VISSZHANG: VÁC EGY HÉTEN ÁT ISMÉT A RÉGI ZENE JÁTSZÁS FŐVÁROSA VOLT

A szombat esti zárókoncerttel befejeződött a 39. Régi Zenei Napok, a mesterkurzusok mellett ezúttal is több világszínvonalú koncertprogram várta a közönséget a váci helyszíneken, a Fehérek templomától a Piarista Kilátó Központig.

A komolyzene egyik legmérvadóbb hazai portálja, a papageno.hu így foglalta össze a július 1 – 8. között rendezett fesztivált:

Fotó: papageno.hu

„Bach két gyönyörű kantátájával zárult a Régi Zenei Napok Vácon. A csodaszép templomi koncert egy egész hetes zenei kavalkádra tette fel a koronát, melyben volt szabadtéri koncert, számos mesterkurzus és meghitt templomi hangverseny egyaránt.

Fotók: Ribáry Zoltán

A zárókoncerten a hazai régizene mesterei, Vashegyi György, a Purcell Kórus és az Orfeo Zenekar kiváló szólistákkal kiegészülve adták elő Johann Sebastian Bach két gyönyörű kantátáját. A fülledt időben is zsúfolásig megtelt a Fehérek temploma, ahonnan a Bartók Rádió élőben közvetítette a hangversenyt. A művészek már két nappal a koncert előtt megkezdték a próbákat, és nem eredménytelenül: már az első félidő végén is szokatlanul hosszan tartó tapssal jutalmazták a nézők az előadást, a koncert végén pedig nem maradt el a kitörő ováció.
És hogy miről maradt le, aki nem volt ott Vácon ezen a héten?

A Filharmónia Magyarország és a Haydneum közös szervezésében létrejött rendezvény nyitókoncertjén a régizene ismert szereplői, a Capella Savaria és a Purcell Kórus a német barokk gyöngyszemeit mutatták be a híres brit karmester és régizenei szaktekintély, Marcus Creed vezényletével.
A fesztivál ideje alatt hét különböző mesterkurzus is futott Vácon, ahol nemzetközileg elismert művészektől tanulhattak a hallgatók egy héten keresztül, hogy aztán még a Régi Zenei Napok során sikeres koncerten tegyenek tanúbizonyságot a megszerzett ismeretekről. A hallgatók végül nem hoztak szégyent a mesterekre – azokra a mesterekre, akik szintén felléptek a Professzorok koncertjén.
Szokatlan helyszínen is szólt a zene Vácon: a főtéri zenepavilonnál laza hangulatú utcai koncertet adott az Ewald Rézfúvós Együttes. Nem csupán barokk darabok kerültek elő, hanem jól ismert filmzenei részletek is, így a fiatalabb korosztály is megtalálhatta a kedvére való dallamokat.

A Régi Zenei Napok igazi különlegesség azoknak, akik szeretik és értékelik a korhű mesterhangszereken előadott régizene kifinomult hangzásvilágát. Erről a témáról beszélt Vashegyi György Becze Szilvia műsorvezetőnek a városháza udvarán, felidézve több érdekes történetet barokk zeneszerzők életéből.
A hét közepén csodálatos esti koncert kápráztatta el a 39. Váci Régi Zenei Napok résztvevőit: a Savaria Barokk Zenekar és a Capella Du Mont kamarakórus előadásában a francia barokk kor egyik kiemelkedő alkotója, Henry Du Mont hálaadó motettái csendültek fel. Egy tucatnyi muzsikus korhű hangszereken és összesen több mint 40 énekes tette felejthetetlenné ezt a közel másfél órás, telt házas koncertet. A hangverseny áhítatos hangulatához tökéletes helyszínt biztosított a templomi környezet, ahol szabadon szárnyalt a varázslatos barokk hangzás.
A már említett zárókoncerten is a barokké volt a főszerep: Bachtól a Die Himmel erzählen die Ehre Gottes, BWV 76 és az Ich hatte viel Bekümmernis, BWV 21 méltó befejezése volt a Régi Zenei Napoknak a hazai régizene mestereinek tolmácsolásában.”