TURAI JÁNOS: PRESSMAN ÚR! MEDDIG KELL MÉG TŰRNÜNK ÖNTŐL EZEKET A MEGALÁZÓ, MOCSKOS HAZUGSÁGOKAT?

„Ismét leckét kaptunk a magyarországi antiszemitizmus ügyében, mégpedig legfőbb, mindig aggódó szövetségesünktől. Nem először, talán nem is utoljára” – írja a Mandiner Turai Jánost, a Váci Zsidó Hitközség elnökét idézve.

„Történt, hogy november 29-én, a Budapesti Zsidó és Izraeli Filmfesztiválon köszöntő beszédet mondott David Pressman, az Amerikai Egyesült Államok magyarországi nagykövete. Nagykövet úr szokásához híven arról ömlengett, hogy Magyarországon nincsenek biztonságban a zsidók” – mondta Turai János. 

A Váci Zsidó Hitközség elnöke elmondta, „bár a magyar kormány az antiszemitizmust illetően a zéró tolerancia elvét hirdeti, Pressman szerint valójában még bátorítja is az antiszemita nézetek terjesztését.”

„Igen tisztelt nagykövet úr, ön már régen elveszítette a józan ítélőképességét! Nem tudhatom, ki küldte önt ide, ahogyan azt sem, hogy miért. Mindenesetre egyre csak az látszik, hogy »fontos« ténykedései ellenére az ön fő tevékenységét a kormány lejáratása és a magyar zsidóság rémisztgetése jelenti. Csak azt nem értem, hogy miért nem a saját hazájában, illetve Nyugat-Európa nagyvárosaiban próbál az antiszemitizmus és a rasszizmus ellen küzdeni? Ott, ahol a zsidók tényleg nincsenek biztonságban; ahol holokauszt-túlélőt gyilkolt meg a rasszista, bevándorló szomszédja; ahol vérszomjas tömegek nap mint nap a zsidók kipusztítását és Izrael eltörlését követelik?

Ez nem Budapest, ez nem Magyarország!

Tisztelt magyar zsidó honfitársaim! Mi ez a nagy hallgatás? Miért csak néhányan emelik fel a szavukat a valóságosan rasszista beszédek és tevékenységek miatt? Miért nem fejezi ki tiltakozását a három magyarországi zsidó egyház? Talán az egymás közti parttalan rivalizálás mellett erre már nem jut idejük? Nem voltak elegendőek intő példának a 20. század történései? A holokauszt sem a gettókkal és a kemencékkel kezdődött.

Becsüljük meg a jelenlegi magyarországi helyzetünket, Magyarország kormánya igazi perspektívát kínál, még akkor is, ha sokára jön el a Kánaán” – zárta sorait Turai János.

Mint ismert, David Pressman, az Amerikai Egyesült Államok magyarországi nagykövete kijelentette, hogy Magyarországon nincsenek biztonságban a zsidók.

kiemelt kép: Magyar Nemzet