ISMÉT NAGY SIKER VOLT GARAY-NAGY NORBERT FESTŐMŰVÉSZ WORKSHOPJA A GÜL BABA TÜRBE KULTURÁLIS KÖZPONTBAN

Immár csaknem öt éve úgymond rezidens művész a budai Gül Baba Kulturális Központ és Kiállítóhelyen a Vácott élő és alkotó Garay-Nagy Norbert festőművész, nagyjából havonta, kéthavontra meghirdetett foglalkozásai rendre igen sok érdeklődőt vonzanak, a legutóbbi, szombati alkalomra is megtelt a stúdióterem.

– Nekem is kellemes meglepetés és élmény, hogy már lassan öt éve tart ez a történet a türbe központban, otthonosan érzem itt magam, varázslatos a helyszín, ahol rendre igazán izgalmas és mindannyiunkat inspiráló foglalkozásokat tarthatunk. Bárki bármikor csatlakozhat hozzánk, ide nem kell semmilyen előképzettség. Vannak, akik már úgymond törzsvendégek, de mindig jönnek új érdeklődők is, ezt csak azért fontos hangsúlyozni, mert van egy létszámkeret, ami előzetes regisztráció alapján alakul, ennek az intézmény, illetve a mögötte álló alapítvány részéről Farkas Nikolett a fő felelőse, ezúton is köszönöm házigazdai gondosságát – mondta érdeklődésünkre Garay-Nagy Norbert.

Farkas Nikolett kiemelte, hogy több különböző foglalkozássorozatuk van a türbe központban, a festői az egyik legsikeresebb, így hosszú távon folytatni fogják, tavasszal és nyáron, jó időben a türbe-kertben, az őszi-téli időszakban pedig az intézmény kis konferenciatermében helyet biztosítva az alkalmaknak.

    

Szombaton a sgraffito (graffito) műfaj mesterfogásaival ismerkedhettek a mindenféle korosztályból verbuválódott növendékek.

Ez egy díszítő eljárás, melyben egymásra felvitt különböző színű festékek vagy vakolatok felső rétegét precízen visszakaparják, kikarcolják, ami által előtűnik a mélyebben fekvő réteg színe.

A sgraffito elsősorban faldíszítési módszer: vakolat-bekarcolás, amikor a felső, világosabb festékréteg lekaparásával előtűnik az alsó, sötétebb réteg, így feltűnő és tartós díszítést eredményez.

Előfordul a kerámiában (graffiato) és az építészeti díszítésben, ahol a sötét alapon a világos vakolat-bekarcolás hatásos és tartós díszt ad.