KOLODKÓ MIHÁLY APRÓ CSONTVÁRYJA FESTÉKSZÓRÓ FLAKONNAL ALKOT MOSTAR VÁROSÁBAN IS

Alig pár hete írtunk arról, hogy a Vácott (is) élő és alkotó Kolodkó Mihály szobrászművész legújabban miniszobrot helyezett el a 170 éve született Csontváry Kosztka Tivadar tiszteletére, éspedig a Hortobágyon, a kilenclyukú hídnál, most pedig szinte megismételhetjük a híradást, azzal a nem kis különbséggel, hogy ezúttal a Bosznia-Hercegovina-i Mostar városa a helyszín.

Forrás: Kolodko Art

 

Forrás: Kolodko Art

 

A mostani szoborállítás azért is különleges alkalom Kolodkó Mihály apró szobrainak regényes történetében, mert korábban talán egyszer sem fordult még elő, hogy egy gondolatot többször is szoborba formált volna az alkotó, de most elérkezett ez az alkalom – tegyük rögtön hozzá, hogy tejes joggal, sőt méltó lehetne, hogy még másutt is felbukkanjon ez a miniatűr remeklés.

Csontváryról sokakban, sokunkban élhet egy kép önportréja alapján, amelyen – kezében ecsettel és spalettával – elrévedő tekintettel kinéz a keretből a szemlélőre.

Kolodkó úgymond vagányabbra vette az idősödő mester kis figuráját, aki kétséget kizáróan festékszóró flakonnal zsiványkodik (ráadásul nem a bal, hanem a jobb kezével) az egyik Csontváry főmű ihlető helyszínén.

 

***

2004. július 23-án adták át ismét Mosztarban a Neretva folyó két partját összekötő Öreg hidat.
Az UNESCO által a Világörökség részévé nyilvánított hidat Csontváry Kosztka Tivadar 1903-ban festette meg, a kép Pécsett látható.
Nem tudni, mikor építették a folyón az első hidat, de ennek a kőhídnak a megépítését I. Szulejmán határozta el 1557-ben, tíz évvel később készült el, és korában az építészeti megoldások miatt egyedülállónak számított. A délszláv háborúban, 1993 novemberében egy horvát tank rongálta meg. 1995-ben, a háború befejeztével azonnal megindult az újjáépítés – ebben magyar katonai alakulatok is segítettek –, a 2004-es átadásig ideiglenes gyaloghíd kötötte össze a folyó két oldalát.

Nem volt könnyű dolga az újjáépítőknek, ugyanis nem maradt fenn a híd eredeti tervrajza vagy pontos korabeli leírása, minden, amit találtak, az 1970-es évekből, az akkori renoválásból származott, így felvették a kapcsolatot török történészekkel és levéltárosokkal is. Az új Öreg híd szerkezete megegyezik a régivel, és annak minden maradványát is beépítették a jelenlegibe.

Csontváry Kosztka Tivadar festménye, a Római híd Mosztarban 1903-ban készült. Az év tavaszát a festő Hercegovinában és Boszniában töltötte, a város ihlette ezt és a Tavasznyílás Mosztárban című festményeket.
Egy elemzés részlete:
„A smaragd vizű Neretván átívelő hidas látkép az álomszerűbb: kihaltsága, ember nélküli csendje talán az emberfeletti feladatokat vállaló festő magárahagyatottságát és társtalanságát is kifejezi. Hiába ragaszkodik a motívumok topográfiai hűségéhez, hiába sűrít kétféle nézőpontot a minél jellemzőbb összkép kialakításához, a fantáziavilág legyőzi az objektivitást, a különös színhangulat álomba transzponál.”