JANUÁR 17-IG LÁTHATÓ A FŐTÉREN A PÉLDAKÉPEK: LEGYETEK SZENTEK CÍMŰ KÖZTÉRI KIÁLLÍTÁS

Mint arról már beszámoltunk, az adventi időszakban városunkba, a Váci Egyházművészeti Gyűjtemény és az Irgalmasrendi Kórház határolta főtéri területre érkezett a „Példaképek: legyetek szentek!” című, a magyar és egyetemes egyház számos szentjét életnagyságú grafikai ábrázolásokkal és rövid leírásokkal bemutató köztéri vándorkiállítás, amely január 17-ig látható itt.

Fontos információ, hogy a kiállításhoz kapcsolódóan tárlatvezetés és múzeumpedagógiai foglalkozás is kérhető a Váci Egyházművészeti Gyűjteményben.

A Példaképek: legyetek szentek! című utcatárlatot az Ars Sacra Alapítvány hozta létre a 2021-es Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus alkalmából, egyszeri köztéri kiállításnak szánták eredetileg, ám vándorkiállítás lett belőle, amely az elmúlt két évben már több magyarországi településen járt.

A jelenleg Vácon látható utcai tárlaton húsz olyan személy tablóját helyezték el, akiket boldogként vagy szentként tisztel a Katolikus Egyház.

A sokak által ismert szentek (mint Assisi Szent Ferenc) mellett kevésbé ismert magyar szenteket is megismerhetnek a járókelők, mint például Szent Piroskát, Szent László leányát, aki bizánci császárné volt.

Láthatóak továbbá Vác városához ugyancsak kötődő magyar szentek is, mint például Szent László király, akinek a hagyomány szerint látomása volt arról, hogy testvérével, Gézával győztesen vívják meg a mogyoródi csatát, és Géza lesz a király – ehhez a látomáshoz kapcsolódott ígéretük és épült meg Vácon az első Szűz Máriának szentelt székesegyház a várdombon, a mai Barátok temploma helyén.

Találkozhatunk Boldog Apor Vilmos püspök alakjával is – az ő nevét vette fel az eredetileg zsámbéki gyökerű helyi katolikus pedagógiai főiskola. Természetesen nem maradhatott ki a sorból Mindszenty József bíboros sem, aki a közeli Felsőpetényben volt házi őrizetben az ötvenes években.

Az ábrázolásokat Kállai-Nagy Krisztina grafikus készítette, aki az utóbbi években több díjnyertes gyermekkönyvet illusztrált. A tervezés során figyelmet fordított arra, hogy a figurákat barátságosan, egyszerűen, ugyanakkor hitelesen ábrázolja mind az attribútumokra, mind a viseletekre vonatkozóan. Az életrajzi bemutatásokat az Ars Sacra Alapítvány megbízásából Bethlenfalvy Gábor készítette.

A kiállítás január 17-ig látható a váci főtéren, a Váci Egyházművészeti Gyűjtemény közelében. A gyűjtemény munkatársaitól tárlatvezetést is lehet kérni, a kültéri ábrázolások és a múzeumban látható, egyéb szenteket bemutató ábrázolások ismertetésével. Kapcsolódó múzeumpedagógiai foglalkozás is igényelhető.

További információ és bejelentkezés a muzeum@vaciegyhazmegye.hu e-mail-címen.