MEGÚJULVA, MEGŐRIZVE – FOLYTATÓDHATOTT AZ EGYEDÜLÁLLÓ, 18. SZÁZAD ELEJÉN KÉSZÜLT ATLAS NOVUS LAPJAINAK RESTAURÁLÁSA

A Váci Egyházmegyei Könyvtár részletes beszámolót tett közzé a gyűjtemény egy ritka kincse, J. B. Homann: Atlas Novusa restaurálásának második üteméről.

A Nemzeti Kulturális Alapprogram (NKA) támogatásának köszönhetően 2023-ban folytatódhatott Johann Baptist Homann: Atlas Novus-ának restaurálása, újabb 11 térképszelvénnyel.

Fotó és forrás: Váci Egyházmegyei Könyvtár

A Váci Egyházmegyei Könyvtár Térképtárában 2020-ban megkezdett rendezési munkák során derült fény a 46 térképszelvényből álló váci példány rendkívül rossz állapotára.
A könyvtár Atlas Novus… példánya ugyan nem teljes, de a térképtár legrégebbi dokumentumainak egyike, a legkorábbi térkép ca.1702-1707 között jelent meg, a legkésőbbi pedig ca.1739-ből származik. A térkép készítője Johann Baptist Homann (1664–1724) jeles bajor térképkiadó és készítő, aki német területen a 18. század első évtizedeinek meghatározó térképkiadója volt. Köszönhetően az NKA Könyvtári és Levéltári Szakkollégiuma által nyújtott támogatásoknak, a térképek restaurálása 2022-ben megkezdődött, melyet az idén újabb térképszelvények követtek. A térképgyűjtemény valószínűleg még bekerülése előtt vízkárt szenvedett ezért, főként az érintkező felületek nagyon elsavasodtak, elszíneződtek, peregnek, a lapok mállanak, az állapotfelmérés során a térképszelvényeket károsodásuk mértéke alapján csoportokba osztották a szakemberek.

A térképek színező anyagai rendkívül vízérzékenyek, ezért restaurálásuk nagy körültekintést igényel. A tavalyi évben restaurált dokumentumok tapasztalatai nagymértékben segítették az idén restaurálásra kerülő második-harmadik csoportba tartozó, sérültebb dokumentumok helyreállítását. A most kezelt dokumentumokat a felső lapszéleken és a hajtásban alul érte a károsodás. A lapszélek szennyezettek, porosak, néhol még sáros üledék is rájuk rakódott. A gyűrött, szakadozott felületeket penész eredetű, áttetsző, finom fehéres por fedte. A restaurálás során megtörtént a térképszelvények fertőtlenítése, száraz, majd neves tisztítása, a színes anyagok vizsgálata és fixálása, a málló, pergő részek pótlása és rögzítése. A rézmetszettel készült térképek kifakult, elsavasodott, kipergett, de rendkívül színgazdag kézi festéseit sikerült megmenteni, felújítani. A restaurálást Fehrentheil Henriette papír- és könyvrestaurátor végezte.

Egy közmondás szerint „idővel és türelemmel selyem lesz az eperfa leveléből”. A szakemberek remélik, hogy az idő, a türelem és természetesen a hozzáadott – még folytatódó munka – munka elhozza, hogy ez a becses és értékes kiadvány teljes egészében megújuljon. A 2023-ban restaurált dokumentumok teljes listája elérhető a Váci Egyházmegyei Könyvtár honlapján.