
Év elejétől ugyan már kereskedelmi forgalomban is megjelent Magyarországon, azonban az emberek 70 százaléka sosem fogyasztana rovarfehérjét tartalmazó táplálékot, és csupán 17 százalékuk ért egyet azok bolti értékesítésével – derül ki az Agroinform.hu legújabb felméréséből.
A portál emlékeztetett rá, hogy idén januártól négy rovarfaj (sáska, lisztkukac, alombogárlárva és házi tücsök) is árusítható a boltokban élelmiszerként vagy élelmiszer-összetevőként (például fehérjelisztként), és további nyolc rovarfehérje vár engedélyezésre.
Ez az élelmiszerfajta sokkal kisebb területen, kevesebb vízigénnyel és alacsonyabb szén-dioxid-termeléssel állítható elő, mint a hagyományos állattenyésztésből származó fehérje, ám a kulturális és érzelmi elutasítás miatt szinte elképzelhetetlennek tűnik az ilyen termékek belátható időn belüli térhódítása a hazai konyhákban.
Az Agroinform.hu szakmai portál kérdőívére érkezett válaszokból az derül ki, hogy mindössze a válaszadók 20 százaléka nyitott olyan táplálék elfogyasztására, amely rovarból származó összetevőt is tartalmaz. További 11 százalékuk ezt attól teszi függővé, hogy az adott összetevő felismerhető formában található-e meg az élelmiszerben.
A válaszadók 69 százaléka azonban feltétel nélkül elzárkózik a rovaralapú ételek fogyasztásától.
„Ezúttal egy három évvel ezelőtti felmérésünket ismételtük meg, és az adatok azt mutatják, hogy a rovarfehérje fogyasztása a hazai lakosság körében azóta sem lett népszerűbb: a 2020-ban mért 64 százalékos elutasítási arány még kismértékben növekedett is” – mutat rá Bolyki Bence, az Agroinform.hu ügyvezetője.
„Az elutasítás oka részben az undor, illetve az, hogy sokan a kulturális identitás megtagadásaként tekintenek a rovarevésre. Emellett többen a kapcsolódó egészségügyi hatások ismeretének hiányát vélik kockázatosnak” – tette hozzá.
forrás: hirado.hu, kiemelt kép: iStock