WALLENBERG NYOMÁN VETÉLKEDŐ: CSAKIS A HELYI HITKÖZSÉGNEK KÖSZÖNHETŐEN VÁC ISMÉT REGIONÁLIS ELŐDÖNTŐ HÁZIGAZDÁJA LEHET

A Raoul Wallenberg Egyesület és a Semmelweis Egyetem Raoul Wallenberg Többcélú Szakképző Intézménye „Wallenberg nyomán” címmel, 14. alkalommal vetélkedőt hirdetett magyarországi és határon túli középfokú oktatási intézmények tanulói számára.

A vetélkedőt támogatja a Külgazdasági és Külügyminisztérium, a Svéd Királyság budapesti nagykövetsége, a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége, az Élet Menete Alapítvány, a Holokauszt Dokumentációs Központ és Emlékhely és a Raoul Wallenberg Alapítvány.

A vetélkedő meghirdetőinek fő célja: a magyar-zsidó együttélés és a holokauszthoz vezető út bemutatása különös tekintettel a Holokauszt 80. évfordulójára; az ártatlanul üldözött és meggyilkolt magyar állampolgárok életének és szenvedéseinek megismerése, hogy a vészkorszak figyelmeztető emléke fennmaradjon és egyre inkább a nemzeti emlékezet részévé váljon.

A kiírók fontosnak tartják ezen konfliktusoknak a jelenre vonatkozó hatásaival való foglalkozást is. Mindezek szellemében a vetélkedő kérdéskörei: antiszemitizmus, rasszizmus, embermentés, xenofóbia, tolerancia, kirekesztettség.

A múlt év végén lejárt előzetes jelentkezési határidőre beérkezett nevezések alapján – a hagyományokhoz híven – Vácott is lesz elődöntő, Turai János hitközségi elnök tájékoztatása szerint ennek tervezett időpontja február 15-e.

A vetélkedő részei:
Előzetes feladat egy facebook profil üzemeltetése.

Továbbá a csapatoknak készíteniük kell egy minimum 3, maximum 5 perces filmet a vetélkedő bármely kérdéskörével kapcsolatosan, amelynek bemutatására a regionális elődöntőn
kerül majd sor.

A regisztrált csapatok február 5-23. között a szervezők által megadott – a jelentkezők számától függő – helyszíneken (vidéki városokban vagy Budapesten) vetélkednek.

Döntő: A regionális elődöntők első helyezettjei jutnak a budapesti döntőbe, melynek időpontja 2024. április. A döntő díjazása: az első helyezett csapat és felkészítő tanáruk svédországi, a további két legjobb csapat tagjai a vetélkedő témaköreivel összefüggő utazáson vehetnek részt.