INOTAYÉK EGÉSZSÉGÜGYI PROGRAMJA: KISTARCSÁRA VAGY A HONVÉDBE KERÜLHETNÉNEK A VÁCI BETEGEK

A váci alpolgármesterként igencsak inaktív Inotay Gergely az egészségügyhöz köthetően mostanában azzal került előtérbe, hogy folyamatosan cáfolta, hogy elkezdődtek a váci kórház megújításával kapcsolatban a munkálatok. Még akkor is így tett, amikor videók láttak napvilágot az első munkafázisról. De vajon miért?

Márki-Zay Péter és a baloldali összefogás egészségügyi szakértője, a Gyurcsány Ferenc fan Komáromi Zoltán korábban egy televíziós műsorban beszélt az egészségügy centralizációjáról, mint programról. A DK-s politikus-háziorvos szerint a nagyobb központokban, kórházakban a betegek jobb ellátást tudnának kapni.

A köpönyegforgató Inotay Gergelyt is a sorai között tudó baloldali összefogás egészségügyi szakembere úgy fogalmazott, hogy 60-70 kórházat be kellene zárni. Állítása szerint nincs rájuk szükség, kórházakból kevesebb is elég, 90-100 kórház el tudja látni Magyarországon a betegeket.

Márki-Zay Péter is egyértelműsítette, hogy csökkentené az egészségügyi kapacitásokat. Decemberben például úgy nyilatkozott, hogy a szüléshez nem kell orvos. A csökkentések mellett a baloldal miniszterelnök-jelöltje a másik irányból emelné az egészségügyi ellátások díját. Ahogy mi is megírtuk korábban, kormányra kerülve a korábbi Gyurcsány-kormányhoz köthető intézkedések újbóli bevezetése indulhat meg. Ez alapján visszatérhet a rendelőkbe a vizitdíj, a kórházakba pedig a napidíj. Az amerikai modellt követve pedig üzleti alapra helyeznék ezt a területet is.

A vizitdíjhoz és a kórházi napidíjhoz hasonlóan a centralizációval már szintén próbálkoztak a baloldalon. Az intézkedés akkor vidéki kórházak és osztályok bezárását jelentette.

Most is hasonló körvonalazódik a nyilatkozatok alapján, sőt ezt már nem is titkolják. A Demokratikus Koalíció egészségügyi attaséja, Komáromi Zoltán szerint a kisvárosi kórházak sem kellő szakértelemmel, sem műszerekkel nem rendelkezhetnek, ezért logikus, hogy bizonyos dolgokat ezekben az intézményekben nem lehet megcsinálni, központosítottan viszont igen.

Reméljük, Inotay Gergely nem azért cáfol mindent a váci kórház kormányzati fejlesztésével kapcsolatban, mert már tudja, hogy

ha az összefogás győz, akkor bizony az egészségügyi koncepciójuk alapján Kistarcsára vagy Budapestre járhatnak a térségben élők, ha kórházi ellátásra szorulnak.