RAKTÁRFELÚJÍTÁS MIATT HOSSZABB NYÁRI SZÜNETET TART A VÁCI EGYHÁZMEGYEI KÖNYVTÁR

A hét közepétől raktárfelújítási munkák kezdődtek a Váci Egyházmegyei Könyvtárban, emiatt szeptember 8-áig zárva tart az intézmény.

A bibliotéka sürgős esetben is csak előzetes bejelentkezést követően tud kutatókat fogadni.
Nyitás: 2023. szeptember 11. hétfő

Az egyházmegyei könyvtár jelene

A rendszerváltozással új távlatok nyíltak meg az egyházi kulturális intézmények számára. A hosszú magárahagyatottság évei azonban a  mai napig éreztetik negatív hatásukat.
Jelenleg a könyvtár állománya több, mint 150.000 kötetre tehető. A hagyományos katalóguscédulás feldolgozás mellett 1998-tól számítógépes adatbázis is épül. Az Országos Katolikus Gyűjteményi Központ segítségével került a könyvtárba az ún. ORBIS-könyvtári szoftver, ezen kezdődhetett meg a régi könyvek szabványos feldolgozása.  Az informatikában végbemenő változások következtében könyvtári szoftver csere vált időszerűvé. 2010-ben a könyvtár Dr. Beer Miklós megyéspüspök anyagi támogatásának köszönhetően a HUNTÉKA integrált könyvtári rendszerre váltott, melynek segítségével katalógusuk egy része már elérhető a világhálón is. A raktári rend folyamatos számozással (numerus currens), lehetőség szerint a dokumentumok méretének figyelembevételével történik. A teljes állomány körülbelül 70%-ban feldolgozott  (cédulakatalóguson, v. számítógépen).

A könyvtárban dolgozók létszáma is bővült, amit a megnövekedett állomány, ill. az olvasói létszám emelkedése is indukált.

A könyvtár történeti hagyományaihoz híven főként az egyházmegyés papság tudományos könyvigényeit igyekszik kielégíteni.

A könyvtár fő gyűjtőkörébe a teológia, filozófia, etika, történelemtudomány és segédtudományai, egyházművészet tartozik. A gyűjtemény gyarapításában a Váci Egyházmegye településeire és az egyházmegyés papságra vonatkozó dokumentumok kapnak prioritást, melyek Vaciensis néven külön helyismereti gyűjteményt képeznek.
A korábban zártan működő könyvtár a 2002-es évtől nyilvános könyvtárként működik és fogadja a látogatókat. Az olvasószolgálat kölcsönzési-, irodalomkutatási-, szaktájékoztatási feladatokat lát el és könyvtárközi kéréseknek is szívesen eleget tesz.

A könyvtárat főként hittudományi tanulmányokat folytató hallgatók, katekéták és egyháztörténeti-, helytörténeti témákkal foglakozó kutatók keresik fel.

Az egyházmegyei könyvtár különböző szakmai szervezetek munkájában is részt vesz, így például kezdetektől (1995) tagja az Egyházi Könyvtárak Egyesületének, jó kapcsolatokat ápol a püspöki székváros kulturális intézményeivel. Számos rendezvény, kiállítás megszervezése ill. támogatása kötődik ide.

A XXI. század nyújtotta lehetőségek és az új könyvtári eszközök segítségével a Váci Egyházmegyei Könyvtár a továbbiakban is a katolikus kultúra ápolását és közvetítését szeretné folytatni, különös tekintettel az  Váci Egyházmegye számtalan kulturális kincsére.