MOLNÁR J. PÉTER: AZ ARCÁTLANSÁG NETOVÁBBJA – MATKOVICH ILONA ESETE A SPORTVÁROSSAL

Rövid, ámde annál groteszkebb köszöntő beszédet mondott Vác város polgármestere a hétvégén megrendezett Spartan Race egyik futama előtt. Matkovich Ilona nem kevesebbel kezdte, mint hogy meghivatkozta a Nemzet Sportvárosa címet, amelyet még 2003-ban kapott a város, tehát pontosan húsz évvel ezelőtt. De nem állt meg itt; büszkén jelentette, hogy a Reménység Egyesület paralimpikont adott, és úgy egyébként mennyire fontos is, hogy mindenki egyenlő lehetőségekkel jusson hozzá a sportlehetőségekhez.

Matkovich Ilona számára már a ködös múltba vész első intézkedéseinek egyike, amellyel csuklóból visszadobott ötmilliárd forintot, ami már megvolt egy multifunkciós sport- és rendezvényközpontra. Továbbá saját szemszögéből szerényen elhallgatta azt a 774 millió forintos állami beruházást, amellyel a térség legmodernebb atlétikai központja jött létre a Vanyek Béla sportcentrumban, és amelyhez úgy egyébként pont semmi köze nincs neki személy szerint, valamint szóba sem hozta az egymilliárdot, amelyet az állam költött a Csónakházra, és amelynek átadóján annak ellenére feszített teljes harci díszben, hogy nem sokkal korábban még „felesleges csarnoképítésnek” nevezte azt. És akkor még nem is beszéltünk arról, hogy a város legmenőbb téli tömegsport rendezvényét, a főtéri korcsolyapályát egyszerűen megszüntette, és egy fillérrel sem támogatta a most agyonajnározott Vanyek Béla Sportcentrumot, amely helyette felvállalta a korcsolyapálya üzemeltetését.

Tudjuk, hogy Matkovich Ilona nem megy a szomszédba némi arcátlanságért, de azért újra és újra meglep, hogy milyen magától értetődő természetességgel teszi mindezt. És csak remélni tudjuk, hogy polgármester asszony elgondolkodik Klein Dávid hegymászó egyik mondatán, ami így hangzik: „a hegymászó legfontosabb képessége az, hogy türelmesen üljön a fenekén, ne csináljon semmit, és közben ne őrüljön meg.” Nos, Matkovich Ilona már remekül tudja a mondat első felét; mert sportügyekben csak ül a fenekén, és nem csinál semmit. Az már pedig a váciakon múlik, hogy eközben ők megőrülnek-e, vagy sem.