PIARISTA GIMNÁZIUMI PROJEKT A MENTÁLIS EGÉSZSÉGÉRT ERASMUS-PROGRAMOS NEMZETKÖZI EGYÜTTMŰKÖDÉSBEN

Február 19 – 25. között négy nemzet fiataljai dolgoztak együtt egy két évvel ezelőtt megkezdett projekten Vácott, a Piarista Gimnáziumban. Az együttműködés nemzetközi sajtótájékoztatóval zárult , amelyen a fiatalok bemutatták ötnyelvű honlapjukat. Az együttműködés fókuszában a mentális egészség állt.

„A madridi Gamo Diana, a bonni Collegium Josephinum, a nyitrai Piarista Gimnázium és iskolánk alkotta együttműködés utolsó állomására a Dunakanyarban került sor. A Nyitrán megkezdett, Bonnban és Madridban folytatódó projekt utolsó simításait február utolsó előtti hetében végezték el a diákok Magyarországon. A korábbi mobilitások során csakúgy, mint Vácott, maguk a diákok terveztek, kutattak, írtak, videóztak csapatmunkában. Közösen hoztak döntéseket mind a mentális egészség megőrzését számukra meghatározó alapkövek mibenlétéről, mind a közös munka végeredményének vizualitását meghatározó elemekről. A szükséges informatikai munkát a német diákok egy csoportja vezette. A projekt fontos részét képezte minden vendéglátó iskolában a mentális egészségre pozitívan ható tevékenységek közös gyakorlása is. Míg Nyitrán túráztak, Bonnban íjászkodtak és kreativitásukat kamatoztatták, Madridban sportoltak és flamenco táncot tanultak, a váci Piarista Gimnáziumban meseterápiás, önvédelmi, önreflektív táncos és művészetterápiás foglalkozáson vehettek részt, valamint hagyományos, táncos-hálaadós „Christian Party-n” is. Emellett nagy örömmel játszottak közösen spontán és szervezett formában. A projekt teljes időtartamát kitevő másfél év alatt a résztvevők jelentős személyiségfejlődésen mentek keresztül: nyitottabbak, együttműködőbbek lettek. Digitális kompetenciájuk, anyanyelvi és idegennyelvi kommunikációjuk fejlődött. Európai keresztényként átélhették összetartozásukat. Gazdag munkájuk eredménye egy mindenki számára hasznos és könnyen használható ötnyelvű honlap, amely a mentális egészség megőrzésének fontos peremfeltételeit tárja fel, s sok hasznos tanácsot is találhatnak az érdeklődők” – foglalja össze a projekt tartalmát a váci gimnázium honlapja.

Fotók: Váci Piarista Gimnázium és Kollégium

A projektzáró sajtóeseményen a hét házigazdáiként, Kalász Ákos igazgató és Barsi Boglárka tanárnő köszöntötték a résztvevőket.

Az igazgató kiemelte az elmúlt évek tapasztalatait, és rámutatott arra, hogy mennyi minden van körülöttünk, ami az emberi lélek nyugalmát kibillenthette.

„A 2020-ban ránk törő világjárvány; az azzal és az emberi törékenységünkkel való kíméletlen szembenézés, a kirobbant orosz-ukrán háború és annak rettenetes képei, a háború nyomában járó, Európa-szerte megtapasztalt energiaválság és a lábnyomain növekvő infláció – mind egy-egy megrendítő tapasztalat” – fogalmazott Kalász Ákos.

Mint mondta, ezek megrendítő tapasztalatok a felnőtt embernek is, de különösen a gyerekeknek, útjukat kereső fiataloknak, szavai szerint nyilvánvalóan tapasztalható, hogy az ifjabb generációk tagjai sokkal érzékenyebbek, sérülékenyebbek, mint a korábbi időszakokban előttük járók voltak. Rámutatott arra, hogy különleges üzenetet és energiát hordoz, hogy ezek a fiatalok a mentális egészség megőrzése érdekében találkoztak, tanultak, tapasztaltak és tapasztalataikat meg is osztják egy korszerű, ötnyelvű honlap segítségével.

„A mentális egészségünkre is igaz az, ami minden másra: azt elveszítve nehezebb visszaszerezni! Ezért mindent meg kell tenni a megóvásáért” – zárta gondolatait az igazgató.

A sajtótájékoztató keretében az intézményvezető megköszönte a programban résztvevő tanárkollégák fáradhatatlan munkáját és név szerint köszöntötte őket: Richard Gurbicz és Stefan Murárik tanár urakat; Matthias Werner és Georg Völzgen kollégáját, Beatriz Querol és Raquel González tanárnőket. Kiemelt köszönetet mondott a magyar csapatmunkát  koordináló Barsi Boglárka tanárnőnek.

Az együttműködés utolsó hete is számos kiváló kikapcsolódó programot kínált a közös munka, közösen hallgatott misék mellett: kirándulás, Operaház, Magyar Zene Háza, Aquaworld, városnézések Vácott és Budapesten, zenés Piar-party, bulihelyek felfedezése. A vezető pedagógus kollégák közös estén ismerkedtek a magyar gasztronómia és a borkultúra ínyencségeivel. A programot az Európai Unio ERASMUS+ programja finanszírozta.