MINDENKI ELŐTT NYITVA AZ EGYHÁZMEGYE MOTIVÁCIÓ KÖZPONTJÁNAK MENTÁLHIGIÉNÉS MŰHELYE

Idén januártól a Váci Egyházmegye MotiVÁCió Központjának Mentálhigiénés Műhelyében mindenkit szeretettel fogadnak, akinek lelki támogatásra, tanácsadásra vagy meghallgatásra van szüksége.

A Váci Egyházmegye fenntartásában működő központban a mentálhigiénés támogatás több formája is elérhető, egyéni, pár- és családterápiás, valamint csoportos formában, ráadásul az első három konzultációs alkalom akár ingyenesen is igénybe vehető. „Nem vagy egyedül” – ezzel a mottóval indította meg működését idén januárban a váci Mentálhigiénés Műhely.

A Katolikus Egyház fenntartása alá tartozó segítő központ munkatársai hívő emberek, akik ugyanakkor világnézettől függetlenül bárkit szívesen fogadnak. A lelki támogatást
igénylők részt vehetnek egyéni mentálhigiénés, valamint pár- és családterápiás konzultáción, melyet lelki gondozók, mentálhigiénés szakemberek, pszichológusok, illetve család- és párterapeuták vezetnek. A Mentálhigiénés Műhely szakemberei örömmel nyújtanak segítséget életútbéli elakadások, krízisek esetén, munkahelyi, családi vagy párkapcsolati nehézségekben, gyász- és veszteségfeldolgozás kapcsán, valamint, ha egy problémával való megküzdés során nehézségek vagy önismereti kérdések merülnek fel. Az, hogy milyen hosszú lesz a segítő folyamat, néhány alkalom után derül ki.

„Mottónk tükrözi a hozzáállásunkat; azt az üzenetet szeretnénk átadni minden hozzánk fordulónak, hogy nehézségükben nincsenek egyedül, itt vagyunk, hogy lelki segítséget nyújtsunk. Mentálhigiénés műhelyünk az értő figyelem tere, ahol meghallgatással, együttérzéssel fogadjuk a betérőket” – nyilatkozta R. Hubert Orsolya, a Mentálhigiénés Műhely szakmai asszisztense.

Tóth András görögkatolikus pap, mentálhigiénés szakember, a műhely szakmai vezetője kifejtette, céljuk, hogy védőhálót biztosítsanak a közösségi vagy mentálhigiénés támogatást keresőknek. „Szeretnénk, hogy a Mentálhigiénés Műhely egy egész hálózattá nője ki magát egyházmegyénkben, így ne csak Vácon, hanem akár Szolnokon, Salgótarjánban vagy Balassagyarmaton is hasonló helyek működhessenek a jövőben, minél többeknek biztosítva a lelki egészség megőrzésének lehetőségét”. A szakember megosztotta, hogy tervben van önismereti csoport indítása is.

Az egyéni és párterápiás tanácsadás mellett már működik a Fonódó női kör, a Szülő lettem! baba-mama csoport, a gyászolók közössége és az eltérő fejlődésű gyermekek szüleit támogató erőforrás csoport. Februártól már lehet jelentkezni a gyászfeldolgozó csoportba, szintén februártól várják érintettek jelentkezését az erőforrás csoport vezetői, ezek a támogató csoportok térítésmentesen érhetőek el. Azoknak, akiknek nehézséget okoz a munka és a magánélet közötti egyensúly megteremtése, lehetőségük van egy erről szóló tréningen részt venni.

A MotiVÁCió Központban júniusban családi önismereti piknikre is sor kerül; az egész napos programsorozaton a Mentálhigiénés Műhely mutatkozik be előadások, beszélgetések és önismereti módszerbemutatók segítségével. Év végén pedig adventi lelki műhelyt, azaz egynapos foglalkozást tartanak, ahol művészetterápiás és dramatikus eszközökkel segítik elő az év lezárását. A műhellyel együttműködő Apor Vilmos Katolikus Főiskolán szintén szerveződnek előadások, melyekkel a szakemberek elsősorban a fiatal korosztályt szeretnék elérni.

További információk a segítő központ honlapján és Facebook-oldalán találhatók, illetve a mental@vaciegyhazmegye.hu e-mail címen kérhetők.
Cím: MotiVÁCió Központ, 2600 Vác, Galamb köz 5.