DR. BEDNARIK ANASZTÁZIA ORGONAMŰVÉSZ IS JELES SZÜLETÉSI ÉVFORDULÓHOZ ÉRKEZETT

A múlt hét közepén jeles születési évfordulóhoz érkezett városunk nemzetközileg is ismert kiváló komolyzenei előadója, Dr. Bednarik Anasztázia orgonaművész, a Bartók-Pikéthy zeneiskola igazgatója, az AVKF óraadó oktatója, akinek ezúton is boldog születésnapot, tovább sikeres éveket kívánunk mindannyiunk örömére.

A zeneművész így ír saját közösségi média oldalán:
„60….. Számomra ez nem korlátozás, hanem lehetőség. Már mehetek 60-nal is. Ennyivel vehetem be azt a nagyon enyhe kanyart, mely a célegyenesbe visz majd. De addig még sok csoda vár és sok feladat. Köszönöm a Jóistennek azt, hogy csodálatos hivatást adott. Azon vagyok, hogy a zene, az orgona töltse ki az életemet továbbra is, egyre több felfedezéssel, és a mélységek megértésével és ezek átadásával. A 60 tehát egy jelzés az úton. Megyek tovább a pályán…”

Egy tavalyi kassai zarándok kiránduláson dr. Varga Lajos segédpüspök is említést tett arról, hogy Vác híres zeneművésze is a Felvidék fővárosának szülötte.

Tanulmányok

Dr. Bednarik Anasztázia 1964. február 22-én született a szlovákiai Kassán. Orgonatanulmányait édesapja keze alatt kezdte 11 éves korában, zongoratanulmányaival párhuzamosan, majd Gergely Ferenc és Kárpáti József növendéke volt. 1978 – 1982 között a budapesti Bartók Béla Zeneművészeti Szakközépiskola, majd a Zeneakadémia orgona szakán tanult, végig Lehotka Gábor tanítványaként. 1987-ben szerezte meg orgonaművészi és szakközépiskolai orgona és zeneelmélet tanári oklevelét, kiváló minősítéssel. Részt vett Milan Slechta és David Titterington mesterkurzusain.

Tanítás, zenepedagógia

1987 óta Vácott tanít orgonát a zeneiskolában, majd az 1988-ban alapított Pikéthy Tibor Zeneművészeti Szakközépiskolában is, ahol 1995-től 2010-ig igazgatóhelyettes volt, majd az intézmény vezetője lett. 2013 szeptemberétől a váci Bartók Béla Zeneiskola igazgatója. A váci Ferences templom orgonistája, a budapesti Harmat Artúr Központi Kántorképző, illetve a MALEZI Karnagyképző tanára. 2012 őszétől az Apor Vilmos Katolikus Főiskola óraadó oktatója. 2011-től felkerült az Országos Szakmai Szakértői, illetve az Országos Szakmai Vizsgaelnöki listára.

Koncertezés, hangfelvételek, díjak

Vác város zenei életében vállalt aktív szerepe mellett sokfelé fellépett és koncertezik töretlenül  az ország egész területén. Rendszeresen működik együtt különböző kórusokkal. A váci székesegyház Szent Cecília Kórusának állandó orgonistája. Hazai koncerteken kívül több országban is szerepelt. 1993-ban Neufeld Anna alapítványi művészeti díjat, 1998-ban pedig Váci Katedra pedagógiai kitüntetést kapott. 2009-ben megkapta Vác Város művészeti díját.

2007 novemberében szerezte meg doktori fokozatát Summa cum laude minősítéssel a budapesti Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen. Disszertációját Pikéthy Tibor
orgonaműveiről írta, nagy sikerű mester-doktori védéskoncertjét a budapesti Művészetek Palotájának orgonáján adta. 2012-ben tanár volt a Musica Mundi mesterkurzuson.

Több hangfelvétele készült: Orgonamuzsika (2004); A barokk orgonamuzsika gyöngyszemei (2005); 30 éves a váci Zeneiskola orgonája (2006); Doktori orgonahangverseny (2008); Karácsony a váci Ferences templomban (2008); Romantikus orgonaművek a budapesti domonkos templomban (2008); Liszt művek a balatonboglári BKM-orgonán (2011). Több kamarazenei felvételen is közreműködött orgona- és csembalójátékával. Tavaly albumot állított össze a bodajki kegytemplom muzeális értékű orgonáján játszott klasszikus művekből. Vácott hosszú évek óta elképzelhetetlen augusztus 20-a és október 23-a nemzeti ünnepe Dr. Bednarik Anasztázia úgymond előesti orgonahangversenye nélkül.