ÚJABB SZAKASZÁHOZ ÉRKEZETT A VÁCI PIARISTA GIMNÁZIUM HOMLOKZATI FELÚJÍTÁSA

A kivitelezők felállványozták a Váci Piarista Gimnázium és Kollégium épületének Konstantin tér felőli főhomlokzatát, tehát újabb szakaszához ért a múlt év utolsó harmadában elkezdett korszerűsítő-szépítő felújítási munka, aminek megvalósítását két ütemben összesen 170 millió forint kormányzati támogatás is segíti.

Még a belső udvari homlokzati részek felújításának kezdetekor tartott sajtótájékoztatón Horváthné Stumm Erzsébet igazgatóhelyettes köszönte meg a támogatást, illetve felolvasta az intézményvezető levelét. Mint elmondta, az iskola főhomlokzatai a város fontos turisztikai területei felé néznek, a beruházásnak köszönhetően pedig így méltóvá válnak a gyönyörű barokk környezethez és a falakon belül megvalósuló munkához egyaránt.
Kalász Ákos igazgató a javában tartó felújítás kapcsán így fogalmazott:
„Örömteli, hogy a 300 éves iskola állandó belső és külső megújulásban lehet. Megújuló homlokzatunk támogatása nemcsak a kormány, a minisztérium anyagi hozzájárulását jelenti, hanem elismerést is kifejez. Köszönjük a támogatást, köszönjük az elismerést. A piarista iskola hitben és tudásban pallérozott fiatalokkal hálálta meg a támogatást mindig is történelme során. Tettük ezt itt Vácon eddig is és tesszük a jövőben is.”
Továbbá hozzátette: az elmúlt években a piarista rendnek kifejezett célja volt a pedagógiai megújulás. Ennek nyomán épülhetett meg a komplex természettudományos laboratórium, alakíthatták ki a sávos képzési modelljüket, valamint a változatos módszertanú belső vizsgarendszerüket.

VO-komment:

Már több mint öt év távlatában közelíti a 10 milliárd forintot az egyházak számára biztosított kormányzati támogatás Vácon, aminek révén a város építészeti örökségében kiemelkedő jelentőséggel bíró épületek sora újult és újul meg, a turisztikai vonzerőt is nagy mértékben növelve.

  • Kilátó Piarista Pályaorientációs és Munkaerőpiaci Fejlesztő, Módszertani Központként újjászületett (és nem mellékesen fő feladata mellet a városi kulturális- és közélet kiemelt jelentőségű alternatív színterévé vált) a ferences rendház patinás épülete, illetve kívül-belül megújult a Barátok temploma.
  • Javában tart a székesegyház történelmi léptékű felújítása.
  • A Galamb utcában megvalósult a PüspökVác Látogató- és Rendezvényközpont.
  • Jelentős mértékben megújult az Apor Vilmos Katolikus Főiskola Szent Miklós téri épülete.

Más kérdés, hogy mindezen fejlesztéseket a balliberális városvezetés, s különösen Matkovich Ilona polgármester jobbára fanyalogva fogadta-fogadja. Ebből arra lehet következtetni, hogy neki(k) nem olyan fontosak ezek a turisztikai célokat is szolgáló nagyberuházások.