VÁCI POLGÁRI EST: A MEMENTO MORI FILM MELLETT MÁR KÖNYV IS MESÉL A VÁCI MÚMIÁKRÓL (FRISSÍTETT)

A csütörtökön este rendezett novemberi Váci Polgári Esten a házigazdák, Rétvári Bence országgyűlési képviselő és Fábián Fédra háziasszony mellett a Memento mori – A váci legenda című film alkotógárdájának négy tagja, Kiss-Stefán Mónika producer-rendező, Reviczky Gábor és Kamarás Iván színművész, valamint Király István vágó érkezett az emelvényen elhelyezett asztal köré.

Az esemény a múmiák megtalálásáról szóló, a Memento mori – A váci legenda című filmhez kapcsolódó (a Duna-Dráva Cement Kft. támogatta) reprezentatív kötet bemutatására ugyancsak kiváló alkalom volt.

Kiss-Stefán Mónika producer-rendező elmondta: a könyv készítése már jóval a filmforgatás előtt elkezdődött, öt éve dolgozott a most megjelent kötet összeállításán, hiszen bőven volt muníciója, mivel több mint egy évtizede foglalkozik a páratlan, világszenzációnak számító leletegyüttes titkainak kutatásán.

A közönségtalálkozóval egybekötött eseményen az est folyamán szó esett arról is, hogy ki, hogyan élte meg a forgatást, illetve mit gondolnak az elkészült mozidarabról.

A Sándor atyát alakító Reviczky Gábor azzal kezdte, hogy egy színész mindig boldog, ha egy filmrendező megkeresi őt egy felkéréssel, az esetek túlnyomó részében igent mondanak, mert hát a forgatás is lételemük.
– És most különösen szívesen vállaltam a közreműködést, mert ez egy egészen különleges dolog, amihez közöm lehet. Ahogy a rendező, úgy én is láttam a film alapját adó tényben a fantasztikus lehetőséget, hogy hírt adjunk magunkról, egy egyedülálló értékről az egész világban. Azért is fontos az, hogy a kultúra alkotásaival megmutassuk a kincseinket, mert hadd mondjam, hogy politikai eszközökkel jóval kevesebb esély van ilyen sikerek elérésére – fogalmazott a Nemzet Művésze címmel is kitüntetett, Kossuth- és Jászai Mari-díjas színművész.

Az egyik antropológust alakító Kamarás Iván azzal indított, hogy amikor megkapta a forgatókönyvet, nagy kíváncsiság ébredt benne.
– Aztán belebonyolódva az olvasásba nagyon meglepett, hogy ugye van az igazság alap, a múmiák megtalálása, emellett ott volt egy jól megírt forgatókönyv, ami kifejezetten izgalmassá tette a dolgot, ez nem mindig van így. Volt egy rejtélyes titokzatosság az érzésben, amire vágyik az ember. Ez egy nagyon komplex alkotás, a régi nagyokat idézi vissza, a klasszikus kalandfilmek világába is visszavezet. Minden színész örömmel fogad egy ilyen lehetőséget, ez esetben ráadásul nagyon nagy pluszt adott, amikor megláttam a teljes szereposztást, a forgatás pedig egy csodálatos időszak volt – mondta a koncertező zenei előadóként, dalszerzőként is egyre ismertebb Jászai Mari-díjas színművész.

Kamarás Iván már többször nyilatkozta, és most is elmondta: a Memento mori – A váci legenda című filmet azért is szereti különösen, mert sok filmkaraktert ötvöz, amennyiben kalandfilm, krimi, dráma, tudományos-fantasztikus fikciós film is egyben.

Egy kérdésre válaszolva a nemzetközi hírű vágó, Király István úgy fogalmazott, hogy nagy megtiszteltetés és inspiráló kihívás volt számára a Memento mori – A váci legenda végleges formába öntésében való közreműködésre szóló felkérés, aztán jövőbeli alkotói vágyai közé sorolta, hogy legyen folytatás és abban újra részt vehessen ő is.

Kiss-Stefán Mónika erre válaszolva bejelentette: már csaknem kész a második rész filmterve, mint fogalmazott, reményeik szerint 2024. nyarán újra foroghat a film Vácott, és az az elképzelés, hogy ezúttal még az első résznél is több vácit bevonjanak a mozidarab készítésébe, igazi közösségi élménnyé téve az alkotás folyamatát.

A tervezett második rész úgymond munkacíme is megvan már: Memento mori – A prédikátor.
– Nagyon örültem, hogy nagyon sok váci statiszta szerepelt az első filmben, és most már még többen fognak remélem. Bízom abban is, hogy még több helyszínt segítenek majd nekem keresni. Bár már minden kapualjat, minden házat ismerek azt hiszem. Minden kis porcikáját imádom a városnak – mondta Kiss-Stefán Mónika.