160 EZERREL TÖBB GYERMEK SZÜLETETT MAGYARORSZÁGON 2011 ÓTA

Csaknem 160 ezerrel több gyermek született itthon 2011 óta – derült ki a Központi Statisztikai Hivatal adataiból. Szakértők szerint a javuló tendencia a kormány családtámogatási rendszerének köszönhető: a szülők ugyanis nagyobb biztonságban érzik magukat, ezért több gyermeket mernek vállalni.

 

Az Eurostat adatai szerint 2010 és 2021 között Magyarországon nőtt a legnagyobb mértékben a termékenységi arányszám az Európai Unión belül – több mint 25,5 százalékkal –, megelőzve ezzel többek között Csehországot, Romániát és Lettországot.

Több országban, például Máltán és Luxemburgban, valamint több északi államban viszont nemhogy nem nőtt, de még jelentősen csökkent is a születések száma. Finnországban a legrosszabb ez az arányszám.

„A teljes termékenységi arányszám majdnem harminc százalékkal javult, nem érkeztünk még meg oda, ahová szeretnénk, ami a célt jelentené, de ezek a számok önmagukért beszélnek, ráadásul még 2022-ben is meghaladja az EU-s átlagot az ezer főre jutó születések száma Magyarországon” – magyarázta Zila János,az Alapjogokért Központ elemzője.

Szakértők szerint az egyre javuló demográfiai adatok a kormány családtámogatási rendszerének köszönhetők – amely mostanra Európa-szerte ismert és elismert.

„Magyarország egyértelműen összekapcsolható a családtámogatásokkal, a demográfiai programokkal, ugye ez is egy szlogenje a kormánynak és Magyarországnak, hogy családbarát ország, és úgy tűnik, hogy most már egyre nagyobb érdeklődésre tart számot ez a magyar gondolkodásmód és a családtámogatási rendszer” – hangsúlyozta Deák Dániel, a XXI. Század Intézet vezető elemzője.

 

kiemelt kép: pixabay