ADVENTI PÜSPÖKI SZENTMISE A VÁCI FEGYHÁZ ÉS BÖRTÖN KÁPOLNÁJÁBAN

Egy adventi hétfő délelőttön Marton Zsolt váci megyéspüspök celebrált szentmisét a Váci Fegyház és Börtön kápolnájában.

A szentmisén Tóth László állandó diakónus, budapesti börtönlelkész és Szabad Attila állandó diakónus, püspöki szertartó szolgált.

A Váci Fegyház és Börtön munkatársának beszámolója:
„Az adventi időszakban az emberek szíve várakozással telik meg. A legszebb ünnepünk előtti lelkes készülődés természetesen a büntetés-végrehajtási intézetekben is jelen van. Az irodákban, részlegeken megjelennek az ünnepi díszbe öltöztetett fenyők, készül a karácsonyi menü és a bejgli sem maradhat el.

A kápolnában megtartott szentmise a készülődés kiemelkedő eseménye volt, a résztvevők meghallgathatták püspök úr szavait az ünnep jelentőségéről, a hozzá kapcsolódó érzelmekről és a mindent átjáró reményről. A szentmise előtt a szentgyónás lehetősége is biztosított volt a résztvevők számára.

A megjelenteket üdvözölve Marton Zsolt kiemelte: nagy örömmel tölti el, hogy a múlt évi első alkalom után már másodszor misézik az intézetben.

Prédikációjában Lukács evangéliuma 5,17-26 alapján magyarázta az advent lényegét: »Az advent az az ünnep, amely megmozgat és megerősít mindenkit. Hiszen a fény az, ami minden kicsi helyet ki tud tölteni közöttünk és a szívünkben.«
Püspök úr a békeszertartás alatt minden jelenlévőt kézfogással köszöntött.
A misén negyvennégy fogvatartott és harminc kolléga vett részt. A vallási körletrészen elhelyezett fogvatartottak az alkalom részeként dalokat adtak elő a mise elején és végén. A megjelent fogvatartottak ajándékkal is készültek, püspök úr könyveket vehetett át tőlük, melyek a megtért, a megváltozott fogvatartottak életét mutatják be.

Az intézet parancsnokának és a Váci Egyházmegye püspökének célja, hogy a Váci Fegyház és Börtönben a püspöki szentmise évenként rendre ismétlődő hagyományos eseménnyé váljon az adventi időszakban.”

 

Forrás és képek: https://bv.gov.hu/