KEDDEN KORMÁNYABLAK BUSZ PARKOLT LE A TÁNCSICS MIHÁLY MEZŐGAZDASÁGI TECHNIKUM ÉS SZAKKÉPZŐ ISKOLA UDVARÁN

Középiskolákhoz kitelepülő kormányablak busz segíti a felsőoktatásba jelentkezők ügyfélkapu-regisztrációját Pest vármegyében, az egyik kedden délelőtt a Táncsics Mihály Mezőgazdasági Technikum, Szakképző Iskola és Kollégium udvarán parkolt le.

Február 15-én lejár a felsőoktatásba jelentkezés határideje, a jelentkezéshez ügyfélkapu-regisztráció szükséges, ezért gondolta úgy a Pest Vármegyei Kormányhivatal, hogy jelentkezés alapján felkínálják a lehetőséget a középiskolák körében arra, hogy ahol igénylik, oda kormányablak buszt küldenek, megkönnyítve a diákok dolgát.

Tarnai Richárd, Pest Vármegye főispánja emlékeztetett: a felsőoktatásba jelentkezéshez ügyfélkapu-regisztráció szükséges, s ezt a regisztrációt a kormányablakban lehet elintézni, ugyanakkor a mobil kormányablak buszokban is elérhető minden olyan szolgáltatás, mint egy hivatalban.

A hivatalvezető elmondta: a Pest Vármegyei Kormányhivatal minden középfokú oktatási intézménynek felkínálja a lehetőséget, hogy „házhoz mennek”, így helyben lehet elintézni a regisztrációt.

Rétvári Bence, a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára kiemelte, hogy 2010 óta a közigazgatás alkalmazkodik az emberekhez és nem fordítva.

Az államtitkár, a térség KDNP-s országgyűlési képviselője a – profiljából adódóan különösen sok környéki kistelepülésről bejáró diákot oktató – mezőgazdasági technikum és szakképző iskola udvarán tartott sajtóeseményen elmondta: a jövőben még több ügyet lehet ügyfélkapun keresztül intézni teljesen digitálisan, s a lehetőség nagy segítséget jelenthet bárkinek akár az oktatásügyi tennivalók intézésében és az egészségügyben is.

„Az ügyfélkapu nagyon hasznos belépési mód a digitális közigazgatási térbe, s a lehetőségek tárháza a közeljövőben robbanásszerűen tovább bővül” – emelte ki Rétvári Bence.

A kormányablakok 2011-es indulása óta Pest vármegyében több mint tízmilliószor vették igénybe az ügyfelek a kormányablak-szolgáltatást, csak idén januárban 156 ezren éltek az
itt kínált ügyintézési lehetőségekkel.

Kormányablak buszból 25 van országszerte, amelyekkel bárhova ki tudnak települni a hivatali munkatársak, 2023-ban 5629 kitelepülés volt országosan és több mint ötvenezren tudták ügyüket így intézni.

A házigazda intézmény nevelési igazgató-helyettese, Küstel Richárd érdeklődésünkre elmondta: örömmel vették a vármegyei kormányhivatal megkeresését, s felmérve az igényeket az elkövetkező egy-két napban több típusú osztályaik diákjai nagy létszámban élnek majd a házhoz hozott regisztrációs lehetőséggel, elsősorban a technikusnak tanulók, a végzősök, aztán az új típusú oktatásban a 12. évfolyamra járó lovász-, gazdász- és gépész tanulóik, akiknek még egy tanévük hátra van náluk, de már szintén sok mindenhez szükséges számukra a regisztráció.

A regisztrálásra váró sorban az élre álló Dévai Attila diák elmondta: egy közeli kistelepülésről jár az iskolába, s arrafelé egy másik közeli községbe kellene átmennie az ügyintézés végett, vagy itt Vácon az iskolaidő után ráhúznia még egy-két órát, így kapóra jött, hogy most egy lyukas óra alatt megoldhatja a dolgot.