SZOLIDÁRIS ÖSSZEJÖVETEL A ZSINAGÓGÁBAN A HAMASZ IZRAELI VÉRONTÁSA UTÁN

Megelégelve az Izrael államát érő kegyetlen terrortámadásokat, az öldöklést, az izraeli lakosság állandó félelembe taszítását szolidáris összejövetelre gyűltek össze nagyon sokan pénteken este az Eötvös utcai zsinagógában Turai János, a Váci Zsidó Hitközség elnöke, a Váci Hit Gyülekezete és a Váci Közéleti Egyesület hívó szavára.

Az eredeti elképzelés az volt, hogy a templomkertben lesz a megemlékezés, de az alkalmat fokozott készültséggel biztosító rendőrség óvása nyomán végül a patinás falak között hangzottak el a beszédek.

Turai János például utalt arra, hogy annak idején részt vett az úgynevezett hatnapos háborúban, de szavai szerint ilyen ott nem fordult elő, hogy az őrjöngő, fanatikus gyilkosok levágott emberfejekkel rakták ki az út szélét.

Surjányi Csaba, a Váci Hit Gyülekezete lelkészének üzenetét Surjányi Lehel tolmácsolta: „Az elmúlt napokban Izrael lakossága aljas és borzalmas támadásokat szenvedett el egy olyan terrorszervezet részéről, amelynek léteznie sem szabadna. Azért gyűltünk össze ma, hogy kifejezzük szolidaritásunkat az áldozatok hozzátartozói, Izrael állama és polgárai, valamint minden zsidó ember felé is. Mondhatnánk, hogy nagy öröm, hogy Magyarországon számos ember gyűlt össze ezen hét során különböző helyszíneken, hogy kifejezze a támogatását, szolidaritását Izrael felé, talán többen tették ezt, mint eddig valaha. Az a nagy fájdalom, hogy több mint ezer ártatlan férfi, nő és gyermek kínhalála kellett ehhez. A szakértők most igyekeznek megtalálni a magyarázatot, miért történtek meg a szörnyű események, politikai ármányokat, biztonsági érdekeket, az izraeli-palesztin konfliktus évtizedes válságait emlegetik; de vajon ad-e ezeknek bármelyike választ és magyarázatot arra, hogy miért történt ez a szavakba önthetetlen kegyetlenség? Ahogy az első sokk most elmúlni látszik, Izrael pedig a jogos válaszcsapásra készül, a világ vezetői közül egyre többen szólítják fel önmérsékletre, arányosságra a zsidó államot. Tennék fel inkább a kérdést: mégis mi minősülne arányos lépésnek egy ilyen vérontás után? Izrael talán nekiáll majd palesztin civileket terrorizálni, talán tett ilyet valaha, talán teszi ezt bárki, akiből a gyűlölet még nem csinált embertelen gyilkológépet, egyáltalán miért gondolja bárki, hogy üres szavakkal majd segíteni fog ezen a helyzeten? Mind a mértéktelen gyűlölet, mind a mellébeszélés annak a bizonyítéka, hogy a világ nem érti vagy szánt szándékkal nem akarja megérteni ennek a konfliktusnak a lényegét. Ugyanis van egy vallás és van egy nép, amelyet közel kétezer évvel ezelőtt a római légiók megfosztottak hite legszentebb helyétől, és a világ azóta is megtagadja tőlük a visszatérés jogát. A zsidókat gyarmatosítóknak, betolakodóknak tekintik azon a szent helyen, ahol Ábrahám az oltárra helyezte Izsákot, és ahol Dávid király tisztességes áron vásárolta meg azt a területet, ahol Salamon felépítette az emberiség legcsodálatosabb építményét, egy templomot.”

„Legyen egyszer és mindenkorra világos: egyetlen vallás, egyetlen nép sincs, amely nagyobb előjogokkal rendelkezne a Templom-hegyet illetően, mint maga a zsidóság. Az, hogy éppen őket kényszerítik, hogy csak lopva, rejtőzködve rebeghessenek el egy-egy imát ezen a helyen, az az emberiség történelmének egyik legnagyobb szégyene. A Hamasz gyilkosai is ennek a gyalázatnak a részei, amikor az Alaksza védelmében rendeznek tömegmészárlásokat. Ahogy annak idején Hertzl Tivadar felismerte, hogy a világ népei nem fogják megtűrni maguk között a zsidóságot, ezért csak a saját zsidó haza jelenthet védelmet és biztonságot, úgy ma is fel kell ismernünk, hogy Izrael egy újabb exodusra szorul, mert a szekuláris nemzetközi rend ugyanúgy képtelen megadni nekik a hatékony védelmet, mint ahogy képtelen elismerni jogukat őseik földjéhez. Ez a konfliktus közvetve vagy közvetlenül, de végül óhatatlanul el fog vezetni oda, hogy a zsidóknak ismét jogot kell biztosítani hitük megszentelt helyéhez. Szükség van egy olyan modus vivendire, ahol megszűnik végre az iszlám pöffeszkedése a Templom-hegyen és Izrael fiai kétezer év után visszanyerhetik a tényleges vallásszabadságot.”

„Ezért a mai napon felszólítjuk Vác városának vezetőit, Magyarország kormányát is, illetve az EU döntéshozóit, az USA, Oroszország és minden más nagyhatalom vezetőit, minden tényleges és névleges hatalom birtokosát, hogy tovább ne homályosítsák el az örök rendet tudatlan beszédekkel, ne akadályozzák a zsidóság spirituális hazatérését, mert ahogyan Zakariás próféta is megmondta: a mindenható mozdíthatatlan kővé tette Jeruzsálemet valamennyi nép számára! Ezért ha a világ vezetői segíteni nem tudnak, legalább ne álljanak a zsidóság útjába! Mert ha e föld minden népe összefog is, hogy elmozdítsa ezt a követ, mind menthetetlenül megszakadnak belé. Mi Izrael mellett állunk, mi a zsidó barátaink mellett állunk. Legyen vége a terrornak, legyen végre szabad Izrael!”

Ezután Selmeci György, a Váci Közéleti Egyesület elnöke ezen alkalommal is összefoglalta álláspontjukat, amelyet néhány nappal ezelőtt már közöltünk, illetve ezúttal hozzátette még, hogy köszönetet mondanak Magyarország kormányának, amiért határozottan megtiltotta a palesztin harag napjához kötődő tervezett gyűléseket.