ÖSSZEÁLLT A VÉNÉGY FESZTIVÁL ÉS SZÍNHÁZI TALÁLKOZÓ NYITÓNAPJÁNAK TELJES KONCERTPROGRAMJA IS

Immáron összeállt a Vénégy Fesztivál és Színházi találkozó nyitó napjának teljes koncertprogramja is, a korábban jelzett 30Y, Aurevoir, Platon Karataev mellett fellép június 20-án az Analog Balaton is, illetve a nagyszínpadra főműsoridőben érkezik az Elefánt.

Elefánt

Az Elefánt alternatívrock-zenekar. Első stúdióalbumuk 2013-ban jelent meg Vérkeringő címmel, két évvel később újabb lemezt adtak ki (Gomoly, 2015), legutóbbi
kislemezük 2021 áprilisában jelent meg, Én címmel. A jelenlegi formájában 2012 januárja óta Budapesten együtt zenélő, egyébként szombathelyi gyökerű Elefánt 2011 decemberében mutatkozott be a nyilvánosság előtt. A két alapító által írt Magányos című daluk – és az ahhoz a Kodály Method projekt által készített klip – pillanatokon belül nagy siker lett. A szerzőpárosban megérett zenei koncepció végképp szükségessé tette az Elefánt kibővítését, amit egy nagyszabású bemutatkozó koncert tett aktuálissá: a zenekar az említett két alapítón kívül csupa remek, figyelemreméltó múlttal és sajátos karakterrel rendelkező taggal kibővülve vált öttagúvá. Zenéjüket nehéz bekategorizálni: jellemző rá a 3/4-es lüktetés, a lágy melankólia és a kirobbanó energikusság egyaránt, hol gipsy-punk, hol pszichedélia, hol elektronikus műfajokból derengő elemek bukkannak fel, ennek ellenére dalaik sajátos atmoszférát hordoznak, amit a kreatív zenei megoldások és a különleges dalszövegek tesznek igazán egyedivé. „Az Elefánt hosszú évek óta az első magyar zenekar a Kispál és a Quimby óta, amely a dallamokat, gondolatokat finom humorral is átszövi” – fogalmazott egy országos napilap kritikusa a zenekar dalaival kapcsolatban.

Analog Balaton

Az Analog Balaton egy elektronikus zenei duó, amelyet 2017-ben alapítottak Budapesten. A zenekar zenéje a pop/rock dallamokat ötvözi az elektronikus zene monotonitásával. A kezdeti nehézségek ellenére az Analog Balaton 2021-es debütlemeze Petőfi Zenei Díjat nyert és Fonogram-jelölést kapott. Bár a zenekart 2017-ben Budapesten alapította Zsuffa Aba és Vörös Ákos, a története későbbre nyúlik vissza ez a sztori az alapítók gyerekkorában kezdődött, amikor még gyerekszínészként ismerték meg egymást egy balatoni táborban. Később mint felnőttek, újra találkoztak. Majd a zenekar első albumjának alapjai egy Kinizsi utcai lakásban születtek, ahol az alapítótagok együtt laktak egyetemistaként. Ez az alap egy olyan időszakra utal, amikor mind zeneileg, mind személyesen felfedezőúton voltak. Ezalatt számtalan később kiadott kislemez alapja született meg. Az alapok a későbbiekben újbóli feldolgozáson estek át, mielőtt kiadták volna őket. A végső lökést az album elkészítéséhez a Hangfoglaló programtámogatás adta meg, ami rákényszerítette a zenekart arra, hogy ne halogassa tovább a lemez kiadását. Az album dalai közül néhány korábban megjelent, de a „LENT” című összeállítást 2021-ben adták ki.

A LENT-nek köszönhetően a zenekar számos jelentős fesztiválon léphetett fel, ideértve a Sziget Fesztivált, Balaton Soundot, VOLT Fesztivált, Strand Fesztivált, Fishing On Orfűt, Bánkitót, Campust, Fekete Zajt és a Kolorádót. Emellett a duó vendégként játszott számos neves zenekarok előtt, mint például a Punnany Massif, az Elefánt, a Vad Fruttik és a Zagar. Az Analog Balatont kérték fel előzenekarként olyan elismert előadók mint a Bonobo, Weval és Bob Moses. A LENT után egy évet sem kellett várni, és megjelent a zenekar „Csússz le” című kislemeze, ami olyan sikeressé vált, hogy az együttes megkétszerezte az aktív hallgatóik számát.