MELEGEBB ÉS CSAPADÉKOSABB VOLT AZ IDEI NYÁR

A tavalyi, rendkívül száraz és aszályos nyár után az idei érezhetően csapadékosabb volt és gyakran alakultak ki heves zivatarrendszerek. Emellett persze voltak hőhullámok is – közölte az Országos Meteorológiai Szolgálat.

A mérések szerint az idei nyár középhőmérséklete országos átlagban 21,6°C volt, ami 0,8°C-kal magasabb az 1991–2020-as éghajlati normálnál.

Így a 12. legmelegebbnek nyárnak számít 1901 óta. Míg júniusban az átlagos középhőmérsékletet tapasztalhattuk, addig július 1,2 fokkal, augusztus pedig 1 fokkal volt melegebb az átlagosnál.

Két száraz nyár után 2023-ban az országos átlagos csapadékmennyiség a sokéves átlagot kevéssel meghaladta, az évszak csapadékösszege 220,6 mm volt.

A csapadékeloszlásban azonban jelentős eltérések voltak: Kékestetőn mérték a legtöbb csapadékot, összesen 459,4 mm-t, míg Szarvasnál mindössze 83,3 mm esett.

A nyár folyamán több hőhullám is érintette az országot. A legmagasabb mért hőmérséklet pedig 39,5°C volt, amit augusztus 27-én mértek Dévaványán.

Összességében elmondható, hogy a 2023-as nyár melegebb és változékonyabb volt az átlagnál, több csapadékkal és hőhullámmal.