KÉT HÉT ALATT NYOLC NAPON IS BEKAPCSOLTAK AZ ORSZÁGOS JÉGKÁRMÉRSÉKLŐ RENDSZER GENERÁTORAI PEST VÁRMEGYÉBEN

A jégveszélyes zivatarok érkezésének, kialakulásának megfelelően kapcsolták be a talajgenerátorokat – közölte a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara. Július 3-16. között nyolc napon is szükség volt az eszközökre Pest vármegyében. 

Július első két hete szélsőségesen alakult, hiszen kimagaslóan sok jégveszélyes zivatar, szupercella alakult ki országszerte. Az adott időszakban a több napig tartó hőséget, forróságot a frontokkal érkező heves zivatarok is csak pár fokkal mérsékelték. Többfelé alakultak ki szupercellák és zivatarláncok, amiket néhol felhőszakadás, viharos széllökés kísért.

A vizsgált két héten jégkárveszélyesség szempontjából Pest vármegyét a második legmagasabb, a “jelentős” kategóriába sorolták a szakemberek.

Az országos jégkármérséklő rendszer manuális és automata talajgenerátorokkal működik, amelyek ezüst-jodidot párologtatnak. Mivel ez az anyag egy mesterséges jégképző mag, a felhőbe érkezve megköti az ott található csapadék egy részét. Ennek köszönhetően kisebb és kevesebb jégeső hullik végül, ami kevesebb kárt okoz.