ELŐSZÓ A VASÁRNAP ESTE VÁCOTT A PIARISTA TEMPLOMBAN KEZDŐDŐ ÖKUMENIKUS IMAHÉTHEZ

Vácon 1993-tól, az Ökumenikus imahét első nemzetközi meghirdetése óta a városban jelen lévő négy történelmi keresztény felekezet – baptista, evangélikus, református és római katolikus – összefogásában valósul meg az eseménysorozat, amit a lelkipásztorok közösen készítenek elő. Az elmúlt évek alatt kialakult gyakorlat alapján a négy gyülekezet 2-2 esti szertartással járul hozzá a programhoz. Minden lelkipásztor a sajátjától eltérő templomban tart igehirdetést a híveknek.

Vácon hagyományosan a hívek jelentős számban elzarándokolnak testvérfelekezetük istentiszteleteire és részt vesznek az igehirdetésen vagy a szertartáson, valamint az azt követő szeretetvendégségen, így vált az Ökumenikus imahét a hit erősítésen túl közösségteremtő alkalommá a városban.

A keresztény egységért tartott imahét anyagát 2024-ben egy Burkina Fasó-i ökumenikus munkacsoport készítette el. A korábbi gyakorlatnak megfelelően a szervezők olvasmányokat, könyörgéseket, istentiszteleti rendet, énekjavaslatokat kaptak, ezek a központi evangéliumi rész szerint az egység és a szeretet gondolatát erősítik.

Burkina Faso a nyugat-afrikai Száhel-övezetben helyezkedik el, 21 milliós lakossága kb. 60 népcsoportot foglal magában. Vallási megoszlás tekintetében többségében muszlimok lakják, a keresztények aránya 26%. Az ország politikai és társadalmi helyzete instabil, a békére és a társadalmi összetartásra sok veszély leselkedik. A terrorizmus, bűnözés és emberkereskedelem gyakori jelenséggé vált. A fegyveres támadásoknak kifejezetten célpontjai a keresztény egyházak, ami miatt az ország egy részén a templomok bezártak és a keresztények nem gyakorolhatják szabadon a hitüket.

Az ökumenikus munkacsoport az imahét szövegeinek elkészítésével arról is tanúskodik, hogy számukra mindezek ellenére fontos a felebarát szeretete, bíznak benne, hogy ennek a krisztusi szeretetnek a megélése elhozhatja az országban a békét.

Mint arról korábban már hírt adtunk, Vácott ezúttal a piarista templomban kezdődik az imahét programja, a 18 órai kezdettel tartandó alkalmon Balog Zoltán református püspök, korábbi miniszter (képünkön) lesz az igehirdető, aki Marton Zsolt megyéspüspök meghívására érkezik Vácra, míg a Váci Egyházmegye főpásztora január 23-án, kedden 18 órakor Cegléden, a Református Nagytemplomi Egyházközség közösségi házában tart igehirdetést.