IPOLYSÁG ÚJ POLGÁRMESTERE ÉS TÉRSÉGÜNK PARLAMENTI KÉPVISELŐJE ELKEZDTE A KÖZÖS CÉLOK EGYEZTETÉSÉT

A nagyobb világpolitikai történések, folyamatok, a szomszédban dúló háború mellett kissé kevesebb figyelem irányult itthonról is a nemrégiben megtartott szlovákiai helyhatósági választásokra. Noha például azt is eredményezte a voksolás, hogy csaknem egy évtized, pontosabban nyolc év szünet után Zachar Pál személyében újra magyar nemzetiségű polgármestere van Vác első felvidéki testvérvárosának, Ipolyságnak. Nem véletlen, hogy a szlovákiai magyar politikai erőket tömörítő Szövetség elnevezésű párt itt tartotta – kibővített elnökségi ülésként – kampányértékelő találkozóját.

Választókerületünk országgyűlési képviselője, Rétvári Bence természetesen az elsők között gratulált Ipolyság újonnan megválasztott polgármesterének, már találkozót is tartottak és elkezdték áttekinteni az elkövetkező időszak folyamatban lévő- vagy még csak mostanában napirendre kerülő közös feladatait, céljait.

A választásokra visszatérve, azokat számszerűsítve elmondható:

  • a Lévai járásban 26 polgármestere lett a Szövetségnek,
  • illetve 144 önkormányzati képviselője,
  • nem utolsósorban pedig 5 megyei képviselője a Nyitra megyei testületben.

A találkozó fő programpontjaként a járási elnök, Csenger Tibor beszámolója szolgált, aki részletekbe menően ismertette a kampány számadatait, előadása második felében pedig a jövőre és az előttük álló feladatokra tért rá, ugyanis, mint elmondta, a java csak most kezdődik.
A régiófejlesztési szakpolitikus így fogalmazott:

„Ki kell használni minden adott lehetőséget és forrást, legyen az uniós, megyei, helyi vagy határon átívelő (HUSK-Interreg). Meg kell erősíteni a regionális struktúrákat. Mint például a Falvak és Városok Regionális Szövetségét (ZMOS), vagy a helyi akciócsoportokat (LEADER)”.

Forró Krisztián, a Szövetség elnöke köszönetét fejezte ki a térségi tagságnak mindazért, amit letettek az asztalra és reményét fejezte ki, hogy ebből a sikerből lendületet nyer a párt és a parlamenti választáson is sikeresen tud majd szerepelni.

Meglátása szerint ugyanis a helyi és megyei politika mellé nagyon hiányzik a harmadik tényező, ami támasza lehet a felvidéki régióknak, a parlamentből illetve akár kormányból értelemszerűen sokkal több érhető el valamennyi magyarok által lakott térség számára.

Forrás: Felvidék.ma