkovich Ilona
  polgármester (ki péntektől már boldog nagymama)

 

 

 

 

 1. FEBRUÁR 15.
  VÁC MEG AKAR TISZTULNI

Mindenekelőtt óriási köszönet annak a közel száz embernek, aki ma több helyen utcákat és erdőszéleket takarított Deákváron Rozmaring Sándor, Tótváradi-Nagy Bence képviselők, valamint Papp János felhívására. 👏👏👏‼️‼️
Kérem, ha építési törmelék, vagy egyéb illegális hulladék lerakását észlelik, hívják a Közterület felügyelet számát: 06-30-7292-154.
Mi is sűrűbben szervezünk a kitakarított területekre járőrözést, tettenéréskor pedig környezetvédelmi, ill. köztisztasági szabálysértést kezdeményezünk az elkövetők ellen. Csak összefogással tudjuk megfékezni az illegális hulladéklerakás terjedését. Járjunk nyitott szemmel, és őrizzük meg a mai nap munkájának eredményét! 🤝🤝🌳☘️🎋

Polgármesterként nem szabad elfelejteni, hogy nem egy közösség urává és parancsolójává lettünk, hanem – örömben és bajban – a polgárok TÁRSAIVÁ. Ez szép, és tényleg így gondoltam a polgármesterségre, ugyanakkor ezt a vállalást teljes egészében teljesíteni lehetetlen. Ugyanis csak az elmúlt négy hónapban számos olyan döntést kellett meghoznom, amely nem szolgálta, mert nem szolgálhatta MINDEN váci polgártársunk érdekét. Viszont – reményeim szerint – a többség érdekét igen.
Mindjárt itt a bérlakás programunk, amelyet egyértelműen jó céllal, támogató szándékkal dolgoztunk ki. Vác mintegy négyszáz önkormányzati lakásának nagy része jelentős felújításra szorul. Csakhogy a szociális lakások bérleti díja általában tízezer forint alatt van, az úgynevezett – jóval kisebb számú – piaci alapon kiadott lakás közül is csak a nagyobbak vannak harmincezer forint környékén. Sajnos, az elmúlt években nem, vagy alig voltak felújítások. De ez csak a probléma egyik fele. A másik, hogy 75 MILLIÓ forint fölött van az önkormányzati lakások bérlőinek tartozása!
Természetesen, sokan teljesítik fizetési kötelezettségüket, de van olyan bérlő, akinek hárommillió vagy kétmillió forint fölötti a tartozása. Emellett a vis maior lakásainkban is évek óta laknak többnyire jogcím nélkül bérlők. Így fordulhatott elő, hogy pár héttel ezelőtt, amikor leégett Deákváron egy ház, kiderült: ÜRES LAKÁS HÍJÁN nem tudunk a családnak átmeneti szállásként lakást felajánlani. Szóval, elég nagy káoszt örököltünk ezen a téren is.
Az elmúlt négy hónapban megpróbáltuk a lehetetlent. A szociális szférában dolgozó szakemberek bevonásával felvettük személyesen a kapcsolatot a nem fizető, ill. jogcím nélküli lakókkal és megpróbáltunk egyeztetni. Ez egy folyamat, egy út, amin elindultunk, és még mi sem látjuk a végét. Azt tudom, hogy az önkormányzat költségvetése nem bír el évről évre ekkora kinnlevőséget, ami a bérleti díj nem fizetéséből adódik. Ezért is indultak el még az előző városvezetés alatt behajtási folyamatok, melyek egy része már bírósági, vagy végrehajtási szakaszba ért.
A város hosszú távú stratégiai érdekét az szolgálná, hogy az itt dolgozó, alacsony keresetű egészségügyiseknek, pályakezdő pedagógusoknak is átmeneti segítséget tudjunk nyújtani a lakhatásban. Szeretnénk, ha az önkormányzati lakásokat a valóban rászorulók kapnák meg, és szeretnénk elérni, hogy a lakásaink folyamatosan megújuljanak. De ez nem megy magától! Ehhez végig kell vinni következetesen, amit elterveztünk. A részletekről a következő hónapokban többször írunk majd.

Hétfő délután színház és egyéb művészeti ügyben jártam Fekete Péter kultúráért felelős államtitkár úrnál. Az új színháztörvény alapján beszéltük végig a következő évek együttműködési tervezetét, a pályázati lehetőségeket. Megállapítottuk, hogy a Váci Dunakanyar Színház léte mindkettőnk számára fontos, és a jövőben is működni fog a színházszerető közönség örömére. Az előző városvezetés szerződést kötött egy óriás Attila szobor felállítására a Duna-parton. A szobor lassan elkészül – én jeleztem államtitkár úrnak, hogy a felállítás tervezett helyszínéről szeretnénk új egyeztetést kezdeményezni. A művelődési házunk felújításának szükségességéről és a tervezett múzeum-negyed kialakításáról is szó volt a közel másfél órás megbeszélésen.

A héten több ajánlat is érkezett a volt deákvári laktanya hasznosításával kapcsolatban. Mivel ebbe a témába még nem volt időnk elmerülni, türelmet kértem, mert az esetleges új funkciók kialakításáról egy szélesebb körű társadalmi egyeztetést fogunk kezdeményezni. Ez inkább csak az év végén várható, miután eljutottunk odáig, hogy a területben rejlő lehetőségeket alaposabban megismerjük, és kidolgozzuk a koncepciónkat a hasznosításra.

A héten több TAO-s egyeztetést folytattunk a legnagyobb váci adófizető cégek vezetőivel. Az önkormányzat az uszoda felújítást és egy műfüves focipálya kialakítását tartja elsődlegesen fontosnak, de a strandépület felújítása sem várathat sokat magára. Valamint elkezdtük a tervezést az Iskolavárosban lévő néhány út felújítására, mert tarthatatlan állapotok vannak a területen.

Nagyon sűrű hét volt, különösen azért, mert a napi feladatok mellett folyamatosan dolgoztunk a 2020-as költségvetés tervezetén, amit reményeim szerint, jövő szerdán fogad majd el a képviselő-testület. Erről jövő héten írok részletesen. Előzetesen annyit, hogy egy stabil költségvetési tervet készítettünk, amelyben kiemelten koncentrálunk a város tisztántartására és az intézményeink biztonságos működésére. Az útkarbantartás is az elsődleges feladatok között van, de sajnos olyan elhanyagolt állapotban vannak az útjaink, és olyan mennyiséget kellene rendbe hozni, hogy erre konkrét ígéreteket tenni képtelenség. Sajnos, van beszakadás közeli forgalmas útszakasz is a városban. Haladunk előre, amit tudunk megteszünk, ahol lehetséges, bevonjuk a környéken élőket egy-egy rövidebb út felújításába, és folyamatosan figyeljük a pályázati kiírásokat.

A mai közterületi hulladékgyűjtésben résztvevő váciaknak még egyszer óriási köszönet a munkájukért! ❤️❤️💙💙👏👏🤝🤝
Matkovich Ilona polgármester

 

 

 

 

 1. FEBRUÁR 8.
  MUNKAREGGELI, TANULÁS, INTEGRÁCIÓ

A héten két nagyon fontos találkozóm volt két remek polgármesterrel. A szegedi polgármesterrel, Botka Lászlóval készült fotót már kitettem az oldalra két napja, és leírtam, mely témákban egyeztettünk. A legtanulságosabb számomra Szeged vagyongazdálkodása volt. Példás, ahogy az önkormányzati üzlethelyiségek bérleti díját visszaforgatják a bérlakásaik felújításába, ezzel teremtve sok alacsonyabb keresetű fiatal párnak viszonylag olcsó lakhatási lehetőséget. Vác nem olyan léptékű város, mint Szeged, az elgondolásról és a takarékoskodásnak erről a módjáról viszont érdemes volt beszélgetni. Ezen kívül polgármester úrral mindketten kinyilvánítottuk, hogy a jövőben keresünk olyan kapcsolódási pontokat, amelyek közelebb hozhatják egymáshoz a két város lakóit is.
A másik találkozót már régóta szerveztük. A héten végre sikerült összehozni egy munkaebédet Szorcsik Jószef polgármester úrral és Kendrovszki József alpolgármester úrral. Csörögben olyan példaértékű integrációs program indult el a Máltai Szeretetszolgálat közreműködésével, amely Vácot is érinti, hiszen a csörögi diákok nagyrészt a váci oktatási intézményekben tanulnak. Szeretnénk bekapcsolódni a csörögi tanoda programba is, ennek a lehetőségeiről is tárgyaltunk. Polgármester úr elmondta, hogy Csörög évről évre népszerűbb az újonnan beköltözők számára. Én megerősítettem, hogy Vác a szociális szolgáltatások helybe vitelével, oktató és kulturális programokkal továbbra is igyekszik elősegíteni a falu fejlődését.

Viszonylag ritkán kötöm össze a hivatalos találkozóimat hivatalos étkezéssel. Nem mintha nem lenne olykor könnyebb fehér asztal mellett egyezséget kötni, de nekem a kettő – evés és tárgyalás – nem megy egyszerre valami jól:-). Ezen a héten azonban egy másik ilyen alkalomra is sor került. Munkareggelire hívott Marton Zsolt püspök atya a püspöki palotába. A találkozón minden váci egyházi felekezet képviseltette magát. Végigbeszéltük a közös programterveinket, megerősítettük, hogy egymást támogatva és tájékoztatva dolgozunk a segítségnyújtásban a hátrányos helyzetű, vagy krízis helyzetbe került, ill. idős kora miatt rászoruló váci emberekért. Ezenkívül néhány városi és egyházi terület gondozásának mikéntjéről is szót ejtettünk. Jóleső, tartalmas és hasznos beszélgetés volt.

Kedden késő délután a Vác és környéke helyi építész csoport szervezett egyeztetést. Rengeteg megoldásra váró feladata van az önkormányzatnak ezen a területen, hiszen Vác igen népszerű célpontja lett úgy a Budapestről kiköltöző, mint a távolabbi vidékekről az agglomerációban letelepedni szándékozó családoknak. Tájékoztattam a megjelent vendégeket arról, hogy az építészet területén milyen feladataink voltak az elmúlt hónapokban, valamint ismertettem problémáinkat.
Utóbbi időben a legnagyobb fejtörést a külterületeken felhúzott, olykor többszáz lakásos lakóparkok jelentik. Ugyanis az önkormányzatnak ez hosszú távon közművesítést, úthálózat kialakítást, óvoda, bölcsőde, gyógyszertár, orvosi rendelő létesítést jelent. Ez sok esetben nem valósul meg, ugyanis az önkormányzatok képtelenek ily mértékben a szükséges forrásokat biztosítani. Közös érdek, hogy minél több fiatal éljen megfelelő lakáskörülmények között a városunkban, ugyanakkor előre gondolkodás és közös tervezés nélkül kevés örömük lesz az új otthonba beköltözőknek. Ami tőlünk telik megtesszük, és folyamatosan kezdeményezzük a szakmai megbeszéléseket az építeni szándékozókkal, valamint elkezdjük vizsgálni, hogy ezeken a területeken pontosan milyen szerződések köttettek, milyen feladatokat vállaltak a beruházók és mit az önkormányzat.

Javul, de korántsem elégséges a várostakarítás. Emiatt egyeztettem a várostakarítás jelentős hányadát végző Harmat-Kert Kft. vezetőivel, valamint a Városfejlesztő Kft. munkatársaival. Meg kell találnunk a minőségi, ugyanakkor költséghatékonyabb feladatellátás módját. Úgy látom, hogy a városüzemeltetésben, úttakarításban, parkfenntartásban egyértelműen pozitív a változás. Bízom benne, hogy tavasszal egy-két közösségi takarítást is sikerül megszerveznünk.

A heti munkát meghatározta a költségvetés összeállítása, amelyről a februári testületi ülésen dönt a képviselő-testület. Elég szűk a keret, de azért igyekeztünk figyelembe venni az egyes körzeti képviselők igényét, akik mindnyájan javaslatot tettek a legsürgetőbb munkákra.
Mivel az önkormányzatoknak nagyon feszített a költségvetése, nem érintett jól a bejelentés, hogy a kormány hozzányúlna az iparűzési adóhoz, ami az önkormányzatok számára olyan, mint a lélegeztetőgép. Egyelőre azt mondják, hogy erről tárgyalni fognak az önkormányzatokkal. Az esetleges elvonással azonos mértékű többletforrást meg kell kapnia az önkormányzatnak, mert enélkül ellehetetlenülhet a működés.

A pénteket az éves művészeti programok tervezésével zártuk. Mint Laczi Sarolta igazgató asszonytól megtudtam, a művelődési háznak szinte kész a programterve a Váci Világi Vigalomra, de egyelőre nem árulhatok el részleteket. Meglepett, hogy a Tavaszi Művészeti Hetek fellépői között van olyan művész, akinek az áprilisi műsorára már minden jegy elkelt. Bízom benne, hogy ősszel elvállal egy második fellépést is.
Matkovich Ilona polgármester

 

 

 

 1. FEBRUÁR 1.
  100 – 7 NAP

Most, hogy szinte naponta látogatóban vagyok a váci kórházban, feljárok a Kálvária-domb tetejére. A város innen megmutatja minden korszakát. Az 1700-as éveket, amelyek számunkra olyan fejlődést hoztak, mint Budapestnek a hosszú XIX.század. De jól látszanak a késő szocialista lakótelepek, a vöröslő gyárkémények és a legújabb deákvári villanegyedek. Teljes lenyomata a város elmúlt háromszáz évének. Elgondolkodom, vajon, mi milyen emléket hagyunk majd, mit tudunk hozzátenni ennek a nagy múltú városnak a történetéhez? Mindig eszembe jut egyik képviselőtársam intése. Ne akarjak mindent azonnal megcsinálni, van rá öt évünk, majd utána vonjunk mérleget, és ha dolgozunk, lesz mit felmutatni.
Igaza lehet. Nem szabad türelmetlenkedni. Azonban oly sok polgármester társam számolt be az első 100 napjáról, hogy én is összeszedtem, hol tartunk most a választás után 110 nappal, és a városvezetés átvétele után 93 nappal.

Ami jó érzéssel tölt el, hogy elkerültünk mindenféle politikai tisztogatást, mindenkit a szakmai tudása, a munkája alapján ítélünk meg. Külön öröm, hogy néhány korábbi munkatárs is visszajött, és most erősíti a Városháza csapatát.

Ami szintén megnyugtató, hogy kemény megszorításokkal ugyan, de kezelni tudtuk a ránk hagyott gazdasági vészhelyzetet a város talpon maradása érdekében. Kidolgoztunk egy olyan takarékos önkormányzati struktúrát, ami évi közel 5 milliós megtakarítást jelent a költségvetésben.

A városüzemeltetést prioritásnak vevő városvezetői feladatmegosztást alakítottunk ki. A választás után azonnal nekifogtunk egy nagytakarításnak, úttisztításnak, és addig csináltuk, amíg anyagi forrásaink engedték. Idén folytatjuk a város rendbetételét, bízom benne, hogy kapunk hozzá annyi lakossági segítséget, mint ősszel. A költségvetésben parkfenntartásra, útjavításra sokkal nagyobb összeg betervezésére idén még nem lesz módunk, ezeket a feladatokat el kell látni költséghatékonyabb működéssel.

A nyíltság, a takarékosság és a polgárközpontúság mentén átszerveztük az önkormányzat kommunikációját, a megújult Váci Hírnök a napokban kerül a postaládákba. Remélem, akik elolvassák, úgy érzik majd, hogy egy információban gazdag magazinújságot tartanak a kezükben.

Habár hétfőn elkezdik a Városfejlesztő Kft. munkatársai lebontani a karácsonyi díszítést, bennem sokáig megmarad az Advent emléke. Kezdődött a sok száz fős közös énekléssel, amiből aztán gyönyörű városimázs film kerekedett Vácról. Bízom benne, hogy a karácsony és az évváltás apropóján közelebb hoztuk egymáshoz a váci közösségeket a rendezvények során.

Az elmúlt hónapokban igyekeztünk a gazdasági, társadalmi, kulturális élet helyi szereplőivel felvenni a kapcsolatot, megismerni elképzeléseiket és tájékoztatni őket terveinkről.
Hasonló célokból igyekeztünk tapasztalatokat gyűjteni más települések bevált módszereiből, elindítottunk egy szélesebb diplomáciai együttműködést más országokkal új működési formákat keresve.

Az év végén sújtott bennünket néhány vis maior jellegű probléma. Igyekeztünk ezeket a leggyorsabban megoldani. Gondoskodtunk a hideg napokon a legszegényebbekről és a hajléktalanoknak minőségi szállást és ellátást nyújtottunk.

Nem hallgathatom el, hogy a kormánypárti ellenzék részéről számos nemtelen támadást kaptunk. Talán a legelképesztőbb az volt, amikor olyan szabály visszavonásáért kardoskodtak, amit ők maguk vezettek be, majd elnevezték “szájzár-rendeletnek”. Ezzel keltették hamis látszatát annak, hogy az új váci városvezetés korlátozza a szólásszabadságot. Hihetetlen, de nem ismerték az általuk alkotott rendelkezést, sőt még az ombudsmanhoz is elmentek panaszra.

Fontos része volt a munkánknak, hogy segítettük sportegyesületeinket abban, hogy a TAO-rendszert felhasználva fel tudják tölteni a támogatási kereteiket.

Áttekintettük a folyamatban lévő beruházásokat, egyeztettünk a kormány ill. az illetékes minisztériumok munkatárasaival, hogy mely beruházásokat tudjuk újraindítani, vagy folytatni.

És ami a legfontosabb feladatunk: a város fizetőképességének megtartását előtérbe helyező költségvetést készítünk elő, nyíltan megosztva ezzel kapcsolatos gondjainkat a lakossággal.

Egy szóval rengeteg a terv és a ránk váró feladat, amelyek közül remélem, minél több megvalósulásáról fogok tudni beszámolni a 2020-as év értékelésekor. Szeretném, ha a mi időszakunk a békés fejlődés korszakaként kerülne be a város történetébe.

Matkovich Ilona polgármester

 

 

 

 1. JANUÁR 26.

TESTÜLETI ÜLÉS, AHOGY ÉN LÁTTAM – ÉS MÁS HÍREK
Persze, ezen a héten is sok fontos találkozóm volt, de ma egy eseményről írok kicsit hosszabban, a keddi képviselő-testületi ülésről.
Mielőtt azonban belemerülnék, azért ne menjünk el az egyéb fontos történések mellett. Nem kisebb ünnepet ültünk szerdán, mint a Magyar Kultúra Napját, amelyen négy csodás váci művészt, ill. művelődést pártolót díjaztunk a többszáz fős váci közönség előtt. Ők: Cs. Nagy Ildikó zongoraművész, Ribainé Zeller Piroska, a Katona Lajos Könyvtár munkatársa, Németh Árpád festőművész és Karánsebessy Balázs a Váczi Néptáncegyüttes vezetője. Felemelő volt az egész este, és amikor Patrik Judit Toldi Tamással befejezésként elénekelte Vác dalát, bizony, egy-két könnycsepp is gördült. Szerintem, nem csak nálam…
Bár már feltettem róla képet, azért írok itt is néhány sort a Bial Tiborral, a Cseh Köztársaság nagykövetével történt találkozóról. Mindketten a külkereskedelemben kezdtük a pályafutásunkat, csak én kicsit korábbanJ, így aztán sok érdekességet tudtam mesélni neki a rendszerváltozás előtti magyar-csehszlovák külkereskedelem sajátosságairól. Megbeszéltük, hogy mindketten kiemelten fontosnak tartjuk a gazdasági kapcsolatok erősítését a közép-európai országokban. Mindketten látjuk: tennünk kell érte, hogy a fiatalok a mi régiónkban közelebb kerüljenek egymáshoz, és szívesen „szomszédoljanak”. Ezért is tervezünk csereüdültetést és az ifjúsági művészeti csoportok fellépéseinek támogatását a V4 országaiban.
A héten elkezdődött a Váci Világi Vigalom szervezése. Sok mindent szeretnénk visszahozni a múltból, pl. a barokk felvonulást, a kézművesek népszerűsítését, a gasztrokultúra helyi különlegességeinek bemutatását. És szeretnénk rengeteg szórakoztató és komoly zenét. Annyit elárulok, hogy a váci muzsikusok egészen különleges terveket kovácsolnak a nyitó, ill. a zárónapra.
A költségvetési intézményeink érdekegyeztető tanácsának vezetőivel ismertettem az éves költségvetésünk keretszámait. Természetesen idén is a biztonságos működés a legfontosabb szempont, valamint a pályázati lehetőségek jobb kihasználása. Számítok az óvodai alapítványok munkájára, és egyben köszönöm, amit már eddig is tettek az intézményekért.
A Tankerület igazgatójával is folytattunk újabb megbeszéléseket. A két fő téma az iskolai étkezők takarításának ellátása, amit most már az Önkormányzatnak kell megszervezni és fizetni, a másik: ismételten a Madách gimi és a kereskedelmi középiskola tornatermének hiánya. Amennyiben a Tankerület sikeresen pályázik ebben a témában, az Önkormányzat szívesen rendelkezésre bocsátja számukra azt a területet, amelyről igazgató úrral tárgyaltam.
A héten több építkezés helyszínét jártuk be. Vácon egy-egy helyen akár többszáz lakás épül, ezért fontos az építkezések koordinálása, követése, hiszen új városrészek nőnek ki a földből gyakran olyan helyeken, ahol hiányzik a megfelelő közműellátottság és nincsenek aszfaltozott utak. Ez pedig nem kevés feladatot ró az Önkormányzatra. A téma fontossága miatt erről hamarosan részletesebben is írok.
És most a testületi ülésről. A váci polgárok túlnyomó többsége, gondolom, arra számított, hogy a választás után öt évig városépítő munka folyik majd a testületben. Én kedden ismét azzal szembesültem, hogy ez egyelőre hiú ábránd. Decemberben, amikor az ellenzéki képviselők is megszavazták az előkészítetlenség, illetve a veszélyes eladósodás miatt visszamondott sportcsarnok-beruházás után megmaradó összegek felosztására tett javaslatot, akkor úgy tűnt, hogy fontos kérdésekben lehet együttműködés az Összefogás és az ellenzék között. De sajnos, nem ez történik.
Én az első perctől úgy fogtam a munkához – erre tettünk esküt is – hogy a várost szolgáljuk, és nem a pártok önös érdekeit. Hiszen éppen ebből lett elege a váciaknak, ezért támogatták az Összefogást. Ezért volt lehangoló élmény, hogy miután végigpörgettünk 15 olyan napirendi pontot, amelyek érdemesek lettek volna rá, hogy az ellenzék is elmondja róluk a véleményét, a KDNP képviselője azt javasolta, hogy a polgármester kérjen bocsánatot, mert a testület korábban visszamondta a sportcsarnok beruházást. Valahonnan most előbukkant az érv, hogy ezzel több milliárd forinttal károsította meg a polgármester a váciakat. Persze éles lett azonnal a vita, hiszen egyszer már mindenki értette, hogy a fideszes városvezetés tétlensége miatt volt előkészítetlen a beruházás, ami ráadásul súlyos eladósodásba tolta volna be a várost, ha belevágnak. Ezért nem tették ők sem. De hiába, most újra a nulláról kezdtük a témát.
A következő ismét jó hosszú ideig tárgyalt napirendi pont a korábbi gazdasági alpolgármester előterjesztésében az volt, hogy Vác polgármestere egyeztessen Karácsony Gergellyel annak érdekében, hogy Budapesten ne vezessék be a „dugódíjat”. A volt alpolgármester urat biztosítottam, hogy megírom a javaslatot Karácsony Gergelynek, ugyanakkor tájékoztattam róla – ha már ő előterjesztőként nem nézett utána -, hogy a „dugódíj” bármikori bevezetése nem a főpolgármester hatásköre, hanem a Parlament hozhat róla döntést és az ötletet elsőként a kormánypártok által jelölt korábbi főpolgármester (Tarlós István) vetette fel.
Az ellenzék harmadik határozati javaslat is bejárta a képviselő-testületi ülés előtt a kormányhoz közeli országos nyilvánosságot. Azon a polgármesteri utasításon akadtak ki, amely az önkormányzat alkalmazottaitól – tömören szólva – tisztességes magatartást vár el, vagyis, hogy ne ártsanak az önkormányzatnak. Ugyanúgy, ahogy más cégeknél is ezt várják el a munkatársaktól. Gondoltam, egyszer már csak észreveszik, hogy olyan szabály visszavonásáért kardoskodnak, amit ők maguk vezettek be évekkel ezelőtt. De meglepő módon, nem ismerték az általuk alkotott működési szabályzatnak erre vonatkozó rendelkezését. Ez egyértelműen szabályozza a nyilatkozattételt az önkormányzati alkalmazottak számára, sőt helyenként sokkal szigorúbban, mint ahogy a mostani polgármesteri utasítás. Remélem, hogy előbbit is becsatolják az ombudsmannak, akinél most írásban panaszolták be Vác új vezetését.
Többször kellett a vita során figyelmeztetni az ellenzéki képviselőket, hogy tartózkodjanak a személyeskedéstől és a durva hasonlatoktól. A kérésemnek nem nagyon volt foganatja. Azért nem adom fel. Az önkormányzat és a megválasztott képviselők dolga a váciak életének minél jobbá, békésebbé tétele, legalábbis, ami rajtunk múlik. Hosszabb küzdelem lesz ez, mint amire számítottam, de sok erőt ad város lakóinak támogatása.
Két friss hír még a végére. Több lakossági bejelentést kaptam arról, hogy városunk különböző pontjain feltehetőleg drogdílerek kereskednek pszichoaktív anyaggal. A Váci Rendőrkapitányság hónapok óta kiemelten kezeli ezt a problémakört, és a héten lett is eredmény: több személyt elfogtak, ill. előzetes letartóztatásba helyeztek.
A hétvégén a levegő szennyezettsége ismét nőtt Vácon is. Megpróbáltam kideríteni, hogyan működik a mérés, kivel kell felvenni a kapcsolatot, mit tudunk mi Önkormányzatként tenni a fűtési szezonban a levegő tisztaságáért. A környezetvédelmi csoportunkat felkérem, hogy adjanak részletes tájékoztatást először a mérések részleteiről, mit jelent pontosan, mely összetevőkből áll a kifogásolt levegőminőség Vácon.
Matkovich Ilona polgármester

 

 

 1. JANUÁR 19.
  OSZTRÁK, NORVÉG TALÁLKOZÓKRÓL ÉS AZ IGAZMONDÁSRÓL

Az ember észre sem veszi, és a megszokásai rabjává válik: „jól van az úgy, már megszoktuk, van sokkal fontosabb dolgunk” – mondjuk gyakran, és megyünk tovább intézni a napi teendőket. Engem két apróságnak tűnő dolog nem hagyott nyugodni. Ha már takarékosságot hirdettünk az Önkormányzatnál, akkor tegyünk eszerint, gondoltam, hiszen minden megtakarított forint a várost gazdagítja. Az elöregedett városházi fűtésrendszer miatt bármikor bementem az irodámba, azonnal ablakot kellett nyitnom, mert szauna volt a szobámban, elzárni azonban nem lehetett a radiátorokat. A múlt héten végre elzáró csapok kerültek a fűtőtestekre, így magunk szabályozhatjuk a hőfokot az irodákban, ami remélem, csökkenti majd a fűtésszámlánkat. A másik „apróság”, hogy beszüntettük a félliteres palackos víz vásárlását, ami nem csak költséghatékony, de környezetkímélő döntés is. Csapvizet iszunk, ill. kisebb mennyiségben, másfél literes kiszerelésben vásárolunk ásványvizet.

Fontos megbeszélésekre került sor a héten is. A tankerületi igazgató úrral egyeztettem: amiben a város tud, abban segít, hogy az Iskolavárosban mielőbb saját tornaterme legyen a Madách Imre Gimnáziumnak. Az Iskolaváros rendezése fontos vállalásunk, ebbe beletartozik a sportcsarnok megújítása, több útszakasz javítása, törekvés a parkolás rendezésére. Abban is támogatóan kívánunk részt venni, hogy a félbehagyott kézilabdacsarnok építése befejeződjék.

A költségvetés tervezése folytatódott: a héten a sport- és kulturális intézményeink vezetőivel egyeztettünk az éves tervről és a finanszírozási lehetőségekről. Szeretnénk, hogy a váciak minél jobb körülmények között sportoljanak. Bízom benne, hogy két éven belül a váci sport két fontos helyszíne megújulhat: a stadion és az uszoda. Az előbbi felújítása folyamatban van, az utóbbi felújítása is halaszthatatlan az ott tapasztalt állapotok miatt. Amennyiben a Váci Vizes Sportok Háza is elkészül, azonnal egyeztetést kezdeményezek az országos szövetséggel a váci kajakosok régi székházának rendbetételére.

Sokszor felmerül a kérdés, segíti-e tanácsokkal, támogatja-e anyagi forrással a kormány a nem Fidesz-KDNP-s vezetésű városokat. Közel négymillió ember lakik jelenleg ilyen településen. A logikus válasz, hogy a kormány nem tehet különbséget, hiszen a kormány a befizetett adókat és az uniós pályázati pénzeket visszaosztva minden állampolgár érdekét kell, hogy szolgálja. Így minden magyar település választott vezetését partnerként kell kezelje, segítse céljai elérésében. Ugyanakkor az októberi választás egy teljesen új helyzetet teremtett. Nevezetesen, hogy számos nagy- és középváros olyan új vezetőt választott, aki nem kötődik egy párthoz sem. Ennek előnye, hogy nem szolgál pártérdekeket, hátránya, hogy nincs politikai múltja, beágyazottsága. Ezért is lehet, hogy gyakran keressük egymást tanácsért és osztjuk meg saját tapasztalatunkat.
Bízom benne, hogy amennyiben mi elvégezzük a szakmai előkészítő feladatokat, a kormány részt vesz Váci fejlődésének elősegítésében.

A héten úgy alakult, hogy két polgármester kollégával is találkoztam. Elsősorban a városüzemeltetés hatékonyabbá tételéről volt szó. Hódmezővásárhelyen egyeztettünk még az önkormányzati kommunikáció megújításáról, művészeti gyűjtemények cseréjéről, gyermek cseretáboroztatásról, valamint – a megemelkedett nyersanyag árak miatt – az óvodai étkeztetés színvonalának megőrzéséről. Érdekes, és számomra követendő hódmezővásárhelyi példa a helyi lakosok és vállalkozók minél szélesebb körének bevonása az önkormányzat működésébe.
Márki-Zay Péter polgármester a látogatásunk napján fogadta Olav Berstad norvég nagykövetet, aki egy korábbi Norvég Alap beruházás megtekintésére érkezett Hódmezővásárhelyre. Nagykövet urat nekünk is bemutatták. Kiderült, ismeri Vácot, és örömmel elfogadta a meghívásomat. Remek alkalom lesz, hogy megmutassuk neki Vác nevezetességeit, és beszéljünk a korábbi Norvég Alap pályázatunkról, valamint egyéb pályázati lehetőségekről.

Salgótarjánban rövidebb látogatáson voltam, de ezalatt is rengeteg fontos témát vettünk sorra Fekete Zsolt polgármester úrral és az alpolgármestereivel. A szociális ügyekről, a szegények megsegítésének módozatairól beszéltünk sokat, a szociális lakások problémaköre őket is feszíti. Hogy miért fontos ez a kérdés számunkra? Azért is, mert sok rászorulónak nem tudunk lakással segíteni, ugyanakkor jelentős számban foglalták el korábban önkényesen beköltözők az önkormányzat tulajdonában lévő lakásokat. Emellett a város 11 vis major lakásában is részben önkényes lakásfoglalók laknak. Ők és sajnos még számos más bérlő nem fizeti a közüzemi díjakat, többszáz millió forintos hiányt okozva az önkormányzatnak. Azért is bosszantó ez a helyzet, mert a tisztességesen fizető bérlőknél szinte semmilyen felújítást nem tudunk elvégezni emiatt. A szociális lakásaink havi díja gyakran nem éri el a tízezer forintot, az úgynevezett piaci alapon kiadott lakásaink bérleti díja is töredéke a piacinak. Érdekelt, hogyan oldják meg ezt a súlyos problémát salgótarjáni kollégáink. Erről a témáról részletesen írok majd, hiszen ez egy máig megoldatlan feladat az önkormányzatunknál.

A héten itthon, Vácon is találkoztam külföldi vendégekkel. Meghívásomat elfogadva nálunk járt a Máltai Szeretetszolgálat osztrák vezetősége, hogy a Március 15. téren a tulajdonukban lévő „pengefalként” elhíresült területről beszéljünk. Korábban képviselőként sem tudtam elfogadni, hogy – habár az elhagyott terület húsz éve csúfítja a város főterét – mégsem került sor ilyen magas szintű találkozóra az ügy megoldása érdekében, ezért megválasztásom után azonnal felvettem a kapcsolatot az illetékesekkel. A tárgyaláson megismertettem osztrák vendégeinket a kialakult helyzettel, és mielőbbi megoldást kértem, valamint, hogy a döntésükkor tartsák szem előtt a váciak érdekeit.

Bár, nem szokásom ezekben a posztokban politikustársaim tevékenységét minősíteni – hiszen a poszt célja beszámolni a polgármesteri munkáról – most mégis kivételt teszek, mert a váciak félrevezetése olyan szintet ért el, ami mellett nem mehetek el szó nélkül. Sajnos a váci Fidesz-KDNP a kampány lezárulta után is kampányüzemmódban működik. Mivel nem léteznek az általuk beígért botrányok és háborúskodások az új vezetésben, ők maguk gyártanak ügyeket, ezzel hétről hétre lejáratva Vác városát a különböző médiumokban.
A legutóbbi a „szájzárrendelet”, ami nem létezik. (Csak zárójelben teszem hozzá: kilenc év városvezetés alatt sem sikerült megtanulni fideszes képviselőtársaimnak, hogy polgármester nem hozhat rendeletet, azt csak a képviselő-testület teheti meg.)
Ami valóban történt: a 100%-os önkormányzati tulajdonban lévő cégek ügyvezetőit arra voltam kénytelen utasítani, ne tegyenek Vác Város Önkormányzatának jó hírét és gazdasági érdekeit sértő nyilatkozatokat. A színházigazgatót kivéve, egyszer sem került sor egyébként ilyen nyilatkozattételre sem korábban, sem azóta. Az viszont rengeteget elvett a munkaidőmből, hogy az országos média folyamatosan keresett a színházigazgató hamis állításaival kapcsolatban, amelyek között olyan is volt, hogy az új városvezetés egyáltalán nem fogja támogatni ebben az évben a Dunakanyar Színházat.

A váci Fidesz-KDNP tehát keresett magának muníciót, hogyan feketítheti be az új városvezetést az országos sajtóban, és az ombudsmanhoz fordult a szólásszabadság állítólagos megsértése miatt. Sajnálatos, hogy erre Manninger Péter képviselő vállalkozott, aki többek között azt is belemondta a kamerába, hogy nagyarányú leépítés kezdődhet rövidesen a váci önkormányzati cégeknél. Ha valóban tájékoztatni akarja a közvéleményt, érdemes lett volna engem megkérdeznie, és elmondom neki, hogy a váci önkormányzati cégeknél nem kezdődik nagyarányú leépítés. De a cél sajnos más. A cél az izgatás, az emberek feltüzelése egymás ellen.
Én a választás után egyértelművé tettem, hogy számomra városvezetőként nem számítanak a politikai oldalak és pártérdekek, egyedül a város érdeke számít. Ennek záloga a tehetség és a szorgalom elismerése, pl. hogy az önkormányzat munkatársait a szakmai munkájuk alapján alkalmazzuk, függetlenül párthovatartozásuktól.
Személyesen én javasoltam egyébként, hogy Manninger Péter maradjon a Városháza üzemorvosa, és az ő vállalkozása látja el továbbra is a városi ügyeletet. Ezért megfelelő díjazásban részesül az önkormányzattól. Tehát ő is megbízási szerződésben áll a várossal, mégsem történt retorzió vele szemben azért, mert elmondta a véleményét önkormányzati képviselőként.
Mindazonáltal van abban némi ellentmondás, hogy képviselő úr azon retteg hosszasan az országos médiában, hogy nem szólalhat meg polgármesteri engedély nélkül az országos médiában! Ennyit a véleményszabadság korlátozásáról Vácon.
Tehát, van furcsaság számos, de bízom benne, hogy a váciak érzékelik: az új vezetés azon dolgozik, hogy – elutasítva a korrupciót és figyelembe véve a lakossági igényeket – a város mielőbb megújuljon.
A fotón a norvég delegáció két tagjával találkozom Hódmezővásárhelyen. A piros nyakkendős Olav Berstad norvég nagykövet.
Matkovich Ilona polgármester

 

 

 

 1. JANUÁR 12.
  KERINGŐ ÉS TÉRINFORMATIKAKülönleges, és reményeim szerint, városunk szempontjából sorsfordító évet búcsúztattunk. Vácon 2019-ben óriási fordulat következett be. Az önkormányzati választáson a város lakói a 15 fős képviselő-testületbe 10 olyan képviselőt választottak, akik az Összefogás csapatában indultak. A rendszerváltás óta nem volt ilyen széleskörű és erős szövetség a városunkban, mint most.Baloldaliak, jobboldaliak, konzervatívok és liberálisok, párttagok és civil emberek kötöttek szövetséget, fogtak össze a város megújulásáért, hogy Vác egy szolidáris, sokszínű, európai várossá váljon. Óriási felelősség számunkra, hogy valóra váltsuk közös álmunkat.Az év vége sem telt el feladat nélkül, december 27-én ugyanis megdöbbentő dolog történt. Beszakadt a mindannyiunk által kedvelt Remete étterem terasza. Hatalmas gödör tátongott a terasz alatt. A katasztrófavédelem és a Városfejlesztő Kft. emberei azonnal elhárították a balesetveszélyt – köszönet nekik ezért. Azóta elkezdtük a teljes körű műszaki feltárást, majd következik a terasz visszaépítése úgy, hogy a vendégek teljes biztonságban legyenek. Ehhez úgy tűnik, fel kell bontanunk a terasz környékét is, hiszen meg kell találnunk a baj okát. A terület átmeneti lezárása miatt szíves türelmüket kérjük.
  Az év elején aztán egy újabb, jelentős műszaki meghibásodás sújtott bennünket. A művelődési ház színháztermében tönkrement a fűtéscső, és mivel a fűtésrendszer 45 éves, komoly átépítés nélkül nem lehet újra beindítani a fűtést. Most tartják a szalagavatókat és rengeteg színvonalas rendezvénnyel készül a művelődési ház új vezetése a következő hónapokban, így légbefúvókkal oldjuk meg átmenetileg a fűtést, de már elkezdtük a munkálatok tervezését is, amiben a Váci Távhő Kft. szakemberei nagy segítséget nyújtanak.
  Ha már művelődési ház. Bizonyára sokan tudják, hogy decemberben lejárt Retzler Péter művelődési ház igazgató megbízatása és nem adott be pályázatot. Laczi Sarolta, az eddigi helyettes pályázott és kapott bizalmat a művelődési ház vezetésére, amely reményeim szerint jelentős megújuláson megy majd át a következő években.
  Az idei Váci Világi Vigalom július 17-19 között kerül megrendezésre. Igazgató asszony elmondta, már gyűjtik a lakossági igényeket, kiket látnának fellépőként a váciak legszívesebben a rendezvényen.Idén már az első héten rengeteg találkozóm volt, hiszen el kell készítenünk az idei költségvetés tervezetét, amelyet februárban fogadhat el a képviselő-testület. Ennek része volt egy részletes megbeszélés a számlavezető bankunk, az OTP vezetőségével, majd az önkormányzati intézmények vezetőivel folytattunk egyeztetéseket, amelyeken a költségek és kiadások racionalizálásának lehetőségeit vettük górcső alá.Verebélyi Ákos tankerületi igazgatóval is találkoztam, hiszen az önkormányzatoknak ugyan át kellett adni az iskolákat ingyenes vagyonkezelésre a tankerületi központoknak, az iskolai étkeztetést azonban továbbra is az önkormányzatok biztosítják. Az étkeztetéshez tartozik a főzésen kívül a konyhák és az étkezők fenntartása, bebútorozása, takarítása, ami egyre nagyobb költséggel jár, hiszen az élelmiszernyersanyag árak tavaly óriásit emelkedtek és takarítószemélyzet híján takarító cégeket kell megbízni, aminek a költsége szintén nagyon magas. Ezekről a problémákról, valamint a Tankerület által igénybe vett sportintézmények bérleti díjairól egyeztettünk igazgató úrral. Az Önkormányzattól jogosan várja el a lakosság, hogy teljesítse a kötelező feladatait, ugyanakkor az Önkormányzat a költségvetésének nagyobbik felét maga teremti elő, így elkerülhetetlenek a rendszeres pénzügyi egyeztetések szolgáltatók és a szolgáltatást igénybe vevők között. Szót ejtettünk arról is, hogy összesen több milliós összeget nem fizet be a szülők egy része gyermeke étkezéséért, ami szintén tarthatatlan állapot hosszútávon. Mivel a nem fizetők között jelentős számú a nem váci, „bejáró” gyermek, ezért felvettük a kapcsolatot az érintett települések vezetőivel, megismertetve velük a helyzetet, és kérve közreműködésüket.
  Természetesen nem tagadjuk meg az étkezést egyetlen gyermektől sem, azonban kértük az illetékes településvezetőket, hogy vegyenek részt ezeknek az – Vác város költségvetését terhelő – összegeknek az előteremtésében.További nagyon fontos találkozóra is sor került a héten. Fülöp Zsolt szentendrei polgármester vendége voltam szerdán. Ő – hozzám hasonlóan – egy, a városért dolgozó civil szervezetből jutott be először a képviselő-testületbe, majd választották tavaly októberben polgármesterré. Az ezer szálon futó megbeszélésen két témát beszéltünk át részletesen. Az egyik a térinformatika témája, amit Szentendrén nagy sikerrel és haszonnal alkalmaznak, hiszen a munkatársak a képernyő előtt ülve látják, a város mely területén milyen munkálatok, változtatások elvégzésére van szükség. Szeretném, hogy Vácon a körzeti képviselők is mielőbb rendelkeznének ezzel a lehetőséggel.
  A másik a kommunikációs megújulási lehetőségek átbeszélése volt. Ez azért is fontos, mert Vácnak nagyon régen nem újult meg a honlapja, és úgy látom, számos kommunikációs eszköz áll rendelkezésre kihasználatlanul. Polgármester úr még elmondta, hogy alakulóban van egy új szervezet, amelyet a főváros agglomerációjában fekvő települések hoznak létre függetlenül attól, milyen pártkötődésű a vezetésük. A megújulás, a kiegyezés útja lehet ez, ami nagyon kedvemre való, és természetesen én is jeleztem csatlakozási szándékunkat. Ezekről a témákról jövő héten részletesen egyeztetek majd a frakciónk tagjaival.Szombaton részt vettem a Boronkay gimnázium és szakgimnázium szalagavatóján. A többórás program alatt volt időm gondolkodni, mit is jelent Vácnak ez az iskola, amely sokunk gyermekeit neveli és készíti fel a sikeres egyetemi felvételire; nekem négy gyermekemet, akik lélekben azóta sem szakadtak el az iskolától. Eszembe jutott, mennyi lehetőséghez juttatták és juttatják ma is a diákokat a nyelvtanulásban, a sportban, micsoda színvonalas színházi előadásokat alkottak közösen. A szünetekben persze szóba kerültek problémák is, hiszen már városi szinten is begyűrűzött a tanárhiány a természettudományi tantárgyak területén.
  A diákok műsorának megkoronázásaként következtek a keringők. Szám szerint, öt. Itt már összekeveredtek az osztályok, hiszen mindenkinek magának kell párt találni, ha táncolni szeretne. Néztem a félig felnőtt, félig gyermek diákok közös produkcióját a színpadon. Annyiféle sors, szegénységgel sújtott, vagy épp diadalmas magabiztossággal megélt sors tükröződött a félmosolyokban, ahogy a párok egymásra néztek. Arra gondoltam közben, milyen jó, hogy itt most mindnyájan egyformán elegánsak, és hogy a keringőnek sosem szabad kimennie a divatból. Oly ritka alkalom, amikor észreveszi és megérinti egymást a tündérmacska és a favágó legkisebb fia. Bizonyára értik, mire gondolok.Matkovich Ilona polgármester

 

 

 1. DECEMBER 22.
  AZÉRT (IS) DOLGOZOM, HOGY MEGÚJULHASSON AZ USZODÁNK
  Ez a hét is sűrűre kerekedett, most nem az ajándékvásárlás, hanem a jóleső összejövetelek, adományozások adták a karácsonyi készülődés hangulatát. Talán még soha nem éltem meg ilyen intenzíven a várakozás idejét, mint idén. Városi közösségek programjain jártunk, cipősdobozokban ajándékot gyűjtöttünk, amelyeket a Baptista Szeretetszolgálat rászoruló gyermekeknek juttat el határon innen és túlra. Közösen fogyasztottunk el egy szendvics-ebédet azokkal, akik a legtöbbet teszik a városban a rendért és a tisztaságért: ők a hulladékgazdálkodás, az útfenntartás és a kertészet dolgozói. Nekem ezek az események jelentették a készülődés élményét a héten.Persze, a hivatali munka is felgyorsult így év vége előtt. A Váci Vizilabda SE edzőivel gondoltuk és beszéltük át sokadszorra a városi uszoda felújításának terveit, és egyeztettünk a pénzügyi lehetőségekről, mert az uszodánk rettentően elhasználódott, és sürgősen alapos felújításra szorul.Meggyőződésem, hogy tervezés nélkül nincs fejlődés, ezért rendszeresen hívunk szakembereket városházi egyeztetésekre. Ezen a héten két váci építésszel beszéltem arról, milyennek képzelik el a városunkat 10 év múlva, erről februárban szélesebb körben folytatjuk a közös gondolkodást. A parkolási koncepciót az ebből a célból alakult szakmai csoporttal tekintettük át, hogy tovább tudjunk lépni ebben a témában is. Ha pályázni akarunk, fontos, hogy minél több kész pályázatunk legyen az állami és uniós források lehívásához.A Váci Vizes Sportok Háza építésének ütemezéséről egyeztettünk a Magyar Kajak-Kenu Szövetség vezetőivel. Mivel ezt a beruházást már a megvalósítási fázisban vettük át, nekünk most azon kell munkálkodnunk, hogy a lehető legjobb minőségben épüljön fel a csónakház, amelyet verseny- és szabadidős sportolók egyaránt használni fognak. Szó esett az evezősök épületéről is, amely szintén réges-rég megérett egy teljeskörű felújításra.A színház-saga folytatódott. A 100%-os önkormányzati tulajdonban lévő színházunk igazgatója többek között olyan állításokkal járta körbe újra az országos kormányoldali sajtót, hogy az új városvezetés nem támogatja jövőre a színházat és veszélyezteti a működését, stb. Mivel ez egyszerűen nem igaz, kénytelen voltam figyelmeztetni szóban, hogy a színház gazdasági ügyeivel kapcsolatban először velem egyeztessen. Erre következő reggel ismét a színház bezárásával riogatott az országos televíziókban. Ekkor döntöttem úgy, hogy a Munka Törvénykönyve alapján leírom, mi vonatkozik a városi önkormányzatok tulajdonában lévő gazdasági társaságok ügyvezetői nyilatkozatainak szabályozására. Ha valaki figyelmesen elolvasta, láthatta, hogy csak az öt ügyvezetőt érinti az utasítás, mely szerint az ügyvezető nem ronthatja az önkormányzat jó hírét és nem okozhat erkölcsi, gazdasági hátrányt. Ennyi. Sajnálatos, hogy a színházigazgató számára ez nem evidencia, arra pedig tényleg nincsenek szavak, hogy a váci Fidesz-KDNP ebből olyan hírt faragott, mely szerint, ezáltal az önkormányzati cégek minden dolgozója korlátozva van a szabad véleménynyilvánításban. Nincsenek korlátozva.Az előzmény annyi volt egyébként, hogy az igen szűkös anyagi körülményeink miatt nem tudtunk a színháznak negyvenmilliós támogatást ígérni a város jövő évi költségvetéséből, csak kevesebbet. Erre jelentette be az országos sajtóban az igazgató, hogy lakat kerülhet a színházra. Nézzük a tényeket! Az önkormányzati és állami támogatásból a színház jövőre kb. ötvenmillió forinthoz jut, valamint a kulturális TAO-t helyettesítő támogatásból 116,5 millió forintot kapott. Ez azt jelenti, hogy a Váci Dunakanyar Színház 2020-ban kétszázmillió forintos költségvetésből gazdálkodhat, és ehhez jönnek még a pályázati pénzek, amennyiben nyernek.A héten találkoztam Füzesi Viktor börtönparancsnokkal, akivel a jövő évi tervekről beszéltünk. Parancsnok úrtól megtudtam, hogy a börtönfelújítás folytatódik, és arra is ígéretet kaptam, hogy néhány várostakarítási akcióban részt vesznek a fogvatartottak bevonásával.Ismét egyeztettem Rétvári Bence országgyűlési képviselővel, akivel végigbeszéltük a jövő évi terveket. Legelsősorban a „Barokk belváros megújítása” projekt beindításának fontosságát. Nagyon sürgősen el kellene kezdeni a projekt következő szakaszát, amelybe beletartozik a Görög templom életveszélyessé vált tornyának a fejújítása (amiért már megbüntették a várost) és több belvárosi épület, valamint utca rendbetétele. Mi időben elvégeztük a feladatunkat, levélben kértünk egyeztetést az illetékes minisztériumtól és felvettük a kapcsolatot a Magyar Turisztikai Ügynökséggel. Egyelőre nem kaptunk választ, ezért kértük országgyűlési képviselőnk közbenjárását. Beszéltünk még az Iskolaváros tornaterem hiányáról, az új járóbeteg rendelő mielőbbi megépítésének szükségességéről, a félbehagyott férfi kézilabda csarnok sajnálatos állagromlásáról, és arról, hol érdemes pályázni csapadékvíz elvezetésre, útépítésre, önkormányzati intézmények felújítására.Miközben ültünk egymással szemben, az jutott eszembe, hogy ezen az egyeztetésen ő az állam és én vagyok a város. Az állam tavaly kétharmaddal nyert az országgyűlési választáson, a város idén nyert kétharmaddal az önkormányzati választáson. Kiegyezésre késztető állapot. Vácon kívül még számos város nyert idén választást, ezért az államnak és a városoknak meg kell tanulni együttműködni az ország sikeressége érdekében. Bízom benne, elég bölcsek leszünk hozzá, hogy megvalósuljon egy legújabb kori kiegyezés, mert ez az egyetlen útja a haladásnak.Boldog, békés ünnepeket kívánok!
  Matkovich Ilona polgármester

 

 

 1. DECEMBER 15.
  BOSSZÚPOLITIZÁLÁS VAGY FELELŐS GAZDÁLKODÁS?Szombaton délután a Téli Tárlat megnyitása és a Szlovák karácsony program előtt fogadtam Dubnicá nád Váhom szlovák testvérvárosunk nyolcfős küldöttségét a Városházán. Peter Wolf polgármester egy éve vette át a mintegy 25 ezres város vezetését, és mint elmondta, a testületükben csak független képviselők dolgoznak. Ennek a helyzetnek előnyeiről és hátrányairól is beszélgettünk, hiszen a mi Összefogás frakciónkban is többen a civil világból érkeztek a várospolitikába.
  Azért is feladatunk a testvérvárosi kapcsolatok ápolása, hogy többet megtudjunk egymásról, hiszen mindössze három órányira lakunk egymástól. Bevallom, legutóbb akkor olvastam szlovák politikai híreket, amikor a számomra rendkívül szimpatikus Zuzana Caputovát választották meg idén tavasszal államfőnek.
  Ez alatt az alig negyven perces beszélgetés alatt képbe kerültem szlovák testvérvárosunk Váccal kapcsolatos terveiről a kultúra és a gazdaság területén, valamint megtudtam, milyen turisztikai célpontokat lehet elérni viszonylag gyorsan ebből a Vág folyó mellett fekvő kisvárosból.
  Nyáron újra találkozunk, akkor már részletes megbeszéléseket folytatunk a közös célokról. Fontosnak tartom, hogy ahol nincs is testvérvárosunk, legyen a szomszéd országokban néhány várossal közelebbi kapcsolatunk, hiszen semmi nem pótolja a személyes találkozások élményét. Szerencse, hogy a határon túli kapcsolatok építésére léteznek pályázatok, amelyek segítségével – remélem – több váci csoport is eljut a szomszédos testvérvárosainkba.Hétfőn találkoztam a Váci Önkéntes Tűzoltóság és Polgárőrség két vezetőjével, akikkel nem csak a tűzeseteknél betöltött fontos szerepükről beszéltünk, hanem – ugyanis egyikük hivatásos buszvezető – a városi tömegközlekedés javításának lehetőségeiről is. Erről később részletesebben.Szerdán a testületi ülésen ismét terítékre került a multifunkciós sportcsarnok. Ennek előzménye, hogy a Fidesz-KDNP képviselők – kivált Pető Tibor, volt gazdaságért felelős alpolgármester – több helyen elmondták, leírták, hogy én polgármesterként politikai bosszúból okozok 5 milliárdos vagyonvesztést Vácnak, aminek a városi polgárok látják a legnagyobb kárát. Valamint példa nélküli Vácon, hogy egy polgármester 5 milliárdos kormányzati ingyenpénzt utasítson vissza!
  Nos, miután túlléptünk azon az alapvetésen, hogy egy forint ingyen kormánypénzt sem kívánok visszautasítani, valamint nincs aki ellen bosszúhadjáratot folytatnék (miért lenne ez jó nekem), szeretném újra leszögezni, hogy városvezetőként minden váci polgár érdeke egyformán fontos számomra sport- és minden más kérdésben.És akkor nézzük a tényeket.
  Vác város előző vezetése 2016-ban kapott egy ajánlatot a Magyar Kézilabda Szövetségen keresztül, mely szerint, több más város mellett, nálunk is épülhetne állami 5 milliárd forintból egy 3300 főt befogadó sportcsarnok, valamint szintén ebből a pénzből megújulna a környék úthálózata és a közvilágítása, ami konkrétan lehetetlen kategória.Úgy emlékszem, a tervezett helyszín közvetlen szomszédságában akkor már elkezdődött a máig be nem fejezett férfi kézilabda csarnok építése, amelynek befejezéséhez kb. 80 millió forintra van még szükség. A meglévő sportcsarnok is energetikai felújításra szorul, erre is több tízmillió forint szükséges, valamint közel húsz éve várják az Iskolavárosban tanuló gyerekek, hogy a Bocskai térből közösségi tér legyen, a Madách giminek és a kereskedelmi sulinak tornaterme épüljön, valamint elkészüljön egy tanuszoda, amit már az iskoláknak korábban megígértek. Ne feledkezzünk el a félkész Vác Plaza szomorú látványáról, amit szintén nem fejeztek be közel húsz éve, és a megoldhatatlan parkolásról. (Hacsak nem mélygarázsban gondolkodnak, de annak az építési- és alacsony kihasználtság mellett a fenntartási költségei iszonyú magasak lennének.) Gondoljuk csak meg, az előző városvezetés havonta kb. hatmilliót költött a mostani mélygarázs üzemben tartására, óriási hiányokat produkálva.Tehát, 3,5 éve merült fel a multifunkciós sportcsarnok terve, és ez alatt az idő alatt alig történt valami, mindössze egy néhány oldalas, előzetes tervezetet született. Nekem és az új városvezetésnek azonban másfél hónap regnálás után felrótta a váci Fidesz-KDNP – és az erről több ízben nyilatkozó Pető Tibor volt gazdasági alpolgármester -, hogy nem készítettünk hatástanulmányt egy olyan beruházás elmaradásáról, amely beruházásról még tervek sem készültek. Ehhez azért kell bátorság, nem?
  De, mit tudtam meg a sportcsarnok építéssel kapcsolatos kutatásaim során? Volt négy sikertelen közbeszerzés arra, hogy egy cég egyáltalán elkezdjen egy megvalósíthatósági tanulmányt készíteni. A négy közül egy sem vállalta, valószínűleg az építőiparban történt árrobbanás miatt, merthogy tudták, 5 milliárdból nemhogy 3300 főt befogadó sportcsarnokot, hozzá úthálózatot és közvilágítást nem lehet építeni, de még egy jóval kisebb csarnokot sem.Ezt erősítették meg az interneten megtalálható adatok a XVII. kerületben a Mészáros Lőrinc ZÁÉV Építőipari Zrt. által elnyert 1500 főt befogadó sportcsarnok építéséről. Ezek szerint, a Vácnál közel háromszor nagyobb kerületben megépülő csarnok költségét júliusban még nyolcmilliárdra, most december elején már 10,5 milliárdra taksálják. Ha pedig valami csoda folytán mi a 3300 fős csarnokra kapnánk 20 milliárd forintot – amit nem tartok reálisnak – még mindig ott a kérdés: miként fogjuk megtölteni és fenntartani ezt a csarnokot, ami már nem az állam, hanem az önkormányzat feladata lenne. Találunk-e olyan vállalkozást, amely elvállalja az üzemeltetést? Mi lesz a többi félkész beruházásunk sorsa, fog-e támogatni a kormány egy ekkora költségemelkedést, miközben ugyanez történt a bölcsőde projektünkkel – mármint 120%-al megemelkedtek az árak – elkészül-e a férfi- és női kézilabdacsarnok, a fociakadémia, melyek számára a város ingyenesen biztosított területet, de utóbbinál még egy kapavágás sem történt? Mi lesz a barokk belváros fejlesztés projektünkkel, amely most indulna be igazán, de a hirtelen áremelkedések abban is okoznak majd elég fejtörést? Ezeket a fejlesztéseket szeretnénk befejezni. Mindezek miatt egyeztettem Rétvári Bence országgyűlési képviselővel, és kértem tőle újabb találkozót, valamint levélben egyeztetést kezdeményeztem Kásler Miklóssal az Emberi Erőforrások Minisztériumának miniszterével és Szabó Tünde államtitkárral.
  Ebbéli erőfeszítéseinket inkább felelős gazdálkodásnak nevezném, mint bosszúhadjáratnak, de valami változás történhetett a váci Fidesz-KDNP pártszövetségnél is az ügy megítélésében. Ugyanis a szerdai testületi ülésre nyolc napirendi pontban javasolták szinte ugyanazon fejlesztési céloknak az előkészítését, amelyekre eddig „bosszúpolitizálásként” tekintettek, és amelyekről amúgy az előző testületi ülésen már döntöttünk. Köztük tornaterem építés, szabadtéri sportpálya kialakítás az Iskolavárosban, a művelődési ház és a strandfürdő felújítása, stb. Mindegyikhez 50-100 millió forint, összesen 650 millió forint elkülönítését javasolták 2020 január 31-ig.
  De hogy lehet 650 millió forintot lekötni csak tervekre egy hatmilliárdos éves költségvetésből? Egyszerűen nem értettük, mire is gondolt pontosan a volt gazdasági ügyekért felelős alpolgármester és másik két Fidesz-KDNP-s képviselő, ha csak nem arról volt szó, hogy nem kellő alapossággal készítették elő a javaslatokat. A testületi ülésen több mint egy órán át újra megvitattuk a témát, és végül mind a 15 képviselő amellett tette le a voksát, hogy az 5 milliárd forint átcsoportosításáról továbbra is tárgyaljunk a kormány képviselőivel. Ezt tettük eddig is, de úgy tűnik, mostantól ehhez a váci Fidesz-KDNP támogatását is magunk mögött tudhatjuk, aminek örülök, hiszen így eredményesebbek lehetünk a tárgyalásokon.Bízom benne, hogy Vác nem marad rendezvénycsarnok nélkül örökre, csak szerintem, egy kisebb méretűt jobban ki tudnánk használni, és biztonságosabban fenntartani. Amint befejeztük a mostani félbemaradt beruházásainkat, erről megkérdezzük a váciakat, és a véleményük ismeretében kezdünk el pályázni. Azért tesszük, hogy ne járjunk úgy, mint az előző városvezetés a mobilgát projekttel, amelyet visszavontak, és a városnak ki kellett fizetni az addig elvégzett, de fel nem használt tervekért 34 millió forintot, és nem tudhatjuk egyelőre, nem járunk-e így a bölcsőde projekttel, amely határidejéből szintén bőven kicsúsztak elődeink. Erről azonban folyamatosan egyeztetünk az illetékes minisztériummal.A héten egyeztetést folytattam dr. Maruszki Gábor Váci Járási Hivatal vezetővel arról, mely pontokon találkozik a Járási Hivatal és az Önkormányzat feladatellátása. Ebben a témában kevés az ismeretem, ezért megbeszéltünk egy mihamarabbi újabb találkozót.A Váci Reménység Egyesület vezetősége is járt nálam a héten, velük legfőképp az épülő Reménység sportkomplexum megvalósulásáról és a fenntartásról beszélgettünk, valamint arról, hogy az új épület sem oldja meg a Reménység asztalitenisz- és kosárlabda szakosztályának az edzés problémáit. Ebben igyekszem közvetítőként segíteni.Ez a hét sem telt el anélkül, hogy Kis Domonkos Márk színházigazgató egy újabb felvonásban ne rúgta volna fel a fenntartó önkormányzattal kötött szóbeli és írásbeli megállapodásait. Miután újabb kérésemre elértem, hogy megküldje másfél hónap után az általa vezetett Dunakanyar Színház jövő évi műsor- és költségtervét, végre egyeztetni tudtam a városvezetéssel a megoldásról, hogy nehéz anyagi helyzetünkben is biztosítani tudjuk a színház folyamatos működését. Erről az igazgatóval is próbáltam egyeztetni, de hiába. Amikor elmondtam neki, hogy több mint 20 millió forinttal akarjuk támogatni jövőre a színházat (ez az állami támogatással együtt 50 millió), ő bármiféle épkézláb javaslat helyett, a múlt héthez hasonlóan végigjárta az országos kormánypárti médiumokat, hogy ismét elmondja, amennyiben a város nem tudja biztosítani a színház számára a 40 milliós önkormányzati támogatást, csak annál kevesebbet, akkor lakat kerül a színházra.
  A Fidesz-KDNP váci szervezete ebben a témában sem tétlenkedett, meg is üzenték nekünk, hogy „El a kezekkel a kultúrától, el a kezekkel a színház politikai befolyásolásától! Ne akarják rövid pórázon tartani a Váci Dunakanyar Színházat!” – bármit is jelentsen ez.
  Természetesen nem volt, és nincs veszélyben a színház működése, de az megnehezíti az együttműködést, hogy egy önkormányzati fenntartású intézmény vezetője valótlan állításokkal heti rendszerességgel járatja le a fenntartót és annak vezetését. Ez sajnálatos, de ettől még a színházunkra gondot fordítunk, hogy folytathassa a munkát.Matkovich Ilona polgármester

 

 

 1. DECEMBER 8.
  SZÍNHÁZRÓL ÉS A VÁCI GYERMEKPOLGÁROKRÓLMost kivételesen a pénteki nappal kezdem a beszámolómat, mert bár nem telnek eseménytelenül a napok a hivatalban, ami pénteken történt, arra eddig nem volt példa.
  Mint tudják, a Váci Dunakanyar Színháznak Vác Város Önkormányzata a fenntartója, a város fedezi a színház működéséhez szükséges költségek egy részét. Tavaly negyven millió forintot. Ennek az összegnek a mérséklését javasoltam a jövő évre. A mérséklését és nem az elvételét.Már többször elmondtam, hogy mínusz ötszáz millió forint körül vettük át a városvezetést a választás után, a háromhavi fizetésből egy hónapra volt meg a pénz, azaz 140 millió volt a kasszában. Ez nem siránkozás, vagy panasz, hanem kiindulási pontja volt a működésünknek. Bár rengeteget tettünk érte, egy hatmilliárdos költségvetésű város ekkora mínuszt csak szigorú takarékoskodással tud ledolgozni. Ugyanakkor el kell végezni a kötelező feladatokat, a várostakarítást, az útkarbantartást, a szemétszállítást.Az önkormányzati intézmények vezetőinek elmondtam: jövőre rendbe akarjuk tenni a pénzügyeket, hogy maradjon a pályázatok előkészítésére, hiszen pénz és előkészített tervek nélkül nem lehet pályázni sem, mint ahogy legtöbbször emiatt nem indultunk pályázatokon az elmúlt években.A Váci Dunakanyar Színház igazgatójának, mint önkormányzati intézmény vezetőjének is feltártam a helyzetet, és az október 30-i személyes megbeszélésünkön kértem tőle egy műsortervet erre az évadra, valamint a tervezett műsorhoz egy költségtervet.
  Az igazgató ennek a kérésnek a mai napig nem tett eleget, ami azért roppant veszélyes, mert hamarosan tárgyaljuk a jövő évi költségvetést, amelyről a testület februárban dönt.
  Sajnos, a színház igazgatónak már korábban számos jogszabálysértése volt – a vizsgálatot erről még az előző polgármester rendelte el -, de arra nem számítottam, hogy mintegy zsaroló pozícióba helyezve magát, megfuttatja az országos sajtóban, hogy elmarad egy olvasópróbája, és le fog mondani egy előadást. Anélkül, hogy a városvezetésnek erről szólt volna.Elképesztő állításokat fogalmazott meg, azt sugallta, hogy a bérletes előadásokat sem tartják meg, és megszűnik a Váci Dunakanyar Színház.
  Ez természetesen nem igaz. A Váci Dunakanyar Színház működése ugyanúgy nincs veszélyben, mint ahogy a többi kulturális intézményünké sem.
  A színházigazgató saját maga veszélyezteti a rábízott intézmény működését, amennyiben nem tár elénk haladéktalanul egy műsor- és költségtervezetet, hogy a szükséges összegek bekerülhessenek a jövő évi városi költségvetésbe.Mint bizonyára sokan hallották, Václiget mellett korábban új sóderbánya nyílt. A kitermelés megváltoztatta az ott lakók életminőségét, pl. azért, mert azon a részen nincs vízvezeték hálózat, és a kutak vízszintje a bányatevékenység megkezdése óta valamelyest lecsökkent. Többek között erről tárgyaltam a Lasselsberger Hungária Kft. egyik vezetőjével, aki elmondta, hogy a cégük elfogadva a helyiek igényét, viseli a költségeit annak, hogy ezen a részen kiépüljön a vízhálózat. Ennek részleteiről, és a tervezés mielőbbi megkezdéséről folyamatosan egyeztetünk a cég vezetőivel és a lakosság képviselőivel.Több örvendetes ingatlanügylet került a héten a látókörünkbe. Amire nagyon várunk, az SZTK felújítása és bővítése. Ez nem önkormányzati fejlesztés, viszont mi is részt veszünk annak megtervezésben, hogy a parkolók és a zöld felületek kialakítása ideális legyen. Erről a pályázatról reményeim szerint, még egyszer fogok tárgyalni Rétvári Bence országgyűlési képviselővel karácsony előtt. A másik várva-várt fejlesztés a Cházár András iskola épületének felújítása, aminek tervezése hamarosan megkezdődik. A Toperini Ipari Park tulajdonosával arról tárgyaltunk, hogyan tudunk segíteni abban, hogy az ipari parkban mielőbb új vállalkozások találjanak otthonra.Próbáljuk újra gombolni a Deákvárra tervezett bölcsődefejlesztést, hiszen rengeteg új lakás épült és épül a környéken. Ezért folyamatosan növekszik az igény a bölcsődei és óvodai férőhelyekre.A héten találkoztam a Váci Huszár és Nemzetőr Bandérium vezetőivel, akikkel arról egyeztettünk, hogyan tudnánk eddig ki nem próbált területeken bevonni a szakosztályukat a váci, márciustól áprilisig tartó tavaszi rendezvénysorozatba, valamint a Váci Világi Vigalomra tervezett szabadtéri programokba.Csütörtökön a Váci Katasztrófavédelmi Kirendeltség vezetőivel és az általuk végzett, mindannyiunk számára igen fontos munkával ismerkedtem. Hozzájuk fordulunk, ha tűz üt ki, ha gázrobbanás történik, vagy árvíz esetén.
  Egy éve furcsa módon a Katasztrófavédelemhez tartozik a szemétszállítás is azokon a településeken, amelyeken a Zöld Híd B.I.G.G Nonprofit Kft. végzi a feladatellátást, így Vácon is. Kérdésemre, hogy ez meddig marad így, a katasztrófavédelmi szakemberek egyelőre nem tudtak választ adni.Nemrég megkért a Roma Nemzetiségi Önkormányzat vezetése, hogy támogassuk a Mikulás rendezvényüket. Idén nagy szervezésre már nem volt időnk, de segíteni szerettünk volna, ezért néhány kollégámmal összeadtunk annyi pénzt, hogy a gyerekek egy részének abból mi tudtuk megvenni a csoki mikulásokat, amelyeket az irodámban adtunk át a nemzetiségi képviselőknek. Jövőre kiszélesítjük a “Mikulás akciónkat” :-)!Korábban írtam, hogy célunk erősíteni a polgárságot. Meggyőződésem, hogy ezt már gyerekkorban el lehet kezdeni. Pl. azzal, hogy a gyermek minél több közösségi programon vegyen részt a lakóhelyén, és ismerje meg azt. Az adventi készülődés jó alkalom a közösségépítésre. Szerencsére ebben az óvodák és az iskolák is partnerek, így csodálatos találkozásoknak lehettem résztvevője. Kezdődött a főtéri közös énekléssel, és folytatódott a főtéri tánc- és zenés programokkal, az iskolai gyermekkoncertekkel a Váci Civitas Szimfonikus Zenekar előadásában, és remekül sikerült a Városháza udvarára tervezett karácsonyfa díszítés is, ahol az ovisok és kisiskolások nem csak díszítettek, hanem hógolyóztak és jeget is törtek a Városháza udvarán.Ismét tartalmas hetet tudhatunk magunk mögött.Matkovich Ilona polgármester

 

 1. DECEMBER 1.
  A MÉRTÉKLETESSÉG SZOLGÁLJA A VÁROS BIZTONSÁGOS FEJLŐDÉSÉT
  Ennek a hétnek vitathatatlanul legfelkapottabb híre az volt, hogy Vác új városvezetése nem fog bele egy 3300 főt befogadó sportcsarnok megvalósításába. De, miért vállaltuk fel ezt a nem mindenkinek tetsző döntést? Nem szeretjük a sportot? Nem rajongunk eléggé a városunkért? Nem érdekel, hol tölthetik el hasznosan a fiataljaink a szabad idejüket? Netán bosszúpolitizálást folytatunk a kormány ellen?
  Szó sincs erről.Annyi történt, hogy a pénzügyi szakembereket is a soraiban tudó, új városvezetés elkezdett gondolkodni és gazdálkodni az állampolgárok által rábízott pénzzel. Öt évre előre végiggondolta, mi fér bele a fejlesztési tervekbe, és úgy döntött, a következő öt évben be kell fejezni azokat a félbehagyott, vagy el sem kezdett beruházásokat, amelyekről az előző városvezetés oly sokat beszélt, és amelyekért oly keveset tett.Mit is ígértek a váciaknak az elődeink? Mobilgátat, 60 fős új bölcsődét Deákváron, új férfi kézilabdacsarnokot, új női kézilabdacsarnokot, fociakadémiát, Vizes Sportok Házát, új tanmedencét, a mostani sportcsarnok műszaki felújítását, valamint egy óriási multifunkcionális sportcsarnok megépítését.
  Mi készült el ebből?
  Semmi.Mi az, aminek az építése elkezdődött?
  A férfi kézilabdacsarnok. Ennek építése azonban leállt, mert kb. 80millió forint hiányzik a befejezéshez. Itt a kormány segítségét kell kérni. A női kézilabdacsarnok valószínűleg befejeződik nyárra. Mindkét csarnok a Magyar Kézilabda Szövetség kompetenciája, mivel azonban mi városunkban épülnek, nem mindegy, milyen kivitelezésben és mikorra készülnek el.A többi beruházást nekünk kell végigcsinálni szakszerűen, a szükséges dokumentációval és a határidők betartásával.
  Hallom, a volt fideszes vezetés azt állítja, hogy az új váci többfunkciós csarnok a legkorszerűbb környezetbarát energetikai innovációk felhasználásával épült volna, valamint, ebből a pénzből felújíthattuk volna a húsz éve szégyenletesen magára hagyott iskolaközpont környezetét, utakat építhettünk volna.
  Volna. Volna. Volnából nem lehet várat építeni, de sportcsarnokot sem. Egyébként pedig, ha ennyi jó cél megvalósulhatott volna ebből a pályázatból, vajon az előző vezetés miért tehetetlenkedett két éven keresztül, miért nem indították el a beruházást?
  És miért nem indították el a többi beígért beruházást, amelyek közül többnek már be is kellett volna fejeződni? Pl. a bölcsőde projektet, amelynél mi azonnal újrakezdtük az ártárgyalásokat, ugyanis a két év alatt berobbantak az árak az építőiparban, ma már 690 millióba kerülne az eredetileg 334 milliósra tervezett bölcsőde beruházás. Ebből a pénzből egyébként már 15 milliót elköltöttek a tervezésre.
  Láthattuk a mobilgát esetében, hogy nem szerencsés egy beruházásból úgy költeni, hogy előre tudjuk, az elnyert pályázati pénz nem lesz elég a teljes kivitelezésre. Ez történt a mobilgát projektnél, amikor a projekt előkészítetlensége miatt visszavonta a kormány a pályázati pénzt, az önkormányzat viszont már elköltött 34 milliót, amit vissza kellett fizetni.Amikor átvettem a hivatalt, alig hittem el: projekt iroda, ill. beruházási osztály nélkül akartak ilyen óriási projekteket megvalósítani. Egyetlen ember sincs a Városházán, aki ezzel teljes munkaidőben foglalkozott volna. Ezen sürgősen változtatunk, hiszen előttünk a Barokk belváros fejlesztés projekt, amelyet minél előbb el akarunk kezdeni, és a Vízes Sportok Háza, amire a korábbi döntések alapján ötven millió forintot már el kell költeni az önkormányzatnak.Annyit még a multifunkciós sportcsarnok megépítéséről, hogy ezzel a kapcsolatban még semmiféle megvalósíthatósági terv nem készült, ugyanis az eddigi NÉGY közbeszerzési pályázat mindegyike sikertelen volt. Ez nem véletlen, hiszen a mai áron legalább 10 milliárd forinttal kellene számolni, amire nincs fedezet.
  Az ilyen megalétesítmények fenntartásával kapcsolatban országosan rosszak a tapasztalatok. A kisebb városokban konkrétan nem vállalja senki az üzemeltetést.Mivel az előző városvezetés nem készítette elő, sem ezt, sem a többi beruházást, és nem szerzett fedezetet a megemelkedett árakra, úgy gondoltuk, akkor döntünk felelősen, ha most nem kezdünk bele egy ekkora csarnok megépítésébe.
  Ehelyett megpróbáljuk befejezni a félig kész, vagy el sem kezdett beruházásokat, és majd azután újragondoljuk a lakossággal közösen, hogy mire van szüksége a városnak. Szó sincs bosszúpolitikáról. Az első ember, akivel erről a tervünkről egyeztettem, épp Rétvári Bence országgyűlési képviselő volt, akivel reményeim szerint, hamarosan ismét folytatok megbeszélést.De nem csak az előkészítetlen beruházások nehezítik a munkánkat, hanem a költségvetési hiány súlyossága is. Emiatt kértünk és kaptunk találkozót Pogácsás Tibor önkormányzati államtitkártól a Belügyminisztériumban. Államtitkár úrnak elmondtuk, hogy jövőre jelentős takarékossági intézkedéseket teszünk és többlet bevétellel számolunk, hogy ne kelljen rendkívüli segítséget kérni, de idén ebben a két és fél hónapban még szükségünk van a működési támogatásra, hogy az évet megnyugtatóan le tudjuk zárni.A másik fontos esemény a város legnagyobb vállalataival, egyben adófizetőivel való találkozás volt. A meghívott cégek legtöbbje a legmagasabb szinten képviseltette magát. Abban állapodtunk meg, hogy évente legalább egyszer szervezünk ilyen találkozót, valamint kapcsolatunkat év közbeni megbeszélésekkel tesszük gyümölcsözőbbé. Az önkormányzat részéről elmondtam, a mi feladatunk, hogy ideális körülményeket teremtsünk az itt működő, vagy a városba letelepülni kívánó vállalkozások számára. A cégvezetők is segítő szándékukról biztosítottak bennünket.A hét elején meglátogattam Libor Józsefnét az Apor Vilmos Katolikus Főiskola rektorát, akivel sok más téma mellett arról is beszéltünk, mely támogató programmal tudjuk Vácon tartani az itt végzett óvónőket, hiszen más szakmákhoz hasonlóan ezen a pályán is munkaerőhiánnyal küzdenek az intézmények.Részt vettem szerdán a Váci Levéltár születésnapi ünnepén. Számomra fontos az írásos múltunk, és viszonylag gyakori látogatója vagyok a Levéltárnak, de az idő repül, meglepett, hogy már 15 éve működik új helyén a város fenntartásában. Sokan jöttek el az ünnepléssel egybekötött váci fotók nézegetésére. Ilyenkor mindig az jár a fejemben, hogyan tudnánk minél többet átadni a gyerekeinknek Vác kivételesen izgalmas történelméből.Nagy örömömre, a héten Garay-Nagy Norbert festőművész-tanár azzal az ötlettel keresett meg, hogy a tanítványaival közösen készítenek két szabadtéri faliképet a Váci Világi Vigalomra. Nagyon várjuk az alkotásokat, és amiben tudunk, segítünk.Miután egész héten tervezgettük, szépítgettük a Főteret, szombatra elkészült a „nagy mű”. Közös énekléssel, valamint a jégpálya megnyitásával indítottuk el a váci adventi vásárt, amelyet remélem, sokan látogatnak majd a következő hetekben. Ma, vasárnap délelőtt rendezték meg a 23. Váci Mikulásfutást, délután pedig zenés és táncos műsorokkal várják a térre látogatókat. ❤️💙🎄⛸⛸
  Matkovich Ilona polgármester
  Fotó: Eszes Ádám

 

 

 

 1. NOVEMBER 23.
  KIÜRÜLT A VÁROSHÁZI “VIP” PARKOLÓMeglepődtem, amikor az irodámból kihajolva láttam, hogy munkások hálóval erősítik meg a Máltai Szeretetszolgálat tulajdonában lévő főtéri „pengefalat”. Ez épp aznap történt, amikor Tari Zsolttal az Irgalmasrendi kórház gazdasági igazgatóval tárgyaltam arról, miként lehetne ezt a főterünket elcsúfító területet beépíteni és új, nem feltétlenül kórházi funkcióval ellátni. Egyetértettünk igazgató úrral abban, hogy az omladozó fal újrahálózása nem megoldás így közel húsz év után, és hogy nem szabad tovább visszaélni a váciak türelmével. Abban maradtunk, hogy még novemberben folytatjuk a tárgyalásokat. A jelenlegi betegápoló kórház természetesen továbbra is végzi fontos tevékenységét.A beruházások előmozdításán ezen a héten is sokat dolgoztunk. Ugyanakkor több helyen megjelent a hír, hogy az önkormányzat elállna a 3300 fő befogadására alkalmas multifunkcionális sportcsarnok megépítésétől. Szeretném újra leírni, mi a döntés oka: egy ekkora sportcsarnokot egyszerűen nem tudnánk fenntartani. Keresem az alkalmat azonban, hogy felsőbb szinten elmondjam, melyek azok az évtizedes igények, amelyek valóban fontos a váciaknak. Ezekből néhány: az iskolaváros tereinek rendezése, a Madách giminek új tornaterem létesítése, a városi sportcsarnok felújítása, energetikai korszerűsítése, SZTK felújítása, kórház mellett parkolók építése, a városi strandfürdő és a Madách Imre Művelődési Központ felújítása, a férfi kézilabdacsarnok befejezése.A héten először szerveztünk találkozót a váci egyházi vezetőkkel, hogy áttekintsük a közösen megoldandó feladatokat. A rövid bemutatkozás után beszéltünk az új városvezetés terveiről, a városi közösségek megerősítésének fontosságáról, a kölcsönös segítségnyújtásról, pl. a hajléktalanokkal kapcsolatban. Nagyon örültem, hogy mindnyájan nyitottak voltak arra, hogy jövőre közösen megszervezzük végre a Győrben már 15 éve sikeres Öt Templom Fesztivált, amelyet a korábbi váci városvezetés elutasított.Szerdán nyitottuk meg az adventi vásárt. Zuhogó esőben is sokan eljöttek és remélem, még többen élvezik majd a szokásos szilveszteri bulival záruló programsorozatot. Itt is szeretném megköszönni, hogy a mostoha körülmények ellenére is hősiesen szerepeltek a Váczi Néptáncegyüttes és az Árpád suli fellépői. A Váci ifjúsági Fúvószenekar is készenlétben állt, de az esőben ők nem használhatták a hangszereiket, emiatt nem tudták előadni a műsorukat.A Belvárosnál maradva: ígéretünk szerint, elkezdődött az az intézkedéssorozat, melynek eredményeként hamarosan megszűnhet az ott teljesen feleslegesen álldogáló autók tömege. Egyelőre figyelmeztetünk, és kérjük a parkolási rendeletünk következetes betartását, de büntetésekre, engedélybevonásokra is sor kerülhet, ha így nem érünk el eredményt. Mindenesetre igyekszünk példát mutatni: a városvezetők, hivatali dolgozók, képviselők nem használják a Városház előtti „VIP-parkolót”, A Járási Hivatallal is mielőbb szeretnénk erről megegyezni.A Városházán a hét első felében megkezdték munkájukat a szakbizottságok. Új helyszínen – kényelmesebben, jobb kommunikációs lehetőséget biztosító körülmények között immár a nagyteremben – igen tartalmas tanácskozásokat tartott a három szakbizottság. Örömömre szolgált, hogy mindhárom ülésen minden tag jelen volt.
  Remélem, a keddi testületi ülés is hasonló légkörben, hasznos munkával telik majd. Több mint félszáz témát kell megbeszélnünk.
  Amint Önök is láthatják, a városi eseményeket immár több csatornán is megosztjuk. Szeretném, ha a város honlapja mielőbb megújulna, de addig is megtalálják rajta a legfontosabb információkat, valamint facebook oldalunkon (Vác város Önkormányzata) is tájékozódhatnak.Fontos eseménye volt a hétnek, hogy a polgármesterséget elvesztő Fördős Attila helyett új elnököt választottak a Zöld Híd hulladékcég elnökének. Az új elnök Juhász István Kistarcsa polgármestere lett. A 116 települést magába foglaló Zöld Híd feladatellátását mindez nem befolyásolja, viszont a finanszírozást még mindig a katasztrófavédelem végzi.A gyerekek mindnyájunknak a legfontosabbak.
  Egyeztettünk a Karolina Katolikus Általános Iskola vezetőivel arról, hogyan lehetne az iskolának a jövőben több tornaterme úgy, hogy a meglévő zöld terület is megmaradjon. Az egyeztetést hamarosan folytatjuk, én pedig azon igyekszem, hogy minél több váci iskolában épülhessen új tornaterem, hiszen a mindennapos testnevelés órának csak akkor van értelme, ha a sportolásra alkalmas körülményeket megteremtjük a gyerekek számára.Idén hagyományteremtő kezdeményezést indítunk el. Szeretnénk, ha a Városháza udvarán felállított kis fenyőfákat a gyerekekkel közösen, az általuk készített alkotásokkal díszítenénk fel. Erre az eseményre december 7-én, szombaton délelőtt 10-től várjuk a szülőket és gyermekeket. Kérjük, hozzanak magukkal díszeket!
  A Deákvári főtéren is lesz egy karácsonyfa, amelyre a Váci Városfejlesztő Kft. Köztársaság út 34. sz. alatti irodájában várják december 6. péntekig a díszeket. A szervezők kérik a váci óvodákat, általános – és középiskolákat, valamint az alkotó kedvű felnőtteket, hogy készítsenek díszeket a deákvári közös fára.Végül szeretnék mindenkit meghívni a Főtérre tervezett közös éneklésre. November 30-án 16 órától jól ismert karácsonyi dalokat énekelhet minden jelenlévő a város kórusai, iskolai énekkarai segítségével. Találkozzunk szombaton a Főtéren! #adventafőtéren#vácénekel❤️🎄🎄🎄
  Matkovich Ilona polgármester

 

 

 1. NOVEMBER 17.
  ERŐSÍTENI A POLGÁRSÁGOT
  Mondják gyakran, hogy a politikába nem szabad belevinni a lelket. Emlegettem én is úgy az önkormányzatot, mint egy hatmilliárdos óriáscéget, amelynek fő profilja a város irányítása, és a bevételek-kiadások egyensúlyban tartása. Az ösztöneim azonban mindig azt súgták, csupán pragmatikusan gondolkodni erről a munkáról képtelenség. Ennek a hétnek az eseményei többször is rávilágítottak, hogy miért.Közeledik a tél, egyre több hajléktalan kér bebocsátást a húsz fő befogadására alkalmas hajléktalanszállóra. Én büszke vagyok a váci szakembereink munkájára, a hajléktalanszállónk is kiemelkedő színvonalú, csakhogy minden hozzánk érkezőt képtelen ellátni a rendszer. Budapest és Vác között nincs másutt hajléktalanszálló. Sem Dunakeszin, sem Gödön nincs lehetősége a hajléktalanoknak arra, hogy helyben éjjeli menedéket kapjanak. A korábbi váci városvezetés a hidegebb napokon egy konténert és a Zöldfa utcai volt gyógyszertárat bocsátotta a rendelkezésükre, de működési engedély nem volt rá, ezért most nekünk kell kifizetnünk a hatóság által kiszabott büntetéseket. Elkezdődött egy másik hajléktalan szálló kialakítása is a Deákvári fasoron, a héten meg is néztem, de kiderült, hogy az előző vezetés egy forintot sem fizetett ki az építési vállalkozónak, az épület kialakítása pedig legalább 23 millió forintba kerül. Magunk tehát a feladatot nem tudjuk megoldani, ezért felvesszük a kapcsolatot az egyházi és a közeli városok vezetőivel.Eközben folyamatosan hullanak ránk azok a bizonyos csontvázak: csak a Volánbusznak 72 millió forinttal tartozik az önkormányzat. Közben kiderült, hogy két korábbi önkormányzati dolgozó az el sem kezdett mobilgát projekt terhére hatmillió forint megbízási díjat kapott. A művészeti gyűjtemények kezelésben és a költségviselésben is teljes a káosz, egyes önkormányzati helyiségekben magánszemélyek a saját dolgaikat őrzik térítésmentesen, vagy használnak irodákat számomra egyelőre értelmezhetetlen, „szerzett jog” alapján. Bejártuk a főtéri, omladozó ingatlanokat is, ahol szintén elképesztő állapotokat találtunk.A káosz, a gondatlanság amúgy minden területen jellemző. Ha csak a pályázatokat említem, a 2017-ben elnyert deákvári bölcsőde projektnek már be kellett volna fejeződnie, ezzel szemben a helyszínen még egy kapavágás sem történt. Eközben az építési árak az egekben, legalább duplájára nőtt a kivitelezési költség – a jövő héten megyünk a Pénzügyminisztériumba erről egyeztetni. Erre a pályázatra azonban kifizetett már az Önkormányzat 15 millió forint tervezési díjat, amit, ha meghiúsul a beruházás, vissza kell fizetnünk. Ha emlékeznek, ez történt a mobilgát projekt visszavonásakor is, ott 74 millió forint visszafizetésre kötelezték az önkormányzatot, amelyben benne van a korábban említett, a projekthez nem köthető két volt munkatárs hatmilliós pénze is.Persze, nem engedjük, hogy a felelőtlen gazdálkodás miatti adósságtenger elmosson minket, minden pénzt megfogunk, a költségeinket pedig folyamatosan csökkentjük, valamint új bevételi forrásokat keresünk. Ezért is jártuk be a volt Esze Tamás Laktanya területét, amelynek okos, jól átgondolt hasznosításából a városnak évekig komoly bevétele származhat. A volt Kommendánsi Hivatalban megnéztük a két éve átadott hat szociális lakást, amelyek sajnos olyan műszaki állapotban vannak, hogy ott elkerülhetetlen lesz az ablakcsere és szigetelés. Az épületben azonban lehetőség van elkezdeni az alacsony keresetű váci dolgozók számára azt a lakásépítési programot, amelyet a kampányunkban meghirdettünk. A Szociális Munka Napján több szakemberrel is beszéltem, és újból arra jutottam, hogy az ő munkájukat akár ilyen módon is igyekeznünk kell segíteni.A héten találkoztam a Váci Roma Nemzetiségi Önkormányzat vezetőivel, akiknek elmondtam, hogy az oktatás területén azzal próbálunk segíteni, hogy – ha igénylik – pályázati forrást is bevonva kialakítunk egy tanodát a váci szegény sorsú gyerekeknek, valamint felzárkóztatást és munkahelyeket ígértünk azoknak a fiataloknak, akik még nem kerültek be a munka világába.Én olyan Vácban gondolkodom, ahol széles és erős a középosztály, és a kapuk nyitva állnak a szegényebb sorsúak előtt. Így lesz Vácnak egyre több polgára, hiszen aki a mindennapi megélhetésen túl a köz ügyeire is tud figyelni, polgárrá válik.A Vizes Sportok Háza egyik fő témája volt ennek a hétnek. Széleskörű megbeszélésen – amelyen részt vett többek között Schmidt Gábor a Kajak-Kenu Szövetség elnöke és Gyulay Zsolt a Váci Karakán Kajak-Kenu Egyesület elnöke – végigvettük az építkezés körüli anomáliákat. A kivitelezővel már megkötötték a szerződést, ezért nekünk elsősorban a megvalósítás körülményeiről kellett tárgyalnunk, és arról, ki fogja használni, ki fogja üzemeltetni az épületet. A kialakult helyzetben most már arra kell törekednünk, hogy a váciak javára hasznosítsuk majd az épületet.Egyes más ügyekkel kapcsolatban is kényszerpályán mozgunk. Tavaszra elkészül a hét méter magasságúra tervezett Attila szobor, amelyet az elfogadott tervek szerint a Duna-parton, nagyjából a Vár vonalában állítanának fel. Levélben jeleztük a készítőnek és az engedélyező szervnek, hogy szeretnénk egyeztetést egy másik helyszínről, ugyanis kezdettől fogva rossz döntésnek mutatkozik a pogány fejedelem szobrát elhelyezni néhány méterre a váci katolikus egyház bölcsőjétől.Örömteli eseménye volt a hétnek, hogy több év után végre elkészült a Sirály úti óvoda tornaszobája, és megnéztem az új, gyönyörűen felszerelt foglalkoztató szobájukat is. A lombeltakarítás mindig problémás az ovikban, de talán idén sikerül az óvónőkkel és a szülőkkel közösen szebbé tenni az óvoda udvarokat és azok környezetét.A lombgyűjtésben, az utcák takarításában és a kátyúzásban igyekszünk minél több munkát elvégezni. Lassítja a haladást, hogy az előző vezetés sok tízmillió forint tartozást halmozott fel a Városfejlesztő Kft. felé, amit apránként tudunk csak kifizetni. A munkavégzésnek azonban folyamatosnak kell lennie, erre ügyelni fogunk.Mint látják, elkezdődtek az adventi előkészületek a Főtéren. Azon dolgozunk, hogy önök minél több családi és közösségépítő programon vehessenek részt, ezért kérjük, kövessék honlapunkat, facebook oldalainkat, és jöjjenek el koncertet hallgatni, forralt borozni, beszélgetni, korcsolyázni decemberben a Főtérre.Végül egy személyes megjegyzés. Tegnap a váci Vox Humana Énekkar és a Váci Civitas Szimfonikus Zenekar előadásában Mozart: Requiemjét hallgattuk meg a Baptista Imaházban. Azóta is az jár a fejemben, hogy ahol ilyen színvonalú előadás születhet, az a város mindent el tud érni.
  Matkovich Ilona polgármester❤️💙❤️💙

 

 

 1. NOVEMBER 9.
  KÖZÉPPONTBAN A PÁLYÁZATOKNem tegnap kezdtem az írást, de most itt ülök a gép előtt, és hosszú percek óta azon gondolkodom, hogyan írjam meg a heti történéseket befogadható terjedelemben. Szeretek dolgozni, de ezen a héten annyi minden történt, hogy az felülírta eddigi tapasztalataimat az intenzív és sokrétű munkáról.Hétfőn állománygyűlést tartottunk, és bár öt éves képviselőségem alatt sok dolgozót megismertem, mégis voltak új arcok, akikkel szeretnék minél előbb személyesen beszélgetni. Ez fontos, hiszen az önkormányzat egy olyan hatmilliárdos cég, amely rengeteg területen lát el feladatot, és a munka racionalizálása végett ismernem kell pontosan a kollégáim munkakörét. Rövid beszédemben egymás között őszinteséget, az ügyfelekkel való kapcsolattartásban segítőkészséget kértem mindenkitől. Az állomány egyes területein tarthatatlanul alacsony bérezést kapnak a dolgozók, ezen sürgősen változtatnunk kell, ha nem akarunk elveszteni munkaerőt. Az ő többlet pénzük részben abból képződhet, hogy átvizsgáltuk, ki mindenki szerepelt korábban a fizetési listákon pl. megbízási szerződésekkel. Közülük többektől megváltunk.
  A dolgozók túlnyomó többsége azonban a vezetőváltástól függetlenül folytatja a munkáját, ami azért fontos, mert sokuk szaktudása nélkülözhetetlen.A keddi testületi ülésről is essék pár szó! Itt történtek az első közös döntések, amelyekkel az új testület üzeneteket is megfogalmaz a helyi közösség számára: mit tart fontosnak, milyen értékek mellett foglal állást, mit gondol saját településének közösségről, annak egységéről. Megvallom, sokat morfondíroztam azon, mi legyen az üzenet az előző kilenc év két alpolgármesterének közös munkába való bevonása kapcsán, hiszen minden döntésünkben jelezni szeretnénk, hogy számunkra egyformán fontosak azok a váciak, akik a Fidesz-KDNP-re, és azok, akik az Összefogás Vácért jelöltjeire szavaztak. Azonban egyre mélyebbre ásva a város pénzügyeiben, megismerve a pályázatok állapotát, és több önkormányzati intézmény, de akár az önkormányzati épületek elhanyagoltságát úgy döntöttünk, hogy a két volt alpolgármestert nem kérjük fel a gazdasági, pénzügyi és a humán szakbizottságba. Ugyanakkor nekik választott képviselőként teljes körű jogosultságuk van részt venni a bizottsági munkában, javaslatokat tenni, képviselni a választóikat. Csupán annyi történt, hogy ők a jövőben a képviselői alapdíjazásért dolgoznak, míg az ellenzék másik két tagja (Pető Csilla és Csereklye Károly) választott bizottsági tagként folytatja a munkát. Egy Fidesz-KDNP-s képviselő kilétéről még mindig nem tudunk, emiatt 15 fő helyett 14 fővel működik jelenleg a testület.Minden héten tartunk vezetői értekezletet, ahol a folyamatban lévő ügyeket vesszük végig. Ezen a héten a pályázati forrásokkal kapcsolatos beruházások kerültek terítékre. Ugyanis pl. a deákvári bölcsőde építését már be kellett volna fejezni, viszont még el sem kezdődött, miközben az építőipari árak az elmúlt években szinte megduplázódtak. A Vizi Sportok Háza beruházásnál most derült ki, hogy a közművek kialakítása még nem történt meg, erről is egyeztetni kell sürgősen a beruházóval.Részletekbe menően egyeztettem az elvégzendő feladatokról a belvárosi és múzeumfejlesztési projekt megalkotóival, majd rá következő nap Rétvári Bence országgyűlési képviselővel. Rengeteg munka áll előttünk, de bizakodó vagyok, hogy a következő években sikerül Vác belvárosát megújítanunk.Az országgyűlési képviselőnkkel folytatott megbeszélésen szó volt az új járóbeteg szakrendelő pályázatáról, amelynek építése remélhetőleg jövőre elindulhat. A 3300 fősre tervezett sportcsarnokkal kapcsolatban végigbeszéltük, vajon a mi városunk fenn tud-e tartani hosszú távon egy ekkora létesítményt. Természetesen erről bizottsági ülésen tárgyalunk és döntünk majd, de személyes véleményem, hogy a városnak nagyobb szüksége lenne egy tanuszodára és tornatermekre minden iskola számára.Forró Katalin múzeumigazgatóval is egyeztettünk a pályázatokról, valamint a kiállító helyeink tulajdonviszonyainak és használatának (nem a múzeum hibájából kialakult) kaotikus helyzetéről, ebben mielőbb rendet kell tennünk.
  Zábó Edinával, a Városfejlesztő Kft. igazgatójával, Mezei Helga főkertésszel és dr. Varga Borbála vagyonhasznosítási csoportvezetővel a folyamatban lévő ingatlanügyekről, jelentős kinnlevőségekről és tartozásokról, a szociális lakáshelyzetről egyeztettünk.A takarítási, javítási munkákat, a lombgyűjtést végzi a városfejlesztő, azonban szerencsére a város több pontján civil kezdeményezésre is elkezdődött a nagytakarítás és a lombgyűjtés. Akinek ehhez segítségre van szüksége, keresse bátran a városfejlesztő munkatársait.
  Végigbeszéltük továbbá az adventi előkészületeket is. Szeretnénk mozgalmasabbá, színesebbé tenni ezt az időszakot Vácon. Ezért tartottunk Jess Kinga civil ügyekért felelős tanácsnok szervezésében egy találkozót a belvárosban működő vállalkozások tulajdonosai részére, akiknek a javaslatait befogadtuk, és kéréseit igyekszünk minél előbb teljesíteni.A Főtéren a korábbi évekhez hasonlóan idén is megépül a jégpálya, a hétvégéken koncertek, karácsonyi vásár, és mindennek nyitányaként november 30-án szombaton 16 órakor tartunk egy városi flashmobot a Fehérek temploma előtt, amelyen a Mennyből az angyalt éneklik majd a váci iskolások, és reményeink szerint sok felnőtt is csatlakozik hozzájuk. Erről a vac.hu oldalon és a facebook oldalainkon is tájékozódhatnak. Kottát is kiteszünk, ha valaki a kísérőszólamok valamelyikét akarja énekelni.Megnyugtató volt számomra, hogy – mivel anyagi helyzetünk miatt nem tudjuk növelni a téli hónapokra sem a hajléktalanoknak szánt ágyszámot – Szmolár Attila az Idősek Otthona igazgatója megteremti a lehetőségét annak, hogy a leghidegebb időszakban a meglévő helyeken túl még hat hajléktalant elhelyezzenek az intézményben.Pénteken épp igyekeztem vissza az irodámba, amikor megütötte a fülemet, hogy egy a Városháza kapujában álldogáló iskolás csoport arról kérdezi a tanítónőt, mit is csinálnak a Városházán. Tudom, hogy fiatalok és idősebbek is szeretnék pontosabban tudni a választ. Habár vannak terveink, akár az új lakosok számára tervezett városvezetés, vagy a városházi udvar kinyitása, a tájékoztatásban bőven van bepótolnivalónk. A gyerekeknek azonban ott rögtön kellett válaszolni, ezért az adventről, a főtéri jégpályáról, a közös éneklésről és a városi, csillogó karácsonyfáról meséltem nekik. Ez volt a hét legbensőségesebb pillanata. ❤️💙🍂🌳

 

 

 1. NOVEMBER 2.
  ALPOLGÁRMESTEREKET VÁLASZTOTTUNKEz a hét rengeteg izgalmat hozott új polgármesterként, valamint sok változás indult el az önkormányzat működésében. Ezek nem holnap hoznak eredményt, de legalább elkezdtünk foglalkozni a problémákkal.
  A legfontosabb történés, hogy megtartottuk az alakuló ülésünket. Miután röviden összefoglaltam városvezetői elképzeléseimet, alpolgármestereket választottunk. Nagy örömömre Kiss Zsolt és Inotay Gergely elfogadta a felkérést, úgyhogy ők dolgoznak mellettem főállású alpolgármesterként a hivatalban. Zsoltot az önkormányzati és a városüzemeltetésben szerzett tapasztalata, Gergőt pedig a kultúrában és az egyházi életben végzett munkája, valamint szociális érzékenysége miatt kértem fel. Természetesen a váci sport sem marad gazdátlan, azzal mindkét alpolgármester foglalkozni fog a jövőben. Sokatmondó lehet, hogy mindkét jelöltemet minden képviselő megszavazta a titkos voksoláson.Nagyon szoros költségvetési tervet határoztunk meg magunknak a következő hónapokra, majd a következő évekre is. Ezért lecsökkentettük a bizottságok számát ötről háromra. Bizonyos feladatokat, amelyeket korábban többtagú bizottság intézett, mostantól egy-egy személy végez majd. Ezért bízunk meg magunk közül egy társadalmi megbízatású alpolgármestert és egy tanácsnokot, akiket hivatalosan a jövő keddi testületi ülésen választunk majd meg. Az új felállás évente közel ötmillió forint megtakarítást jelent. Kiadáscsökkentő intézkedés továbbá, hogy kevesebb pénzt költünk az ünnepségekre és a fogadásokra, csökkentjük a különböző sajtótermékekre fordított pénzt, valamint a héten megváltunk több olyan munkatárstól, akik nem végeztek tényleges feladatellátást. Számomra ez volt a legkellemetlenebb, de városvezetőként azt kell szem előtt tartanom, hogy mi a váci közösség pénzéből gazdálkodunk, amit költségtakarékosabban kell beosztanunk.
  Jó hír, hogy pénzhez jutottunk a váci cégek és magánszemélyek elmaradt iparűzési adóinak beszedésével, így kijelenthetem, hogy a meghozott intézkedésekkel biztosítani tudjuk a dolgozók bérének kifizetését, valamint a kötelező feladatok ellátását az év végéig.Megkezdtük az adventi készülődést. Ezzel kapcsolatban jövő hétre összehívtuk a belvárosi vállalkozókat, hogy mondják el, milyen terveik vannak az adventi kitelepüléssel kapcsolatban, valamint egyeztettem a programról Retzler Péterrel a művelődési központ igazgatójával és Sándor Bencével a Vox Humana Énekkar és a Váci Civitas Szimfonikus Zenekar művészeti vezetőjével. A karnagy úrral egy adventi flashmob megvalósításáról és különböző pályázati források eléréséről is tárgyaltunk.
  A főtéri jégpálya felállítása és az arra fordított áramdíj jelentős tétel a város költségvetésében, de ezt a szolgáltatást mindenképp szeretnénk biztosítani a váciak számára idén is.Dr. Urbán Edinával, a kórház főigazgatójával is találkoztam a héten. Vele a rövid ismerkedés után két olyan területet emeltünk ki, amellyel mindketten sürgősen foglalkozni kívánunk. Ez a Járóbeteg Szakrendelő állapota és a Jávorszky Ödön kórház körüli megoldatlan parkolás.
  A Dunakanyar Színház igazgatójával, Kis Domonkos Márkkal is egyeztettem. A színház negyven millió forintos igényét a városi költségvetésből előreláthatólag nem tudjuk biztosítani, ezért más megoldást kell találnunk rá, hogy a színház továbbra is működhessen.
  Járja Andreával, a Szociális Szolgáltatások Háza igazgatójával végigbeszéltük, milyen kötelező feladatok hárulnak az önkormányzatra a hajléktalanok ellátásával kapcsolatban. A szükséges ellátást és a meglévő ágyszámot továbbra is biztosítjuk, valamint egy téli melegedőhelyet is kialakítunk, ugyanakkor nem tudjuk egyelőre vállalni, hogy további hajléktalanszállót építünk a városban. Beszéltünk a megelőzési lehetőségekről is. Azokat az embereket, akik munkára alkalmas mentális és fizikai állapotban vannak, egy helyi program keretében szeretnénk bevonni a városüzemeltetési feladatellátásba. Ehhez segítségül fogjuk hívni az egyházat is.A Latorovszky Gábor rendőrkapitány úrral való találkozáson érintettük azokat a témákat, amelyek megoldására a legnagyobb a lakossági igény. Ez a gyalogos járőr szolgálat kibővítése különösen a hétvégeken, a kábítószerterjesztés elleni határozottabb fellépés és az egyes közparkok és játszóterek biztonságossá tétele.
  Pető Csillával, a Gyermekjóléti Központ vezetőjével többek között arról beszélgettem, hogy mielőbb meg kell találnunk egy Ifjúsági Ház helyszínét.
  Beadtunk egy anyagot a DDC Zöldmegoldás Pályázatra. Amennyiben nyerünk, a pénzt az Ártéri Tanösvény felújítására fordítjuk majd.
  Végül, de nem utolsó sorban találkoztam Hajnal Zsolttal, a Zöld Híd Kft. ügyvezető igazgatójával, akivel a váci hulladékgazdálkodási anomáliákról beszéltünk. Egy váci Betéti Társaság szelektív hulladékgyűjtésről havonta közel négymilliós számlát ad le az önkormányzatnak. Felül kell vizsgálnunk, valóban végzett-e a cég olyan munkát, amiért az önkormányzat minden hónapban ekkora összeget fizetett ki a részükre.Történt egy egészen különleges esemény is: életemben először találkoztam valakivel, aki megérte a 100 évet. Alig hittem a szememnek, amikor megpillantottam Erzsi nénit és a fiát, akik mindketten legalább húsz évet letagadhatnának az életkorukból. Faggattam őket a titokról, hogy lehet ilyen frissnek és erősnek maradni, hiszen Erzsi néni szinte az egész XX. századot, de legalábbis a nehezebb részét végigélte. Kiderült, hogy írásban is megfogalmazta a történetét, amelyet remélem, mielőbb megoszt majd a váciakkal. A vele való találkozás feltöltött energiával. Utólag is köszönöm neki és jó egészséget kívánok a következő évekre!
  Matkovich Ilona polgármester

 

 

 

 1. OKTÓBER 26.
  NEKIFOGTUNK A MUNKÁNAK

A héten sok-sok tárgyalást folytattam a Városháza és az önkormányzati intézmények munkatársaival, de a legtöbb időt a pénzügyi osztályvezetővel töltöttem. Ugyanis annak ellenére, hogy szeptemberben volt az utolsó adófeltöltés, egyelőre alig több mint egy havi fizetésre elég a pénzünk, a számlatartozásaink pedig tetemesek. Hamarosan pontos számokat is közlök majd.
Tehát, koránt sincs meg erre az évre a pénzügyi fedezetünk, ezért azonnali hatállyal általános takarékosságot hirdettem. A spórolást magunkkal kezdjük: lecsökkentjük a bizottságok számát, ez éves szinten közel ötmillió forint megtakarítást jelent. Meg kell válnunk a politikai kinevezettektől, közülük néhányan már maguktól távoztak. Szervezeti átalakításokat is elindítottunk, természetesen mindez nem zavarhatja a hivatal folyamatos feladatellátását. Meg kell vizsgálnunk a hirdetésekre, fogadásokra, protokollra szánt összegeket, valamint tárgyaltam az önkormányzati intézmények számára az elektromos áram és a gáz olcsóbb áron történő beszerzésének lehetőségéről.

Három fontos munka kezdődött meg a héten. A Bottyán utcában elkezdődött a vízelvezető árok kitisztítása (ezen a szakaszon sok munka lesz még). A Ligetben kijelölték azokat a vihar sújtotta fákat, amelyek pótlása hosszú évek óta várat magára, és nem utolsó sorban, elkezdődött a játszótéri eszközök felújítása.

Megkezdtük a beígért nagytakarítást is. Pénteken – önkéntes alapon – a Rózsaparkban és Deákváron, valamint Kisvácon gyűjtötték össze a lehullott leveleket a váci általános- és középiskolások. Ezúton is szeretnék köszönetet mondani nekik és tanáraiknak a munkájukért. Ez alkalommal Bíró Györggyel megállapodtunk, hogy szakmai segítséget fog nyújtani a Rózsapark régi állapotának visszaállítására. És hogy el ne felejtsem, a DDC ismét beültette levendulával a deákvári Vízfogó oldalát, miután az első ültetésüket szerencsétlen módon lekaszálták. Bízom benne, hogy a most ültetett növények már megmaradnak.

Jogerőre emelkedett az Összefogás Vácért jelöltjeként induló Kászonyi Károly képviselő mandátuma is. Ő az 1. választókerületben indult, ám kormánypárti riválisa, Kriksz István megfellebbezte a választási eredményt ebben a körzetben. Végül maradt az eredmény.

Mint a kampányban is több alkalommal elmondtam, a mostani városvezetés kiemelten fontosnak tartja a váci egyházi felekezetekkel való rendszeres kapcsolattartást. Hétfőn találkoztam Marton Zsolt megyés püspök atyával, akivel egyeztettünk a váci világi és az egyházi vezetés célkitűzéseiről.

Az október 23-i városi ünnepségen – amelyen soha nem látott számban vettek részt a váciak – volt alkalmam találkozni a város életét meghatározó személyekkel, intézményvezetőkkel, a nemzetiségi önkormányzatok vezetőivel.

Csütörtökön rendben lezajlott a polgármesteri munkakör hivatalos átadás-átvétele. Ennek végén Fördős Attila leköszönő polgármester sikeres munkát kívánt.

Összességében rengeteget haladtunk, és jó hangulatban dolgoztuk végig a hetet. Volt ugyan némi zászló mizéria, igen, valóban kevés a magyar zászló, ezt a hiányt pótolni fogjuk. Aztán keringett egy történet arról, hogy leszedettem volna a Városházáról a székely zászlót. (Majd ezt a döntésemet – állítólag – az Összefogás Vácért frakció egy csoportja “megpuccsolta”.) A valóság ezzel szemben az, hogy a székely zászló ideiglenes levételét a korábban dilettáns módon történt kihelyezés (valamint a szél) indokolta: ugyanis rendszeresen összegabalyodott a mellette elhelyezett zászlóval. Ezt szerettem volna október 23-ra megoldani, de túl kevés volt az idő egy új zászlótartó felhegesztésére, ezért ezt a munkát elnapoltuk. Visszahelyeztük a székely zászlót az eddigi helyére, amíg egy normális, a célnak megfelelő zászlótartó elkészül.
Jövő héten folytatjuk a takarítást, és áttekintjük a főtéri parkolási rendet. #nekünkfontosvác ❤️💙🇭🇺

 

 1. OKTÓBER 20.

KÉREM OLVASSÁK EL HETI ÖSSZEFOGLALÓMAT!

A kampány a politikai verseny legintenzívebb része, a vesztes gratulációja az eredmény ismeretében nemcsak annak kinyilvánítása, hogy elismeri az eredményt, hanem annak is, hogy a verseny végén elkezdődhet a munka és a legyőzött nem gördít akadályokat a felhatalmazást kapott győztes elé.

Fördős Attila még nem gratulált nekem. Rétvári Bence országgyűlési képviselőnk sem, de ez bizonyára megtörténik majd.
Jövő csütörtökön lesz a hivatalos átadás-átvétel, ekkor Fördős Attilával találkozni fogok.
Ezután pedig az elsők között lesz, hogy találkozót kérek Rétvári Bence országgyűlési képviselőtől, hiszen rengeteg ígéret hangzott el Vác felé, ezek megvalósíthatóságáról mielőbb beszélnünk kell, valamint mielőbb neki kell fognunk a Belváros Turizmusfejlesztés projekt megvalósításának, nehogy úgy járjunk, mint a mobilgáttal, hogy az előkészítetlenség miatt visszavették a pénzt Váctól.

Az Összefogás velem együtt tíz jelöltje közül kilencen már jogerősen polgármester, ill. képviselők vagyunk, egy körzetben támadták meg az eredményt, ennek felülvizsgálata is befejeződik jövő héten. Utána megtartjuk az alakuló ülést, de addig is bent vagyok a hivatalban, és intézem a legfontosabbakat, valamint ismerkedem a pénzügyi helyzetünkkel, hiszen ez határozza meg az új testület mozgásterét. Nagyjából az van, amire számítottam, óriási eladósodottságból indulunk neki a munkának, ezért a jövő év már biztosan a takarékosság éve lesz, mert meg kell adnunk a tartozásainkat ahhoz, hogy elindíthassuk a fejlesztéseket. Tudom, hogy megoldjuk!

Ami a hivatali dolgozókkal kapcsolatos téves információkat illeti, én még nem vagyok hivatalosan beiktatva, ezért, ha akartam volna sem “rúghattam” volna ki senkit. Ez nincs is szándékomban, a város folyamatos és zavartalan működése érdekében a hivatali dolgozók tekintetében is a folyamatosságra törekszem. A jegyző és a polgármesteri titkárság két tagja mondott fel, egyébként a hivatali apparátus dolgozik tovább.

Másik gyakori kérdés, kik fognak beülni az ellenzékiek (akik Vác esetében a Fidesz-KDNP-s és egy VVE-s képviselő) közül a testületbe.
Mivel az Összefogás a tíz választókerületből kilencet megnyert, így Mokánszky Zoltán a Fidesz-KDNP-ből nyert egyedül bizalmat a körzetében. Kompenzációs listáról jutott be három Fidesz-KDNP-s jelölt, Pető Tibor, Fördős Attila és Pető Csilla, valamint Csereklye Károly a VVE jelöltjeként.

Ami Pető Tibor volt alpolgármestert és Fördős Attila volt polgármestert illeti, ez egy érdekes helyzet, hiszen ha bent maradnak listás képviselőként, velük közvetlenül tudok majd egyeztetni a város eladósodottsága mértékéről, ennek okairól. Ugyanis legyen világos: ha ez alatt a kilenc év alatt történt törvénytelenség, akkor ezért felelniük kell az elkövetőknek.

Másik gyakori kérdés felém, valóban összevesztünk-e már a pozíciók kiosztásán? Jelentem, ennek épp az ellenkezője igaz. Az egyeztetésekkor meglepetésemre kivétel nélkül mindenki azt mondta, azon a területen akar dolgozni, ahol a legnagyobb hasznot hajthatja a munkában. Szerencsére ügyeltünk rá, hogy sokféle szakmához értő képviselők legyenek a csapatban, így aztán könnyű volt megegyezni.

A város tele van feleslegesen gerjesztett félelemmel, de ennek mielőbb vége kell, hogy legyen. Polgármesterként minden váci szolgálata a feladatom, nem érdekel, nem érdekelhet, ki melyik pártra szavazott és milyen a politikai meggyőződése. Ami az önkormányzati dolgozókat illeti, aki betartja a szabályokat, az elvárható munkahelyi lojalitás szerint és jó színvonalon végzi a munkáját, az nem kell tartson semmitől.
A politikai kinevezettektől és alkalmatlanoktól viszont megválunk, hiszen a költségvetés egyensúlyba hozásának ez is része.

Végül sokan jelezték, hogy iratokat tüntetnek el a Városházáról. Erre annyit tudok mondani, nem gondolom, hogy az eddigi politikai vezetők ezt megtették volna, hiszen ez egy kisváros, ezután is együtt kell élnünk, és részben együtt dolgoznunk. Az iratokat egyébként nem lehet nyom nélkül eltüntetni, de ezzel is foglalkozunk majd, azonban az elsődleges feladatunk most Vác talpra állítása gazdaságilag és mentálisan is. #nekünkfontosvác ❤️💙