MÁRCIUSTÓL ALAPVETŐEN ÁTALAKUL A HELYKÖZI KÖZÖSSÉGI KÖZLEKEDÉS TARIFARENDSZERE

Lázár János miniszter tájékoztatása szerint a MÁV-Volán vállalatcsoportnál március 1-től megszűnnek a jelenlegi bérlettípusok, kizárólag az ország- és vármegyebérlet marad és a kedvezmények rendszerét is átalakítják.

  • Március 1-jétől a 65 év felettiek mellett díjtalanul és korlátlanul utazhatnak a vállalatcsoport járatain a 14 év alatti kiskorúak, a 14 és 25 év közöttiek pedig 50 százalékos kedvezményt kapnak.
  • A kedvezményes kulcsokat átalakítják: a jelenlegi 62-ből csak 22 marad érvényben és valamennyi 50%-os kedvezmény igénybe vételére jogosítja majd az érintett utasokat.
  • A különleges, kedvezményre jogosító igazolványok is megszűnnek: az oktatásban és egészségügyben dolgozók a határnaptól kezdve korlátlanul utazhatnak az ország területén 50 százalékos kedvezménnyel, ha regisztrálnak.
  • Az eddigi 90 százalékos kedvezményre jogosult utazóknak pedig ingyenessé válik a tömegközlekedés használata Magyarországon.

Két új jegytípust is bevezet a tömegközlekedési vállalatcsoport: a vármegye 24-et, ami 990 forint lesz és a Magyarország 24-et, amit 4990 forintért kínálnak majd, azaz a magyar állam által működtetett összes Volán-MÁV közlekedési eszközön naponta 990 forintért lehet egy vármegyében közlekedni, az országban pedig 4990 forintért.

Ősztől lehetővé válik a bankkártyás fizetés az összes sárga Volánbuszon, a készpénzes fizetést pedig 200 forint pluszköltség terheli majd.