A MAGYAR LAKOSSÁG FIZETI A LEGALACSONYABB REZSIKÖLTSÉGEKET AZ UNIÓN BELÜL

Az idei év elején is a magyar lakosság fizeti az unión belül a legalacsonyabb rezsiköltségeket – mondta az Energiaügyi Minisztérium parlamenti államtitkára.

Koncz Zsófia arról beszélt, hogy a nemzetközi energiaválság miatt olyan helyzet állt elő, hogy létre kellett hoznia a kormánynak az Energiaügyi Minisztériumot.

Hozzátette, hogy a kormánynak 2013 óta kiemelten fontos a rezsicsökkentés fenntartása is.

„Ma Magyarországon tízből kilenc fogyasztó a földgáz esetében, és tízből nyolc fogyasztó az áram esetében a rezsivédett sáv határa alatt fogyaszt, ezek olyan eredmények, amelyeket a kormány továbbra is fent szeretne tartani” – fűzte hozzá az államtitkár.

Koncz Zsófia elmondta: a kormány úgy gondolja, hogy a magyar gazdaság energiapolitikájának jövője a zöldenergia, és nemcsak annak felhasználása, előállítása, hanem a tárolása is.

Hozzátette, a fűtési szezonban nem kis jelentőséggel bír, hogy fogyasztásarányosan hazánk rendelkezik a legnagyobb földgáztartalékokkal, és jelenleg is 83 százalékos a hazai gáztározók töltöttsége. „Ha az éves fogyasztáshoz viszonyítva nézzük a tartalékokat, az 55 százalékos mutató több mint kétszerese az uniós átlagnak és a harmadik legmagasabb arány Európában.”