LAUDATO SI’ IFJÚSÁGI ÖKOTÁBOR TERÉNYBEN A VÁCI EGYHÁZMEGYE ÉS A MÁRIA RÁDIÓ ÖSSZEFOGÁSÁVAL

Fogyasztásközpontú életformánk fenntarthatatlan. Az embert vissza kell vezetni valódi szükségleteihez, az élet valódi teljességéhez. A harmóniához önmagával és környezetével. Ezt leginkább fiatalokkal lehet és érdemes megtenni. Nemcsak fogékonyságuk, környezetükre gyakorolt hatásuk, hanem a jövőt alakító helyzetük miatt is.

A bevezetőben említett célt szolgálja a Váci Egyházmegye egyik Nógrád vármegyei aprófalujába, Terénybe szervezett ifjúsági tábor, amely minden szempontból fenntartható környezetben valósul meg – már csaknem betelt a létszám, de csütörtök estéig még lehet jelentkezni!

A résztvevők ebben a táborban nem csupán elméleti és gyakorlati ismereteket sajátíthatnak el műhelymunkák keretében, hanem egy életformát, gondolkodásmódot és lelkiséget is megélhetnek.

Mindennek szellemi keretét Ferenc pápa Laudato si’ című ökológiai műve adja, amely átfogóan kezeli a fenntarthatóság kérdését: természeti, társadalmi, gazdasági, kulturális és spirituális megközelítésben.

A szervezők célja, hogy a tábor nyomán olyan közösségek jöjjenek létre, amelyek tagjai saját életükben (családjukban, iskolájukban, közösségeikben…) képviselik és előre viszik a fenntarthatóság ügyét, a távlati remény pedig egy országos tábori hálózat és közösség felépítése.

A program szervezője a Mária Rádió, amely nemcsak a műsorkészítést tekinti küldetésének, hanem olyan kezdeményezések létrehozását is, amelyek a közjót és az egyetemes emberi értékeket szolgálják.

Egy indián legenda szerint volt egyszer egy hatalmas erdőtűz. Az állatok rémülten és tehetetlenül nézték a szerencsétlenséget. Csak a kis kolibri kezdett cselekedni, vett pár csepp vizet a csőrébe, hogy a tűzre öntse. A tatu, aki egy ideig figyelte, egyszer csak így fakadt ki: „Kolibri! Megbolondultál? Csak nem képzeled, hogy ezzel a néhány vízcseppel el tudod oltani a tüzet!” A kolibri azt válaszolta neki: „Tudom, de megteszem, ami rajtam múlik.”

A tábor szervezésének ihlető felismerései, indokai:

  • Évente egy Görögországnyi erdő tűnik el a Földről, több ezer állat- és növényfaj pusztul ki, mindez emberi tevékenység következtében.
  • Kevesek sokak életminőségének rovására élnek pazarló életet.
  • Sokan azt gondolják, hogy a legnagyobb boldogság forrása nem a személyes kapcsolatokban, hanem dolgok birtoklásában keresendő.
  • Bárki tehet azért, hogy ez ne így legyen.

Olyan fiataloknak szól tehát a tábor, akik teljes képet szeretnének kapni a fenntarthatóságról, szívesen megismernének élő példákat a fenntartható életmóddal kapcsolatban, hisznek abban, hogy saját gondolkodásuk és életvitelük megváltoztatásával maguk is hozzájárulhatnak a Föld hanyatlásának megfékezéséhez, hisznek abban, hogy másokra is hatással tudnak lenni, nyitottak arra, hogy hasonlóan gondolkodókkal közösséget hozzanak létre és cselekedjenek.

A tábor résztvevői ismeretterjesztő műhelymunkákban vehetnek részt profi és lelkes oktatókkal, találkozhatnak olyan emberekkel, családokkal, akik fenntartható módon igyekeznek élni az életüket (pl. juhászat, méhészet, ökogazdaság), a saját életükben is használható hétköznapi gyakorlati tudásokra tehetnek szert (pl. sajtkészítés, kenyérsütés…), fényszennyezés mentes éjszakai túra, filmklub, játék is szerepel még a programban.

A szervezők a tábor után is szeretnék tartani a kapcsolatot a résztvevőkkel (online csoport, videokonferenciák, személyes találkozók, közös akciók keretében), hogy segíthessék egymást ötleteik megvalósításában és közösségi megosztásában.

A tábor partnerei: Eötvös Loránd Tudományegyetem (ELTE) Humánökológia szak és Néprajz tanszék, Sapientia Főiskola gazdasági kurzus (KETEG), Naphimnusz Teremtésvédelmi Egyesület… és a terényi gazdák

A tábor időpontja: augusztus 21-26.
Helyszín: Terény, Johannita tábor
Részvételi életkor: 15-20 év
Részvételi díj: 53.500 Ft (Akinek a részvétel anyagi okból problémát jelent, írjon a peter@mariaradio.hu címre! Jótevőknek köszönhetően van mód a támogatásra.)
Bármilyen további kérdésben kereshető Osvay Péter (06 30 467 6430 peter@mariaradio.hu)