SZENT ERZSÉBET RÓZSA-DÍJJAL JUTALMAZTÁK A LEGKIVÁLÓBBAKAT A CHÁZÁRBAN

Minden évben Erzsébet napja környékén díjazzák a nagy múltú, nemzetközi hírű és rangú Cházár EGYMI szervezésében azokat a kollégákat és tanulókat, akik leginkább követik Árpád-házi Szent Erzsébet példáját, legtöbbet tesznek azért, hogy a tevékeny szeretet, az önzetlenség, a másokért vállalt áldozat, a segítségnyújtás a mindennapok része legyen. Jó idő esetén ez minden évben Vác egyik büszkeségénél, a Duna-parton álló, Seregi György Szent Erzsébet szobornál szokott megtörténni, idén a kedvezőtlen időjárás miatt az ünnepség a díszteremben volt, ahol egy perces néma csendben emlékeztek a meghívottak Seregi György szobrászművészre, aki idén lenne hetven esztendős.

Az ünnepség meghitt hangulatát egy kis műsor teremtette meg, először Szent Erzsébet legendáját hallhattuk, melyet 5. osztályos tanulók adtak elő. Azután a a váci evangélikus óvoda énekelt, majd a Simon Antal Tagintézmény növendékei szavaltak.

Az idei díjazottak közül először Németh Zsófia Máriát, a Váci Evangélikus Egyház óvodását szólították, aki életkorát meghaladó bölcsességgel segíti társait.

Bangó Natália volt a következő díjazott a Cházár EGYMI Simon Antal Tagintézményéből, aki rendezvényeik gyakori fellépője, országos rendezvények résztvevője, szeret rajzolni, nyitott, kedves személyiség.

Bogdán Luca, a  Radnóti Miklós Általános Iskola tanulójának segítőkészségét, empátiáját emelték ki, aki közösségi programok aktív résztvevője is.

Csendes Mira a Táncsics Mihály Mezőgazdasági Technikum, Szakképző Iskola tanulója lovasterapeuta szeretne lenni, koránál sokkal érettebben viselkedik, mint kortársai. A sződligeti Segítő Kezek Egyesületében autista gyermekekkel kajakozik párosban, az autisták vakon megbíznak benne, edzőjével közös módszert dolgoztak ki az autista gyerekek fejlesztésében.

Szent Erzsébet Rózsa-díjat adományozott az iskola vezetése Pálinkás Béláné, Zsuzsa néninek, aki 48 éve végzi munkáját Magyarország első gyógypedagógiai intézményében. A sajátos nevelési igényű tanulókat oktatja matematika, fizika, informatika szakterületeken. A szaktanári végzettség mellé gyógypedagógusi diplomát is szerzett. Munkája során nagy hangsúlyt fordított a tanulók digitális kompetenciáinak fejlesztésére, a hallássérült gyermekek számára készít digitális tananyagot és mindent megtesz annak érdekében, hogy diákjai a legtöbb eredménnyel fejezzék be tanulmányaikat. Éveken át szervezte a Borbély Sándor Országos Tanulmányi Versenyt, tanítványait felkészítette a versenyre. Szabadidejében korrepetálja a lemaradó tanulókat, készségesen segít a kollégáknak, szerkeszt szakdolgozatot, továbbá kezeli a különböző informatikai felületeket. Aktív tagja annak a munkacsoportnak, akik az intézmény szakmai dokumentumait készítik. Időt és energiát nem sajnál, ha az iskoláról van szó.

Végül a Cházár András EGYMI Székhelyintézmény honlapjának megújításáért, az esztétikus megjelenéséért és praktikus használatáért Szent Erzsébet Rózsa-díjat kap Nagy Máté és az a kis csapat, akik ellenszolgáltatás nélkül szerkesztik, üzemeltetik és tartják karban az intézmény honlapját.

Az ünnepség zárásaként az idei díjazottak kihúzták azoknak az intézményeknek a nevét, amelyből jövőre kikerülhetnek a 2024. év Szent Erzsébet Rózsa-díjra érdemesek.

Az ünnepség díjazottjait, a szereplő diákokat és szüleiket meghitt beszélgetésre, koccintásra invitálta az intézmény vezetése.