ÚJDONSÁGOK A VÁROSI STRAND ÉS USZODÁBAN CSÖKKENTETT HÉTVÉGI NYITVA TARTÁSSAL, JELENTŐS ÁREMELÉSSEL

Érdemes körbenézni a Vác Városi Strand és Uszoda honlapján, illetve a létesítmény háza táján – bizony nem egy meglepetés érheti a gyanútlan látogatót, többnyire nem épp kellemesek, s van köztük egy, a Matkovich-éra egész helyhatósági működésének stílusához passzoló, tragikomédiába illő közlés is.

Rögtön az első kellemetlen meglepetés, hogy ha vasárnap délután szeretne úszni valaki egy kicsit, azt nem teheti meg, ugyanis ezen a napon délben bezár a létesítmény. Ez bizony finoman fogalmazva sem polgárbarát újítás, hiszen bizonyára sokan vannak, akiknek esetleg csak ekkor lenne idejük egy kis uszodai sportolásra.

Nézzük ezután a belépők díjának alakulását, kiemelve néhányat a listából: az egyszeri felnőtt belépő a tavalyi 2500 forint helyett január elejétől 3000 forintra drágult, a tíz alkalmas felnőtt bérlet új tarifája (a tavalyi 21.500 forint helyett) 25.800 forint, a Vác bérlet 10 alkalomra (lakcímkártya felmutatásával) a korábbi 13.000 helyett 15.600 forint – tehát az inflációt messze túlhaladó, 20%-os mértékű az áremelés.

A nyitva tartás új rendje: hétfőtől péntekig 6.00 – 20.00, szombat 7.00 – 17.00, vasárnap 7.00 – 12.00.

A strandok néhány évtizede szinte mindenhol már május 1-jén, a sör-virslis-felvonulós munka ünnepén megnyitották a kapuikat, ez akkor is így volt, ha az időjárás még nem kedvezett a strandolásnak. Aztán a létesítmények alkalmazkodtak a légköri körülményekhez, átvitt értelemben a valósághoz, és csak a tartós igazi strandidő beköszöntével kezdődik a szezonjuk.

Ehhez képest a Vác Városi Strand és Uszoda honlapjának közlése szerint itt az idén már tavasszal lesz egy átadó esemény, igen, a gyerekpancsolóé, de hát nyilvánvaló, hogy ez csak egy kampánytapsikolás lesz – és nyilván nem pancsikolással egybekötve, hiszen az igazi nyár épp valamikor az önkormányzati választások környékén kezd majd izzasztóvá válni.

Magyarán a kevésbé hatékony, inkább kártékony balliberális városvezetés megpróbál beírni a bizonyítványába egy beruházási sikert, de a gyerekpancsoló ügye valójában kudarcos történet, hiszen az egész ciklusban nélkülözni kellett a medencét és elzárt területét, miután mindenféle magyarázkodással egyre csak húzódott a felújítás-átalakítás.

Teltek-múltak az évek, s a strand szezonról szezonra munkaterület is volt egyben, nem éppen nyugodt kikapcsolódásra csábító hely, az elvesztegetett (ellopott) időt pedig nemigen lehet feledtetni holmi szalagátvágós csinnadrattával, ámde Matkovich Ilonáék megpróbálják, ez nyilvánvaló.