12 iskola diákcsoportja és egy komplett színjátszó kör vállalta be két váci park rendbetételét

Amikor egyik napról a másikra lehull a sok levél a város parkjaiban, addig kell cselekedni, amíg nem jön az esős idő és emiatt nem válik csúszóssá, nyálkássá, veszélyessé a járófelület a rothadó levelek hatására.

Ilyenkor gyorsan kell cselekedni, ki kell használni a jó időt és a sok-sok szorgos kezet, amit az iskolák diákjai biztosítanak. A felhívásra 12 iskola jelezte, hogy beszáll a parkszépítési programba. Volt, aki elmagyarázta, hogy ez a délelőtt a gyerekeket elvonja a tanulástól, és ezt nem engedhetik meg, de a másik 500 diák és 25 tanár megértőbb volt, és hasznosan telt el az október 26-i péntek délelőtt. A diákok rövid idő alatt rendbe rakták a parkokat, amire a városnak nehezen sikerült volna idénymunkásokat összpontosítani.

A két célterület a művelődési ház melletti Rózsapark, és a deákvári KRESZ parkok voltak.

A jelentkező iskolák csoportjai a hozzájuk közelebb eső parkba mentek, ahol a szervezők és a város főkertésze kerti szerszámokkal és big bagekkel várták a jelentkezőket. Egy délelőtt alatt, úgy sikerült a lehullott avart összegyűjteni, hogy a holding teherautói folyamatosan cserélték a megtelt big bageket.

Az avar gyűjtése mellett akadtak olyan munkák is, amikhez jól jött a Táncsics Mihály mezőgazdasági iskola tanárainak és diákjainak szakértelme. Ők a rózsaágyakat és a park rózsáit készítették fel a télre.

Hagyománnyá vált, hogy ezen a délelőttön összeraknak és kihelyeznek egy-egy madárodút a park fáira és tavasszal visszatérnek a költési időszakban, és meglesik a fészket, amit ha jó helyre raktak fel, akkor egészen biztos, hogy egy énekes madár család birtokba veszi és májusra a fiókák csiripelésétől lesz hangos a környék. A Rózsaparkban a „Juhászos” és a „Karolinás” diákok közösen készítették el a költőládát, Deákváron a Madách „gimi” színjátszó körének ifjú művészei Lakatos Ádám irányításával készítettek madárotthont és teátrálisan kihelyezték a szerintük legmegfelelőbb költőhelyre.

A helyszíneken a diákoknak besegítettek a honatyák is, Pető Tibor és Dr. Manninger Péter (a Rózsaparkban) és Mokánszky Zoltán (Deákváron). Jó volt ezt a délelőttöt a diákokkal tölteni, nyilatkozta Mokánszky Zoltán, (amikor megköszönte munkájukat), mert vidámak és hatékonyak voltak.

A programot szervező Mezei Helga és Bíró György ezúton mond köszönetet a tavaszi és az őszi városszépítő programokban résztvevő igazgatóknak, tanároknak és a sok-sok diáknak, akik nem hagyták magukra a város parkjait akkor sem, amikor dolgozni kellett értük.