A MAGYAROK NEM ESZNEK TÜCSKÖT, BOGARAT

Egy friss felmérés szerint Magyarországon az emberek 70 százaléka sosem fogyasztana rovarfehérjét tartalmazó táplálékot.

Év elejétől ugyan már kereskedelmi forgalomban is megjelent Magyarországon, azonban az emberek 70 százaléka sosem fogyasztana rovarfehérjét tartalmazó táplálékot, és csupán 17 százalékuk ért egyet azok bolti értékesítésével – derül ki az Agroinform.hu legújabb felméréséből.

A portál emlékeztetett rá, hogy idén januártól négy rovarfaj (sáska, lisztkukac, alombogárlárva és házi tücsök) is árusítható a boltokban élelmiszerként vagy élelmiszer-összetevőként (például fehérjelisztként), és további nyolc rovarfehérje vár engedélyezésre.

Ez az élelmiszerfajta sokkal kisebb területen, kevesebb vízigénnyel és alacsonyabb szén-dioxid-termeléssel állítható elő, mint a hagyományos állattenyésztésből származó fehérje, ám a kulturális és érzelmi elutasítás miatt szinte elképzelhetetlennek tűnik az ilyen termékek belátható időn belüli térhódítása a hazai konyhákban.

Az Agroinform.hu szakmai portál kérdőívére érkezett válaszokból az derül ki, hogy mindössze a válaszadók 20 százaléka nyitott olyan táplálék elfogyasztására, amely rovarból származó összetevőt is tartalmaz. További 11 százalékuk ezt attól teszi függővé, hogy az adott összetevő felismerhető formában található-e meg az élelmiszerben.

A válaszadók 69 százaléka azonban feltétel nélkül elzárkózik a rovaralapú ételek fogyasztásától.

„Ezúttal egy három évvel ezelőtti felmérésünket ismételtük meg, és az adatok azt mutatják, hogy a rovarfehérje fogyasztása a hazai lakosság körében azóta sem lett népszerűbb: a 2020-ban mért 64 százalékos elutasítási arány még kismértékben növekedett is” – mutat rá Bolyki Bence, az Agroinform.hu ügyvezetője.

„Az elutasítás oka részben az undor, illetve az, hogy sokan a kulturális identitás megtagadásaként tekintenek a rovarevésre. Emellett többen a kapcsolódó egészségügyi hatások ismeretének hiányát vélik kockázatosnak” – tette hozzá.

 

forrás: hirado.hu, kiemelt kép: iStock