NEM KELL MÁR A RAOUL WALLENBERG-DÍJ VÁC VÁROS ÖNKORMÁNYZATÁNAK?

Vác város önkormányzatának honlapján ott virít a Raoul Wallenberg-díj, ami egyetlen magyar város honlapját sem díszíti. Régi múlt emlékei köszönnek vissza, amikor még a város és hitközségünk sokat tett annak érdekében, hogy ezt a megtisztelő címet haza hoztuk városunkba. Bartos Ferenc, Lábai László, dr. Bóth János és Fördős Attila különböző pártállású polgármesterek voltak, de mindegyik külön-külön, példamutatóan viszonyult a holokausztban elpusztított váci polgárok emlékéhez.

Hitközségünk is tanújelét adta annak, hogy őszinte partnerként viszonyul a városhoz. A rendszerváltozás idején a kárpótlási hivatal felajánlotta az Eötvös utcai óvoda épületének reprivatizálását, amit mi nem fogadtunk el, mert nem akartuk a belvárosban dolgozó szülők gyerekeit kiköltöztetni a szokott helyükről. Az óvoda jogelődünk, a Váci Izraelita Hitközség polgári leány iskolája volt, ezért mindig is segítettük.

Az épületnek túl kicsi a telke és nagy volt a zsúfoltság, ezért a zsinagóga telkéből egy játszó udvarnyi területet díjmentesen átadtunk az önkormányzatnak. Azt is terveztük, hogy a két telek között átjárhatóságot létesítünk, hogy a zsinagóga telkén még egy nagyobb játszó udvart hozzunk létre. A középvárosi temetőben a kerítést úgy építettük meg, hogy a velünk szomszédos önkormányzati tulajdonú szanált temető földterületét kiegészítettük, ahol az önkormányzat kegyeleti parkot tervezett létesíteni, amiből később semmi sem lett. Az ilyesmi nagyon távol áll a mai összetételű, ateista alapú városvezetés szándékaitól.

De visszatérve a Raoul Wallenberg-díjhoz, a Wallenberg Egyesület, a kulturális kormányzat, a Svéd Királyság Nagykövetsége és mások miután kiírták a soron következő pályázatot a középiskolások történelmi vetélkedőjére 2021-ben, utána minden középiskolát értesítettek, valamint Budapest, Debrecen, Pécs, Veszprém és Vác polgármesteri hivatalait is. Miután Vácról nem kaptak választ, azután keresték meg hitközségünket. A Váci Zsidó Hitközség és a Duna- Ipoly-Galga Holokauszt Kutató-Oktató Központ felvállalta a regionális középdöntő megrendezését a fent említett, előkelő főváros és megyei székhelyű városok társaságában.

Mindezek után azt vélelmezzük, hogy Vác város jelenlegi önkormányzatának fontosabb dolgai akadtak, mint a Wallenberg vetélkedő, sokkal jobban érdekli őket a hatalom megtartása, a választási hadjáratok erőltetése. Jobban érdekelte Vác első emberét, hogy a Holokauszt Nemzetközi Emléknapját párt rendezvénynek titulálja, bocsánatkérésre szólítsa fel a szónokokat, akik a fasizmus újra terjedésének veszélyére hívták fel a figyelmet.

Mindezt abban a városban tette, ahol „ismeretlen?” elkövetők a zsinagóga és a zsidó temető szétverésével riogatnak. Az ilyen cselekmények ebben a városban eddig ismeretlenek voltak.

Most, hogy a képviselőjelöltjük nem átall összefogni egy fasiszta utódpárttal a pénz és a hatalom megszerzéséért és birtoklásáért, hol van itt Wallenberg szellemisége? Amiért az elődei dolgoztak, az most egycsapásra füstté vált. Ezek után nem kell csodálkozni azon, ha Givatayim Vác izraeli testvérvárosa is hátat fordított nekünk.

Jelenthetem, hogy a vetélkedőt 2022. február 17-én a Piarista Kilátóközpontban dr. Rétvári Bence fővédnökségével megtartottuk, akinek ezúton köszönöm támogató jelenlétét és biztató szavait.

A váci polgárokra és a város volt polgármestereire bízom annak megítélését, hogy ki vagy kik mérgezhették meg a hitközség és az önkormányzat kapcsolatát.

Ezek után joggal felvetőik a kérdés, hogy kell-e Vác város önkormányzatának a Raoul Wallenberg-díj?

Turai János, Váci Zsidó Hitközség elnöke