ELŐZETES HALLGATÓI JOGVISZONYT KAPHATNAK A LEGJOBBAK A SZAKKÉPZÉS ÖTÖDIK ÉVÉBEN

A szakképzés ötödik évében kiváló eredményt elérő diákok akár előzetes hallgatói jogviszonyt is kaphatnak attól a felsőoktatási intézménytől, amelyikkel képzési együttműködésük van – mondta az innovációért és felsőoktatásért felelős államtitkár.

Hankó Balázs közlése szerint a múlt héten fogadta el az Országgyűlés a felmenő rendszerben induló újítást, amely megkönnyíti az egyetemre való bejutást a szakképzésben tanuló fiatalok számára.

Hankó Balázs kiemelte: az egyetemek az idei évtől „még inkább a saját arculatuk szerint igazíthatják a felvételit”, mert nagyobb mozgásteret kapnak abban, hogy mely tantárgyakat fogadják el és milyen pluszteljesítményért adnak többletpontot a diákoknak.

Az intézmények dönthetnek arról is, hogy mely esetekben kérnek közép-, illetve emelt szintű érettségi vizsgát a leendő hallgatóktól – ismertette, hozzátéve: a felsőoktatásba jelentkezőknek érdemes emelt szintű érettségit tenniük, mert az emelt vizsga esetén minden elért százalék után 1 pont jár majd a felvételin, a középszintű vizsgáért viszont csak az elért százalék kétharmada szerinti pontszámot kapják meg a diákok.

Az államtitkár hangsúlyozta: a magyar egyetemek nagyon jók, és egyre jobbak lesznek. Felidézte, hogy míg öt évvel ezelőtt 7 magyar egyetem szerepelt a világ 30 ezer felsőoktatási intézményének legjobb öt százalékában, idén már 12 ilyen egyetemünk van.

Elmondta azt is, hogy a csaknem félmillió végzett egyetemista adatait tartalmazó diplomás pályakövetési rendszer eredményei szerint a végzett hallgatók átlagosan hat hét alatt „elkelnek a munkaerőpiacon”, sőt egyes szakterületeken ennél is hamarabb. A gazdasági területen átlagosan mindössze 33 nap telik el a diplomaszerzéstől az elhelyezkedésig – jelezte.