FELEMELŐEN NAGY SIKER VOLT SZOMBATON A VÁCI REMÉNYSÉG EGYESÜLET CSALÁDI JUNIÁLISA

A már 101 éves Váci Reménység Egyesületnél nagyon fontosak a több évtizedes klub hagyományok, köztük is kiemelt jelentőséggel bír a nyár eleji családi juniális, amely program kiváló alkalom a játékokra, vetélkedésekre, szakosztályi bemutatókra, bográcsos vendéglátásra, kis koncertekre egyaránt.

Nem volt ez másként az idén sem, azzal kiegészítve, hogy új hagyomány teremtésének szándékával ezúttal a Három Királyfi, Három Királylány elnevezésű családi mozgalom helyi szervezete, szimpatizánsai is csatlakoztak a „Gyereket a magasba!” című országos figyelemfelhívó villámcsődület részeként.

A vendégeket köszöntve a program bevezetéseként Fábián Fédra elnökségi tag kiemelte, hogy a Reménység mára a város, sőt az egész térség egyik ikonikus egyesületévé vált értékvállalásával, hagyományaival, szerteágazó kínálatával a különböző sport szakosztályoktól kezdve a galambászaton át a cserkészetig.

– Az alapító Vanyek Béla kanonok talán nem is gondolta, hogy a fiatalok hazaszeretetre, sportos életmódra nevelése, a családi élet, a gyermekek valós érdekei mennyire védendő értékekké válnak, de ez a helyzet. Ezért is nagy megtiszteltetés számunkra az, hogy a Három királyfi, három királylány mozgalomhoz csatlakozva itt, a Vanyek Béla sportcentrumban is sok család együtt járhat körtáncot országos villámcsődületük keretében, végül magasba emelve a legkisebbeket. Az egyesületünk és a mozgalom küldetésében az anya nő, az apa férfi alapvetés értelmében ugyanúgy vezérlő elv a családi élet szentsége, tehát bízunk benne, hogy ez egy igazán sikeres hosszú távú együttműködés lesz – mondta üdvözlésként Fábián Fédra.

Pető Csilla önkormányzati képviselő, a 2009-ben létrejött, Dr. Kopp Mária orvos-pszichiáter, klinikai szakpszichológus alapította mozgalom egyik helyi vezetője elöljáróban elmondta, hogy a mozgalom váci szervezete februárban jött létre a Váci Polgári Fórum és a Piarista Kilátó Központ támogatásával, s várják köreikbe a kisgyerekeket nevelő családokat.

– Célunk, hogy a család, a gyerekvállalás, a nagycsaládos élet szépségére irányítsuk a figyelmet, mottónk, hogy családban élni jó, illetve a kicsikre fókuszálva az is, hogy körülöttünk, mármint körülöttük forog a világ. A mozgalom hitvallása, hogy minden vágyott, minden tervezett gyermek meg tudjon születni Magyarországon. Számos kutatás létezik, ami arról szól, hogy hazánkban a fiatalok két-három gyerek vállalását tervezik, azonban valójában sok esetben csak egy, esetleg kettő gyermek születik meg az új családokban. Sok olyan szociológiai kutatást is végeztek már, amelyek azokra a problémákra világítanak rá, amelyek megnehezítik a pártalálást, a nagycsaládos élet vállalását például akár hátrányos munkahelyi diszkrimináció okán. Mozgalmunk arról kíván bizonyságot adni, hogy minden nehézség ellenére nagycsaládosként élni különösen nagy áldás és öröm – fogalmazott Pető Csilla.

A köszöntők után következett a körtánc, majd – országosan negyven más helyszínnel azonos időben – a gyerekek magasba emelése, amibe sokan mások mellett, úgymond díszvendégként Kiss Stefán Mónika, a Memento mori – A váci legenda című film producer-rendezője is bekapcsolódott családjával, még magasba emelhető kisebb gyermekükkel.