A VÁR ALATTI CSÓNAKHÁZ, VÍZISPORTTELEP FEJLESZTÉSE IS NAPIRENDRE KERÜLT A HÉTFŐI LAKOSSÁGI FÓRUMON

Hétfőn délután lakossági fórumra várták az érdeklődőket a városházán két témában. Matkovich Ilona polgármester már megint más fejlesztési tervével kérkedett. 

Elsőként a vár alatti Karakán csónakház és víziturisztikai megállóhely fejlesztésére mutatkozó lehetőséggel kapcsolatos információk ismertetése került naprendre, a polgármester után ezt a témát kicsit részletesebben Nyikos András projektmenedzser vezette fel.

Mint elhangzott, a Magyar Kajak-Kenu Szövetség égisze alatt egy tíz tagú, zömmel dunakanyari önkormányzatok alkotta konzorciumi társulás több helyszínen is fejlesztheti az elkövetkező időszakban a víziturisztikai fogadóképességet, infrastruktúrát, s ezek között kiemelt bázis lehet a Karakán csónakház területe.

Itt a még vázlatos elképzelés szerint a kapacitásbővítés érdekében készülne egy nagyobb méretű könnyűszerkezetes hajótároló, parkolóhely a szállító utánfutóknak, vizesblokk, bővülnének a szabadtéri sportolás, testedzés lehetőségei, a víz felé tekintve pedig a mostani kitaposott gyalogösvény helyett megoldanák a part könnyebb-komfortosabb-kulturáltabb megközelítését, de talán a legfontosabb egy kellő méretű sólyatér kialakítása, és természetesen egy nagyobb kapacitású úszómű ide horgonyzása.

A hozzászólók szinte kivétel nélkül kívánatosnak nevezték a fejlesztést, de természetesen számos elvárás, kívánalom is megfogalmazódott:

  • Az egyik leghangsúlyosabb kérés az volt, hogy a fejlesztés maradjon a csónakház mostani területének még szabad térségében, ne terjeszkedjen tovább a bázis a liget felé.
  • Megfogalmazódott az is, hogy a szabadtéri labdás sportolási lehetőségek esetében lehetőleg úgy valósuljon meg a fejlesztés, hogy a játékszer kerítőfalra pattanása ne növelje túlságosan a zajterhelést, amit a több gépkocsi érkezése várhatóan eleve növelni fog.
  • Többen megfogalmazták azt az aggodalmukat, sőt követelésüket, hogy a javuló kikötési lehetőség révén ne lephessék el a partszakaszt kisebb motoros vízi járművek.
  • Részben kritikaként az is megfogalmazódott: szégyenletes, hogy a környék, a balpart más településeivel ellentétben Vácott nincs szinte egy pont sem, ahol kulturált körülmények között pihenhetnének az emberek közvetlenül a víznél, még ha a strandolás feltételei hiányoznak is.

VO-komment

Matkovich Ilona a kritikus hozzászólások kapcsán azt hangoztatta: tervben van pihenőhelyek, mini sportparkok kialakítása a vízpart közvetlen közelében.
Ezzel kapcsolatban adódik a kérdés, hogy ha tényleg vannak ilyen konkrét tervek, miért nem tettek keresztbe két gyufaszálat sem az ügyben a lassan véget érő ciklusban?
Magyarán ebben az esetben is meg lehet állapítani: ez a városvezető garnitúra a folyamatos ígérgetéseknek, a kisebb-nagyobb beruházások végtelenségig elhúzásának vagy dugába döntésének a széltoló csapata.

Ígéretekkel tele a padlás úgymond, kézzel fogható valós eredményt annál kevesebbet lehet a mérlegre tenni.
Mindent egybevetve nem túl fényes a városfejlesztési bizonyítvány, annál hosszabb a kudarc- és veszteséglista (valószínűleg a Karakán bázis is ezen szerepelne, ha csak Matkovich Ilona csapatán múlik, hiszen többen erősen ágáltak, áskálódtak ellene korábban), no meg a botránykrónika.