ÁTADTÁK AZ ÚJ IPOLY-HIDAT IPOLYDAMÁSD ÉS HELEMBA KÖZÖTT

Az új híd „valódi, mindennapi összeköttetést jelent a határ két oldalán élő rokonok számára, az itt közlekedők pedig mostantól rövidebb menetidővel és átjutással számolhatnak” – közölte Rétvári Bence, a térség országgyűlési képviselője.

„Magyarországot és Szlovákiát ma közelebb hoztuk egymáshoz” – szögezte le Rétvári Bence. Hozzátette: „szerencsére abban a korszakban vagyunk, amikor újabb és újabb hidak épülhetnek nemcsak fizikai, de átvitt értelemben is a két ország között. Ismét bizonyítottuk, hogy sokkal több minden fűz össze bennünket, mint ami szétválaszt.”

A politikus szerint „mind közlekedési, mind munkahelyteremtési, gazdasági és turisztikai szempontból is ünnep ez a nap.”

2010-ben huszonkét átkelőpont volt a Magyarország és Szlovákia között, ami mára harminchétre nőtt, tehát az utóbbi tizenhárom évben ez a tizenötödik új átkelő, amely itt is egy méltatlan állapotot számol fel – erről Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter beszélt.

Szavai szerint ugyanis méltatlan állapot volt, hogy Ipolydamásd és Helemba között 24 kilométer, vagyis csaknem fél óra volt az út. „Átláttak a túloldalra, mégsem tudtak átmenni, kerülni kellett. Most átlátnak a túloldalra, és oda is tudnak menni” – fogalmazott.

Rámutatott, hogy az európai uniós finanszírozással, 2,5 milliárd forintból elkészült 58 méteres híd mellett mindkét oldalon megépültek a szükséges utak is.

Szijjártó Péter hangsúlyozta, hogy a tengerparttal nem rendelkező Magyarország és Szlovákia számára stratégiai fontosságú kérdés a kellő számú átlépési pont megléte, különös tekintettel arra, hogy hazánknak épp ez a határa a leghosszabb.

Magyarországnak Szlovákia a második legnagyobb kereskedelmi partnere. Tavaly 17 milliárd eurót ért el a kétoldalú kereskedelmi forgalom, amely idén is 11 százalékkal bővült.